Kirjoittaja Aihe: Salamatutkalla toiminnallisia ongelmia  (Luettu 364 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa J.Jäntti

  • Foorumin ylläpitäjä
  • Ylläpito
  • *****
  • Viestejä: 5301
    • Finland Weather Exchange (FinWX)
Salamatutkalla toiminnallisia ongelmia
« : Perjantai, 15.05.2020, 20:42 »
15.05.2020 aamuyöstä tärähti ukkonen riehumaan mereltä Espoon ja Kirkkonummen väliseen rajamaastoon hetkellisesti. Tämän aikana mm. Helsingissä puski lunta taivaalta. FinWX Helsinki-71:n salamatutka havaitsi nämä iskut, mutta päälle iskenyt lumisade sai tutkan jostain syystä sekoamaan aivan täysin ja päivän saldoksi tuli 4162 rekisteröityä iskua, joista 3942 lähi-iskua, sekä vähäiset 45413 sähköhäiriörekisteröintiä ja suurin iskujen piikki oli 709 iskua minuutissa, kello 06:08. Tutkan käyttämälle taajuusalueelle generoituu jostain aivan järkijätöt häiriöt, eikä ole ensimmäinen kerta. Samanlaista häiriötä tuli havaittua aikoinaan, kun sen aikaisen antennin nokassa oli horisontaalipolarisaatioantenni joka vastaanotti 0-30MHz:n taajuusaluetta SDR-tikulle. Tällöin tarkkailussa ollut 0kHz-2.4MHz:n spektri pamahti laakista täysin tukkoon niin ettei sieltä vastaanotettu mitään muuta kuin korkea-amplitudista kohinaa ja hälinää ja juuri silloin tuli kovaa vesisadetta.

Yhtenäisiä tekijöitä tuossa ovat 3D-tulostettu kotelo ja antennin sijainti.
Teoria on, että kovalla sateella, oli se sitten lunta tai vettä, alkaa tapahtumaan jotain merkillistä talon katolla. Kuten liitteenä olevasta kuvasta on nähtävissä, on talon katolla melkoinen nippu huippuimureja, joista isoin sähkömoottori on katolla olevan saunatilan katolla. Jonkun niistä täytyy suuttua todella paljon päälle satavasta vedestä.

Oletin ensin sen olevan 110kV:n siirtolinjassa kovalla sateella tapahtuvaa maasulkua tai eristeistä maahan tapahtuvaa kovempaa läpilyöntiä, mutta hylkäsin sen ajatuksen varsin nopeasti etäisyyteen perustuen sillä lähimpään tolppaan on matkaa tutkaboksista 190 metriä.

Pienemmällä vesisateella tätä häiriötä ei muodostu lainkaan, mikä on itsessään varsin häiritsevää.
Kun tutka oli asennettuna parvekkeelle, häiriötä ei esiintynyt kovallakaan sateella ja moottoreiden sekä tutkan välissä oli rautavahvisteinen betonikatto.
Antennijohto voidaan poissulkea syyttetyjen listalta suoraan sillä häiriöitä esiintyi sekä koaksiaalikaapelilla, että Boltek-spesifioidulla kaapelilla jonka päässä RJ45:t.

Selvitystyöstä ei ole tulossa ainakaan mitään yksinkertaista, enkä kovinkaan mielelläni ole kömpimässä talon katolle vaikka minulla sinne pääsy suoraan rappukäytävästä onkin.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: 03.04.2020
Ukkoskausi avattu Helsingissä: 17.05.2020
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2020; Helsinki/Viikinmäki
16 ukkospäivää, joista
- 7 näkö- ja kuulohavainnoin
- 9 pelkällä kolmiomittauksella vahvistettuina
------------------------------------------
Twitter, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------