Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Talvi 2019-2020

Aloittaja einari, lauantai, 16.11.2019, 19:30

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

einari

#30
Lainaus käyttäjältä: J.Jäntti - keskiviikko, 01.01.2020, 21:03
Melkoisen ailahtelevaiseksi keliä on voinut kutsua lämpötilan puolesta ainakin, mutta jälleen kerran on havaittavissa, että lukema on pudonnut +3:n lukemasta käytännössä -1 muutaman vuoden aikana.

saman näköisiä ovat lukemat pidemmältäkin aikajaksolta, alaspäin ollaan tultu.

Katkoin hieman kyseistä viestiä...
Otin tuosta lähistön FMI:n asemasta (halsua,purola)vuodesta 2001 keskilpt:t ja viimeiset 4 vuotta ollaan menty ilmatieteenlaitoksen sivuilla olevan keskilpt-kartan (1980-2010) mukaisesti.. koko ajan keskiarvo oli 3.3 astetta..

Vaikka vuosi alkaa lämpimissä merkeissä niin eihän se kerro mitä tuleman pitää.. tosin 2019 oli taas rikas tulivuorenpurkauksien suhteen ja toisaalta auringon aktiivisuus minimissään... jotka näyttäisivät vaikuttavan vuoden-kahden viiveellä.. 

Jotenin tuntuu näinkin lyhyellä oppimäärällä mitä minulla asista on, että ei ymmärretä aurinkokuntame ja oman telluksemme vaikutusta ilmastoon... ratsastetaan vain että ihmiset on koko asiaan syypäitä.... ja autot 8)
laitan myös sen halsuan kavion lisäksi auringon viimeaikaisesta aktiivisuudesta kuvan... tosin muutama päivä sitten oli jossain juttua että myös minimin aikaan voi olle voimakkaita aurinkotuulia ja myrskyjä maapallolle suuntautuen...

Edit// katselin kaisaniemen dataa sieltä sun täältä... mutta ei vakuuttanut koska eräs pitäjämäellä vaikuttanut säähemmo aikoinan otti esiin sellaisen merellisen seikan sijainnista.... pitänee tutkailla muita lähistön asemia.. tuo kaveri oli ainakin pitäjämäki-seuran sivuille jotain asiaa laittanut.. ehkä tiedätkin kenestä on kyse?

einari

Katselin windystä ECMWF:n ja CFS animaatioita tulevasta..  lohduttomalta näyttää skandinavian osalta.. eikä se kovin hyvää näyttänyt australiaan... toki sinne pientä helpotusta..

Kovasti ennusteet pukkaa keski-euroopan korkeudelle korkeapaineita.. oikein sulkujen sulku.. sen ansiosta näyttäisi meille virtaavan kanadan ja grönlannin välistä kylmää ilmaa joka lämpenee atlantilla matalapaineiden suutaan ..

Positiivista siinä on ettei grönlannin jäät sula ainakaan vuoden alussa ;)

Sitkeä putki näkyy olevan.. mutta jos vaihtaa suuntaansa niin hytistään niinkuin Siperiassa nyt... ei siellä tosin ole kuin rapeat -32°C .. joten jotain muutosta näköpiirissä.... 8)

Pitääpä heittää kilpisjärvi ulos ja laittaa jokin aussien paikka seurantaaan smartmixiin.. vaikka tutun appelsiinifarmin seutu... jos siellä ne edes kasvaa nyt... ::)

Jussa

Grönlannin Summitissa paukkui samaan aikaan Norjan lämpöennätyksen kanssa aseman kaikkien aikojen pakkasennätys aika kirkkaasti, -65 oli jossain vaiheessa, aiempi aseman ennätys -63,3. Tammikuun ennätys parani lähes neljällä asteella, aiempi -61,2.
http://www.summitcamp.org/rss/SummitWeather.html

Tyypillinen säätilanne kun NAO ja AO indeksit positiivisia. Täällä lämmintä ja Grönlannissa kylmää. Hauska muuten huomata kuinka media innokkaasti uutisoi Grönlannin kylmyydestä.. Jokainen kesäpäivä sieltä kyllä uutisoidaan tai jos jossakin päin maapalloa on lämmintä :)

einari

Tulee vilu kun ajatteleekin... ;D
Kävin uteliaisuudesta katsomassa sitä Summitin leiriä.. sieltä saa näköjään kaikenlaista dataa ja niinpä latasin excel-tiedoston co2-pitoisuuksista.. vaikka tiedosto oli cvs-muodossa ja vaikea hieman lukea ennen pikku korjauksia niin näyttäisi
siltä että ne ajat jolloin pitoisuudet ovat nousseet.. kuten 2010, 2012 ja 2014 ajoittuvat islannin purkauksiin..
pitää ajan kanssa muokata sitä ja laittaa kaikki tiedossa olevat taulukkoon.. saa paremman kokonaiskuvan 8)

weatherc

Vähän eri tuulilukemat Norskella kuin meillä, top5 tämän päivän lukemia  8)

no-SN87772 59.5
no-SN87120 42.7
no-SN53530 41.8
no-SN90760 38.9
no-SN93000 37.7

weatherc

Pohjois-Norjassa tullut 90 cm lunta vuorokaudessa  :o :o
https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/BR2oW7/rundt-70-personer-evakuert-etter-snoeskred?utm_content=row-21&utm_source=vgfront


Samaan aikaan Perttelissä puskee kevättä  :o :o

einari

Lieneekö jonkun ruusun juuriversoja... ei sentään kuki ;D

Siellä se skandinavian pohjoisimmassa kolkassa rakentelee kylmää syleilyä kohti etelämpää.. saako sitten otteen matalapaineista jää nähtäväksi.. Viime tammikuu oli alussa leuto myös.. ja moni muukin ennenmuinoin..

Windystä kun katseli, niin pikkuhiljaa hiipii lähemmäksi kylmemmät kelit... ei luultavasti hehkutettuja terassikelejä tule ennen vappua jos silloinkaan ::)

Ehkäpä tämä ilmastotilanne taas hillitsee gröönlannin ja  pohjoisnavan jäätilanteen vähenemistä.. paikoin lienee lisääntynytkin sitten 1980- 2010 keskiarvosta....

einari

Eipä windykään lupaa sellaista mitä lehdet revittää..
https://www.windy.com/fi/-N%C3%A4yt%C3%A4---lis%C3%A4%C3%A4-kerroksia/overlays?63.928,20.083,5

sehän on kuitenkin vain ennuste  ::)

weatherc

Lainaus käyttäjältä: einari - tiistai, 14.01.2020, 18:33
Lieneekö jonkun ruusun juuriversoja... ei sentään kuki ;D

Ei ole, joku "rikkaruoho" se on, isot varrelliset lehdet, ei tietoo mikä sen on  :D

LainaaWindystä kun katseli, niin pikkuhiljaa hiipii lähemmäksi kylmemmät kelit... ei luultavasti hehkutettuja terassikelejä tule ennen vappua jos silloinkaan

GFS:llä näyttäis talvi tulevan kylään siinä 25 päivän korvilla. Tosin, se kerkee peruuntumaan 40 kertaa vielä (eli yhtä monta kertaa kun GFS päivittyy ennen sitä)  ;D

einari

Lainaus käyttäjältä: weatherc - tiistai, 14.01.2020, 23:01
Ei ole, joku "rikkaruoho" se on, isot varrelliset lehdet, ei tietoo mikä sen on  :D

kieltämätä ajattelin ensin rönsyleinikkiä.. jos ne varret menee maata myoten niin se voisi olla...
happamassa, kosteassa paikassa voi lehdet olla semmoiset liki 20 cm.. ja ensimmäisiä heräilijöitä,
usein talvehtiikin syksyn ravinteilla calmiina valloittamaan maailmaa.. :D 

Voi käydä niinkin,, että hönkii talvi jo viikonloppuna päälle.. nähtäväkxi jää...