Kirjoittaja Aihe: FinWX:llä järjestelmämuutoksia kesäkaudella  (Luettu 562 kertaa)

0 jäsentä ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Poissa J.Jäntti

  • Foorumin ylläpitäjä
  • Ylläpito
  • *****
  • Viestejä: 5259
    • Finland Weather Exchange (FinWX)
FinWX:llä järjestelmämuutoksia kesäkaudella
« : Tiistai, 18.06.2019, 23:50 »
Kuten valveutunut käyttäjä on melko varmasti havainnut, on FinWX:n järjestelmäpuolella ollut käynnissä muutoksia jos toisiakin.
Ideana on pyrkiä tiivistämään tarjottavia palveluita virtuaalialustan tehtäväksi enemmän, kuin yksittäisille servereille, jotta laitekuormaa saadaan pienemmäksi ja sitä kautta mm. sähkönkulutusta ja ylläpidollisia kustannuksia.

FinWX:llä on käytössään tällä hetkellä kaksi ympäristömittausserveriä, joista toinen on virtuaalinen ja toinen fyysinen. Virtuaaliserveri vastaa sääasemakaluston tietojen keruusta ja julkaisusta, kun puolestaan fyysisen serverin tehtävänä on ollut toimittaa salamatutkajärjestelmän tietojen keruuta ja julkaisua, sekä toimia sääkameran kuvan toimittajana, kuin taustasäteilyn mittausserverinä. Osana järjestestelmien muutostöitä, fyysisen serverin toiminnoista sääkameran kuvan generointi ja julkaisu, sekä taustasäteilymittaus ovat siirtyneet osaksi virtuaaliserverin toimintoja. Tällä muutoksella saatiin lämpökuormaa ja sähkönkulutusta pudotettua hieman ja fyysinen serveri ei enää vastaa muusta, kuin salamatutkasta ja sen datan julkaisusta. Sen kuorma on kovimmillaan vain silloin, kun ukkoset ovat voimakkaimmillaan lähialueella.

Muutokset, jotka nyt tehtiin, ovat suurimmalta osin taustalla olevia. Näkyvin muutos oli FinWX Helsinki-71:n sääkameran kalansilmä-korjaus, joka kytkettiin uudessa alustassa päälle.
Taustasäteilytietojen julkaisussa on myös varsin merkittäviä haasteita, johtuen sitä pyörittävän ohjelman vajavaisuuksista (se ei kykene tekemään kunnollista, automaattiparserille sopivaa mittaustiedostoa lainkaan). Asiaa kuitenkin tutkitaan, saadaanko tuosta järjestelmästä ns. "soivaa peliä" ja sitä myöten tehdään sitten niitä päätöksiä.

Toinen muutos, joka on tulossa on isompi purku- ja kasausoperaatio.
Kuten aiemmin ilmoitettiin, FinWX Helsinki-71:n salamatutka on tiettävästi pääkaupunkiseudun ja Helsingin ainoa toiminnassa oleva harrastetason salamatutka, joka herättää kiinnostusta kun ukkoset riekkuvat lähistöllä. Kuten tiedossa on, jotta tutka saadaan ylös, toinen mastoista tulee alas ja siinä samalla päättyy 0kHz - 30MHz:n kuuntelualueen toiminta FinWX:n osalta kokonaan. Tämä tietää koaksiaalikaapelin purkutöitä ja uuden salamatutkakaapelin mittailua ja kasaamista. Tämä myös tietää samalla kanavien purkamista puoleen nykyisestä, eli 8 varattua kanavaa putoavat 4 kappaleeseen, taajuusalueelle 108-480MHz. Tämä nippu on tarkoitus yrittää nyt toisen kerran istuttaa FinWX:n virtuaalialustaan. Viime kerralla homma levisi täydellisesti käsiin ja otimme takapakkia. Usko siihen että SDR-kanavat saadaan nyt toimimaan virtuaalialustalla ovat korkeammalla, sillä käytettävä laitemäärä pysyy järjellisenä, eikä taajuusalue vaadi mitään päättömiä koodi- ja ohjelmistokikkailuja. Jos tämä onnistuu, saadaan yksi fyysinen serveri kokonaan pois käytöstä sitä kautta.

Mutta kaikki tämä on vielä tulevaisuudessa. Kun ne tulevat ajankohtaisiksi, niistä tiedotetaan tällä palstalla vielä erikseen.

Heräsikö näistä asioista kommentoitavaa tai kysymyksiä? Heitelkää kohti. ;D
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: 03.04.2020
Ukkoskausi avattu Helsingissä: 17.05.2020
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2020; Helsinki/Viikinmäki
10 ukkospäivää, joista
- 5 näkö- ja kuulohavainnoin
- 5 pelkällä kolmiomittauksella vahvistettuina
------------------------------------------
Twitter, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------