Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

04.06.2019

Aloittaja J.Jäntti, tiistai, 04.06.2019, 03:24

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

J.Jäntti

Olipa se kiva kun näin kolmelta aamuyöstä pukkaa ukkoskuuroa.
Tutka nakutti pariin otteeseen jonka jälkeen jotain jyrinäksi luokiteltavaa kuului pariin kertaan. Unensekaisessa mielentilassa totesin vain että "hiton tietyökoneet" (Lahdenväylää asvaltoidaan uudelleen yöaikaan) ja käänsin kylkeä. Kolmas joka sai minut repimään itseni ylös asti, näkyi ja kuului kello 02:46. Sen rekisteröi myös nuorempi koirani joka alkoi murisemaan.

Tämä yksittäinen ukkoskuuro oli raahautunut Hankoon noin kello 01:15 ja jatkanut siitä viivasuoraan kohti pääkaupunkiseutua, voimistuen Inkoon kohdalla kunnon ukkoskuuroksi, joka alkoi salamoimaan.
Tutka oli rekisteröinyt iskuja etelän suuntaan ja hieman lännemmäksi sääasemalta. Koiran ja minun havahduttaneet salamat olivat molemmat FMI:n kolmiomittauksen mukaan positiivisia maasalamoita, joista toinen löi mereen Fastholman edustalla, Herttoniemessä ja toinen, niin ikään mereen Vuosaaren sataman pohjoispuolella.

Ennen Helsinkiin pääsemistään tämä pilvi muisti herätellä porukkaa mm. Gesterbyssa ja Jorvaksessa Kirkkonummella ja Espoon Puolarmetsässä ja Järvikylässä.

Tätä kirjoittaessa muutama välähtely näkyi idän suunnassa. Havainnot olivat pilvien välistä salamointia, mutta iskut ovat sen verran heikkoja, että vaikka selviä näköhavaintoja tuli tehtyä, tutka ei niitä havainnoinut. Jyrinä oli heikkoa.
Kuurosadealue liikkuu visusti rantaviivaa pitkin kohti Porvoon Emäsaloa, mutta salamointi on erittäin vähäistä.

Toinen vastaava ukkoskuuro kulkee myös kauempana sisämaassa. Tämä tapaus aloitti Kouvolan pohjoispuolella ja on ehtinyt liikkumaan kohti Lappeenrantaa ja salamoi hiljakseen kyseisen kaupungin pohjoispuolella, lähellä Savitaipaletta ja Kirkkosaarta.
Tämä oli näin ollen FinWX Helsinki-71:n toinen virallinen ukkospäivä.

Katsotaan mihin suuntaan tämä tästä kehittyy kun päivä ensin valkenee.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

J.Jäntti

Toinen, niin ikään rannikkoa pitkin raahautunut ukkoskuuroalue painoi pääkaupunkiseudun yli aamusta. Se nousi maihin Hangossa jossa se levittäytyi sisämaahan saakka ja kello 07 aikaan läntinen taivas Helsingissä oli vaaraa uhkuvan tummanharmaa. Alue iski täysillä sisään suunnilleen varttia myöhemmin esittelemällä helsinkiläisille pilvisalamoita ja ripeksimällä hieman vettä, mutta se oli alkua. Tämä alku jäi minulta korkeamman prioriteetin työtehtävän vuoksi näkemättä, sillä ajoin työautolla maan alle hieman ennen kuin alue saavutti kokonaan Helsingin.

Nousin ennen 08 ylös maanpinnalle hakemaan kollegaani kotoaan työtehtäväni lisäavuksi ja olin juuri päässyt työpaikkani ohi remontissa olevan Hämeentien risteykseen, kun takanani välähti kirkkaasti ja vajaassa parissa sekunnissa kuului auton sisälle repäisevä pamahdus, joka vääristyi oudon kuuloiseksi talojen välissä ollessani. Tiesin että nyt johonkin iski maasalama ja pirun kovaa. Pari minuuttia myöhemmin valoissa seisoessani näkyi toinen kirkas välähdys, mutta nyt pamahdukseen meni paljon kauemmin aikaa, mutta se oli yhtä lailla sekin oli kova pamahdus. Sen jysähdyksen jälkeen kesti ehkä joku parikymmentä sekuntia ja sitten iski varsin raju konvektiivinen vesisade päälle, jossa ajaminen pyyhkimet täysillä oli lähes yhtä tyhjän kanssa, sillä pisarat jotka tuulilasiin iskeytyivät olivat mielettömän isoja. Tätä sadetta kesti muutama minuutti ja kun pääsin kollegani noukkimasta sadesuojastaan, oli pieni taajamatulva päällä kun Kallion kaupunginosan ylemmiltä tieosuuksilta valuivat sadevedet tuosta kaatosateesta alas.

Päästyäni työtehtävältä pois tarkistin minne nämä kaksi salamaa olivat lyöneet.
Ensimmäinen salama oli lyönyt Linnanmäen huvipuiston alueelle tai äärimmäisen lähelle sitä. Statistiikat salamasta FMI:n kolmiomittausverkon mukaan olivat +CG, 37kA ja yksi isku pilvestä maahan.
Toinen salama puolestaan rankaisi Seurasaaren eteläistä kärkeä. Statistiikat olivat tästä tällistä +CG, 77kA ja yksi isku pilvestä maahan.

Pelkästään Helsinkiä ei tämä ukkonen luonnollisesti kurittanut. Osansa saivat mm.
- Inkoon rannikkoalue
- Lohjalla Karjalohjan Pitkälahti sekä Mustio
- Kirkkonummella mm. Evitskog, Pikkala ja iso osa Porkkalan niemestä
- Espoossa Saunalahti, Suvisaaristo ja Lakisto/Ketunkorpi
- Vantaalla Itä-Hakkila ja Kuninkaanmäki
- Helsingissä yllämainittujen salamoiden lisäksi myös Tapanilan kaupunginosa
- Sipoossa Pohjois-Nikinmäki
- Porvoon lähiympäristö

Voimat pilveltä hyytyivät ennen kello 9:ää nopeasti ja viimeinen maasalama rekisteröitiin Porvoon ja Loviisan välissä.
Itse en todellakaan odottanut toista ukkostavaa aluetta saapuvaksi alueelle noin neljä tuntia toisen perässä, mutta jälleen kerran päästiin yllättymään.

Seuraavia odotellessa.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------