Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Kevät 2019

Aloittaja Naruskan Ukka Matinpoika, lauantai, 09.03.2019, 09:36

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

einari

Maaliskuun sademääriä koko suomesta yms. itsellä noin 40 mm.......
https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kotimaa/item/214640

einari

Katselin tuossa hieman milloin alkaisi terminen kevät pohjoisempana, ainakin länsipuolella lappia saattaa alkupäiväksi tulla 28.3, mainitsin Ukallekkin Sunnuntaina että voipa hyvinkin tulla jopa rovaniemellekkin kyseinen päivä viralliseksi kevään aluksi...  ::)

Saattaapi se tulla hieman idemmäksikin samoihin aikoihin... eräällä paikkakunnalla jota katsoin oli 27.3 ja eilen sama alin lämpösumma, ja seuraavat päivät kun ovat keskilpt:n suhteen positiivisia, niin saattaa virallisesti alkaa jo samoin 28.3 tai sitten tänään... riippuen tietenkin loppuviikon ja seuraavan viikonlopun arvoista..

Jussa tuossa kehoitteli katsomaan kapsista... tuo seuraava on helpompi ja saa suoraan vietyä exceliin niistä ilmatieteenlaitoksen asemista jotka kiinnostavat viimeisen 10 vuoden ajalta... on monenmoista tietoa.. ja hakuehtoja...
https://ilmatieteenlaitos.fi/havaintojen-lataus#!/

kuvassa yksi haku oulusta ja esim. että kun lata oikeasta yläkulmasta niin saa sinne exceliin ;D

Jussa

Ei tuolla taida olla vuorokausien keskilämpötiloja? Vai onko tuo "ilman lämpötila" keskilämpötila?

Täällä termisen kevään alku siirtyi toistaiseksi. Lähipäivinä voi alkaa, mutta sääennusteet nyt arpoo aika paljon ja lämpötila keikkuu pahimmoilleen nollan kahta puolta, että voi siirtyä viikkojakin kevään alku. Juuri tällä hetkellä tämän viikon jälkeen palattaisiin tukevasti talveen, vaan kuten sanottua, illalla ennuste voi olla juuri päinvastainen.

Täällä muuten huhtikuussa 2016 mitattiin jo yli 10 asteen vuorokausikeskilämpö, sen jälkeen kyllä tiputtiin alle kymmenen asteen välissä, vaan alkoiko silloin kesä jo huhtikuussa? Mitäpä einari tähän sanoo? Eli alkoiko Taivalkosken Kirkonkylällä kesä 27.4.2016?

einari

Kyllä, ilman lämpötila on keskilämpötila..

Katsoin kyllä taivalkosken kk.n tämän hetken keskilämpötiloja, se on kiikunkaakun alkoiko vai alkaako se kevät siellä.. ::)

Rääpäisin käppyrän siitä 2016 keväästä, 25.4 jälkeen lämpösumman perusteella olisi voinut alkaa, eli jos 27.4 jälkeen olisi hieman enemmän ollut yli 10 asteen päiviä.. se kriteerihän täyttyi vasta 23.5.. käsittääkseni siinä 10 päivän jaksossa ei kuitenkaan ole sillä merkitystä että käväiseekö  parina-kolmena päivänä keskilpt sen 10 asteen rajan alapuolella, kunhan yleisilme on kesäinen ;D

Milloinkahan ne on oikein siirtynyt tuohon lämpösumma-määritykseen.. ei mistään löydy siitä faktatietoa... vain maininta että nykyisin,
olisiko weatherc:llä tietoa?  Minusta tuntuu että ei se kovin kauaa ole ollut.. lieneekö silloin 2016 vielä käytetty sitä, jollei, niin voisi ehkä tulkitakkin niin että se kuitenkin alkoi silloin 27.4... miltä Jussasta  itsestä tuntuu.. tuntuiko kesä alkaneen?

Jussa

Niin pitkään kuin minä olen ylläpitänyt sääasemaa, on ollut tuo lämpösummaan perustuva käytäntönä, eli ainakin vuodesta 2012.

Ilmatieteellisellä eikä minun asemalla ainakaan ennen tätä päivää ole kevät alkanut lämpösumman mukaan. Tänään tai huomenna voi alkaa, mutta epäilen tämän hetken ennusteen perusteella ettei ala.

Tässä nimenomaan on kyse, että poistetaan ne "tuntuu" alkaneen jne. eli voihan olla jo lehti puussa vaikka terminen kesä ei ole alkanut. 2016 alkoi terminen kesä minulla ja ilmatieteellisellä samana päivänä eli 23.5.

Tuossa määrittelyssä ei ole mitään päivien lukumäärärajoja, vaan sitä seurataan tarvittaessa vaikka kuukausitolkulla. Toki näin joudutaan tekemään erittäin harvoin, joskus eteläsuomen talven osalta ja joskus lapin kesän osalta.

weatherc

#65
Lainaus käyttäjältä: Jussa - tiistai, 02.04.2019, 12:31
Tässä nimenomaan on kyse, että poistetaan ne "tuntuu" alkaneen jne. eli voihan olla jo lehti puussa vaikka terminen kesä ei ole alkanut. 2016 alkoi terminen kesä minulla ja ilmatieteellisellä samana päivänä eli 23.5.

Tuossa määrittelyssä ei ole mitään päivien lukumäärärajoja, vaan sitä seurataan tarvittaessa vaikka kuukausitolkulla. Toki näin joudutaan tekemään erittäin harvoin, joskus eteläsuomen talven osalta ja joskus lapin kesän osalta.

Nimenomaan. Tais olla talvi 2007-2008 jolloin termistä talvea ei eteläsimpään suomeen koskaan tullut vaan siirryttiin sysksystä kevääseen. Noin numeerisesti ottaen. Käytännössä taisi Ilmatieteellinen tehdä niin että talvi alkoi 29.02 ja kevät 01.03.  :o

Oman aseman keskilämmöt olivat sinä talvena +1.9, +0.1 ja +0.7. Tosin varmaan oli silloinkin jaksoja jossa keli tuntui talvelta (itse asiassa oli 7 päivää putkeen jossa k-lämpö oli pakkasella) mutta eipä vaan talvi alkanut lämpösumman mukaan...
Jos taas oltais menty vanhan kaavan mukaan jossa pitää olla 5 päivää pakkasta/plussaa että alkaa talvi/kevät niin olisi talvi alkanut 02.01 ja kevät 10.01  :o

einari

Ilmeisesti ihan jokainen saa itse määritellä sen milloin mikäkin terminen vuodenaika alkaa...
sen kuvan saa ilmatieteenlaitoksen vastauksesta... virallisetkin kun vedetään vähän hatusta mutu-tuntumalla :o
Käyttäkäämme siis tapauskohtaista harkintaa..  me kotitarvemeteorologit!!

ei antanut kysymyksiin suoria vastauksia suoriin kysymyksiin, vain ympäripyöreää höpinää..... eivät kai tiedä itsekkään mitä ohjeistavat ???

Termisillä vuodenajoilla ei ole mitään kansainvälisiä määritelmiä ja alun perin Suomessakin niitä sovellettiin vain pitkän ajan keskiarvoihin, jotta nähtäisiin pitkän ajan muutoksia vuodenajoissa. Median suuren kiinnostuksen vuoksi niitä joudutaan seuraamaan jatkuvasti, vaikka aina se ei ole kovin mielekästä – luonto kun ei aina noudata ihmisen tekemiä rajoja. Niinpä välillä joudutaan käyttämään meteorologin tapauskohtaista harkintaa.

Ystävällisin terveisin,
Pauli Jokinen


Pitäisköhän ottaa ne topeliuksen vuodenajat käyttöön...

edit// tuon voisi tulkita ettei kukaan ole oikeassa ja kaikki ovat oikeassa ;D


Jussa

Vähän on kyllä vastuuton vastaus tosiaan. Siksikin kun eikait tuossa lämpösummaan perustuvassa määrityksessä mitään ihmeellistä ole. Hyvin selkeä mielestäni. Ainut epäselvä tilanne tulee mieleen, että jos laskettava summa on vaikka viikon päästä tasan 0,0, niin kummalle päin kallistutaan?

weatherc

No fmi:n sivuillahan se kerrotaan hyvin selkeästi miten ne vuodenajat määritettän:

Lainaakevät alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi 0 asteen yläpuolelle
    kesä alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi +10 asteen yläpuolelle
    syksy alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi +10 asteen alapuolelle
    talvi alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi 0 asteen alapuolelle

LainaaNykyään termisten vuodenaikojen vaihtuminen perustuu edellisten viikkojen/kuukausien aikana laskettuun lämpösummaan. Esimerkiksi talvi alkaa seuraavasta päivästä, kun syyskuun alusta laskettujen vuorokauden keskilämpötilojen summa on saavuttanut suurimman arvonsa. Tällöin lämpötilan voidaan katsoa olevan pysyvästi nollan alapuolella, vaikka yksittäisinä vuorokausina nolla astetta saatettaisiin ylittääkin.

Tuossa ei liene mitään epäselvyyttä.

https://ilmatieteenlaitos.fi/termiset-vuodenajat

LainaaAinut epäselvä tilanne tulee mieleen, että jos laskettava summa on vaikka viikon päästä tasan 0,0, niin kummalle päin kallistutaan?

Seuraamalla pidempään kuin vain viikon se selvinnee.. ;)

Jussa

Lainaus käyttäjältä: weatherc - tiistai, 02.04.2019, 22:30

Seuraamalla pidempään kuin vain viikon se selvinnee.. ;)

Niin tietenki ;) Vaan ajattelin sitä, että jos esim. 20.4 oli ensimmäinen plussapäivä näin keväällä. Siitä käydään useampi päivä plussalla, mutta tulee pakkaspäiviä ja lämpösumma laskeekin  tuohon arvoon 0,0 vaikka 27.4. Alkaako tästä uusi kevään laskeminen eli 28.4 vai säilyykö kevään alku tuossa 20.4? Tällöinhän 19.4 ja 27.4 on sama lämpö/pakkassumma.