Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Kevät 2019

Aloittaja Naruskan Ukka Matinpoika, lauantai, 09.03.2019, 09:36

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

einari

#80
Kohta taitaa kevätpäivämäärät hivuttautua ylemmäksi... viimeistään pyhien jälkeen taitaa olla 12 päivä kuluvaa kuuta merkattuna alkupäivämääräksi..  mitä sitä enää panttaamaan ;D

Edit// Saattaapi se alkaa naruskallakin smana päivänä....näillä näkymin  ;D

einari

#81
Niinhän siinä kävi, vain kilpisjärven seutu enää ilman ilmatieteenlaitoksen kevättä..  :D
Täällä oli eilen ensimmäinen 10 asteen ylittävä keskilpt,(10,8°), voisi kai sanoa että kesän kaltainen päivä ja lisää tulossa..  8)

Jussa

Jep, 12. huhtikuuta alkoi minunkin asemalla kevät. Kesän alkua voi joutua odottamaan myös etelässä ja lännessä jos väliin ennusteissa vilahtava kylmänpurkaus vapun aikoihin toteutuu. Tosin ennusteet vaihtelee nyt erittäin paljon jokaisella ajolla. Tänne esim. heittelee väliin jopa keskilämpötilaltaan pakkasvuorokausia ja seuraavassa ajossa lämmin jatkuisi. Kilpisjärvenkin vuorokausikeskiarvot heittelee GFS ajoissa jotain -10 ja +5 asteen välillä ;D

Aika näyttää miten käy. Tulevana viikonloppuna kuitenkin lähden Taivalkosken selkoseen suksilla perinteiselle kevätmatinealle. Lunta kyllä riittää ja oletettavasti jäätäkin. 2011 oli lumi ja jäät vähissä, vaan silloinkin reissu saatiin tehtyä. Ajankohta on aina ollut näihin aikoihin jo vuodesta 2008. Osalla jo 1990-luvun alusta.

einari

Niin se ennustus oli kohdillaan.. Evijärvestä jäät ovat lähteneet ja ei ole kaukana Lappajärvestäkään, ehkä viikonlopuksi ;D

Eilen läksi Tenojoestakin liikkeelle...

Naruskan Ukka Matinpoika

Jäitä purkavat joet. Oma kotijokemme Naruskajoki sulattelee jäänsä tuolla ylävirrassa suvantoisemmilla osillaan paikalleen, kuten on kuulemma jo tehnyt. Alaosalla suvannoissa on vankempaa jäätä, kun koskenaluset syksyisin yläntävät vettä jään päälle. Ukka Matinpojan mökkikosken Syväskönkään alaosalla näyttää tänään tältä. Parisataametrinen suvanto on vielä jäässä ja saattaisi mahdollistaa vaikkapa pilkkireissunkin, mutta kun täällä joen alaosalla on pilkkikielto voimissaan vielä vuodenpäivät...

Lumet sulavat tasaiseen muutaman sentin päivävauhtiin. Mittarissa nyt 41 senttiä. Taivaalle nousee varmaankin osa, ehkä isokin. Kylmä jakso jos ennustuksen mukaan toteutuu, niin tulvakeväästä näyttäisi tulevan helppo. Tämä korkeapainejakso on pidellyt lämmintä, mutta vesi joessa ei aivan valtoimenaan ole alkanut nousta. Kun se nousee, niin jäät lähtevät pikavauhdilla. Naruskajoki ei jääpatoja ole koskaan muodostellut. Eikä enää tukkisumiakaan, kuten joskus on uiton aikana tapahtunut...

Tuo kuva on Hikvisionin kameran lähettämä. Viikonpäivät se on sieltä kymmenen minuutin välein kuvan saanut kotisivuilleni lähetettyä... ;)

www.naruska.com

einari


J.Jäntti

Helsingissä on kevät jo päässyt liikkumaan eteenpäin hyvän matkaa. Lumet ovat kokonaan enää vain muistikuvana päässä ja ainakin alueen koivut ovat aloittaneet pölyttämään ja keksineet aloittaa lehtien kasvattamisen siinä samalla. Joka kerta se tuntuu minut yllättävän miten nopeasti metsä alkaa vihertämään, kun ensin kaikki puut ovat paljaita ja sitten hyvin pienen hetken päästä kaikkialla on vihreää, ihan kuin nämä puut kasvattaisivat lehdet yhdessä yössä. Ruoho alkaa myös vähitellen havahtumaan talvisesta koomastaan ja vihreä väri alkaa vähitellen valtaamaan alaa sielläkin.

Entäpä sitten sääaseman mittaustulokset? FinWX Helsinki-71:n Huhtikuu näytti statistiikan valossa tältä:

Ylin mitattu lämpötila     : +19°C  (Mitattu 27.04.2019 kello 12:14) ** Sääaseman uusi Huhtikuun ennätys **
Alin mitattu lämpötila     : - 4°C  (Mitattu 11.04.2019 kello 05:38)
Kuukauden keskilämpötila   : + 6°C

Korkein mitattu ilmanpaine : 1036,57hPa  (Mitattu 15.04.2019 kello 06:49)
Matalin mitattu ilmanpaine : 1002,37hPa  (Mitattu 09.04.2019 kello 02:39)

Kuukauden kuivin päivä     : 19.04.2019 (Vuorokauden keskimääräinen kosteus 45%)
Kuukauden märin päivä      : 09.04.2019 (Vuorokauden keskimääräinen kosteus 89%)

Kuukauden sademäärä        :  6,61mm
Sateisin päivä             : 09.04.2019 (2,54mm vuorokauden aikana)

- Sääasemalla tehtiin uusi lämpöennätys Huhtikuun osalta.
- +15°C raja rikkoontui ensimmäisen kerran tänä vuonna 18.04.2019 kello 10:54.
- Ukkoskausi Suomessa avattu 30.04.2019; FMI:n kolmiomittausverkko havaitsi salamointia Pohjanlahdella, Suomen puolella aamun aikana. Salamoinnista muutama isku osa tarttui FinWX Helsinki-71:n tutkaankin.
=========


Weather Underground, josta statistiikat vielä toistaiseksi haen, on mennyt sitten tekemään melkoisen idioottimaisen tempun pudottamalla lämpötiloista desimaalit kokonaan pois ja pyöristämällä lämpötilalukemat lähimpään tasalukemaan, kun puolestaan sademäärä ja ilmanpaine esitetään nyt jostain käsittämättömästä syystä jopa kahden desimaalin tarkkuudella.

Syitä tähän voi vain arvailla. Niistä teknisin selitys voisi olla tietokannan koon pitäminen aisoissa, mutta kun katsoo, ketä WU:n omistaa, tietokannan koko tuskin on määräävänä tekijä tässä. Toinen ajatus on se, että pyöristelemällä nimenomaan lämpötilan osalta lukuja ylöspäin lähimpään tasalukuun saadaan hävitettyä mittauksista tarkkuus ja saadaan aikaan lämpimämpiä lukemia.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

Jussa

Täällä huhtikuu oli leuto, ei kuitenkaan ennätysleuto. Keskilämpötila oli +1,7 astetta. Kuiva kuukausi kyllä oli, vain kahtena päivänä satoi ja yhteensä vain 10mm. Lunta oli vielä kuun lopussa 20cm. Kuukauden korkein lämpötila oli 15,7 astetta, huhtikuiden ennätys asemalla on vuodelta 2016 +18,6 astetta.

Nyt keli kylmeni ja ollaan -1,5 asteessa ja lunta satelee navakan koillistuulen kera, eli voitaneen puhua jonkinlaisesta takatalvesta täälläkin. Maanantaihin asti sääennusteet näyttää niin kylmää, että voidaan rikkoa jopa toukokuiden pakkasennätys asemalla. Foreca jopa lupaa niin kylmää, että Taivalkosken ilmatieteenlaitoksen mittaushistorian kylmin (-14,6) lukema voi olla vaarassa. No tämä lienee epätodennäköistä ::)

weatherc

Takatalvi tulee lounaasta. Ahvenanmaalla, Maarianhaminassa täysi talvi  ;D

https://www.ha.ax/om-hogskolan/webbkamera/

einari

Kaunis, verenpunainen auringonlasku merellä pietasaareen suunnassa nyt.. ja tuli laitettua lämmitys sademittariin päälle.. turhaanko ::)