Apua sääaseman valintaan kaivataan

Aloittaja Cool, perjantai, 22.02.2019, 12:02

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

Cool

Olen pitkään ollut kiinnostunut paikallisista säätiedoista, asun itse Raaseporin alueella Bromarvissa.
Ilokseni huomasin, että on seuroja/kerhoja, joista löytyy alan osaajia ja pätinkin aloittaa kysymällä neuvoa.

Hommasin jenkeistä 2008 Davis Vantage Pro2 ja aloin dataloggerilla keräämään tietoa PC:lleni. Homma toimi pari vuorta hienosti, sitten alkoi ongelmat langattomien anturien, tuulimittari, ylimääräinen lämpömittari (seurasin meriveden lämpöä) kanssa. Sain kuin sainkin anturit jotenkuten toimimaan.
Jossain vaiheessa petti konsoli ja tilasin jenkeistä uuden. Homma toimi taas jonkin aikaa, kunnes Davisiltä tuli jossain 2012 tietämissä viesti, että järjestelmässä olisi pitänyt päivittää jotain (olisiko ollut dataloggeri), mutta siihen olisi taas tarvittu jokin maksullinen lisäpalikka. En muista enää tarkkaan, mihin se lliittyi, luulempa että tiedonsiirtoon nettiin? Niinpä jatkoin vain käyttöä, mutta vähitellen konsoli taas menetti yhteyksiää langattomiin sensoreihin. Harmitti pirusti, mutta päätin ottaa aikalisän asian kanssa. Kaikki rojut ovat edelleen paikoillaan.

No nyt on kulunut useampi vuosi, mutta kutina paikallissään seurantaan on säilynyt ja into alkaa palata. Davisin sääasemanhan pitäisi olla sinänsä erinomainen. Liekö se jo unohdettava? Ainoa suomalainen yritys, joka niitä huoltaisi, oli jo aikanaan ihan sininen naamastaan kiukutellessaan, miksi ostin tuotteen jenkeistä enkä häneltä. No tietysti siksi, että hinta oli vain noin puolet hänen hinnastaaan. Huollon osalta sain kommentin, että vie se huoltoon sinne, mistä sen ostit. Joten taidan olla asian kanssa aika yksin?
Toisaalta myös Davisin aurinkokennot eivät kyllä mielestäni toimi näillä leveyssasteilla, joilla aurinkotunteja ei talviaikaan juuri ole!

Niinpä kysynkin nyt neuvoa teiltä miten edetä.
1) yrittää taas uudestaan tutkia kaikki pinnit yms lähettimissä, päivittää softwarre ja firmware jos se edes mahdollista ja jumpata itsensä näännyksiin tai päätyä onnelliseen tilanteeseen, jossa kaikki kuin ihmeen kaupaalla alkaisi taas toimia
vai
2) suunnata katse suoraan toisiin tuotteisiin

Tänä päivänä asettaisin vaateet sääaseman osalta seuraaviksi
- langaton ratkaisu, etäisyys tuulimittariin konsolista noin 70m, välissä olohuoneen ikkuna
- perussäätiedot kuten Davisissä, mutta UV ja aurinkoenergin määrästä voisin luopua
- säätietojen päivityminen tiuhaan ja mieluiten suoraan verkkoon, jottei niitä tarvitse enää muistaa erikseen ladata dataloggerista yms.
- Android appi tietojen online katseluun, erillistä konsolia pöydälle en edes kaipaa vaikkei haittakaan
- Lämpötilamittarieista vielä; yksi normaali ulkolämpötila, yksi kasvihuone, mielellään vielä meriveden lämtötila,
sisällä vielä lämpötilamittari ja jos mahd. niin toinen vielä muuhun käyttöön ELI useiden antureiden määrä tärkeää
- Kattava raportointimahdollisuus historiasta, ei siis vain viim 90pv tms. vaan haluan verrata All time high-low arvoja tuulen, ilämpötilan, lmanpaineen jne osalta ja mahdollisuuden nähdä niitä vuosi ja/tai kuukausitasoilla. Hyväksyn hätäratkaisuna myös XLS siirtomahdollisuuden jos ei muuta tarjolla
- hälytykset mobiiliin ainakin tuuli ja lämpötila tekijöistä ja mielellään anturin battery low tilanteesta (joka viimeksimainittu riittää kyllä apissakin jos se sieltä löytyy)

Ennusteiden osalta mielestäni appeja löytyy tarpeeksi ja ne ovat varmaan tarkempia, joten omalta sääasemalta en niistä paljon odota.

Olen tutustunut netistä itseni pyörryksiin eri sääasemista, kuten Oregon Scientific WMR 300/500, Netatmo, Ambient Weather WS-2902, joitain La Crosse tuotteita, Acuritea jne. mutta en ole löytänyt suosikkia noilla kriteereillä.
Yksi pääongelmista on myös se, etten hahmota mitkä asemat voisi saada näkyviin erillisillä apeilla, joka ei ole saman valmistajan kuin itse sääasema.

Olisiko jollakin ideoita, mihin suuntaan mielenkiintoni ohjaisin? Mitään rimpulaa en halua, mutte ei sellaista noilla vaatimuksilla saakkaan...
Ottaen huomioon, että ratkaisu mahdollistaisi myös oman sääaseman liittämisen FinWX palveluun.

Cool

Eikö kenelläkään tosiaankaan ole mitään ehdotuksia?

Naruskan Ukka Matinpoika

Vaikka langattoman fani oletkin, niin huoltovapaampi on minulla kymmenkunta vuotta toiminut PeetBros. Siinä riittää miinusasteikko tänne Naruskankin kairaan, joka kylmänä alueena tunnetaan. Perusasennuksen jälkeen ei tarvita kuin kevyitä puhdistustoimenpiteitä. Paristojen kanssa ei tarvitse pelata. Data menee FinWX:lle, EWNlle, Wunderille, AWEKASille.

Tuulimittarin valmistin Teutarin idean pohjalta hiukan uusiksi, niin ei tarvitse läheskään niin tiuhaan katolla kiipeillä. Onhan noita yksiköitä joutunut vuosien varrella vaihtamaankin, mutta esimerkiksi vesimittari on originaali ja hyvin pelaa lämminilmahormissa.

Eipä tuo tutustuminen sulle mitään maksa. Laitteistoa myydään EU-alueellakin.

Ukka Matinpoika

www.naruska.com

einari

Odottelin että nuo Davis-"hemmot" kommentoisivat jotenkin ongelmaasi anturien hukkaamisen suhteen, asiaa tarkemmin tuntematta, tai et maininnnut että onko CE-merkitty, jollei niin toimii noin 920 Mhz taajuudella, joka on aika liikennöity ja isotehoiset gsm-mastot pukkaavat signaalia 870- 915 ja 921-960 Mhz taajuudella, toisella alueella tukiasemasta puhelimeen ja toisella puhelimesta tukiasemaan..
niinpä ei ole ihme jos anturit katoaa...  euroopassa taajuusalue on 868 Mhz tällaisille vermeille varattu ja käytössä

Saattaa olla siinä myös syy miksi huoltoyritys kaatui punaiseen naamaan..  ei varmaan olisi osannut muuttaa niitä tuolle taajuudelle, vaikkei se oletettavasti kovinkaan vaikeaa ole.. Hyökkäys kun on paras puolustus :D

Sinänsä nuo Radiopiirit ovat laajempikaistaisia. joten saattaisi olla että saisi muutettua antennia lyhentämällä about 13,5 cm mittaiseksi..olen joskus tutkaillut muissa yhteyksissä asiaa.. mutta sitten voi olla vaikeampaa jos on lukittu ohjelmallisesti kyseiselle taajuudelle tällaisia muutoksia tehdä.. eli pitäisi löytää sellainen firmware ja lyhentää antennnia... se on luultavasti helpompi heittää roskat mereen niinkuin Helsingin kaupunki tekee ::)

Tuo Ukka mainosti Peet Brossia, joita taitaa suomessa yhden käden sormilla laskien löytyä... toimivia sellaisia. Eiköhän se muistanut Netatmoa joka sillä on muutaman kilometrin päässä kotoa... en nyt sitä mainosta.. mutta jos vilkaiset https://weathermap.netatmo.com/
niin voisi päätellä asiasta jotain.. saa myös halutessa liitettyä joihinkin toisiin sääohjelmiin.. itse en vain oikein löytänyt niistä lisäarvoa..
Datan saa monella tapaa itselle ja löytyy historia netin välityksellä kirjautumalla sisään dashboardiin ja sieltä saa myös xls ja cvs-muodossa sen..

Ainut puute on ettei saa kahta ulkolämpömittaria liitettyä.. mutta kolme sisäyksikköä lisäksi. joten jos yli 0°C pysyy lpt niin voi kasvihuoneeseenkin laittaa kunhan muistaa tuoda pois pakkasten saavuttua, tosin ei kai kovin pienistä hajoa.. ei vain näytä lpt ja kosteutta oikein miinusasteilla.. saunaan ei suositella kun on kosteuskyllästeinen paikka.. kosteusprosentti voi olla pitkälti yli 100.. se ilmeisesti voi vaurioittaa anturia.

Tuo kuuluvuus on vähän hankala asia..  käytännössä rajoittuu sisä-ulkoyhteys noin 70 metriin siitä syystä että eu:n alueella lähetysteho (antennin) voi olla vain 20 Desibeliä, vain firmat saavat hakemuksesta isompia tehoja käyttää..

Oikeastaan ainut mahdollisuus on passiivitoistin tai silta josta esimerkkinä pari.. https://www.satshop.fi/antennas/3g-4g-lte-gsm-sillat-toistimet/3g-4g-lte-gsm-whip-bridge.html sekä jos ikkunaremontin haluaa tehdä niin > https://www.tiivi.fi/files/3115/2223/2671/Tiivi_Connect_Antenni_Whitepaper_A4_Lowres.pdf

Mitä tulee meriveden lämpötilaan, jollei kovin kaukana ole niin voisi periaatteessa samoin edellytyksin laittaa yhden sisäyksikön alapäästä tulpattuun putkeen, yhteyden kannalta saattaa joutua operoiaan hieman.. eli koaksiaalikaapelilla tuoda antenni yksiköstä ulos.. eli pientä tinausta ja fixausta..

Noista api-jutuista sen verran että ainakin weatherpro ja muistaakseni darsky.. mutta netatmon oma api on hyvä ainakin anroidissa..
ja voi koota tabletissa samallle näytölle kuten tässä esim. 2 sisä ja ulkoyksikköä sekä sade ja tuulianturit..


Edit// ennenkuin kukaan hermostuu... ja vetää taas herneen nenään. en tarkottanut davisia sinänsä.. vaan toimimatonta sellaista  8)

Cool

Moi,
KIITOS osaavista kommenteista ja ideoista!

No nyt tuli tietoiskua poikineen.
Joo, mulla ei ole CE versiota vaan aito jenkkiversio.
Kumma kyllä se pelasi aikanaan ihan hyvin. Mutta mm. operaattorithan lisää linkkimastoja ja tehoja yhtenään.
70m ilmakaapeliajatuksesta, saatikka maahan kaivuusta en oikein lämpene, siksi fanitan langattomia ratkaisuja.

Taidan kerätä nyt aluksi kaikki rojut lähelle konsolia ja katsoo saako ne jotenkin toimimaan.
Jos toimii, niin sitten varmaan pitäis joko boostata tai filtteröidä anturisignaaleja mainitsemillanne konsteilla.
Jos ei niin sitten jatkettava pohdiskelua, ideoita saa toki edelleen lähettää

weatherc

LainaaOdottelin että nuo Davis-"hemmot" kommentoisivat jotenkin ongelmaasi anturien hukkaamisen suhteen, asiaa tarkemmin tuntematta, tai et maininnnut että onko CE-merkitty, jollei niin toimii noin 920 Mhz taajuudella, joka on aika liikennöity ja isotehoiset gsm-mastot pukkaavat signaalia 870- 915 ja 921-960 Mhz taajuudella, toisella alueella tukiasemasta puhelimeen ja toisella puhelimesta tukiasemaan..
niinpä ei ole ihme jos anturit katoaa...  euroopassa taajuusalue on 868 Mhz tällaisille vermeille varattu ja käytössä

Totta tosiaan, langaton US-Davis on laiton Euroopassa koska sen käyttämä taajuusalue on väärä. Tämä voi hyvinkin selittää antureiden hukkaamiset.
Täällä käytössä langallinen Davis x 2 joista toinen ollut tolpan nokassa jo reilut 10 vuotta. Itse lähtisin uudella Daviksella "perus-sääasemaksi" + sopivat lisähärpättimet (esim RaspberryPi + lämpöanturi) noihin lisä-antureille. Hela hoidon datat keräisin omalle SSD:llä varustetulle Pi:lle jolla sitten datan kanssa helppo tehdä mitä haluaa.

einari

Laitoin tuon mitan väärin... 17,3 cm... ja sitä antennia pitää jatkaa hieman... noin sentin verran.. kantsii mitata alkuperäisen pituus ja katsoa laskurilla mitta
Jos on kelalla niin hieman hankalampi laskea...

tuolla laskurilla voi laskea kuinka pitkä antenni millekkin taajuudelle tarvitaan.. aallonpituus lienee joko 1/2 tai 1/4 jossa vastaavasti aallonpituus on puolet edellisestä, eli 8,7 cm (aallonpituus = antennin pituus) jos tämä pienempi mitta niin lisäys pituuteen puoli senttiä  ;D
http://www.termiitti.com/autopuoli/antennilaskuri.php

Mr

Ei kai tuolla antennin pituuden säätämisellä saada aikaan muuta kuin vieläkin huonompi lähetys/vastaanotto. IIS lähettimen ja vastaanottimen EU piirilevyjä on saatavilla myös erikseen ja niiden vaihtaminen ei edellytä sensoreiden vaihtamista. Davis on noiden varaosien puolesta hyvä hankinta, vaikkakaan ei se halvin mahdollinen. Raspberry Pi vielä keräämään ja jakelemaan dataa, noilla pääsee pitkälle. 

einari

Olen hieman toista mieltä antennijutussa, sain nuorempana siitä hieman tietoa enolta joka oli intohimoinen radioamatööri.. oli muunmuuassa ensimmäinen suomalainen joka oli puheyhteydessä etelämantereelle. täältä kotosuomesta käsin.. sitten myöhemmin rakenteli radioverkkoa vapaaehtoiselle pelastuspalvelulle motoroloista juurikin taajuusmuuttelulla...
Lisäksi hyvä antenni vahvistaa paljonkin kuuluvuutta..

Mr tarkoittanee ISS:n ja konsolin tai datagloggerin välistä yhteyttä ja ISS:ssä olisi langalliset anturit... Hieman kuitenkin epäilen että ne usa-taajuudella toimivat langattomat anturit pelittäisi pelkällä eu-piirilevyn vaihdolla, tosin myönnän etten ole varma asiasta onko antureiden "pakko" olla 868-868.6 Mhz taajuusalueella, luulisin kuitenkin, jos on niin certifioitu nuo uudemmat...

Näkyy myös käyttävän taajuushyppelyä ja antenni taitaa olla vaikea modifoida kun lienee tiivis paketti.. mutta lienee myös vaihdettavissa.

Tässä on unohdettu alkuperäinen langattomuusoletus.. ja myös android-apin tarve ;D

tuossa on hieman tietoa uk/eu siitä taajuushyppelystä yms.
https://www.weatherstations.co.uk/vp_wireless_tech.htm

weatherc

LainaaMr tarkoittanee ISS:n ja konsolin tai datagloggerin välistä yhteyttä ja ISS:ssä olisi langalliset anturit... Hieman kuitenkin epäilen että ne usa-taajuudella toimivat langattomat anturit pelittäisi pelkällä eu-piirilevyn vaihdolla, tosin myönnän etten ole varma asiasta onko antureiden "pakko" olla 868-868.6 Mhz taajuusalueella, luulisin kuitenkin, jos on niin certifioitu nuo uudemmat...

Daviksella ei ole langattomia antureita tuossa mielessä mitä ehkä einari ajattelet. Davisin anturit ovat langallisia anturi => ISS - aina, jollei sitten osta lisäpalikkana lähetintä ja niitä taas on sekä US että EU-mallisia. Ja kyllä, ISS:iin riittää pelkkä piirilevyn vaihto eu-malliin (käytännössä se on sama kuin ISS:in sisuskalut).

Ainakin joskus oli juttua että siitä voi ainakin teoriassa saada komiat rapsut jos jää kiinni "radiohäirinnästä" käyttämällä US-Davista Euroopassa...