Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

EWN sivusto

Aloittaja weatherc, lauantai, 22.12.2018, 14:21

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc

Tällä hetkellä ei OpenmapTilesillä pysty tekemään tuoretta mbtilesiä koska on laajempikin ongelma noiden piiloon menevien saarien kanssa. Lisää mm tuolla:
https://github.com/openmaptiles/openmaptiles/issues/522
https://github.com/openmaptiles/openmaptiles/issues/574
https://github.com/openmaptiles/openmaptiles/issues/575

Ongelma on myös itse OSM:ssä:

LainaaThere is currently no definitive rule if small islands within a bay should be mapped as part of the bay or if they should be excluded of the bay area as inner rings of the corresponding multipolygon relation.
(from https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Tag:natural=bay)

einari

Olen asian ymmärtänyt jotenkin liittyvän sinne OSM:ään..
ei auta kuin korjausta odotella..
laitain yhden jutun tuonne ilmastonmuutokseen.. liitän tekstin.. jonka kokeeksi vähän kieli poskessa rustailin akateemikolle:-)

weatherc

#52
Lainaus käyttäjältä: einari2 - keskiviikko, 16.01.2019, 17:21
Olen asian ymmärtänyt jotenkin liittyvän sinne OSM:ään..
ei auta kuin korjausta odotella..

Jeps, tuossa on syypää Ahvenanmaan  ja Uumajan lähistöllä olevan Holmöarnan kohdalla (+ mahdolliset muut kivet): https://www.openstreetmap.org/relation/9048256
Siitä puuttuu reiät saarien kohdilla.
Suomenlahdellahan tapahtuu sama asia myöskin...

Joku voi miettiä etteikö vaan voi piirtää ne saaret siihen kaikkien vesien päälle. Lyhyt vastaus on ei voi. Pidempi on että sehän näissä karttajutuissa onkin se vekkuli että maa-alueet ovat itse asiassa tyhjää ja vain vedet piirrettään. Eli datassa ei ole sellaista kun saaria tai mannerta, pelkästään vettä.

einari

#53
Google mapsistako ei sitten ole tähän...?

Törmäsin tuolla seikkaillessani tällaiseen.. jossa on sellaista informaatiota joita olen kaipaillut EWN:n tiesääasemat- osioon, sitähän en tiedä oletko törmännyt tähän.. kattavaa tietoa.. jotka puuttuvat... ;D
https://roadweatherfinland.azurewebsites.net/

Edit// katselin ensin tuolta Tässä.fistä puhelimella .. kuva tiesää ja sitten tuo toinen.. kaappaus tiesää2 siinä on daaa aika kattavasti.. kun valitsee maakunnan ja sitten klikkaa haluttua aemaa saa kamerakuvankin.. tässä tapauksessa salla, kotala..

weatherc

Lainaus käyttäjältä: einari2 - perjantai, 25.01.2019, 10:25
Google mapsistako ei sitten ole tähän...?

Enhän mä ole sanonu ettei sopisi teknisesti tähän. Vaan kyse on siitä että ensinnäkin Google päättää mitä voit tehdä ja et voi tehdä ja ainakin viimeksi kun sitä edes tutkailin niin oli hyvinkin rajoitteinen loppujen lopuksi.
Toinen, ja ehkä suurin syy on käyttörajat. 25k latausta, tai mitä se onkaan, on hyvin vähän. Sitäpaitsi ne voivat muuttaa ehtojaan milloin halauvat (esim rahaahneudessaan muuttaa rajan 1000:een). Eli olisi täysin mahdollista että yks kaks olisi toimimaton kartta. Ovat viime aikoina muuttaneet ehtojaan aika tiheään tahtiin milloin missäkin palvelussa, alvariinsa tulee maileja siitä. Pitää mitettiä asoita pidemmälle kun että on toimiva kartta ruudulla....

einari

Niin, onhan siitä ollut juttua....
OSM kartoissa  kyllä näkyy ahvenanmaa. ja monissa kartanmuokkausohjelmissa. kuten esim. tässä.. https://maphub.net/map
miksiköhän ei siinä mikä on haettu.. :o

weatherc

Lainaus käyttäjältä: einari2 - perjantai, 25.01.2019, 17:26
OSM kartoissa  kyllä näkyy ahvenanmaa. ja monissa kartanmuokkausohjelmissa. kuten esim. tässä.. https://maphub.net/map
miksiköhän ei siinä mikä on haettu.. :o

Pitää ymmärtää syvemmälle miten nuo systeemit toimii. Se ei ole niin yksinkertaista että jos näkyy jossain niin näkyisi kaikkialla.
Ongelman ydin on Maptileserver:ssä yhdistettynä OSM:'n vesirajoihin. Se ei koske pelkästään Ahvenanmaata vaan enemmän tai vähemmän (ainakin) koko Euroopan aluetta. Eli suomeksi sanottuna bugi.

einari

Pitäisi ymmärtää.. mutta kun ei ymmärrä.. ::)

Käsitän asian näin että pitää olla kartta.. sitten siihen generoidaan sitä dataa mitä haluaa esittää... ja lopputulos on se mitä minä näen selaimessa?

Mutta.. pitääkö se kartta olla serverillä (oma) vai voiko sen hakea apilla senne pohjalle esim. https://developers.arcgis.com/pricing/.. jossa on 1,000,000 basemap and geocode transactions per month.. käsittääkseni ilmaiseksi..
Tuo Esri:n käyttämä arcgis näkyy olevan joissakin muissakin..  kuten https://www.scribblemaps.com/create/#/lat=63.323959664425466&lng=25.273401762500043&z=5&t=osm_mapnik.. sieltä löytyy myö esrin kartta..

Valistatko hieman miten tämä EWN rakenteellisesti toimii, jollei julkisesti niin viestillä... jotta avartuisi hieman tämä maailmankatsomus edes himpun verran 8)

weatherc

Lainaus käyttäjältä: einari2 - lauantai, 26.01.2019, 19:26
Pitäisi ymmärtää.. mutta kun ei ymmärrä.. ::)

Käsitän asian näin että pitää olla kartta.. sitten siihen generoidaan sitä dataa mitä haluaa esittää... ja lopputulos on se mitä minä näen selaimessa?

Oikein.

1. Ensin pitää olla karttasofta eli js-filu. Löytyy Leaflet (mitä itse käytän), OpenLayers, sekä karttafirmojen omia. Esim Leaflet on se suossituin koska on helppo ja siihen löytyy vino pino plugareita. Plugareita tarvitaan siihen että saadaan lisäfunktioita jota ei perusversiossa löydy. OL taas on nörtti-versio ja on aika monimutkainen koodata siihen.

2. Pitää olla basemap. Niitä löytyy API-tiiliä sekä "itse tehtyjä ja omalla serverillä olevia". Apeilla on käyttörajat ja varsinkin isoilla firmoilla yleensä aika tiukat sellaiset koska raha ratkasee. Basemap on se pohjakartta eli sen visuaalinen ilme, mutta myös se että mitä dataa siinä näytetään. Esim ukkostutkan kartta, se on tumma ja siinä on vain vähän paikkakuntia. Normaalissa valmiskartassa paikkakuntia ja detaljeja on pilvin pimein. Eli jokainen basemap ei sovi jokaiseen käyttöön.

Tiiliä löytyy 2 laatua, vanhempi valmiseen png-kuvaan perustuva sekä uudempi WebGL:ään perustuva. Png-kuvia pitää olla miljoonia ja siten tilavaatimus kasvaa käytössä olevien zoomitasojen mukaan aika radikaalisesti ja jokaiselle erinäköiselle kartalle pitää olla omat tiilet. WebGL:ssä itse karttadata on mbtiles-nimisessä filussa ja itse kartan ulkonäkö määrittyy css-filun tyyppisessä json-filussa. Näitä voi sitten tehdä kuinka monta vaan eikä tilan tarve jokaista kohden kasva kun se ehkä 30 KB.
EWN:än uusi aateltu basemap tulee softalla nimeltään Openmaptiles joka toimii serverillä mbtiles:in taustalla jakelee mbtiles-dataa sopivina paloina ja se on tässä se tämän hetkinen ongelma piilee. Sama softa on jo käytössä esim EB-tutkassa ja sadetutkassa.

EWN:än tapauksessa yksi tekijä on tiesää-data sekä se että asemia/kameroita on teillä jota ei aikasemmin ole ollut olemassa (kuten esim motari E18 Hamina-Vaalimaa), siksi se kaipaisi tuoretta karttadataa.


einari

#59
Kiitos, hieman paremmin hahmotan asiaa nyt...
mutta eikös tuo Vt7 ja E18 ole sama asia...  ainakin liikenneviraston kartoilla,  OSM kartoilla vain vt7.
Katsoin tuon edellämainitunkin scribblemapsin Esri-karttapohjaa ja sama oli siellä(kuin liikennevirasto), tosin isommilla zoomeilla häipyi kartalta.
Esriä käyttää liikennevirastokin ;D

Edit// Trafin kartta näyttää 2 eriä valtatie7/eurooppa18 yhdistelmää kun tarkemmin katselee.. samoin tuo esrin kartta tuossa toisessa paikassaa.. mutta OSM näyttää Vt7 siinä missä E18 kulkee.. olettaisin..
https://openmaptiles.com/downloads/dataset/osm/europe/finland/#11.44/60.5824/27.4745