Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Talvi 2018-2019

Aloittaja J.Jäntti, torstai, 06.12.2018, 18:10

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc

#20
Lainaus käyttäjältä: J.Jäntti - torstai, 03.01.2019, 23:30
Mantereelta Ahvenanmaalle kulkee ÅL-Linkin 80kV:n tasavirtakaapeli, joka lähtee Naantalista Ytterbyhyn.

Sen verran niiden touhuja seuranneenna niin tuo ÅL-linkki on ymmärtääkseni vain varakaapeli ja että normaalisti ne saa sähkönsä Ruotsista. Mutta jossain toisessa uutisessa oli että heidän kantaverkko olisi kestänyt rytäkän aika hyvin. Eli tilanne vähän sama kun Suomessa että keski/matala-jänniteverkko olis se heikko lenkki.

Nyt perjantai-aamusta on 40% vielä ilman sähköä.

Naruskan Ukka Matinpoika

Sähkön siirtohinnat ovat olleet pilvissä jo vuositolkulla, mutta täällä korpien kätköissä ei liikaa ole sähköntoimitusvarmuutta lisääviä toimia ennen tämän vuoden syksyä nähty. Sähköyhtiö tuli mitään ennakkoon ilmoittelematta paruttamaan kahta moottorisahaa Ukan tontille tulevan ilmajohdon ympäristöön. Heillä toki on siihen oikeus, mutta kun toinen asentaja sanoi, että kaikki talolliset ei heidän hommastaan pidä, niin hiukka ihmettelen firman toimien jättämisestä ilmoittamatta liittymän omistajalle etukäteen.

Täälläkin kyselin vain tuolta salin ikkunan kautta, että joutavatko työmiehet kahveelle, kun toinen heistä oli jo ihan nurkanpäässä ison koivun kaatoa suunnittelemassa. Sanoin miehelle, että kaikki vaan nurin sellaiset puut, jotka ilmajohdolle ylettyvät. Niin tapahtuikin, mutta puun kaatamisia enempää he eivät sitten tehneetkään. Minua ei sekään haittaa, koska puuta poltan. Saan ne kyllä metrisiksi järjestettyä.

Työjärjestyksestä taajamien ja harvaan asuttujen alueiden välillä olen yhtiön kanssa hiukan eri mieltä. Taajamista aloitetaan maakaapelointi, vaikka siellä sähkölinjat kulkevat teiden äärellä näkösällä, eli niiden korjaaminen on myrskyn tai muun luonnonkatastrofin jälkeen nopeaa, kun työmiehet pääsevät tietä pitkin vikoja etsimään ja korjaamaan. Laittaisivat maan alle ensin nämä korjattavuudeltaan hankalat pätkät, koska tänne kun paha tilanne tulee, niin katkokset ovat pahimmillaan päiväkausien mittaisia. Ja niin on muuallakin isossa osassa ainakin pohjoisempaa Suomea.

Tuossa on Lapin tilanteen kartoitusta Ylen uutisen muodossa eliliseltä: https://yle.fi/uutiset/3-10573736

Viimeisimmästä myrskystä täällä ei tiedetty mitään. Ei tuullut, eikä ollut muutakaan ongelmaa. Itse olen sähkökatkoksien suhteen aika lailla levollisella mielellä, kun talon lämmitysjärjestelmä ei välttämättä sähköä tarvitse, kun vesikeskuslämmitys on suunniteltu parilla venttiilin avaamisella toimivaksi vapaakierrolla. Ja sähkölieden vieressä on keittiöhommia helpottamassa kaasuhella. Ja jopa viiden kilon varapullo täynnä varastossa, jos pottua pitää kaasulla keitellä.

Monta asuinrakennusta Suomessa on huutavassa hukassa ilman sähköä. Samoin on ilmeisesti maataloudenharjoittajien kanssa. Ja puhelinyhteydethän tunnetusti ovat toiminnassa monin paikoin vain muutaman tunnin sähkökatkoksien sattuessa. Apua ei saa kuin huutamalla tai sitä itse jostain autolla tai juoksemalla hakemalla. Työjärjestystä näissä isoissa asioissa pitäisi miettiä valtakunnallisesti niin, että tärkeimmät elintärkeät asiat saataisiin pelaamaan katkoitta. Laskuja sähköfirmat osaavat lähetellä ilman mitään näkyvää työsuoritusta. Talolinjani puiden kaatamisen olen maksanut etukäteen jo vuosia vuosia sitten. :o

www.naruska.com

weatherc

Tuossa taajamat ensin-ajattelussa lienee taustalla se että kaapeloimalla tiheästi asutut alueet ensin niin saavat maakapelointi-prosentin nousemaan suht nopeasti. Siitähän se on loppujen lopuksi kyse, että saavat kaapeloinnin varassa olevien prosentin lain määräämälle tasolle.

Tämän entisen kirkonkylän Caruna kaapeloi parisen vuotta sitten ja urakka makso muistaakseni kolmisen miljoonaa €uroa (data löytyy Carunan sivuilta). Eikä kylä mitenkään kovin iso ole.  Eli hintavaa touhua on kyllä. Eikä sekään, vaikkei kantaverkkoon/sähköasemalle ole kun kilometrin verran, ole hommaa täysin katkottomaksi tehnyt. Nyttenkin keskiviikkona oli muutama parin sekunnin katkoa, eli juuri sen verran että ilman UPS:a meni koneet nurin jos sellaista olisi ollut.

Toisaalta, Kemiönsaarelta tiedän että siellä kaapeloidaan kyllä ihan syrjälle asti. Jopa tyylillä että jokaiseen torppaan, kesämökit mukaanlukien, vedetään kaapelit seinään asti. Eikä sitä seutua voi mitenkään helpoksi sanoa, on metsää ja kalliota ja saaria riittävästi. Siellä vedetään merikaapelia joidenkin saarien ympäri. Samalla myös vahvistetaan verkkoa eli rakennetaan lisää keskijännite-verkkoa alueille jossa sitä ei aikasemmin ole ollut.

weatherc

Näin itävallassa...
Mitenköhän olisi käynyt suomalaisten rakennusten kassa tässä kohtaa?

https://twitter.com/severeweatherEU/status/1083282322919772160

Jussa

Lainaus käyttäjältä: weatherc - torstai, 10.01.2019, 10:57
Näin itävallassa...
Mitenköhän olisi käynyt suomalaisten rakennusten kassa tässä kohtaa?

https://twitter.com/severeweatherEU/status/1083282322919772160

Kaikki hallit ja kaupparakennukset olisi sortunut.. No ei ehkä kaikki, mutta useampi.

Tietääköhän tuo lööppimedia jotain enempi mitä ei näytetä sääennusteissa kun ovat jo kohta viikkoja hehkuttaneet jonkun supertalven ja arktisen kylmyyden tulosta suomeen? Toki nyt pakkaset kiristyy, mutta mikään ennuste ei vieä ainakaan näytä muuta kuin lähes normaalia talvisäätä.

Jos tuo SSW menee niinkuin joskus, niin tokihan sieltä saattaa olla tulossa huomattavankin kylmää ilmaa jota mallit ei vielä näe. Jos toimittajat sen jotenkin näkee kuitenkin ::)

weatherc

Norjan rannikolla 58 m/s puuskatuulet  (= 208 km/h) :o

https://twitter.com/Meteorologene/status/1083651086819516416

einari

On nyt aamulla Yr:n ennuste 2 astetta liian optimistinen.. Fmi ja Foreca suurinpiirtein lähellä ja niin myös ENW, mitä olen kolmisen tuntia seurannut  ;D
(siis näillä seuduin)
Ilmeisesti vain seuraavan päivän ennustetta voi pitää lähes luotettavana, ja 2-4 päivän ennustetta kohtuullisen luotettavana... sitten vedetäänkin jo hatusta jos tulkitsee oikein seuraava juttua.. 8)
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005964057.html?ref=rss


weatherc

#27
Lainaus käyttäjältä: einari2 - sunnuntai, 13.01.2019, 07:06
On nyt aamulla Yr:n ennuste 2 astetta liian optimistinen.. Fmi ja Foreca suurinpiirtein lähellä ja niin myös ENW, mitä olen kolmisen tuntia seurannut  ;D
(siis näillä seuduin)
Ilmeisesti vain seuraavan päivän ennustetta voi pitää lähes luotettavana, ja 2-4 päivän ennustetta kohtuullisen luotettavana... sitten vedetäänkin jo hatusta jos tulkitsee oikein seuraava juttua.. 8)
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005964057.html?ref=rss

Pitää aika hyvin paikkansa. Jostain oon lukenut että seuraavat 24h suht luotettava, 24-76h kohtuullisen luotettava ja 76h+ vedetään jo aika lailla hatusta ja kuten on nähty, jos seuraa vähäsen, voi muuttua hyvinkin paljon ja nopeasti varsinkin kun mennään yli 7 päivää.
Tosin joskus menee se seuraavat 2h:kin jo pieleen vaikka tuorein ennuste mitä saatavilla, eilen illalla oli täällä n -7°, FMI:llä oli -10° ja SMHI/YR:llä -5°, eli kaikki periaatteessa huti (paikkansapitäväksi haarukaksihan pidetään aika yleisesti +- 2°)...EWN, joka ottaa noista kolmesta keskiarvon sekä käyttää havaintoja alkupäähän jos niitä on saatvilla, oli oikeassa  :)

weatherc

Suomessa valitetaan kun auton katolla on 2 senttiä lunta. Näin Itävallassa:   8) ;D

https://twitter.com/severeweatherEU/status/1084560824583245830

Miten kaivaa auto paksun lumen alta   8)

https://twitter.com/severeweatherEU/status/1084159373251936256