Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Syksy 2018

Aloittaja einari, maanantai, 03.09.2018, 21:10

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Jussa

On tuo eilisen 13,6 astetta vain sen verran kova luku, että asemani seitsemän vuoden tilastoista ei löydy syyskuultakaan kuin yksi ainut lämpimämpi vuorokausikeskiarvo. Voi olla tosiaan, että kestää seuraavat 100-vuotta🙂

weatherc

Norjalaisten 3 vuorokauden sademäärät top 10  :o :o :o
No on siellä ollut tulviakin ettei sen puolen...

https://twitter.com/Meteorologene/status/1051769353736196096

weatherc

Lainaus käyttäjältä: Jussa - maanantai, 15.10.2018, 22:39
On tuo eilisen 13,6 astetta vain sen verran kova luku, että asemani seitsemän vuoden tilastoista ei löydy syyskuultakaan kuin yksi ainut lämpimämpi vuorokausikeskiarvo. Voi olla tosiaan, että kestää seuraavat 100-vuotta🙂

Täältä löytyy 10-12 asteen keksiarvoja lokakuusta sieltä täältä. Tunnusomaista lokakuulle näyttää olevan että keskiarvo voi pomppia +10:stä pakkaselle ihan muutamassa päivässä. Löytyspä historiasta sellaistakin että pompittu edes takaisin, esim 2014:
11. pvä k-arvo 10.3
22. pvä k-arvo -1.7
27. pvä k-arvo 10.8

weatherc

Virallinen yön kylmin oli Muoniossa -16.5°
Muut pisti vähän paremmaksi:
PWS:ät: Äkäslompolo -17.5°
Tiesää: Kolari, Sieppijärvi -18.9°

weatherc

Suomi on kyllä aika kuiva maa, ainakin näiden lukemien valossa (ja yllätyys, taas norsket asialla ;D).
1449 mm sadetta kahdessa kuukaudessa (100+ vuoden ennätys asemalle)  :o

https://twitter.com/Meteorologene/status/1055420739409625090

Jussa

Lainaus käyttäjältä: weatherc - sunnuntai, 28.10.2018, 09:59
Virallinen yön kylmin oli Muoniossa -16.5°
Muut pisti vähän paremmaksi:
PWS:ät: Äkäslompolo -17.5°
Tiesää: Kolari, Sieppijärvi -18.9°

Täällä mentiin ensimmäistä kertaa alle -10 asteen kuluvalle syksyä/alkutalvea. Syyskuun lopun alin lukema (-9,6) rikottiin vasta nyt illalla. Nyt jännätään aamun kylmintä hetkeä, -15 pitäis mennä helposti vaan riittääkö rahkeet -20 asteeseen? Aseman lokakuun pakkasennätys on -24,1 ja sitä nyt tuskin rikotaan.

Tämän jälkeen alkaa jännääminen meneekö marraskuun lämpöennätys uusiksi tulevassa lämpöaallossa ;D

Naruskan Ukka Matinpoika

Olis ollu taas lokakuun lopun kunniaks mahollista päästä kiinni kunnon vanhanaikaseen talaveen. Mutta toisin näyttää käyvän, kun viikkoa eteenpäin ennusteissa vilkuilee. Tulee lämmintä ja saattaa tulla vielä vettäkin vetenä.

Se on soratien asukin kirous tuo märkä syksysää. Autot on ravassa ympäriinsä, eikä niitä hyövää peseskellä, kun viijentoista kilometrin matkalla asfalttitielle rapaa ehtii lentämään kilotolokulla.

Näillä muutamalla pakkaspäivällä tie on pysytelly tasasena ja hyvänä. Pöliseehän se, mutta ei se niin vaarallista ole, eikä harmita, kuten rapa.

Piti laittaa autoon lisävalojakin, kun lumesta ei tietoa ole. Ja porot, hirvet ja muutkin elikot on syksyllä liikenteessä suikoilemassa sinne ja tänne. On vaan noissa ledilisälampuissa tehoja nimpaljon, että auton omat valot on lyhyille vaihtamisen jäläkiin vähän ninko kynttilät olis palamassa auton keulassa. Lisävaloilla näkkee puolkilometriä eteenpäin, jos suoraa tietä piisaa.

Ukka kokeilee talavelle lähtövä uusilla Nokian kitkarenkailla. Niijen soveltuvuutta talvirenkaaks näihin perinteisesti aika talavisiin olosuhteisiin ei vielä ole päästy liukkaalle kokeilemaan, mutta jos vanahat merkit paikkasa pitelee, niin talavi Naruskalle on tulossa. ;)

www.naruska.com

Jussa

#37
Tilastojen valossa marraskuun suvikelit on ainakin Taivalkoskella 99,9% varma tapaus vuodesta toiseen. Ilmatieteenlaitoksen tilastoja kun katsoo niin vuodesta 1959 lähtien on vain yksi ainut marraskuu, vuodelta 2002, ettei ole käynyt plussalla. Toki sellaisia marraskuita, että ollaan piipahdettu lämpimän puolella vain niukalti, löytyy enempikin. Vaan +5 ja ylittävätkin lukemat on oikastaan hyvinkin normaaleja. Ihmeiset jotka muistelee ns. "vanhanajan talvia" ovat eläneet nuoruutensa 60-70-80 luvuilla jolloin on ollut monin paikoin normaalia kylmempää säätä ja syksyjä. Toki nyt viimeisen kymmenen vuoden aikana on syksyt olleet lähes poikkeuksetta keskimääräistä lämpimämpiä. Vaan kelit vaihtelee ja ilmastonmuutos etenee ja tuo meille todennäköisesti vielä niitä "vanhanajan kelejä", uskon minä ;)

Edit: Katsoin varvin Sallan Naruskajärven ja Naruskan tilastoja mistä löytyy tuo samainen 2002 vuosi ja lisäksi 1974 Naruskajärvelta ettei ole suojaa marraskuussa mittailtu, muuten aina. Tilastot alkaa vuodesta 1974 Naruskajärveltä. Sallan Kirkonkylän tilastot alkaa vuodesta 1961 ja siellä myös nuo samat vuodet pakkasella, tosin 1974 niukasti -0,1. +5 ja ylikin lukemat näkyy olevan hyvinkin yleisiä marraskuussa.

J.Jäntti

Ensilumi päätti sataa Helsinkiin 29.10.2018. En muista milloin se olisi näin aikaisin tullut, koska oma muistini väittää tällaisen tapahtuneen Marraskuussa, tyypillisesti jossain puolivälin paikkeilla.
Hienointa oli huomata aamulla töissä ollessaan että mereltä puskee nyt niin paljon tuota tavaraa, että näinköhän sitä kesärenkailla pääsee ehjänä kotiinsa. Tiesin että päätiet pysyvät jatkuvan autoliikenteen avulla sulana, mutta sivutiet tulisivat olemaan varsinaisia pääkallokatuja - ja sitä ne olivatkin; Töistä lähtiessä auto ehti kulkea valehtelematta noin 30 metriä kun tuli ensimmäinen alamäki, jossa sitten ABS:t lätkivät vastaan ja autosta tuli parin tonnin painoinen raahaavaa ääntä ja kolinaa pitävä kelkka - ja matka taittui oikein mukavasti kohti risteystä, jossa oli sekä autoja ja pari raitiovaunua ja vauhtia oli vain 20km/h. Auto kyllä lopulta pysähtyi hyvän matkaa ennen raitiovaunun raiteita ja juuri ja juuri suojatien edustalle, kun vain piti kylmästi jarrun pohjassa ja antoi ABS:n tehdä työnsä, mutta siitä päättelin että tästä kotimatkasta ei tule ainakaan alun ja lopun osalta ainakaan jännitystä puuttumaan.

Myöhemmin illalla yritin olla nokkela ja siirtää autoni takakontissa olevia tavaroita kotiini sisäpihan puolelta ja tämä vaati ylämäkeen ajoa. Ennen minua oli pakettikuriirin auto joka ei ylämäkeen päässytkään ja se valutti itseään alaspäin pienin askelin. Kun pääsin ohi, yritin itsekin. Pääsin autollani lähes mäen huipulle saakka, mutta osuinkin peiliksi kiillottuneeseen kohtaan ja liike-energia loppui siihen. Kaikki yritykset johti pelkkään sutimiseen ja alaspäin valumiseen. Autostani tuli nyt vielä hirveämpi kelkka ja mäki, jota nousin, kaartui alaspäin mennessä oikealle. Auto kyllä pysähtyi, kun vain seisoi jarrun päällä taas kerran, mutta kun jarrusta päästi irti, takapainoinen auto halusi puskea heti suoraan, joten ohjausta sai tehdä pätkittäin haluttuun suuntaan varovasti ja harkiten, muutama metri kerrallaan ettei pian koko romukasa paina kylki edellä talon seinään tai talon edustalla oleviin autoihin. Kun sain kitkuteltua romuni yhden talon viereen jossa oli sen verran tyhjää tilaa että sen sai kännettyä, totesin että toista yritystä ei tule ja ajoin autoni halliin ja jätin tavarat suosiolla takakonttiin odottelemaan.

Sääasemalla lyötiin myös Lokakuun kylmyysennätys samalla kertaa. Aiempi, vuoden 2015 ennätys (-4.0°C) sai väistyä uuden lukeman tieltä. Lokakuun kylmimmät lukemat ovat FinWX Helsinki-71:llä nyt -4.4°C.
Kaikkiaan tuo oli ihan kiva demoversio talvesta. Kello 20 aikaan lämpötila nousi varttitunnissa kahdella asteella, loikaten +2.4°C lukemiin ja jäi siihen, kiitos pilvisyyden lisääntymisen. Tuulet myös voimistuivat hyvin äkäiseksi ja puuskaiseksi, mikä näin syksylle on varsin tavanomaista ja odotettavaakin.

Marraskuut ovat olleet pääsääntöisesti reilusti nollan yläpuolella tällä sääasemalla; vain vuonna 2016 kävi poikkeus, kun Marraskuun lopussa lämpötila laski pakkaselle. Itse en odota tämän vuoden Marraskuusta poikkeuksellista ainakaan tilastojen valossa.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

Jussa

Täällä ei lumesta ole juuri tietoakaan, vähän kuuraa maassa. Pakkasta puolestaan on ollut mukavasti, aamulla -19,6 ja syksyn pohjat. Tai voitaneen kohta sanoa, että alkutalven, sillä lämpösumma on laskenut niin paljon talven puolelle, että saa tulla pitkä ja todella lämmin jakso, että terminen talvi vielä katkeaa täällä. Kaikki on toki mahdollista.