FinWX siirtymässä WAMP-konfiguraatiosta LAMP-konfiguraatioon

Aloittaja J.Jäntti, maanantai, 16.07.2018, 02:30

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

J.Jäntti

Ai että mikä ihmeen WAMP ja LAMP?
FinWX on vuodesta 2006 saakka pyörinyt Windows-käyttöjärjestelmällä, jonka päällä ovar raksuttaneet Apache-webserveri, MySQL-tietokantamoottori ja sivuston dynaamisesta osasta (säätietojen haku ja päivitys, sekä tämä foorumi) on pitänyt huolta osaltaan PHP.  Tästä tulee lyhenne WAMP, joka on lyhenne jonosta Windows-Apache-MySQL-PHP.

Tämä sivusto ja sen palvelut ovat vähitellen syytä siirtää alustalle, joka ei rapistu alta, mikä tälle Windows-alustalle on valitettavasti käymässä. Syynä ovat yksinkertaisesti versiot. Käydäänpä lista läpi että ymmärrätte mikä on lähtökohta:

  • Windows... Uskokaa tai älkää: Tämä sivusto on rallattanut samalla Windows Server 2003 R2-käyttöjärjestelmällä jo vuodesta 2004 tähän päivään saakka, ensin fyysisellä raudalla, josta se siirtyi ensin VMware-virtuaalikoneeksi ja nyt Proxmoxin alla pyöriväksi kvm32-virtuaalikoneeksi.
    Ei tarvitse olla kummoinen tietäjä ymmärtääkseen, ettei tälle käyttöjärjestelmälle ole päivityksiä tullut enää pitkään aikaan, etenkin kun käyttöjärjestelmä sattuu olemaan suunnilleen 14 vuotta vanha. Tarttis tehrä jotain - ja aika äkäisesti vielä. Samalla vaihtuu alusta Windowsista Linuxiin, josta siis W:n muuttuminen L:ksi tulee.
  • Apache.... Juu. Se on kuulkaas sillä tavalla, että tämä Apache-versio on 2.2-sarjaa. Sen tuki päättyi Apache Foundationin osalta melko lailla tasan vuosi sitten ja versio, jolla FinWX pyörii on ruosteisempi, kuin romuttamolle viemäni Chrysler Voyager vuonna 2014. Mitään korjauksia tai laastareita ei Apache-webserverin 2.2-versiolle ole siis enää ollut vuoteen tarjolla. 2.4 on uusin ja se on se, johon ollaan siirtymässä.
  • MySQL... Tämä pirulainen on aiheuttanut enemmän pääkipua minulle kuin mikä olisi terveellistä keski-ikäiselle serverioperaattorille. Monta kertaa tätä ruostunutta versiota ollaan yritetty päivittää 5.5-sarjan tuoreempaan versioon mutta se on tyssännyt siihen, että uudempi versio ei sitten enää keskustelekaan jostain syystä PHP:n kanssa lainkaan ja sitten ollaan kikkailtu niin pirusti, että vaikka viimeisin 5.5-versio onkin käynnissä, PHP käyttää antiikkisempaa versiota komponentista, joka keskustelee PHP:n kanssa. Viimeisin versio on 8.0, mutta 5.7 on se, johon tässä vaiheessa tähdätään. FinWX:n foorumin tietokanta pyörii tässä, joten jos vanhat merkit paikkansa pitävät, päivitys tulee tehdä koko foorumi totaalisesti jäädytettynä viimeisimpään tilaansa ja minun pitää rakentaa serveri, jolla tietokanta saadaan askel askeleelta päivitettyä 5.7-versioon.
  • PHP... Tämä sivuston dynamiikasta vastaava palikka on ollut toinen päänsäryn aihe aina kun se on päivitetty. Tällä hetkellä tämän sivuston PHP rullaa versiossa 5.2, kun viimeisimmät tuetut ovat 5.6 ja 7.2. Uudempaan PHP-versioon siirtyminen tulee teettämään töitä, sillä viimeksi kun puhuttiin 5.x-sarjan muutoksista, osa sivuston käyttämistä funktioista olivat vanhentuneita ja ne pitäisi päivittää. On syytä huomioida että kyseessä on iso urakka, sillä funktioita pitää muuttaa siten että viimeisimmät versiot sitä ymmärtävät. Luvassa on siis paljon yritys/erehdys/perk*le-hommaa.

Missä ollaan nyt?
Uusi serveri, joka vastaanottaa FinWX:n sivuston kloonin on rakennettu käyttöjärjestelmän osalta (uranium.intra-static.finwx.net). CentOS 7 valittiin Linux-käyttöjärjestelmäksi tähän hommaan ja edessä on nyt Apachen, MySQL:n ja PHP:n asennus- ja konfiguraatio. Ideana on saada niin lähelle samanlainen kokonaisuus kuin mitä vanhalla serverillä on, mutta uudemmilla ohjelmistoversioilla. Tätä työtä aletaan tekemään rauhallisesti ja ajatuksella 16.07.2018 alkaen. Aikataulu sivuston heittämiseksi vanhalta serveriltä uudelle on vielä avoinna tässä kohtaa, koska se on jo tässä vaiheessa varmaa, ettei sivuston saaminen toimintaan tule olemaan "plug & play", vaan enemmänkin "plug, error & WTF". mutta pidän luonnollisesti kaikkia teitä informoituna asioiden etenemisestä.

Miksi tilanne on päässyt tällaiseksi?
Sitä olen itsekin ihmetellyt, mutta syyttäisin tässä kohtaa vuonna 2014 päättynyttä, itärajaa lähellä olevan Lappeenrannan synkkiä pystymetsiä päin lässähtänyttä avioliittoani. Kun tein sen ratkaisevan virheen ja maistraatissa möläytin "tahdon", en tarkoittanut että tahtoisin alistua jonkinasteiseen matrimoniaaliseen orjuuteen, jossa omat harrastukset jäisivät perhe-elämän irvikuvan ja omakotitalohankinnan ja sen mukanansa tuomien askareiden ja ylläpidon yli jyräämäksi. Näin kuitenkin vaivihkaa kävi ja vanha, liitoksistaan palasiksi natiseva serveri edustaa nyt sitä aikakapselia, joka on nyt tuohon möläytyksen ajanjaksoon pysähtynyt. Päästyäni nyt vihdoinkin kiinni elämääni takaisin kunnolla henkisesti, tämän aikakapselin sisällön siirto ja tuon serverin alasajo siintää silmissäni.

Mikä liipaisi tekemään asialle jotain?
Parikin seikkaa. Yksi niistä on tämä Foorumi. Se pyörii versiolla 1.1, jonka tuki Simple Machines:lla on joko loppumassa tai on jo niin tehnyt. Yritin päivittää foorumia versioon 2.0 samalla, kun 9.7. suoritin laaja-alaisen huoltotyön, mutta koko foorumi levisi ihan totaalisesti ja jäi näyttämään vain tyhjää sivua. Toinen niistä oli se, että kun https-sivut alkavat olemaan myös sääsivustoilla kasvava trendi, tuli FinWX:n tekniikan vanhuus vastaan. Mikään omista konsteistani saada sivustoa toimimaan ei onnistunut. Sain jopa yhdeltä käyttäjältä (HQJaTu) PHP-skriptin, jolla https:n yli pitäisi saada dataa haettua, mutta testi pysähtyi tyhjään sivuun, mikä kertoo siitä, että koko sivusto rullaa ihan liian vanhan versiokokonaisuuden päällä. Koska teen tätä rakkaudesta harrastukseen, on vaihtoehtoina päivittää ja modernisoida ensin taustalla olevat asiat ja sitten sivusto, tai laittaa lappu luukulle. Jos se yhtään on minusta kiinni, jälkimmäinen tapahtuu vasta sitten, kun pottuvarpaaseeni ripustetaan lappu ja mies kärrätään jääkaappiin. Tämä sivusto on painanut kaasu pohjassa jo 12 vuotta, miksi siis hiljentää vauhtia tai pysähtyä?

Vaikutukset FinWX:n toimintaan?
Ei mitkään tässä kohtaa. Vanha alusta toimii edelleen luotettavasti ja palvelee tasan niin pitkään kunnes sivusto on uudella alustalla saatu toimivaksi ja foorumin tietokanta istutettua uuden alusta asettamiin raameihin. Yliheitto tapahtuu vasta, kun on voitu varmistua siitä että foorumi seuraa perässä eikä käyttäydy epämääräisesti.

Pitäkää kiinni hatuistanne, tästä nimittäin on tulossa valehtelematta iso urakka.
Kommentit ja näkemykset ovat niin ikään tervetulleita, kuten aina. ;D
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

weatherc

Voin jotenkin samaistua tuohon kirjoitukseen täysin joten täältä vertaistukea ;D
Dedin sivut raksuttaa pääosin PHP 5.6:lla...

Parit vinkit:
- Heitä Mysql roskiin ja laita MariaDB tilalle. PHP:n mysql-palikat toimivat suoraan sen kanssa, kuten myös tietokannat uppoo sinne ihan suoraan mysql > mariadb. Dedillä taitaa raksuttaa veriso 10 tai jotain MariaDB:stä.
- Asenna sekä PHP 5 että PHP 7. Näin voit siirtää esim cronilla ajettavat PHP 7:lle yksitellen sitä mukaan mitä saat ne testattua/fixattua. Mullakin on muuttama croni-skripti joka "jo" raksuttaa 7:lla kun taas loput jurruttaa 5:lla :)

J.Jäntti

Lainaus käyttäjältä: weatherc - maanantai, 16.07.2018, 09:42
- Heitä Mysql roskiin ja laita MariaDB tilalle. PHP:n mysql-palikat toimivat suoraan sen kanssa, kuten myös tietokannat uppoo sinne ihan suoraan mysql > mariadb. Dedillä taitaa raksuttaa veriso 10 tai jotain MariaDB:stä.

Tällä hetkellä foorumi on ainoa tietokantaa käyttävä kokonaisuus sivustolla. Tätä on tarkoitus muuttaa sellaiseksi, että sääasemien tiedot tulisivat myös talteen pelkän suoran näyttämisen sijaan. Itse foorumisofta tukee pelkästään MySQL:ää, PostgreSQL:ää ja SQLite:ä. MariaDB on lähtökohdaltaan MySQL 5.5:n forkki ja sen käyttämä komentosyntaksi on sen vuoksi identtinen. MariaDB ilmestyi Oraclen ostettua MySQL:n ja nämä kaksi siitä lähtien ovat kulkeneet rinta rinnan ja MariaDB on toiminut periaatteessa suoraan päälle tiputettavana tietokantamoottorin vaihtona ja homma toimii. Isoin huoli on ollut enemmänkin siinä missä vaiheessa näiden kahden moottorin kehittyessä alkaa tapahtumaan erkaantumista ja MySQL 5.7:n myötä ensimmäiset irtaantumisen merkit näkyvät MariaDB:hen verraten. MariaDB:hen on otettu tiettyjä ominaisuuksia MySQL:stä ja osaa ominaisuuksista joita 5.7 toi mukanaan, ei MariaDB:ssä ole suoraan, vaan niistä on tehty MariaDB:lle oma toimintonsa erikseen joka tarkoittaa syntaksien muuttumista. Vaikka siirtymä MySQL => MariaDB on vielä suoraviivaista, se ei olekaan enää sitä, jos tilanne menee siihen, että tietokantamoottori pitääkin vaihtaa takaisin MySQL:ään. Tämä on tietty kiinni täysin siitä, ovatko ne uudet ominaisuudet otettu käyttöön tietokannassa itsessään, eli onko tietokanta MySQL 5.6:n tasolla vielä. FinWX:n foorumin tietokanta on jumittunut 5.5-tasolle, joten hyppy MariaDB:n kelkkaan on suoraviivaista ja hyvin suurella todennäköisyydellä toimii ns. out of the box. Mitään estettä MariaDB:n käyttöönottoon ei itsessään ole, mutta mietinkin enemmän tulevaisuutta MariaDB:n kanssa pitkällä tähtäimellä, alkaako esim. foorumin kanssa olemaan ongelmia edessä jos siihen implementoidaan sellaisia ominaisuuksia, joita MariaDB tukee, mutta eri syntaksilla ja foorumi puhuu vain MySQL:ää. Tässä siis käytännössä tanssitaan foorumin pillin mukaan.

Lainaus käyttäjältä: weatherc - maanantai, 16.07.2018, 09:42
- Asenna sekä PHP 5 että PHP 7. Näin voit siirtää esim cronilla ajettavat PHP 7:lle yksitellen sitä mukaan mitä saat ne testattua/fixattua. Mullakin on muuttama croni-skripti joka "jo" raksuttaa 7:lla kun taas loput jurruttaa 5:lla :)

Foorumi osaa jutella korkeintaan PHP 7.1:n kanssa. 7.2:sta ei foorumisofta vielä ymmärrä (ilmeisesti siinä olevien skriptausmuutosten vuoksi), joten todennäköisesti 7.1 on se, joka tulee näillä näkymin asennettua. Minulla tulee olemaan hieman oppimiskynnystä ylitettävänä, sillä en ole koskaan ajanut aiemmin kahta eri PHP-versiota rinnakkain ja mitä se skripteiltä vaatii. :)
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

J.Jäntti

Ensimmäiset tappelut W:n muuttaminen L:ksi alkoi jo siinä kun piti saada jollain tavalla Windowsin Apache 2.2:n conf-filu rakennettua Linuxin Apachen 2.4:n ymmärtämään muotoon. Siihen oli piru vie tehty tonnikaupalla muutoksia ja osa asioista siinä oli vielä muuttanut toimintaansa toisenlaiseksi, puhumattakaan siitä, että osa Windows-puolen asioista piti jättää pois Linux-puolelta, koska osa niistä oli Linuxin Apacheen integroitu suoraan tai jotka voitiin yum:lla asen(nut)taa. Toinen samanlainen suo oli edessä PHP:n kanssa, joskin php.ini-filu ei ollut mitenkään järjettömästi muuttunut. Samat ongelmat olivat kuitenkin edessä, kun osa PHP 5.2:n ominaisuuksista olivat pudotettu kokonaan pois jo 5.4:ssa ja luonnollisesti moduulit, joita PHP käytti, olivat Windows-maailmassa .dll-filuja joista Linux ei tajua mitään.

Kopio FinWX:n sivustosta siirrettiin sitten LAMP-serverille. Error-suon ylityksen jälkeen sain herjat oman sääasemani tiedoista pois ja suureksi yllätyksekseni sain ulos jopa säädataakin, sillä erotuksella tosin, että skandit ja astemerkit ovat tällä hetkellä totaalisen rikki, kun niitä ei ole HTML:llä parsittu oikeaoppisesti näytille (ä = ä jne.). Lisäksi datahaku on seis vielä toistaiseksi tuntemattomasta syystä, mutta se selvinnee kyllä.

PHP 7.1 on tällä hetkellä siis kykeneväinen parsimaan säädataa WUHU:n currdat.lst-filusta ihan sellaisenaan, mutta pitää luonnollisesti katsoa jostain kohtaa errorlokia, mitä PHP:n pitäisi jonnekin kirjoittaa, että mitä suhteellisen hiljaisia raivokohtauksia se sinne on kirjoitellut. Vielä ei todellakaan ole valmista, sillä ei tätä pelkillä php-ja html-filujen pikku puukotuksella vielä toimimaan saada. Esimerkiksi yr.no-ennuste ja auringon suunta- ja korkeustiedot ovat täysin hajonneet ja näyttävät tyhjää ja koska kaikki sivustolla vaikuttaa kaikkeen, menee hetki että löydän kaikki absoluuttiset filujen polut ja saan ne muutettua UNIX-poluiksi. Tiedän että niitä on siellä koodissa siellä täällä.

Kun sivusto on saatu raapaistua jossain kohtaa toimivaksi, edessä on sitten tämä meidän foorumimme...
Tiedän jo nyt, että hommasta tulee kamala säätö ja hirveä kiroilu, sillä foorumin MySQL-tietokanta pitäisi päivittää kaksi kertaa, ensin 5.6- ja sitten 5.7-versioon ja siinä jossain välissä vielä pitäisi päivittää foorumin versio 1.1 => 2.0. Tämä onkin sitten sellainen operaatio, jossa virtuaalikoneen kloonaus- ja palautustoiminto tulee varmana tutuksi kun ensin yritetään katsoa miten MySQL saadaan päivitettyä pariin kertaan siten että olemassa oleva WAMP-konfiguraatio ei kuole pystyyn heti ja että se toimii oikeasti että foorumi voidaan päivittää ja sitten vasta aletaan katsomaan miten ja missä välissä foorumin saa kajautettua sellaisenaan uudelle alustalle. Se on projekti, johon tulee todennäköisesti kulumaan lähes yhtä pitkä, ellei pidempikin, aika, kuin tähän Windows => Linux vaihtoon sivuston toiminnan suhteen.

Rohkaiseva ensikontakti Apache 2.4:n ja PHP 7.1:n kanssa on saatu. Lisää tietoa postataan tänne sitä mukaa kun niitä on tarjolla. Pysykää siis mukana, jos muutoksen yksityiskohdat kiinnostavat. ;D
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

weatherc

Lainaasillä erotuksella tosin, että skandit ja astemerkit ovat tällä hetkellä totaalisen rikki, kun niitä ei ole HTML:llä parsittu oikeaoppisesti näytille (ä = ä jne.). Lisäksi datahaku on seis vielä toistaiseksi tuntemattomasta syystä, mutta se selvinnee kyllä.

Muuta filut UTF8-muotoiseksi sieltä filun encode-osiota, niin on ainakin täällä homma ratkaistu. Ainakin Notepad2:lla mitä minä käytän se on pelkästään tuon täpän siirtäminen ANSI => UTF8. Tuon kanssa on täälläkin tapeltu vaikka ja kuinka kun ei aina jaksaisi alkaa vääntämään ääkkösiä html-muotoon, ja lopuksi oli ratkaisu noinkin helppo.

LainaaPHP 7.1 on tällä hetkellä siis kykeneväinen parsimaan säädataa WUHU:n currdat.lst-filusta ihan sellaisenaan, mutta pitää luonnollisesti katsoa jostain kohtaa errorlokia, mitä PHP:n pitäisi jonnekin kirjoittaa, että mitä suhteellisen hiljaisia raivokohtauksia se sinne on kirjoitellut.

PHP7 kirjoittaa errorlokia - ja paljon. Eli ei kannata huolestua. Ja säädä sen lokikirjoittaminen minimille. Dedillä tein niin että kerran vuorokaudessa poistetaan kaikki isot error-lokit (jotka itse asiassa täynnä kaiken maailman diippadaapaa-notiisssejä) koska niitä tulee aivan tolkuttomasti.

khyron

Onko joku erityinen syy että haluat pävittää olemassaolevat kannat? Kun eikös sulla ollu noi virtuaalikoneissa ni uusi tulille ja siihen tarvittava versio jonka jälkeen export ja import datalle. Noin pikasesti ainakin tuntuis vähemmän riskialttiilta, ja olis ensin helppo testata ja scriptata toi ni olis downtime aika minimissä sit kun tekee oikeesti.

weatherc

Lainaus käyttäjältä: khyron - lauantai, 21.07.2018, 16:42
Onko joku erityinen syy että haluat pävittää olemassaolevat kannat? Kun eikös sulla ollu noi virtuaalikoneissa ni uusi tulille ja siihen tarvittava versio jonka jälkeen export ja import datalle. Noin pikasesti ainakin tuntuis vähemmän riskialttiilta, ja olis ensin helppo testata ja scriptata toi ni olis downtime aika minimissä sit kun tekee oikeesti.

Yks on ainakin se että PHP:n mysql_* poistuu PHP7:ssa ja 5:kin taitaa nykyään huutaa kun syötävä siitä. Tilalle mysqli_* eli kaikki koodi pitää ennemmin tai myöhemmin muuttaa tuolle mysqlille halusi tai ei. Ja siihenhän - ullatus, ullatus - ei riitä pelkästään sen i:n lisääminen koodiin.

khyron

Lainaus käyttäjältä: weatherc - lauantai, 21.07.2018, 17:37
Lainaus käyttäjältä: khyron - lauantai, 21.07.2018, 16:42
Onko joku erityinen syy että haluat pävittää olemassaolevat kannat? Kun eikös sulla ollu noi virtuaalikoneissa ni uusi tulille ja siihen tarvittava versio jonka jälkeen export ja import datalle. Noin pikasesti ainakin tuntuis vähemmän riskialttiilta, ja olis ensin helppo testata ja scriptata toi ni olis downtime aika minimissä sit kun tekee oikeesti.

Yks on ainakin se että PHP:n mysql_* poistuu PHP7:ssa ja 5:kin taitaa nykyään huutaa kun syötävä siitä. Tilalle mysqli_* eli kaikki koodi pitää ennemmin tai myöhemmin muuttaa tuolle mysqlille halusi tai ei. Ja siihenhän - ullatus, ullatus - ei riitä pelkästään sen i:n lisääminen koodiin.

Siis uuteen virtuaaliin tietty suoraan se versio mitä tarvitaan.

Edit: Puhuin siis myslistä enkä php:stä.


weatherc

Lainaus käyttäjältä: khyron - lauantai, 21.07.2018, 20:49
Siis uuteen virtuaaliin tietty suoraan se versio mitä tarvitaan.

Edit: Puhuin siis myslistä enkä php:stä


Noin mäkin sen tekisin. Uuteen virtuaaliin halutut versiot ja sitten katsoo rauhassa miten se vanha data/skriptit toimii siinä uudessa. Niin kauan kun vanha toimii voi rauhassa ihmetellä ja kokeilla/opetella uuden kanssa (lue: aloittaa alusta) ja vasta varsinaisessa siirtymävaiheessa sitten ottaa sen lopullisen tietokanta-siirron vanha>uusi.
Ainakin itsellä oli siirto mysql 5.x>mariadb 10.x hyvinkin simppeli. En nyt muista vaatisko se jotain "konvertointi-komentoa" vai ei mutta joka tapauksessa se oli hyvin helppo. Tämä siis kun vaihto tapahtui samalla purkilla käytännössä livenä. Erillisille purkille veikkaan että on normi export vanhalta/import uudelle ja se on siinä.

J.Jäntti

Lainaus käyttäjältä: weatherc - lauantai, 21.07.2018, 22:54
Lainaus käyttäjältä: khyron - lauantai, 21.07.2018, 20:49
Siis uuteen virtuaaliin tietty suoraan se versio mitä tarvitaan.

Edit: Puhuin siis myslistä enkä php:stä


Noin mäkin sen tekisin. Uuteen virtuaaliin halutut versiot ja sitten katsoo rauhassa miten se vanha data/skriptit toimii siinä uudessa. Niin kauan kun vanha toimii voi rauhassa ihmetellä ja kokeilla/opetella uuden kanssa (lue: aloittaa alusta) ja vasta varsinaisessa siirtymävaiheessa sitten ottaa sen lopullisen tietokanta-siirron vanha>uusi.
Ainakin itsellä oli siirto mysql 5.x>mariadb 10.x hyvinkin simppeli. En nyt muista vaatisko se jotain "konvertointi-komentoa" vai ei mutta joka tapauksessa se oli hyvin helppo. Tämä siis kun vaihto tapahtui samalla purkilla käytännössä livenä. Erillisille purkille veikkaan että on normi export vanhalta/import uudelle ja se on siinä.

Valitettavasti se ei ole ihan noin suoraviivaista. Foorumin kanssa on se ongelma, että versio 1.1, joka on siis tämän hetkinen foorumin versio, on niin antiikkinen, että toimii Simple Machinesin mukaan "ongelmallisesti" PHP 5.4:n kanssa ja 5.5:n kanssa ei puolestaan lainkaan. MySQL:stä ei ole tässä siirtymässä niin suuri merkitys, kunhan vain PHP vielä päivityksen jälkeen osaa jutella MySQL:n kanssa. Edessä on siis kahden transitio-pannun rakentaminen ja niiden läpi sitten päivitetään ja kuljetetaan tuo foorumi ja sen tietokanta uudelle alustalle. MySQL:n kanssa odotan vähiten ongelmia koska kuljetaan 5.x:n sisällä, mutta päivitys tulee kuitenkin tehdä askelin 5.5 => 5.6 => 5.7, sillä versio-skippaaminen ei ole tuettu MySQL:ssä.

Jos olisimme tekemisissä muunlaisen, kuin yli vuosikymmenen vanhan WAMP-romun kanssa, tämä siirtymä olisi varmasti huomattavasti helpompi toteuttaa. Vaan kun ei nyt vain ole; Tällaiset kortit on jaettu ja nyt niillä pitäisi jotenkin kikkailla, bluffata ja lopulta vielä voittaakin. Strategiaa joutuu vain hiomaan näin ensialkuun ja katsoa että miten siirto saadaan tehtyä niin suoraviivaisesti, että katkos jää mahdollisimman lyhyeksi. Tässä hommassa ei olla ensimmäistä kertaa: Tätä hommaa tulee tehtyä työkseen, joskin ei ihan näin vanhasta lähtökohdasta kuitenkaan.

Mitäpäs on tapahtunut tässä välissä:
- Datahaku on saatu toimimaan, mutta on muistettava että se on nyt edelleenkin sama antiikkimalli, joka ei https:-sivuista tajua mitään. Tämän antiikkisen toimimaan saaminen tosin on ensimmäinen askel sen puolesta, että cURL saadaan istutettua paikoilleen. Se tosin voi tarkoittaa sitä, että ruuhkaluentatuki pitää paiskata roskiin jos en saa cURLia pelaamaan sen kanssa.
- FTP on saatu ylös ja käyttäjiä ajetaan parhaillaan WAMP:lta manuaalisesti LAMP:n puolelle. Tarkoitus on saada tämä rakennettua niin, että käyttäjät, jotka dataa lähettävät tänne päin, eivät havaitse eroa kun LAMP ottaa ohjat. WAMP:n aikakauden jäämistöihin kuulunut Isoilla Kirjaimilla tehdyt sääasemien nimet tulevat muuttumaan nyt pienikirjaimisiksi (esim. \stations\Helsinki-71\ tulee olemaan vastaisuudessa \stations\helsinki-71\. Ensimmäiset manuaaliset testit ovat olleet onnistuneita.
- Auringon sijainti sääasemalla-osuus on saatu toimimaan puukottamalla PHP-skriptiä muotoon, joka maistuu PHP 7.1:lle paremmin. Skriptiä ajettaessa puski silmille sellaiset määrät "Undefined value X, assuming 'X'"-tyyppisiä herjoja, että pisti tosissaan raapimaan jo päätä että näinköhän tämä saadaan ikinä pelaamaan. Saatiin, kaikeksi onneksi.
- Asemakohtaiset yr.no-ennusteet ovat saamassa lähtöpassit. PHP 7.1 inhoaa sitä PHP-kokonaisuutta yli kaiken mahdollisen ja tein minä sille mitä hyvänsä, keskisormea tulee ja todella huolella. Alkaa näyttämään siltä, että sen rakennelman "parasta ennen"-päiväys on ylittynyt reippaasti, sillä mitä katselin PHP-dokumentaatioita, näyttää siltä, että 5.2:n jälkeen tulleet deprecationit ja poistot ja 7.1:n muutokset käytännössä tarkoittavat sitä, että siinä pitää periaatteessa rakentaa pari funktiota kokonaan alusta ja sitten vielä saada se funktio pelaamaan kaiken muun skriptissä olevan kanssa. Koska en ole kyseistä skriptiä tehnyt, enkä ymmärrä sen toiminnasta edes auttavasti puoltakaan, sille ollaan tarjoamassa niskalaukausta ja tilalle kaavaillaan OpenGrADS:lla tuotettua GFS-ennustegraafia, joka oli jäänyt To-Do-listalle vuodesta 2009 alkaen.

Hommat siis jatkuvat edelleen taustalla ja hitto soikoon sitä työtä on vielä jäljellä mielettömästi. Tässä kohtaa olen jo lähes täysin varma siitä, ettei loppupuolisko kesälomastani tule riittämään siirtymän toteuttamiseen, mutta piru vie aion kyllä yrittää että saan mahdollisimman paljon valmiiksi tätä siirtymäoperaatiota ennen loman päättymistä - toki huomioiden että minulla on muutakin tekemistä, kuin pelkän PHP:n ja HTML:n näprääminen
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------