Netatmon Sää- ja Säteilysuojien rakentelu, Sademittarin lämmitys yms.

Aloittaja einari, maanantai, 15.01.2018, 08:08

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

khyron

Lainaus käyttäjältä: teutari - maanantai, 21.05.2018, 13:27
Tein mielenkiinnosta pienet testit vaikka olosuhteet eivät olleet aivan laboratorio luokkaa mutta antaa kuitenkin jonkinmoista osviittaa 2:sta eri väristä.

Otin 2 spraypullon muovista korkkia valkoisen sekä hopean väriset ja vein ne ulos aurinkoon.

Puolisen tuntia odottelin että ne saivan kunnolla aurinkoa ja lämpenevät jonka jälkeen IR-mittarilla mittasin molempien korkkien pintalämpötilan.

Kyllä se vaan näyttäisi että värillä on väliä.... taas olisi pientä pohdiskelun aihetta. ;)


Kannattais kokeilla paljonko eroa tulee heijastavuuden takia. ir-lämpömittarit kun on aika herkkiä sille. Tuo molemmat korkit sisälle tasalämpöön ja mittaa niitten lämmöt.

SääSami

Minäkin innostuin tuosta Einarin hormiputkihässäkkää kokeilemaan kun nurkissa sattui pyörimään tuollainen vajaan metrin pätkä 110mm:n harmaata viemäriputkea. Otin kasvihuoneesta extra-anturin ja vein sen putkenpätkään nykyisen tuuletinviritelmän viereen. Samaa ne näytti hetken tasaannuttuaan. Jos pysäytän tuulettimen varsinaisesta mittausanturista niin lämpötila nousee vajaan asteen. Johtopäätös on että hormi toimii ja ilman apusähköä ;D

teutari

Lainaus käyttäjältä: khyron - maanantai, 21.05.2018, 18:21
Kannattais kokeilla paljonko eroa tulee heijastavuuden takia. ir-lämpömittarit kun on aika herkkiä sille. Tuo molemmat korkit sisälle tasalämpöön ja mittaa niitten lämmöt.

Tulipa ne mitattua tuolla viileässä takkahuoneessa mutta ei niissä oikeistaan mitään eroa ollut, kyllä se on tuo harmaa väri mitä aurinko lämmittää paremmin.


weatherc

Lainaasiksipä sen putkijutun alaosa on taas valkoinen. ilmeisesti asiaa auttaisi se että suihkuttaisi lakkakerroksen päälle niin toimisi vähän niinkuin peili.

Jostain oon ollut lukevinaan että kiiltävä valkoinen olisi paras tähän. Sitähän esim Daviksen omat lautaset ovat.
Nuo omat HongKong-kukkalautaset ovat mattavalkoiset enkä ole vielä keksinyt mikä lakka tms niissä sais pysymään kiinni kun se aina tahtoo lohkoilla irti...

einari

Ja kiiltävän valkoisen alle tällainen.. pitää lämmön ulkona ja kylmän sisällä.. INSUL-ALL eristemaali sisä/ulkotiloihin  ;D
https://www.tempcoat.fi/insultall

Ja eihän sitä tiedä, olikohan se minun maali tätä.. VHT SP-101 - 118 Lämpösuojamaali
VHT 1350 °F lämpösuojamaali on alun perin kehitetty avaruusalusten arkojen osien suojaamiseen. Kestää kuumuutta +732 °C
http://www.vhtpaint.com/high-heat/vht-flameproof-coating

Ei ollut kun ei ollut varastossa kuin Mastonin vannehopeaa.. mutta ajatuksena oli kyllä se monikerroseristäminen.. siinä kun on metallia mukana..
mutta säästetään nämä kokeiltavaksi seuraavaan projektiin, kun tämä putkisysteemi toimii loistavasti näinkin  8) ::)

einari

#35
Muuten, jos laitetaan kaksi samankokoista kappaletta auringonvaloon ja mitataan siinä infrapunamittarilla niin eikös se jonka lukema ole suurempi heijasta sitä infrapunasäteilyä enemmän takaisin ulospäin, varmaankin pitäisi mitata sisäpuolelta... Laserlämpömittari olisi ehkä parempi väline tähän??

Edit// jotta asiaa saisi sekoitettua lisää.. niin auringon säteilystä 52 % on infrapunasäteilyä... niin oletettavati kappaleesta heijastuu myös sitä takaisinkin..

wikipediasta lainasin tällaista...  eli muun kuin näkyvän valon alueella ei värillä ole väliä..

Ilmiöt kappaleiden pinnalla

Vaaleat ja valkoiset pinnat sekä metallit absorboivat vähemmän näkyvää valoa ja lämpenevät siten vähemmän kuin muut pinnat, mutta muutoin kappaleen väri ei paljonkaan vaikuta siihen, minkä verran se lämpenee muiden lähellä olevien tavanomaisissa lämpötiloissa olevien kappaleiden vaikutuksesta tai itse lämmittää niitä, sillä tällaisten kappaleiden lähettämän säteilyn taajuus­jakauman huippu on infrapuna-alueella kaukana näkyvän valon taajuusalueelta. Kappaleiden emissiivi­syydellä näillä taajuuksilla ei ole juuri mitään tekemistä sen kanssa, minkä väriseltä se näyttää; itse asiassa tällä kaukoinfrapunan alueella useimmilla kappaleilla on suuri emissiivisyys. Niinpä vaatteiden väri ei muulloin kuin suorassa auringon paisteessa juuri vaikuta siihen, kuinka lämpimiltä ne tuntuvat, eikä myöskään rakennusten ulkoseinien värillä ole suurta lämpö­taloudellista vaikutusta muulloin kuin auringon paistaessa suoraan niihin.

Poikkeuksena edellisestä ovat kiiltävät metallipinnat, joilla on pieni emissiivisyys sekä näkyvillä että kauko­infrapuna­säteilyn taajuuksilla. Sellaisten pintojen avulla voidaan siis vähentää lämmön siirtymistä kumpaankin suuntaan. Esimerkiksi avaruus­alukset eristettään tavallisesti tällaisella moni­kerros­eristyksellä.

Myös rakennusten ikkunat on yritetty tehdä sellaisiksi, että ne lähettäisivät ulkoilmaan mahdollisimman vähän säteilyä. Tämä kuitenkin edellyttää jo kehittyneempää teknologiaa, sillä vaikka tällaisilla ikkunoilla tuleekin olla pieni emissiivisyys, niiden tulee kuitenkin päästää näkyvä valo lävitseen.

einari

Lainaus käyttäjältä: weatherc - maanantai, 21.05.2018, 21:45

Jostain oon ollut lukevinaan että kiiltävä valkoinen olisi paras tähän. Sitähän esim Daviksen omat lautaset ovat.
Nuo omat HongKong-kukkalautaset ovat mattavalkoiset enkä ole vielä keksinyt mikä lakka tms niissä sais pysymään kiinni kun se aina tahtoo lohkoilla irti...

Noissa autotarvikeliikkeissä on maaleja ja lakkoja kovalle muoville... mutta ennen maalausta tai lakkausta kannattaa "tiskata" ne lautaset vaikkapa asetonilla tai tinnerillä ettei jää epäpuhtauksia.. lakka on siitä hankala ettei siedä yhtään likaa ja pölyä sekä kosteutta allaan vaan alkaa hilseilemään, tietysti myös kannattaa katsoa että on kohtalaisen suuri lämmönkestävyys  ;D

Tuo kynsilakanpoistoaine (asetoni) on erinomainen liuotin (myös maaleissa mukana usein) esim. uretaanin poistoon.. itse olen sitä käyttänyt uretanipilllin putsaukseen, ensin puhaltanut ilmapistoolilla enimmät pois pillistä ja sitten kaatanut asetonia tilkan, pari läpi niin on kuin melkein uusi pilli.. ne kun on isoja nuo uretaanipullot pikkuhommiin ja pillejä ei saa mistään kun mielummin myyvät uuden pullon ::)

meniköhän weatherc:ltä ohi tuo Prashanthin vastaus Netatmot EWN:ään osiossa.. kun no comments.  :)

teutari

Lainaus käyttäjältä: einari - maanantai, 21.05.2018, 22:28
Muuten, jos laitetaan kaksi samankokoista kappaletta auringonvaloon ja mitataan siinä infrapunamittarilla niin eikös se jonka lukema ole suurempi heijasta sitä infrapunasäteilyä enemmän takaisin ulospäin, varmaankin pitäisi mitata sisäpuolelta... Laserlämpömittari olisi ehkä parempi väline tähän??

Ei kai sillä sisäpuolen lämpötilan mittauksella niin mitään merkitystä ole.... koska sitä säteilysuojan ulkopuolista ilmaahan sinne kitusiin vedetään mutta tarviseehan toki säteilysuojan olla semmoinen ettei se johda lämpöä eikä päästä auringonvaloa sisäpuolelle ja on jotenkin tuulettuva.

Tummempi väri vaan hohkaa siihen säteilysuojan ympäristöön sitä lämpöä, tyynellä/aurinkoisella ilmalla siinä voi olla monta astetta eroa ja sitä kun vedetään sensorin ohi niin siinä sitä heittoa syntyyy.

Lämpimien päivien ongelmahan tämä on.... jos ois hyvä suojaisa/ilmava paikka niin tuo torakkahan vois olla pelkästään johtojen varassa tekis vaan jonkun verkkohässäkän ympärille ettei talitintit pääsis sitä nokkimaan.  ;D

einari

#38
Teutari alkaa pääseemään asian ytimeen  :D

Sen aikaa kun olen noviisina näissä jutuissa ollut.. tai vähän ennemminkin kun Ukan kanssa asioita olemme tutustuttuamme asiaa hieman pähkäilleet..
jotenkin aloin vierastamaan ajatusta rakentaa iso pömpeli anturille... itsellä oli tämä ajatuksena että suojaisi anturin ulkopuoliselta säteilyltä, ja pikkuhiljaa kehittyi tämä putkisysteemi kokeilun asteelle, siinä on suojaus ja ainakin auringonpaisteella luonnollinen imu alhaalta ylöspäin, myös muilloinkin kuten olen huomannut..

Tuossa teutarin pähkäilystä syntyi pieni, orastava ajatus... alapäästähän se imee sitä ilmaa.. siihen jonkinmoinen kaulus tai suppilo ulkopuolelle joka ohjaa säteilyn kauemmaksi ja sieltä sitten ylös...  rakenteeltaan se voisi olla tällainen < l l> jottei tulisi ilmataskua..(nyt ei ehdi piirtämään, ilman noita rakoja kuitenkin) mittasuhteita voisi vielä miettiä..  ;D

toisaalta voisihan kokeillla tehdä helman valkoisesta hyttysverkosta.. joko putki- tai kellohameen makunsa mukaan....  :)

Edit// Tuon toisen pömpelin oletan sotkevan hieman.. pelkkä alumiinilevy pinnassa ilman anodisointia ei vastaa sitä tarkoitusta jonka sille asetin.. sen toki ajatteinkin käyttäytyvän näin... jossain viimeyön tunneilla.. kun heräilin tuon crps-ongelman takia pinnallisempaan uneen.. jostain tuli muistikuva Zn!
Ennen oli sinkkiämpäreitä ja niissä vesi pysyi kylmänä.. miksei maitokin.. sitten mielleyhtymä tukkipankkoihin.. olisikohan siinä ratkaisu neutraaliin pintaan...?

Moni varmaan ihmettelee mmitä yhteistä tukkipankoilla on sinkkiämpäreiden kanssa... on niillä se sinkki.. nykyään haetaan kevyitä ratkaisuja, mutta myös kuormituskestäviä materiaaleja rekkojen ja puutavara-autojen päällirakenteisiin sekä apurunkoihin... olen niitä anodisoinut, pelkkää alumiinia.. sekä alumiini-sinkkiseoksista valettuja kappaleita esim. Ekeri ja Alucar.. kesähelteeelläkin sinkkiseoksen kanssa meinasi näpit jäätyä  ???

Pitäisiköhän kokeilla sinkkimaalia ennen valkoista.. tai viedä se ulkokuori  pikkuserkun Mäkelä-aluun anodisoitavaksi.. sinne missä(ei Mäkelä-Alu) isomman osan anodisointihommista tein en mene.. menetin kuulemma taivaspaikan kun puolustin vuoronvetäjänä työntekijöiden oikeuksia työehtosopimuksien mukaisiin sunnuntai.. ym korvauksiin... alkoi nikottelemaan kun sanoin että ehkä helvetissä tavataan.. jos edes sinne pääsen niinkuin sinä....  ;D

Jotenkin kornia se... että Mäkelä ja Rannila kilpailivat katemateriaaleista, olivat serkuksia.. ja nyt on Ruukille myytyjä molemmat. mutta Mäkelä perusti alumiinijalostuslaitoksen.. johon on kasvanut iso oheisteollisuus...


teutari

Lainaus käyttäjältä: einari - maanantai, 21.05.2018, 14:41
Niinpä, huomasin sen itsekkin... siksipä sen putkijutun alaosa on taas valkoinen. ilmeisesti asiaa auttaisi se että suihkuttaisi lakkakerroksen päälle niin toimisi vähän niinkuin peili. nyt mietityttää että pitääkö siihen tuuletinpömpeliin laittaa myös maalikerros.. vai onko se tuuletin liian tehoton ja ikäänkuin tuukkeena siellä yläpäässä.. polyuretaania kun kuitenkin on viisinkertainen kerros välissä... otan toviksi pois sen tuullettimen ja katson miten ijän käy...

Kyllä siinä tuulettimessa tehot riittää ei sen mikään fööni tartte olla että kun laittaa pään sinne yläpään ulospuhallukseen niin tukka hulmuaa, riittää kun ilma vaihtuu putkessa eikä jää niitä ilmapusseja.  ;)  ;D

Minä en kyllä lähtis mittään lakkoja töhertämään... ainut minkä vois tehdä lautasille on värjätä ne alapuolelta jollain mattamustalla (ei aivan reunaan asti) joka tappaisi säteiden kimpoilemisen sinne sisälle.
Pysyisin vaan noissa himmeissä valkoisissa väreissä niin aina vähemmän sitä kimpoilua tapahtuu eikä ne ime lämpöä niin kovasti itseensä.

Kyllähän sinä nämä jutut kyllä tiedätkin että ennen vanhaan lasiset kasvihuoneet sotkettiin kalkkimaalilla sittemmin taidettiin käyttää latexia ja vanhojen täysmuurattujen tiilitalojen väliin jätettiin ilmarako eristeeksi jolloin pytinki oli kesällä viileä ja talvella lämmin.

Toista se on nykyisin kun kasvihuoneissa (koti) käytetään kennolevyjä jotka on UV suojattuja mutta ilmahan sielläkin on eristeenä. Emäntä aikoinaan osti tuommoisen kennokasvihuoneen mutta muutaman vuoden jälkeen se oli kuin haulikolla ammuttu... oli vissiin kiinan pojilta jäänyt jokin sörsseli kennolevyistä pois, kasvihuonemuovilla kun sen päällysti uudelleen niin se on ihan kelpo vieläkin.

Tuossa uudessa sääsuojassa laitoin sen ulomman putken ylös asti ja sisemmän jätin aika reilusti alemmaksi että "jos vaikka" se tuuletin imis ilmaa myös sieltä putkien välistä. (kuva)
Ois pitänyt tehdä savu testi niin sillä sen ois nähnyt mut kun on aina niin kiire saada valmiiksi ja ajatukset kulkee aina silloin vasta kun on jo sängyssä selällään.  ;D

Testasin ajankulukseni tuota 9 vuotta vanhaa aurinkokennotuuletinta niin moottori siinä oli ihan pirteässä kunnossa mutta aurinkokenno oli kaput kun olin ottanut siitä silloin sen lasikuvun pois niin vaihtelevat sääolot oli tehny tehtävänsä, noissa Davisin aurinkokennoissa on pikkusen sama ongelma alkavat ajan myötä hapertumaan.