Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Netatmot EWN:ään

Aloittaja weatherc, perjantai, 29.09.2017, 23:20

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 4 Vieraat katselee tätä aihetta.

weatherc

Niiin...
Suodatushan on aika helppo tehdä mikäli on luotettavaa dataa mihin verrata riittävän lähellä. Mikäli asema [laita vapaavalintainen nimi/merkki tähän] on yksin eikä muita asemia ole mailla eikä halmeilla menee asia jo huomattavasti vaikeammaksi, varsinkin jollei edes tiedä että onko asema asiallisesti asennettu vai ei.
Lämpötilan vertaaminen vaikkapa 100 km päässä olevaan naapuriasemaan ei toimi kun pääpiirteisesti ja jos ero on riittävän suuri (esim toisella +25 ja toisella -5, ja löytyy kolmaskin asema joka kertoo kumpi noista on se "oikea"), lämpötilaero kun voi ihan oikeastikkin olla reilustikkin yli 10 astetta lyhyelläkin matkalla. Tänäkin talvena nähty etelärannikolla yli 10 asteen heittoja 10-20 km matkalla (meri sula + kylmä pakkasyö). Saatikka sitten norsken vuoristossa jossa vielä lämmin Atlantti ihan vieressä. Siellä voi rannikolla olla +10 samaan aikaan kun vähän matkan päästä sisämaassa on pakkasta.
Tuuli on vieläkin vaikeampi ellei sitten teutarin esimerkin mukiasesti "tuule" tasaisesti 15 m/s vuorokauden ympäri...

Mutta jos tuota norsken mallia ajattelee niin hatusta vedetty arvaus on että siinä *todennäköisesti* käytetään "pohjadatana" myös ennustemalleja. Eli malli antaa lähtökohta-arvon jota tarkennetaan asemadatan arvolla mikäli asemadatan arvo ei poikkea liikaa, ottaen myös huomioon mallin datapisteen ja aseman sijannin erot mm korkeudessa sun muissa (esim. datapiste vuoristossa mutta asema laaksossa).

einari

Vastaan vielä tuohon teutarin puhallukseen, anturi on ihan joku muu kuin netatmon.. tyypillinen amerikkalainen antiikkimalli :)

Lainaus käyttäjältä: teutari - torstai, 22.03.2018, 16:45

Tää ei ole mitenkään mollausta netatmoja kohtaan vaan niiden käyttäjiä koska ne eivät ymmärrä mitä ovat tekemässä.

Aika vahvasti sanottu, niputat aika laajasti ihmisiä kategoriaan ymmärtämättömät netatmojen käyttäjät, eipä taida ihminen olla, vaikka esim. Davisin omistaa, mikään ylivertainen ja laajemman ymmärryksen omaava kuin muutkaan.. tokihan pitkä kokemus voi tuoda jonkinmoista näkemystä.. ja asenteellisuutta ;D

Lisään vielä kuvan asetuksista jolla netatmon weathermapissa voi estää asemansa näkymästä, muistahan sen voi suodattaa jos näkyy..
siirtää vain sinisessä kohdassa olevan täpän vasemmalle..

Mitä tulee tuohon tabletista katseluun, ei välttämättä tarvitse kun asettaa hälytysrajat kohdilleen personalize notification-osiossa.. sieltä saa rajat melkeik kaikkeen mahdolliseen  ja ehkäpä mahdottomaankin.. puhelin sitten hälyttää kun pitää lähettyvillä 8) laitan kuvan mistä puhuin


einari

Ei muuta kuin kokeilemaan, en tiedä muistatko weatherc että taannoin kauppasin näitä ennustuksia :)
Pitää potia vielä asiaa jos tuolta ymmärtämättömätä pääkopasta putkahtaisi aivan päätön pähkähullu mutta toimiva idea ;D ::) ::)

einari

nyt Einari on ehkä keksinyt ratkaisun.. ei vainen, mutta pohdin sellaista että tarkasteltaisiin useamman edeltävän päivän lämpötilojen keskiarvoja tietyllä alueella aina hakuhekellä,  jos poikkeaa muiden asemien yhteenlasketuista keskiarvoista sinne lämpimämpään suuntaan, tipauttaisi pois kartalta ja taulukoista.. vaikkapa vuorokaudeksi. tai siksi ajaksi kun on virheellinen tulos.. sitten kun on kuosissa niin näkyisi taas.. tuo ehkä voisi toimia paremmin kuin pelkkä hakuhetken keskiarvo..

Eli kyseessä olisi keskiarvojen keskiarvo  ???

teutari

Lainaus käyttäjältä: einari - torstai, 22.03.2018, 19:14
Vastaan vielä tuohon teutarin puhallukseen, anturi on ihan joku muu kuin netatmon.. tyypillinen amerikkalainen antiikkimalli :)

Eipä kukaan niin ole väittänytkään.... se on TECHNOLINE MA 10660 Mobile Alerts Windsensor, ja maa veikkaus meni nyt kyllä aivan totaalisesti pieleen vaikka isossa maassa se onkin tehty. ;D

Lainaus käyttäjältä: einari - torstai, 22.03.2018, 19:14
Aika vahvasti sanottu, niputat aika laajasti ihmisiä kategoriaan ymmärtämättömät netatmojen käyttäjät, eipä taida ihminen olla, vaikka esim. Davisin omistaa, mikään ylivertainen ja laajemman ymmärryksen omaava kuin muutkaan.. tokihan pitkä kokemus voi tuoda jonkinmoista näkemystä.. ja asenteellisuutta ;D

Kyllä mää väittäisin että ne jotka hankkivat ns. perinteisen sääaseman ottavat asioista selvää ja tekevät paljon enemmän sääaseman/harrastuksen eteen töitä että saavat ne nettiin näkymään, ne ei ole mitään Plug & Play porukkaa missä kaikki on valmiiksi katettu pöydälle mutta kaikki tamplaa omalla tyylillään. ;)  ;D

einari

"Mutta niin muuttuu mailma; silloin kuin nyljetty orava, nyt mahdut hädintuskin tähän samaan hännystakkiin; niin muuttuu mailma, Eskoni."
Kirjoitti jo 1864 Aleksis Kivi..

Maailma ja ihmiset sen mukana ovat kiihtyvän muutoksen kourissa olleet ilmeisesti jo siitä alkaen.. kehityshän on väistämätöntä ja väistämätöntä kai on sen mukana oleminen..

Kieltämättä, nostan hattua, pitkän linjan harrastajat ovat tehneet sääharrastuksensa paljon eteen töitä kuin esimerkiksi Netatmon ostaneet.. sanotaan kuitenkin että "viisas pääsee vähemmällä".. en tiedä, ei se ainakaan omalla kohdalla taida päteä..

Oikeastaan kun ajattelee asiaa moneltakin kantilta niin tällainen Netatmon kaltainen juttu saa myös hyvää aikaan.. Daviskin joutuu laskemaan hintojaan ja kehittämään tuotteitaan ajantasaisemmiksi.. Jos se sielua korventaa, sille ei voi mitään.. maailma muuttuu ja ei se viimeiseksi jää säärintamallakaan...

kieltämättä saksalaiset ovat hyviä kopioimaan  ;D

weatherc

#106
Lainaus käyttäjältä: einari - torstai, 22.03.2018, 21:15
Eli kyseessä olisi keskiarvojen keskiarvo  ???

Valitettavasti ei toimi

- Case aurinko. Se ei nouse/laske samaan aikaan joka päivä. Ja nimenomaan siihen hetkeen jolloin se anturi lähtee lämpeämään pitäisi pystyä reagoimaan.

- Case anturi muuttaa paikkaa. Keskiarvon keskiarvo reagoisi liian hitaasti varsinkin jos ero on vaikkapa 5 asteen luokkaa. Näitä on näkynyt myös EWN:ssä. Ei ole montaa päivää siitä kun etelä-ruotsissa oli mukamas +22.5°....

Bannin pituus voisi tietenkin alkuun olla vaikka 12h ja jos niitä tulee *liian useasti* lopullinen koska silloin ei aseman ylläpitäjä selvästikkään välitä datan paikkansapitävyydestä tai anturi ei ole käytössä ulkolämpötilan mittaamis-tarkoituksessa. Tämä pätee kyllä muihinkin kun vain Netatmoihin.

Lainaus käyttäjältä: teutariNetatmothan ei ole hinnoilla pilattu joten kun ihminen on luova yksilö se keksii kaikenlaista kivaa, on vaarana että niitä tullaan käyttämään aivan muuhun tarkoitukseen mihin ne on alunperin suunniteltu.
Mikäs sen mukavampaa on kun tabletista kurkistaa mitenkäs ne tompsut ja kurkut voi siellä tontin perällä että pitäisikö mennä luukkuja availemaan/vettä antamaan, säästyy siinäkin turhilta askeleilta.

Tässä on kyllä perää, valitettavasti, jos säädataa ajatellaan. Reilusti liian lämpimät pystyy vielä suht helposti napsii pois mutta sekin vaikeutuu jos tomtsu-viljelmän ja ulkolämpötilan ero on suht pieni. Tai jos anturi pitääkin hirvipakastinta silmällä, niin talvella jolloin niitä kylmiä kolkkia on oikeastikkin olemassa.

Lainaus käyttäjältä: einariLisään vielä kuvan asetuksista jolla netatmon weathermapissa voi estää asemansa näkymästä, muistahan sen voi suodattaa jos näkyy..
siirtää vain sinisessä kohdassa olevan täpän vasemmalle..

Sitä ei liene ketään kieltänytkään ettei Netatmon asetuksissa tuollaista namiskuukkelia olisi olemassa vaan ongelma on se että kuinka moni tomtsu-viljemä sun muu käy laittamassa asemansa piiloon.

einari

weatherc, miten olisi jos asema tarkkailisi omaa edeltävää mittaustulosta ja jos lpt nousisi edellisestä mittauksesta (20 min) vaikkapa 2-3 (3-5 ) astetta niin olisi silloin ns lämmitetty asema ja poistaisi sen aina seuraavaan vertailuun saakka.. vaikkapa pitemmäksikin ajaksi.. siis sen vertailun muihin asemiin, lisäksi.. silloin viimeksimainitussa voisi rajaa pitää vaikka lähemmäs 10 asteessa joka poistaisi selkeästi liian lämpimät asemat.

tämä ajatus syntyi kun mietin, miten nopeasti lpt muuttuu noin normaalioloissa, aika hidashan nousu ja lasku varjossa.. en tiedä olisiko tässä ideaa riittävästi.. ja olisiko miten vaikea soveltaa...

einari

Mitä tulee esiin nostetuissa kasvihuone ja pakastinjutuissa, kasvihuoneissa yleensä lpt on huomattavasti korkeampi, joten edellämainitut ehdot poistaisi ne varmaan riittävän hyvin.. jos joku haluaa seurata hirvenlihojaan pakastimessa voisi lisätä sen aikaisemmin mainitun vertailun edeltäviltä päiviltä.. jos lpt on vakio nyt ja vaikka viime sunnuntaina..a tiistaina.. tyyliin ja poistaisi..  noita arvojahan voisi muuttaa sitten sopivimmiksi tarpeen vaatiessa :)

samaa ajatusta voisi käyttää sademittauksissa, jos päivästä toiseen on isompi kuin nolla ja vakio, asema poistettaisiin siihen saakka kun olisi nolla..
siis jos pukkaa koko ajan 0,5 mm tai 4 mm niin tilanne on epänormaali, jollei sada niin toimiva kippo näyttää nollaa(niinkuin minun 2 aseman sademittari eteisen kaapin päällä odotellessaan sulempia kelejä.. tosin ensi talvena se ei ole siellä kunhan rakennan toisen lämmityssysteemin siihen  ;D

niinkuin mainitsin aiemmin, syy sademittarin jämähtämiseen varmaan on; talveksi otettu pois patterit ja sitä pyöriteltäessä on tullut jokin lukema jäädäkseen...

tuulimittaus on kieltämättä hankala.. mutta kai tuo toimisi siinäkin, harvoin on täysin tyyntä (tosin sen voisi antaa olla) mutta jos päivästä toiseen on vaikkapa yli metrin vakiolukema.. ei muuta kuin pois ;D

weatherc

Lainaaweatherc, miten olisi jos asema tarkkailisi omaa edeltävää mittaustulosta ja jos lpt nousisi edellisestä mittauksesta (20 min) vaikkapa 2-3 (3-5 ) astetta niin olisi silloin ns lämmitetty asema ja poistaisi sen aina seuraavaan vertailuun saakka.. vaikkapa pitemmäksikin ajaksi..

Tuota on EWN tehnyt iät ja ajat muille asemille kuin Netatmoille, Netatmoille en laittanut sitä ainakaan näin aluksi koska Netatmojen datahaku on ihan oma skriptinsä niin oli ajatus myös se että vois koittaa kehittää jotain uutta/parempaa tuon nykyisen purkkakoodin tilalle.
EWN:än systeemissä se vertailee 10 edellistä arvoa ja jos ero liian iso niin menee roskiin. Ongelma tuossa on ollut se ettei se ole toiminut ihan aukottomasti ja että sillä on ongelmia palauttaa asema takaisin linjoille mutta myös se että se tahtoo napata haaviin ukkosrintamien aiheuttamat nopeat ja isot lämpötilamuutokset.
Toisaalta "flatline"-testi tahtoo napata haaviin ne tilanteet jossa lämpötila ihan oikeastikkin on pitkään samana. Sellaisia päiviä jossa lämpötila on pitkään suoraa viivaa on omillakin asemilla ollut useampikin tänä talvena. Mitä kasvishuone/pakastimiin tulee niin harvemmin ei taida se lämpötila pysyä niissäkään kymmennyksen tarkkuudella samana kovin pitkään jotta tuo flatline nappais ne.