Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Netatmot EWN:ään

Aloittaja weatherc, perjantai, 29.09.2017, 23:20

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 6 Vieraat katselee tätä aihetta.

weatherc

#90
Lainaus käyttäjältä: einari - keskiviikko, 21.03.2018, 22:19
Minusta tuntuu että tässä on hieman katsottu kuvaa sen suuremmin pohtimatta sitä mikä on todellisuus.. tuo perspektiivi voi vääristää asiaa aikalailla..
on kuitenkin selkeästi ylempänä kuin kouru ja räystään reuna.. myös etäisyyskin on tästä perspektiivistä kuvattuna todellista pienempi..

Noooh, nimim. kokemusta on katon lähellä asennuksesta (kokeilin kerran) niin voin sanoa sillä ei ole mitään merkitystä mittausten paikkanspitävyyden suhteen että onko se etäisyys siihen kattoon 5 vai 40 cm tai että onko sen kipon reuna 5 vai 20 cm räystään yläpuolella. Silkkaa tuubaa on tulos joka tapauksessa. Seuraappa joskus (lumi)sadetta kun sattuu tuulemaan niin että se tulee katon yli sopivasta suunnasta niin ymmärrät mitä tarkoitan. Ei ole ilman syytä miksi Netatmon omassakin ohjeessa lukee että etäisyyttä lähimpään rakennukseen pitää olla 3 metriä.

einari

Kyllä minä ymmärrän, ymmärrän myös sen ettei tuolla sadekipolla ole tarkoituskaan mitata lumisateita, kun ei ole lämmitystä varten piuhoja.. jollei ole tätä uutta etäsysteemiä...

Ymmärrän myös sen että katon kaltevuudella on suuri merkitys, samoin katon materiaalilla (näkyy olevan tiili- tai ongelmajätekate(vartti)) jos ajattelee roiskeita.. mutta myös kaukalon rakenteella on siinä tapauksessa myös merkitystä.. näkyy joissakin olevan monen sentin reunat joista sitä roisketta tulee joka puolelta :)

En tiedä mistä Teutari on moisen kuvan napannut.. on kuitenkin esimerkki siitä ettei.. niinkuin aiemmin jo sanoin.. paikka ole paras mahdollinen..
muttei mahdotonkaan kesäkeleillä.. suurempi ongelma on se että jos sataa vaakaan tai alle 45 asteen kulmassa niin kertymä kipossa ei välttämättä vastaa todellisuutta.. tuskimpa kesällä kovin suurta merkitystä on, tietysti poikkeuksena jokin hasardikaton tyyppinen jyrkkä lape...

Mitä tulee yr:n sääennusteisiin, niin tuskimpa jollain yksittäisellä sadekipolla siihen on merkitystä.. enempi taidetaan kuitenkin sateen määrän ja olotilan osalta käyttää sateliitti ja tutkakuvia, lisäksi noissa uutisissa ei mainitu sadedatan hyödyntämistä ennusteissa, vain lämpötilan, tokihan jos tekevät ennustemalleja, voi sillä olla merkitystä ??? :o

Jussa

Lainaus käyttäjältä: einari - keskiviikko, 21.03.2018, 22:19

Laitan tähän vertailun vuoksi Jussan laittaman kuvan.. jos joku voi siitä päätellä etäisyyden sääsuojaan niin ollos hyvä..  itse en ainakaan osaa sanoa onko paikka hyvä vai huono sademittaukseen.. se mitä mitaksi antaa kertonee totuuden ;D

Etäisyys sääsuojaan on 40cm. Korkeus maanpintaan n, 1,5m, tosin nyt lumenpintaan n. 50cm. Sademittari asennettiin suhteellisen kovissa olosuhteissa ja ajatus oli tällä hetkellä saada se vain mittaamaan ja asennettua vaateriin. Sääkojullahan ei ole varsinaista kattoa, menee ehkä haittaavana tekijänä mittaukselle samoin kuin joku aidan pätkä tms. eli ei ole fyysisesti niin iso rakennus. Ilmatieteenaitoksen mittarithan sijaitsee toisinaan aitojen sisällä, esim. Helsinki Vantaa. Nyt lumisateilla on tuntuma, että 7km päässä olevaan FMI:n mittariin verrattuna näyttää hieman pienempiä sademääriä. Tosin tuo ero voi tulla jo puhtaasti laitteista. Oikein heikon ja hienin pakkaslumisateen ottaa FMI:n mittarit paremmin. Eilen oli tuulinen lumisadepäivä, puuskat yli 10m/s ja pakkasta reilut -8. Pölyävä pakkaslumikin tarttui mittarille jotenkin, tosin vähemmän kuin FMI:llä. Davis reagoi 1,4mm ja FMI 3,1mm. Toisaalta FMI:n mittauspaikalla lumensyvyys väheni sateen aikana 3cm kun minulla lisääntyi 4cm ;D Ei ainakaan lumenmittaukseen nuo FMI:n paikat ole kaikiste kummosia.

Kuten jo Einarin lainaaman kuvan jutussa taidan mainita, sademittarin lopullinen paikka tulee määräytymään lumien sulettua :) Seurataan nyt kuitenkin kesään asti mittauksia. Olen miettinyt myös FMI:n tapaista tuulisuojaa mittarille.

teutari

Lainaus käyttäjältä: einari - torstai, 22.03.2018, 07:19

En tiedä mistä Teutari on moisen kuvan napannut..


Jelpataan hiukan mistä se löytyy. ;)

YR.no sivuilla: https://www.yr.no ja siellä linkitetty juttu on siinä lämpötilasuojapömpelin vieressä vasemmalla: – Helt kanon å bidra til mer presise værmeldinger

Suoraan siihen juttuun: https://www.nrk.no/hordaland/private-vaerstasjoner-tas-med-i-yrs-beregninger-1.13970164

weatherc

#94
Pointtini oli se että aika hazardia lähtemään käyttämään dataa virallisessa ennustemallissa jonka anturien asennuspaikoista ei ole mitään tietoa. Mukaanlukien lämpötila-anturien.
En sitä sano, idea on hieno koska pws:ä on monesti paikoissa jossa etäisyys lähimpään viralliseen asemaan on pitkä. Mutta käytettävien asemien asennukset pitäisi jollain tapaa tarkistaa ensin.

Lainaus käyttäjältä: einari - torstai, 22.03.2018, 07:19
Mitä tulee yr:n sääennusteisiin, niin tuskimpa jollain yksittäisellä sadekipolla siihen on merkitystä.. enempi taidetaan kuitenkin sateen määrän ja olotilan osalta käyttää sateliitti ja tutkakuvia, lisäksi noissa uutisissa ei mainitu sadedatan hyödyntämistä ennusteissa, vain lämpötilan, tokihan jos tekevät ennustemalleja, voi sillä olla merkitystä ??? :o

Uutta ennustemalliahan ne juuri ovat tekemässä noiden avulla. Meinavaat puristaa resoluution jonnekkin 1 km kieppeille nykyisen 2.5 km sijasta (jossain luin tuosta eilen mutten nyt löydä sitä). YR:hän on tähänkin asti ollut lämpötila-malli jonka reso on 0.5 km joka on kattanut vain Norjan.

einari

Jaa,a.. teutarin mainitsemassa jutussa oli näköjään paikalla valtionmeteorologi Anders Sivle.. ehkä on jotain sanonut :)

Lisäksi siinä oli että aikaisemman 400 mittauspisteen lisänä heillä on nyt tuhansia asemia mistä saa ajantasaista  dataa ja voivat näinollen lyhentää aikaisempaa 6 tunnin arviota 1 tuntiin ja välttää ns "pommien" esiintymistä. rajana heillä näkyi olevan 3 astetta..

Ilmeisesti he pyytävät lupaaa käyttää asemien tietoa ennusteissaan, luulisi heidän ohjeistavan siinä yhteydessä asemien omistajia..

Tämähän on vasta alkutaipaleella ja aika näyttää mikä on lopputulos.. kuten hän sanoo
"Tämä on vasta alkua kehitykselle, joka voi mullistaa sääennusteen", kertoo Meteorologisen instituutin kehitysjohtaja Jørn Kristiansen.

Sama ongelma näkyy heiä vaivaavan kuin suomessa.. pohjoisempana saisi olla enemmän asemia..  ;D
weatherc kaipasi sitä solukoon muuttumista.. se oli siinä laittamassani toisessa artikkelissa muistaakseni..

Olikohan se Ukan saama viesti jonkinmoinen pyyntö?

En Jusssan kuvaa laittanut siksi että moittisin kipon sijaintia.. vaan havannollistamaan miten kuva voi valehdella... ;D


Jussa

Tuota kuvaa katsoessa missä sademittari on asennettuna syöksytorveen räystään äpräälle, herää epäilys, ettei olisi esimerkkikuva asennuksesta jota ei tulla hyväksymään? Ei tuo norski taivu niin en edes yritä lukea juttua ;D Onko tuossa mittarissa vielä jokin itsetehty laajempi kaulus keräimenä? ???

Vaan asiahan on erinomaisen tervetullut, että yksityiset asemaharrastajat otettaisiin mukaan virallisia ennusteita tehtäessä. Jos kerta YR tulee kysymään hyväksynnän jokaiselta saako dataa käyttää, niin eikö se voisi pyytää dokumenttia aseman antureiden sijoittelusta samalla? Toisaalta huonostikkin sijoitettu anturi antaa dataa, ja jos YR:lle riittää, että tulee esim. tieto sataako vai ei ylipäätänsä.

einari

Siitä jutusta sai kuvan että luvalla, Ukka toimitti minulle linkin josta kuitenkin ymmärsin että Netatmon käyttäjä antaa luvan hyväksyessään datansa jaettavaksi Netatmon weathermapissa,  eli samaa dataa käyttävät samoin kuin EWN tai WU, mutta YR.NO ennustealueella.. data pysyy siis edelleen avoimena ;D
laitan linkin siihen netatmon juttuun, sieltä kun valitsee myös read more niin laajemmin kertovat asiasta.

https://crm-netatmo.com/3J3D-DE3X-E939NB2Y2F/cr.aspx

Kyllä netatmon kippo on tuon mallinen.. mutta hyvin on ratkaisu toiminut, oli vain haastavaa rakentaa siihen lämmitys.. mistä tuolla netatmo-osiossa enemmän..

Pitäisi joku päivä kokeilla ottaa yes-asetus pois jakovalinnasta toiselta asemalta niin näkee häipyykö EWN sivuilta pois ;D

teutari

Tuli mieleen tuommoinen juttu kun yhdellä toisella foorumilla kaveri viritti tuulianturin mittaamaan ilmalämpöpumpun sisäyksikön puhallusvoimakkuutta...  ::)


Netatmothan ei ole hinnoilla pilattu joten kun ihminen on luova yksilö se keksii kaikenlaista kivaa, on vaarana että niitä tullaan käyttämään aivan muuhun tarkoitukseen mihin ne on alunperin suunniteltu.
Mikäs sen mukavampaa on kun tabletista kurkistaa mitenkäs ne tompsut ja kurkut voi siellä tontin perällä että pitäisikö mennä luukkuja availemaan/vettä antamaan, säästyy siinäkin turhilta askeleilta.

Voihan se olla että tulevaisuudessa tullaan näkemään joissakin kolkissa pohjoistakin pallonpuoliskoa vielä trooppisia lukemia kun tieto menee weathermapsiin.

Tää ei ole mitenkään mollausta netatmoja kohtaan vaan niiden käyttäjiä koska ne eivät ymmärrä mitä ovat tekemässä.

Toivottavasti tuommoisia asennuksia ei kukaan tee!

einari

Netatmon weathermapissa on jonkinmoinen suodatus poikkeaville arvoille, lisäksi löytyy tämmöistä..
Netatmo rates and orders stations from relevant and irrelevant, you can use the « filter » parameter to remove extreme values or abnormal stations from your requests.
Olemme weatherc:n kanssa käyneet aiemminkin tästä keskustelua, ne on kyllä suodatettavissa.. tapa vaan on vielä hakusassa :)
voihan siinä olla kaksikin suodatusta, toinen hakuparatmeissa netatmolta. Toinen sitten vaikka sillä lähimpään viralliseen asemaan tai tiesääasemaan vertailussa, lisäksi voisi laittaa listalle mihin verrataan myös yksityisiä asemia joissa on asianmukaiset vermeet lämpötilan mittaamiseen ;D

Tuossa syksyllähän kiinnitin huomiota wu:ssa näkyvään poikkeavaan lämpötilaan savukoskella, oli vuokrakäytössä olevan paikan lämmönjakohuoneessa.
Ilmeisesti WU:lla ei ollut hakuparametrit kohdillaan kun ei suodattanut. Asiaahan voisi tuon YR:n kohdalla kysäistä Netatmolta  tai MET:iltä.. jos on väleissä viimeksimainitun kanssa.. miten hoitavat suodatuksen ??? :o ;D