Harrastelija Imatralla

Aloittaja Anssi T., torstai, 25.05.2017, 19:47

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

Anssi T.

Tervehdys!

Jonkin aikaa foorumia seurailtuani päätin lopulta hankkia tunnukset. Virittelen pientä sääasemaa taloni pihaan ja tarkoituksena olisi myös kytkeä se nettiin sitten ajallaan, jahka saan anturipuolen toimimaan tyydyttävästi. Olen tavallaan "paluumuuttaja" näiden harrastesääasemien parissa; minulla oli aikoinaan Oregonin WM-918 (joskin kantoi nimeä Huger) asennettuna silloiseen kotitaloon. Asema palveli kotikäytössä lähes vuosikymmenen ja olipa jopa toisinaan tietokoneeseenkin kytkettynä, lähinnä graafien vuoksi. Sitten toisaalle muutettuani homma jäi ja keräsin laitteet varastoon odottelemaan jatkokäyttöä.

Nyt omaa taloa asuttaessani on jälleen tilaa sääasemalle. Kevättalvella kaivoin Oregonin naftaliinista ja totesin, että anturikeskitinrasia on vuosien saatossa hukkunut jonnekin. Kaapelitkin pitäisi tehdä uusiksi. Muistelen alkuperäisten piuhojen olleen jo itsessään niin huonosti suojattuja, että anturit hourailivat ajoittain omiaan. Päätin siis jättää aseman eläkkeelle miljoonalaatikkoon... Taloa hiljalleen remontoidessani varaan toki putkituksia ja kaapeleita ulkoantureita varten, mutta kaapeloidun aseman laitto on vielä sen verran kaukaista tulevaisuutta että tässä on hyvin aikaa etsiä seuraajaa Oregonille. Davisin laitteet tuntuvat olevan suosittuja ja ehkäpä myös oma valintani sitten ajallaan?

Hankin kuitenkin kokeiluhalusta langattoman WMR200-aseman UV-anturilla. Tätä kirjoittaessani anturit ovat jo osittain tyydyttävissä sijoituspaikoissa tontilla, sademittarille olen jopa nikkaroinut oman tolpan keskelle nurmiaukiota. Tuulianturi on löytänyt paikkansa antenniputkesta, joskin savupiippu ja antenni haittaavat mittausta. Pikku lisäputkella saattaisin saada sen nostettua niiden yläpuolelle ja ympättyä mukaan myös UV-anturin. Lämpö-/kosteusanturi on toistaiseksi kylmän ulkorakennuksen pohjoisseinällä. Lämpötilan mittausta varten täytyisi vielä rakentaa säteilysuojus, siihen ryhtynen tässä kesän mittaan  ;D

Tietokoneiden ja varsinkin koodaamisen suhteen olen vielä melkoisen vihreä kaveri. Kuitenkin varsinaiseksi sääkoneeksi kiinnostaisi laittaa Raspberry PI tms. vähävirtainen käikäle joka olisi pyhitettynä siihen hommaan.  Kotisivuja en vielä lupaa, alkajaisiksi jos saisi säätiedot tuupattua APRS:sään ja WU:hun ym. palveluihin niin ties jos vaikka nälkä kasvaisi syödessä!

-Anssi

SääSami

Tervetuloa vaan. Täällä on samainen WMR-200 jo viidettä vuotta käytössä. Raspiin softaksi joko weeWX tai CumulusMX. Siitä se sitten lähtee säätäminen ;D

Anssi T.

No niin, kesä on mennyt kaiken maailman puuhissa eikä tietokoneeseen ole juuri tullut kajottua... Antureiden asentelu on kuitenkin edistynyt. Tuulianturille rakentelin oman alumiinisen "apuputken" nykyisen antenniputken kylkeen. Itse antenniputki on kovin vaikeasti laskettavaa sorttia, joten tein apuputkesta hieman huoltoystävällisemmän. Paristoja vaihtaessa ei tarvitse kuin löysyttää pari pulttia niin putki valahtaa alaspäin kiinnikkeessään ja anturit saa suoraan nenän eteen harjalla kököttäen. Tuulianturin korkeudeksi maanpinnasta tuli n. 10,2 m. Noston myötä anturi alkoi kylläkin katoamaan satunnaisesti keskusyksiköltä. Katoamiseen on auttanut kanavan uusi etsintä konsolilta, joskin anturin paikan "hierominen" tullee vielä kysymykseen. Matkaa konsolilta anturiin tulee peltikaton läpi n. 8 m. Saman putken päähän ruuvattu UV-anturi tosin kukkuu hienosti ilman katkoja... ???

Sademittarin tarkkuutta en ole vielä perinteisen vertailumittarin puutteessa arvioinut. Kippo on käytännössä sama kuin WM-918:n vastaava, joten mitään suurempaa tarkkuutta siltä ei voine odottaa... Mittaa kuitenkin jotain, tälle (sade)päivälle näyttäisi sataneen jo 10,3 mm. Jonkunlaisen tuulisuojan voisi mittarille koettaa askarrella. Viralliset asemat tuntuvat käyttävän peltisäleistä muodostuvaa suppilon mallista suojaa. Olikohan lie nimeltään Tretyakovin suoja vai jotain sinnepäin? Olisi kiva tietää, onko suojan mitoitukseen jotain "virallisempaa" kaavaa tai mittoja olemassa ;D

Lämpö-/kosteusanturin sijoitus on vielä kovin karkeassa vaiheessa. Asensin sille kokeeksi tuulettimen kun satuin löytämään pienen aurinkopaneelin. Konsoli ei kuitenkaan ole vielä tietokoneeseen kytkettynä, eli tuulettimen vaikutuksesta on paha sanoa mitään. Kieltämättä ajatus perinteisen Stevensonin kojun rakentamisesta kiehtoo kovin, myös perinteisen nikkaroimisen ilon näkökulmasta... Kojuun sopisi sitten laittaa jos mitä fööniä ja muitakin antureita. Mietintään menee.

Rakentelu jatkuu  ;D
(Toivottavasti näkyy nuo liitetyt kuvat)

SääSami

Hyvältähän nuo näyttää ja komea on sademittarin tolppakin :) Kyllä se stevenson screenikin kannattaa rakentaa kun on kätevä käsistään. Mahtaakohan tuo länkkyantenni (?) aiheuttaa mitään haamumittauksia tangenttia painettaessa kun on noin lähellä. Taajuusalue on ainakin ihan eri mutta jos saat joskus kummia lukemia niin otappa tuo huomioon.

Anssi T.

Kiitokset!

Tulipa noista haamumittauksista mieleen, olen asettanut konsoliin tuulihälytyksen 10 m/s kohdalle. Eräänä tyynentuntuisena kesäiltana pärähti hälytys soimaan. Lukema oli muistaakseni 12 m/s luokkaa, ja ulos rynnättyäni ei pihapiirissä ollut minkään näköistä merkkiä siitä että edes tuulisi. Anturin kupitkin olivat aloillaan. Hami-radioilla en ollut pitämässä yhteyttä, eli radiohäiriö tuntui melko epätodennäköiseltä.

Pari päivää myöhemmin kapusin katolle ottamaan mittoja apuputkea varten. Ilta oli silloinkin tyyni ja mittaillessani panin merkille, että hento tuulenvire heijasi anemometrin kuppeja ees-taas ilman että hyrrä jaksoi lähteä pyörimään. Tuli mieleeni että olisiko moinen heijaaminen voinut aiheuttaa anturin reed-kytkimeen "riittävän" määrän kytkentöjä, jos vaikka kytkin pääsi olemaan juuri ja juuri roottorin magneetin kentässä ...??? No, arvailuksi menee tässä vaiheessa.

145 MHz amatööriradio ei ainakaan tunnu haittaavan mittausta, joskin sen antenni on katonharjan toisessa päässä. Tuulianturin tykö oleva vanha LA-keppi on nykyisin vireessä 28 MHz amatöörikaistalla, jolla en nyt sääaseman asennuksen jälkeen olekaan lähetellyt. Pitääpä ennen talvea kokeilla tuokin mahdollisuus!  ;D

-Anssi