20 asteen ero ennustemalleissa

Aloittaja weatherc, keskiviikko, 04.01.2017, 22:26

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc

Otin eilen piruttain screenshotin ennusteesta Ivaloon tänään klo 12:00 kun huomasin että ennustemallien väinen ero oli hulppeat 20 astetta :o
Mielenkiintoisinta oli se että FMI ja YR:n välinen ero oli niinkin iso kuin 10 astetta, joka koitui FMI:n hyväksi kun mitattu lukema huiteli -39 asteen korvilla.

systeemi

Yllättävän iso ero ennusteissa.
Sääasema Nauska, Kemi

www.kemiweather.fi

Jussa

GFS- ennustaa poikkeuksetta alakanttiin, eli liian pieniä pakkaslukemia. Toisaalta kun heitin karttoja on oppinut lukemaan niin arvelin jo viimeviikolla, että -40 rikkoontunee ja niinhän siinä kävi. FMI on osunut yllättävän hyvin nyt, tosin heilläkin on ennusteet ensin aika varovaisia ja tahtoo mennä alakanttiin. Tästä toki voi päätellä, että ennustettavuus on jo parin kolmen vuorokauden päähän aika arpapeliä ollut mitä tulee pakkasukemiin. Se että kylmää oli tiedossa, meni kyllä oikein.

weatherc

Nytten taas mennän toiseen suuntaan, FMI on 14° pielessä kun taas GFS on oikeassa, mitattu lämpötila on -17° (Ivalo).

On harmi ettei noilla Eurooppalaisilla malleilla ole avoimena kun 48-72h ennusteistaan paitsi YR / SMHI joiden XML/json-filut yltää 10 päivään. Exmex FMI:n data on 52h ja Saksan DWD:n 72h.
Norjalaisillhan on Norjasta + pohjoisimmasta Suomesta/Ruotsista tehtynä lämpötila-ennuste muistaakseni 1 km resolla, ja muistaakseni Ivalo pitäisi olla sen kattavuus-alueella, joten siinä mielessä on yllättävää YR:n huti oli noinkin suuri.

weatherc

Mennyt pakkasjakso näytti itse asiassa EWN-ennusteessa pikku bugin tai parikin jos niin vois sanoa...

- paikkansapitävyyden keräilyssä oli liian tiukat rajat "hyvälle datalle". Vanhat rajat näytti ihan hyvältä "paperilla" mutta todellisuus näytti ihan toista...
- se mikä valitsee käytettävät ennustemallit kaipaa muutosta. Nytten se valitsee mallit siten että käytetään viimeisen 30 päivän kolme parasta mallia. Sen sijaan voisi yksi idea voisi olla että käytettäis sitä mallia millä parhaiten osuva lähtö-lämpötila jos riittävän läheltä löytyy sääasema ja korjataan sen lähtödata sääaseman antaman datan perusteella (esim. ennusteen lähtö-lämpötila -22 mutta asemalla -30 niin lähdetään liikeelle vaikka siitä -30:stä jos asema on ihan liki ennusteen sijantia).