Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Kesä 2016

Aloittaja Naruskan Ukka Matinpoika, lauantai, 04.06.2016, 21:53

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Naruskan Ukka Matinpoika

Eiköhän alkaisi olla aika availla Kesä 2016 ketjua. Täällä Lapissa tosin on yksi lyhyt kesä elelty valmiiksi jo toukokuun loppupäivinä, jolloin hellerajakin saatiin Naruskalla ja muualla Lapissa ylitettyä. Ei tosin Ukan sääaseman mittarissa, joka on hyvin aurinkosuojaisessa paikassa verrattuna esimerkiksi FMI:n sääasemaan, joka sijaitsee keskellä aukeaa pientä peltotilkkua.

Nooh, jos oli pikku pätkä kesää toukokuulla, niin kesäkuu on nyt käännähtänyt tosi kylmälle puolelle. Parin vuorokauden ajan on tuullut niin hemmetisti pohjoisen puolelta ja pohjoisluoteesta. Kuten tunnettua, ei sieltä ilmansuunnasta hellettä ole tullut, eikä tule. Ei nytkään, vaan hyytävyyslukemat pyörivät miinuksella ja sade on paitsi kylmää vettä, myös rakeita ja räntää. Saariselällä oli toissapäivänä ja eilen lumi maassakin. Samaa kuului tältä päivältä Kuusamon suunnilta. Yksittäisiä raekuuroja ja hyytävää tuulta on saatu koko Lapin alueella ja Koillismaalla.

Huono juttu tämä kylmä jakso on ensisijaisesti hillan kukille. Avosoiden kukinta on Naruskankin tasalla menossa runsaimmillaan. Kukinta kaipaa pölyttäjiä ja lämmintä, mutta nyt on pari päivää tullut paikallisesti päinvastaista. Sama ongelma on mustikallakin, joka täällä kukkii hillan lailla.

Säätiedotuksessa ja uutisissakin varoiteltiin erikseen hillan paleltumisesta lähiöinä, olikohan tuleva yö pahimmasta päästä. Meni tuo uutinen puoliksi ohi. Pakkanen mihin tulee, niin siellä hillalle käy arvattavasti huonosti. Samoin mustikalle. Sääli.

EWN ei näyttäisi ennustelevan Naruskalle miinusmerkkisiä öitä. Kuitenkin vain kahden ja viiden asteen välillä pyörivät päivälämpötilat muuttuvat tässä kairassa selkeyden myötä herkästi hallaksi. Jos hallaa ei tule, niin sitä voi pitää pikku ihmeenä. Niitäkin tapahtuu...

Aurinko paistelee täällä selkeällä ilmalla kohta ympäri vuorokauden, mutta yöllä se ei ehdi lämmittämään senkään vertaa kuin päivisin. Tuulen pitää kääntyä päinvastaiselle puolelle ennen seuraavan kesän mahdollisuutta tänne. Näin sen Ukka näkee... ;)

Eiliseltä päivältä on oheinen tilannetta kuvaava vaimoni ottama videopätkä, jota räkättirastasta myöten ihmetellään... https://www.youtube.com/watch?v=BTKVES3IOK8&feature=em-share_video_user

www.naruska.com

weatherc

LainaaEWN ei näyttäisi ennustelevan Naruskalle miinusmerkkisiä öitä. Kuitenkin vain kahden ja viiden asteen välillä pyörivät päivälämpötilat muuttuvat tässä kairassa selkeyden myötä herkästi hallaksi. Jos hallaa ei tule, niin sitä voi pitää pikku ihmeenä. Niitäkin tapahtuu...

Tuosta tuli mieleen, olisko maapinnan lämpötila jotain siihen ennusteeseen? Sitä ei tosin taida saada kaikista säämalleista mutta esim. WRF/GFS:ssä se on olemassa.

Täällä lounaiskulmalla tultiin alas reilun 10 asteen verran 27:stä 15:sta päivälämpötiloissa...

Jussa

Täällä hilla ehti pääsääntöisesti aukeilla jo kukkia ennen näitä kylmiä, samoin korvilla näytti kukkivan lähes samanaikaisestiaukeiden kanssa. Pölyttäjää oli runsaasti liikkeellä aina viime perjantaihin asti jonka jälkeen kelit kylmeni. Toissayönä oli hilkulla tulla todella raju pakkasyö, vaan puöolenyön aikaan tullut pilvisyysalue pelasti paljon. Aamuyöllö mentiin kuitenkin pakkaselle sään uudelleen seljettyä. 2m korkeudessa kävi -1.1 ja maanpinnassa -1.2. Seurasin maanpinnan lämpötilaa tuolloin iltayöstä ja puolenyön aikaan. Se meni vajaat 3 astetta kylmempänä mitä 2m korkeudella, kunnes päälle tuli ohut pilviharso jonka jälkeen maanpinnan lämpö nousi nopeasti ja oli kohta lämpimämpi mitä 2m korkeudessa missä lämpötila jatkoi hidasta laskua. Täällä hillat luultavasti toistaiseksi säästyi ainakin suurelta osin, tosin vielä ei ole takeita etteikö pakkanen niitä myöhemmin vie.

Leka

Kesäkuu näköjään menee saman käsikirjoituksen mukaan kun vuosien 2014 ja 2015 kesäkuut, eli sangen viileissä merkeissä >:( Toivottavasti loppukuusta tulee lämpimämpi, muuten on suuri mahdollisuus että toukokuusta tulee lämpimämpi kuin kesäkuusta. Kesäkuun hellepäivät tähän mennessä Vilppulassa 3, joten tilastojen valossa ne oli sitten kokolailla siinä kesäkuun osalta ;D

Sääasema Vilppula - Davis Vantage Pro2 Wireless

weatherc

3 vrk monsuunikauden saldo Perttelissä on 66 mm. Vertailuna että koko kesäkuun FMI-norm on 55 mm. Tästä 35 mm tuli eilen.

Kosteudesta kertonee jotain se että oma Davis, joka ei ikinä ole näyttänyt 98% enempää on nyt 12 tuntia näyttänyt 99%.

weatherc

Laitetaanpa tänne arkistoon 16.6-19.6 sademääriä, bongattu YLE:n twitteristä https://twitter.com/YleSaa

Helsinki 96.5 mm
Vantaa 92.3 mm
Jyväskylä 75.8 mm
Kauhava 67.3 mm
Hanko 64.0 mm

SääSami

Turenki samaisella aikavälillä 78,9 ::)

Zalama

Lainaus käyttäjältä: weatherc - sunnuntai, 19.06.2016, 19:20
Laitetaanpa tänne arkistoon 16.6-19.6 sademääriä, bongattu YLE:n twitteristä https://twitter.com/YleSaa

Helsinki 96.5 mm
Vantaa 92.3 mm
Jyväskylä 75.8 mm
Kauhava 67.3 mm
Hanko 64.0 mm

Meidän kohdalla Jyväskylää 37,8 mm, Muurame 39,1 mm. FMI:n lukema varmaan Tikkakosken lentoasemalta

Argonex

Kun kiekuu uljas kukko laella tunkion, niin tietää joka ukko, sään muutos tulos on. Voi tulla poutaa sadetta, voi tulla pakkas sää, voi myöskin käydä niin että entiselleen jää

J.Jäntti

Samalta aikaväliltä myös seuraavat sääasemat:

  • FinWX Helsinki-71 (Viikinmäki): 80,5mm
  • FinWX Lohja-12A (Karjalohja, Nummijärvi): 20,4mm
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------