Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Talvi 2015-2016.

Aloittaja Jussa, tiistai, 01.12.2015, 17:40

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Naruskan Ukka Matinpoika

Talvi kerää Lapin korkeimmissa maastokohdissa tuntureilla ja vaarojen lakimaissa puihin tykkylunta. Tämä meneillään oleva talvi ei tee poikkeusta tästä ilmiöstä. Suvikelillä tykky putoilee puiden oksilta pois, jos vesikeli kestää useampia päiviä. Lyhyt suojakelijakso ei lumien irrotteluun vielä pysty.

Kuuset Naruskalta pohjoiseen Tuntsalla ovat tästä luonnonilmiöstä johtuen lyhytoksaisia ja rungoltaan huomattavasti lyhyempiä, mitä Etelä-Suomen näreet ovat.

Tuntsan maantie on jälleen auki, joten tykkylumimaisemiin sinne pääsee kohtuullisen helposti. Toki tykkylunta löytyy Naruskaa lähempääkin esimerkiksi Karhutunturista. Tuntsan maisemat ovat kuitenkin oma lukunsa. Tykkykuusista ohessa muutama valokuva kuluneen viikon perjantailta. Linkistä pääsee tykkykuusikkoa vilkaisemaan kuvauskopterista nähtynä.

https://www.youtube.com/watch?v=CPDC13HPMPI

www.naruska.com

weatherc

Pakkasjakso Perttelissä jäi siten 25 päivän mittaiseksi, joskin se ei ole mikään huono suoritus sekään. Nyt on sitten märkää ja loskaista koko rahan edestä...

Naruskan Ukka Matinpoika

Lumena pukkaa Lapin alueella ja vissiin vähän etelämpänäkin. Lumimittariin kertyy koko ajan lisää. Nyt on 75 senttiä, joten lähempänä kuin pariin vuoteen on Ukalla saada se metri täyteen, joka kunnon talvelta edellytetään.

Toistaiseksi ei täällä ole isommin suvikeliä välissä ole ollut, joten metri lähestyy. Hyvä niin. Ainakin linkomiehelle. ;)

www.naruska.com

J.Jäntti

Pakkasjakso oli myös Helsingin Viikinmäen asemalla yhtä pitkä, kuin Perttelissä, eli 25 päivää.
Asema sai myös alimman koskaan mitatun lämpötilansa tauluun, -25,6°C.

Plussakelit ja vesisateet ovat sulattaneet tehokkaasti alueelta lunta, vaikka sitä nyt edelleenkin alueella on runsaasti. Pakkaset olivat olleet niinkin kovat, että jotkut hullut olivat testanneet itsesuojeluvaistonsa puutetta mm. kävelemällä ja hiihtämällä jäätyneen Vantaanjoen yli ja joen kulkusuuntaan. Tämä pieni yksityiskohta paljastui lumien sulaessa kun jäljet alkoivat paljastumaan. ::)

Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

Sanni

Tervepä terve! Päätin tulla moikkaamaan pitkästä aikaa :)

Kieltämättä helpottaa, kun enää ei tarvitse pukea montaa kerrosta toppavaatetta voidakseen mennä normaalille kävelylenkille. Ja pullossa oleva vesikin luonnollisesti jäätyi sen tunnin aikana joka mulla aina lenkkiin menee  ;D

Naruskan Ukka Matinpoika

Naruskan tammikuun keskilämpötila Ukan asemalla oli -18,2 astetta. Se on aseman  seitsemän vuoden mittaushistorian alin lukema. Kuukauden alin lämpötila -36,1 ja ylin -1,6 astetta, eli ilman suvikeliä mentiin. Vertailun vuoksi tammikuut tästä taaksepäin:
2015  -13,9
2014  -15,9
2013  -10,7
2012  -13,1
2011  -13,7
2010  -15,5
Tammikuun sademäärä oli 36,6 milliä, lumen kokonaissyvyys kuun lopulla melko tarkasti 80 senttiä.

Lumimäärä on tietenkin kertynyt myös puiden oksiin tammikuun aikana. Oksavahinkoja alkaa ainakin männyille tapahtumaan, kuten Ukan ison postilaatikkopetäjänkin tämän päivän kuva osoittaa. Paksu oksa on antautunut lumen painon alla. >:(

www.naruska.com

Jussa

Tammikuu näytti kolmannelle viikolle asti tekevän reilut pohjat aseman kylmimpänä kuukautena. Toisin kuitenkin kävi, sillä loppukuu oli hyvin lauha ja lämpötila kohosi muutamana päivänä jopa suojan puolelle. Kuukauden keskilämpötila oli lopulta -16.7, mikä aseman toiseksi kylmin mitattu kuukausi. Kylmin on edelleen joulukuu 2012. Kuukauden alin lämpötila mitattiin 7. päivä, -35.9 ja korkein lämpötila 30. päivä +0.7. Lunta kuun lopulla oli reilut 60cm. Sadetta saatiin milleinä todellisuudessa mitattua enempi, mutta tuulisten pakkaslumisateiden vuoksi ei sade jää mittarille. Taivalkoskellakin on komia tykky kertynyt puihin, eikä tammikuun lopun suoja sitä tiputtanut vaan ehkä päinvastoin tartutti tiukempaan. Ensiviikolle on luvassa runsaitakin sateita läheltä nollaa, että jännällä seurataan mihin suuntaan tykkytilanne kehittyy.

Keskilämpötila -16.7°C
Keskimääräinen kosteus 85%
Keskimääräinen kastepiste -18.7°C
Keskimääräinen ilmanpaine 1011.8 hPa
Keskimääräinen tuulen suunta 47° (KO)
Sade tässä kuussa 12.4 mm
Sade vuosi 12.4 mm
Korkein lämpötila 0.7°C mitattu 30 klo. 14:59
Alin lämpötila -35.9°C mitattu 07 klo. 02:44
Korkein ilmankosteus 94% mitattu 30 klo. 11:06
Alin ilmankosteus 73% mitattu 07 klo. 06:07
Korkein ilmanpaine 1048.4 hPa mitattu 02 klo. 11:57
Alin ilmanpaine 972.8 hPa mitattu 31 klo. 03:08

weatherc

Kun ulos katselee vois kysyä että onko marraskuu? Ei se ainakaan helmikuulta näytä.

Vettä tullut tänään jo 17 mm, FMI-norm koko helmikuun osalta tuli myös täyteen jo tänään eli 9:ssä päivässä. Tosin se ole kovin iso, 38 mm. Lumetkin lähti, jäljellä ovat lähinnä auratut kinokset. Tilalla on vesilätäköitä mallia isommat kun maa on roudassa.

Aviisista sai lukea että myös Salonjoen jäät lähti tänään aiheuttaen pientä mielenkiintoa että tulviiko vesi keskustan kaduille/kellareihin vai ei.

J.Jäntti

Samat ilmiöt, kuin Salossa, ovat nähtävissä myös Helsingissä.
Vantaanjoki on tyypillisesti jäässä vielä tähän aikaan vuodesta reunasta reunaan, mutta viime päivien vesisateet ja nollan yläpuoliset lämpötilat, mukaan luettuna joen virtaus, on aiheuttanut sen, että jääkansi on nyt sula molemmilta reunoilta. Itse jäämassa ei vielä liiku minnekään, koska joki haarautuu Vanhankaupungin kohdalla ja jää jumittuu tähän haaroitukseen ainakin toistaiseksi. Sade on vauhdikkaasti sulattanut asvaltoidut ja kivetyt alueet, joten enää ei ole riskinä kaikkien aikojen pannuttaminen siksi että hiekotussepeli on painunut jään sisään.

Yleisilme on perin loppusyksyisen tuntuinen lumen käytännössä täyden katoamisen seurauksena. Vettä on puskenut aseman mittariin tähän mennessä 10.7mm, mutta lukeman todenperäisyys on kyseenalaistettavissa, kunnes mittari saadaan vähän kauemmas talon seinästä mittaamaan.
Kuukauden keskilämpötila asemalla on tällä hetkellä +0,7°C. Vaikka vielä ei ollakaan ihan puolessa välissä kuukautta, Helmikuun maine vuoden kylmimpänä kuukautena on ainakin tässä vaiheessa mennyttä. Henkilökohtaisesti en pistä vastaan: Tammikuun hyytävät kelit riittivät minulle.  :P

Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

Jussa

Metrin raja lähenee lumensyvyydessä Koillismaallakin. Tai onhan se jo reilusti ylittynytkin paikoin alueilla mitkä ovat yli 300mmpy. Sääaseman mittarilla nyt 89cm ja noilla perinteisesti lumisilla vaaroilla oli viikko sitten 115-120cm. Melkoisen erikoinen helmikuu taas ollut, alin lämpötila tähän asti -22.9 eli näyttää siltä, ettei sääasemalla rikota vieläkään helmikuussa -30 asteen rajaa sen historiassa. Tämä on hyvin erikoista, sillä helmikuu on monesti talven kylmin kuukausi.