Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Talvi 2015-2016.

Aloittaja Jussa, tiistai, 01.12.2015, 17:40

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

SääSami

Ennätyshän siitä tuli ja selvällä erolla edelliseen  :o
http://ilmatieteenlaitos.fi/tiedote/132035499

Leka

Tammikuu ohitti puolivälin ja Vilppulan sääaseman tammikuun keskilämpötila 16.1 saakka on -16,3 °C Jos tällä mennään loppukuukausikin, niin yhtä kylmä tai kylmempi tammikuu näiltä kulmakunnilta löytyy vajaan 30 vuoden takaa, eli vuodelta 1987. Tosin silloin kireimmät pakkaset tammikuussa olivat yli -35 °C ja kuukauden keskilämpötilakin oli alle -20 °C.

Öljylämmittäjän öljysäiliössä käy pyörre näillä pakkasilla >:(

Sääasema Vilppula - Davis Vantage Pro2 Wireless

weatherc

Bongattua ruottalaisesta lehdestä...

Norjalaiset ja jenkit puhuvat että nyt tulossa oleva lämpeneminen olisi perin tilapäistä. Näyttäisi nimittäin olevan tulossa tämän talven kolmas "häiriö" polarkierteeseen (joka on syypää tähän kylmään ilmaan) joka toisi ainakin yhtä kylmät takaisin helmikuussa...

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22101578.ab

Perttelin keskilämpö tähän asti kuuta on -13.4°, joka näin jatkuessaan olisi asemahistorian kylmin mutta jäänee nähtäväksi että tuleeko kuukaudesta sellainen vai ei. Kylmin kuukausi tähän asti on -10.5°.

weatherc

Oli päivällä aika raju lämpötilaraja, Salo Kiikalassa oli -11° ja samaan aikaan Salo Kärkässä oli -1°. Matkaa noiden välillä on 27 km ilmateitse. Perttelissä oli samaan aikaan noin -9°. Perttelistä Kärkkään on 12 km.

Meinasin jo että FMI:n Kärkän vekottimet oli seonneet mutta tilanne oli sama kun katseli muita asemia Salon eteläpuolella, esim Hangossa käytiin melkein nollassa.

J.Jäntti

Lainaus käyttäjältä: weatherc - sunnuntai, 17.01.2016, 21:42
Norjalaiset ja jenkit puhuvat että nyt tulossa oleva lämpeneminen olisi perin tilapäistä. Näyttäisi nimittäin olevan tulossa tämän talven kolmas "häiriö" polarkierteeseen (joka on syypää tähän kylmään ilmaan) joka toisi ainakin yhtä kylmät takaisin helmikuussa...

Perttelin keskilämpö tähän asti kuuta on -13.4°, joka näin jatkuessaan olisi asemahistorian kylmin mutta jäänee nähtäväksi että tuleeko kuukaudesta sellainen vai ei. Kylmin kuukausi tähän asti on -10.5°.

Kylmää on todellakin ollut mutten muista kovinkaan montaa tällaista Tammikuuta. Sen sijaan Helmikuut ovat tupanneet olemaan kuukausista kylmimpiä, joten mikäli tuo "häiriö" iskee uudelleen Helmikuussa, miten kylmäksi ilmat menevät sitten?
FinWX Lohja-12A (Karjalohja, Nummijärvi), joka on mittaillut lukemia vuodesta 2009 alkaen, naputtaa niin ikään matalinta tähänastisinta keskilämpötilaa, joka tällä hetkellä on -11,8°C. Vaikka puhutaankin tällä hetkellä uudesta ennätyksestä, loput pari viikkoa ratkaisevat viekö tämä vuosi voiton, sillä virallinen ennätys asemalla on -11,4°C, vuodelta 2010.

FinWX Helsinki-71 (Viikinmäki) täräyttää puolestaan alle vuoden kestäneeen mittaushistoriansa kylmimmät luvut tauluun: Kuukauden keskilämpötila on tällä hetkellä -12,4°C. Jos tuo lukema pysyy samana (mitä se tuskin kahdessa viikossa tekee), on yhtä kylmiä lukuja mitattu FMI:n Helsingin Kaisaniemen asemalla vuosina 1940, -41 ja -68. Kuitenkaan vuoden -87 Tammikuun keskilämpötilaan ei päästäkään ihan heti (-16,5°C). Mutta yhtä kaikki, tämänhetkinen lukemakin asettaa jo aika kovat pohjat.

Henkilökohtaisesti lumi ja valoisuus on erittäin mukava asia, mutta lämpötila saisi roikkua enemmänkin jossain -5 ja -10 välimaastossa ja tuulet minimissä tai poissa kokonaan, jolloin ulkonakin olisi mukavampi olla.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

Holle

Kylämä tosiaan on! Leppävirta-10 on useaan otteeseen saannut jo lukeman -29,9. Harmi ettei WS2537 mittaa alempia lämpötiloja.

Naruskan Ukka Matinpoika

Omalla kymmenluvullaan mennään Naruskalla tammikuun 2016 kolmen ensimmäisen viikon keskilämpötilassa lukemalla -21,1 astetta. Loppukuuksi saattaa hieman löysätä, eikäpä tuo niin väliksi olisikaan. Alle kolmenkympin lämpötiloissakin vielä tuuleksii niin, että esimerkiksi tänään on Ukan sääaseman hyytävyyslukema pyörinyt -43,9 asteessa.

Vertailun vuoksi aiemmat koko tammikuiden keskilämpötilat Ukan sääaseman historian ajalta:

2015  -14,2
2014  -15,0
2013  -10,5
2012   -9,2
2011  -14,0
2010  -15,6

www.naruska.com

Jussa

Siekkisen tammikuusta on myös tulossa ylivoimaisesti kylmin kuukausi koko aseman historiassa. Kolmen ensimmäisen viikon keskilämpötila menee -21 - -22 asteen välimaastoon. Tänään korkein lukema koko vuorokaudelta jäänee -30 asteen alapuolelle joten kolmen täyden viikon keskilämpötila tippuu vielä hivenen nyt näkyvästä.

Melkoinen ristiriita noissa ennusteissa nyt. GFS näyttää järkähtämättä, että pakkaset kiristyy jo tiistain jälkeen koko maassa taas nykyisiin lukemiin, ehkä helmikuun alussa jopa kylmempiinkin lukemiin. FMI ja Foreca yms. puolestaan näyttää melko lauhaa koko ensiviikolle.

weatherc

LainaaMelkoinen ristiriita noissa ennusteissa nyt. GFS näyttää järkähtämättä, että pakkaset kiristyy jo tiistain jälkeen koko maassa taas nykyisiin lukemiin, ehkä helmikuun alussa jopa kylmempiinkin lukemiin. FMI ja Foreca yms. puolestaan näyttää melko lauhaa koko ensiviikolle.

Tavallaan yllätävääkin että kuinka eri mieltä nuo mallit ovat, jopa ihan muutaman tunnin päähän. Eikä meitin FMI ole ollut läheskään aina se lähimpänä oleva vaan esim GFS on ollut yllättävänkin lähellä.
Tuo EWN ennusteessa oleva seuranta on nyt raksuttanut kuukauden verran niille paikkakunnille jotka lisäsin sinne ensin ja tulosket eivät ole mitenkään hurraavia millekkään mallille tänne pohjoiseen. Mitä pohjoisemmas mennään sitä surkeammin on osunut kohdilleen, etelässä ollaan oltu 50-70% haarukassa osumatarkkuudessa kun pohjoisessa ollaan jääty 30-50% haarukkaan. Se mitä pistää silmään on ettei mallit ole saanut itsensä "korjatuksi" edes kolmen kylmän viikon jälkeen. Pihimpi vois sanoa että mieletöntä verorahojen haaskaamista super-tietokoneisiin jollei tuon parempaan pystytä.

Norjalaisilla oli tosin pitkä selitys tähän tuossa jokunen päivä sitten:
- Ennusteiden resoluutio. Edes heidän ajama 2.5 km resoluutio Norjalle ei ole riittävän tarkka (FMI käyttää 7.5 km).
- Mallit huonot rannikko-seuduissa
- Mallit huonot pilvisyyden kanssa

weatherc

Lämpötila noussut 18 astetta 10:ssä tunnissa, aamulla tehtiin uusi talven kylmyysennätys -27.3° ja nyt on -8.7°. Läheisessä FMI Kiikalassa oli ollut -29.0°.