Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Talvi 2015-2016.

Aloittaja Jussa, tiistai, 01.12.2015, 17:40

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

J.Jäntti

FinWX Helsinki-71 (Viikinmäki) hakkaa koko ajan uutta pakkasennätystä tauluun.
Tänään (07.01.2016) kello 00:44 saatiin uusi ennätyslukema: -24,2°C. Se on kireämpi lukema kuin sisämaassa makoilevalla Lohja-12A (Karjalohja, Nummijärvi):lla (joka mittasi samaan aikaan -22,1°C)

On odotettavissa, että tämä ennätys lähtee vielä uusiksi ennen auringonnousua, sillä suunta on aseman mittauksen mielestä edelleenkin laskusuunnassa (00:55 mittauksessa -0,2°C/h). Ennusteet väittävät kovimman pakkasen hellittävän 09.01.2016 alkaen, joten tulee kiintoisaa seurata kuinka alas lämpö ehtii mennä.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

Naruskan Ukka Matinpoika

Aika isoja paikallisia eroja, vaikka pakkasta Lapissa esiintyy tosi isolla alueella. Ukan mittari näyttää -32,6 asteellaan tasan 10 astetta kylmempää lukemaa, kun FMI Naruska viiden kilometrin päässä näyttää -22,6 astetta.

Neljänkympin pakkaset kurittavat Länsi-Lappia. Muonio pitää kärkisijaa -40,7 asteella FMI Alamuonion asemalta.

Ukan sääaseman talven pakkasennätykseksi kirjataan 7.1.2015 aamuyöltä -35,7. Holotna, sanois venäläinen... ;)

www.naruska.com

weatherc

-26.3 oli aamun alin Perttelissä, ei ihan yltänyt asemaennätykseen.
Kun katsoo EWN:n toplistaa niin PWS-asemistä Äkäslompolo teki pohjat -39.3:lla.
Koko EWN:än listalla pääsee listalle vasta -40 kylmemmällä puolella...

Naruskan Ukka Matinpoika

Kiertyi se Ukan tämän aamun edellisessä viestissä mainittu 10 astetta lauhempi ilmamassa omallekin mittarille. Kävi aamuvarhaisella jo mielessä, että onkohan FMI Naruskan mittari kaput. No ei ollut. Nyt molemmat asemat naputtavat -22 asteen lukemia.

Lauhtumisella pääsee sekä kylmimmän että lämpimimmän aseman listalle, joka sekään ei ihan tavallista liene.

Hyytävyyslukema Naruskalla on reilusti -40:n asteen kylmemmällä puolella. Muonion seisovakin lukema on kiivennyt jo -41,1 asteeseen.

Tuuli on pohjoisen puolella sen verran kova, että irtolumi lentelee. Ilmanpaine on tasaisessa laskussa, mutta eipä ole tullut katsottua laajemmalti, mitä vielä itäkairaan tulossa on. Länsikaira kuitenkin saa nauttia kunnon pakkasista. Ja ei vain nauttia, kun Enontekiöltä raportoidaan yli kuuden tunnin sähkökatkoksesta, joka varmasti jatkuessaan ajaa tulisijattomista kämpistä ihmistä kohta evakkoon... >:( :o

www.naruska.com

Jussa

Siekkisen talven pakkasennätys korjaantui yöllä lukemaan -35.9. Sikäli jännää, että ihan lähiympäristössä kuuluu olleen vielä kylmempääkin, vaikka tavallisesti tässä on se kylmän piste. Nyt pakkasta on niin laajalla alueella, että erot tasoittuu ja muuttuukin. GFS ennusteet vihjailee pakkasten jatkuvan väliaikaisen lauhtumisen jälkeen ja voi olla, että tammikuun loppu tuokin ne todelliset ennätyspakkaset meille.

weatherc

Uutta pakkasennätystä ei Pertteliin tullut, yön alin oli -27.1° kun ennätys on -27.8°. Sen sijaan tuli uudet ennätykset vuorokauden keskilämpötilaan (-25.0°), kylmin päivä (-24.6°) sekä kylmin yö (-26.4°) lukemiin.

EWN:än alin oli jo mainitsemani Naimakka Ruotsin puolella -42.8°:lla.

Leka

Vilppulan sääaseman alin vuorokautinen keskilämpötilaennätys on nyt 7.1 -27,4°C ja terminen talvi alkoi rytinällä 26.12

Ei pakkanen kiristynyt täällä hellekummussa edes -30° mutta lähistön FMI- ja tiesääasemilla -30° alittui reilusti. Tuossa reilun 20km päässä useampikin autoilija sanoi auton ulkolämpömittarin näyttäneen -36° lukemia. Tuntuu tuo -18° ulkona lähes keväiseltä...

Sääasema Vilppula - Davis Vantage Pro2 Wireless

Naruskan Ukka Matinpoika

Aika erikoinen yhtälö on sekin, että on paritkymmenet ja rapiat pakkasta ja satelee pienikiteistä kuivaa lunta vajaat kymmenen senttiä. Nytpä on sekin nähty.

Voitte uskoa, että tuollainen lumi pölisee maantiellä silloin, kun esimerkiksi iso puutavaralastissa oleva rekka pyyhkii täysillä vastaan. Ja toisin päin, jos sellaisen perään satut maantiellä, niin taatusti ajat siellä siihen asti, kun tukkirekan kuljettaja päättää antaa perässä ajavan letkan mennä ohitse pysähtymällä jollekin peepaikalle.

Ennätyspakkasen ote Lapin alueelta irtosi aika erikoisella tavalla sekin, kun paikoin lämpötila kohosi kymmenkuntakin ja yli astetta tunnissa. Olikohan se Utsjoki, mistä tänään niin uutisoitiin.

Naruskalla ei ennätyspakkasia valtakunnan tasolla tällä kertaa ollut, mutta toisaalta ei täällä lämpötila ole kohonnutkaan kuin hiukka vajaaseen pariinkymppiin päivällä. Ja nyt ehtoopuolella pakkanen hiljaa kiristelee otettaan, tosin vain -22,5 asteen lukemilla. Kunnon talvena tällaista voi jo pitää. Pendolinoilla saattaisi näissä lumipölyissä olla ongelma poikineen, mutta täällä ei pendoliinoilla ongelmia ole, kun ei ole kiskojakaan... ;)

www.naruska.com

weatherc

Toinen mielenkiintoinen seikka näkyy uutisissa olevan peräti 70 cm lunta yhdessä päivässä Satakunnan/Pohjanmaan rajalla.  :o

Ennusteessa näyttää viikonlopun ja alkuviikon lauhtuminen olevan vain tilapäistä, loppuviikosta kolkutellaan taas -20 rajaa myös täällä etelässä. Olisko ihan kunnon talvi tulossa? Ainakin meri on jäähtynyt aika tehokkaasti viime päivinä, enää se ei ole kuin 1-1.5° lämpimämpää kun normaalisti ja jään muodostuminen on alkanut myös lounais-saaristossa.