Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Kesä 2015

Aloittaja weatherc, maanantai, 01.06.2015, 16:53

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

SääSami

Kyllä minä olen huomannut että tämä kesä on kylmä mutta...  ;)


J.Jäntti

Yleensä Heinäkuussa hellepäivälaskuri alkaa raksuttamaan, mutta nyt kun kuunvaihde alkaa olemaan kynnyksellä, laskuri ei ole kilissyt juuri yhtään.
FinWX Helsinki-71:llä laskuri on jäänyt tasan kahteen hellepäivään. Heinäkuun sadesumma asemalla on tällä hetkellä 59.9mm, tosin se ehtinee vielä nousta kun ennen kuunvaihdetta pitäisi läpi puskea sadealueita parikin kappaletta.

Kokonaisuutena tästä Heinäkuusta on jäänyt kuva ajankohtaan nähden viileästä kuukaudesta, eikä ihan suotta: Pidemmän aikaa lukemia mittaillut FinWX Lohja-12A (Karjalohja/Nummijärvi) näyttää tämänhetkiseksi keskilämpötilaksi +15.5°C. Se on aseman alhaisin Heinäkuun keskilämpötila koskaan.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

Naruskan Ukka Matinpoika

Eipä ole Naruskalla tälle kesää hellepäivälaskuria tarvittu. Koko oudon kesän aikana on Ukan sääasemalla kirjattu yksi vaivainen 20:n asteen ylitys. Tämä "helteen" ihme koettiin 22. kesäkuuta, kun mittarissa käväisi 22,4 astetta. Heinäkuussa ei siis kertaakaan toistaiseksi, eikäpä taida huominen muutosta tuoda.

Heinäkuun 2015 keskilämpötila ilman huomista päivää on 10,9 astetta. Pakkasella käytiin kertaalleen, silloin -0,8 astetta Ukan asemalla ja Naruskan Ilmatieteen laitoksen asemalla -1,7 astetta. Maarajassa siellä mitattiin rapiat -5 astetta, eli silloin sanottiin hyvästit tämän perän avosoiden hilloille.  >:(

Ukan sääaseman lämpötilatilastoissa 2015 heinäkuu jää kylmimmäksi niiden viiden vuoden ajalta, kun tilastoa on olemassa. Lapissa heinäkuun keskilämpötilan uutisoitiin olevan alin Ilmatieteen laitoksen viidenkymmenen vuoden mittaushistoriassa.

Sadetta on Ukan mittariin kertynyt 77,7 milliä toistaiseksi. Se ei ole ennätys kumpaankaan suuntaan, vaan suunnilleen keskiarvolukema.

Että tämmönen tappaus tällä kertaa... :o ;)

www.naruska.com

weatherc

Perttelin hellelaskurissa on 3 päivää kun asemahistorian keskiarvo ollut noin 25 päivää kesässä.
Yli 20 asteen päiviä on kokonaiset 26 kpl kun keskiarvo niissä ollut 75 hujakoilla.
Ukkospäiväksi luokiteltavia tapauksia on 1.

Etätapauksella hellepäiviä on samoin 3 ja yli 20 asteen päiviä 25.

Jussa

Heinäkuu meni, ja taisi jäädä historiaan toviksi kylmimpänä heinäkuuna asemalla? Keskilämpötila vaivaiset 12.6 mikä ei kyllä ole paljoa, tosin hivenen lämpimämpää mitä Naruskalla. Noita 20 asteen ylityksiä on täällä kesä-heinäkuussa sentään 8kpl, kesäkuussa kahdesti ja heinäkuussa kuudesti, sekä toukokuussa kerran. Kesän korkein lämpötila on samalta päivää mitä Naruskalla ja samoin lukemin, 22.4. Heinäkuun korkein oli puolestaan 22.0 ja alin -2.0, pakkasta mitattiin kahtena yönä mikä vei totutusti hillat sääaseman ympäristöstä, jo neljännen kerran peräkkäin, eli koko sääaseman historian ajan on näin käynyt. Sadetta ropisi 99.6mm mikä on sekin heinäkuiden ennätys. Sadepäiviä oli 19 ja kesä-heinäkuussa niitä on ollut 42. Heinäkuussa tehtiin myös uusi vuorokausikeskilämpöennätys ja tietenkin kylmimmässä sellaisessa kun 15. päivän keskiämpö oli vain 6.9.

Elokuu alkoi totutusti sateessa ja kylmässä koillistuulessa. Tosin ennusteissa on hivenen toivoa paremmasta, mutta epävarmuus noissa ennusteissa on hyvin suuri, eli näkeepähän miten käy.

J.Jäntti

Heinäkuu (ja samalla valitsemani lomakuukausi) tuli ja meni.
Mitä sitten jäi sään puolesta käteen oli tuntuvasti viileämpi kuukausi. Valittamisen aihetta ei tosin ollut, sillä lämpötila oli loppujen lopuksi oikein mukava.

Tällaisia tuloksia naputti FinWX Helsinki-71 (Viikinmäki)

Lämpötilat:
Ylin mitattu lämpötila  : +31,0°C (Mitattu 03.07.2015 kello 11:39)
Alin mitattu lämpötila  : +10,2°C (Mitattu 29.07.2015 kello 04:12)
Kuukauden keskilämpötila: +17,4°C (Terminen kesä)

Ilmanpaine:
Ylin mitattu ilmanpaine : 1027,3hPa (Mitattu 02.07.2015 kello 11:48)
Alin mitattu ilmanpaine :  995,5hPa (Mitattu 08.07.2015 kello 23:52)

Sade:
Korkein vuorokauden sademäärä:  19,8mm (Mitattu 12.07.2015)
Kuukauden sadesumma          :  65,0mm

Yleisstatistiikka:
Hellepäiviä: 1
Ukkospäiviä: 3

Kuukausi oli selvästi odotettua viileämpi ja sitä tunnetta tukee toinen sääasema, FinWX Lohja-12A (Karjalohja/Nummijärvi). Se mittasi kuukauden keskilämpötilaksi +15,4°C, joka on tuon sääaseman alin koskaan mitattu keskilämpötila. Eroa nykyiseen 2. sijaan on tasan yksi aste (2012: +16,2°C).

Viime kuussa sanoin odottavani hellepäivien nousevan roimasti nollasta. Jos asiaa tarkastellaan oikein tarkasti, yksi hellepäivä, joka saatiin lukemaksi on "roimasti". ;)
Se, että hellepäiviä asemalla oli tuo tasan yksi, lienee tämän kuukauden merkittävin asia. Ukkospäiviä oli kolme ja nekin olivat sellaisia ettei niistä jäänyt juurikaan kerrottavaa jälkipolville.

Toistan saman kuin viimeksikin: Hellepäiviä ja ukkosia tulee todennäköisesti Heinäkuuta enemmän. Saapahan nähdä onko näkemyksilläni vain mitään totuuspohjaa. ;D
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

weatherc

Perttelin heinäkuu...

Keskilämpötila 15.5 astetta (-1.7 FMI-norm) joka kylmin heinäkuu asemahistoriassa. Kakkossijaa pitää 2007 jolloin oli 16.5 astetta. Kuukausi oli 3:s kuukausi putkeen jolloin tehtiin uusi asemaennätys kylmyydessä.
Hellepäiviä oli 3.
Sadetta tuli 117.8 mm joka on 41 mm yli normaalin.

Kemiönsaari:
Keskilämpötila 16.1 astetta. Hellepäiviä oli myös täällä 3 kpl.
Sadetta tuli 68.2 mm

Naruskan Ukka Matinpoika

Rämäytti vaihteeksi 30 milliä vettä vuorokaudessa, kun jokivesi oli justiinsa palaamassa kohtuullisiin kesävesikorkeuksiin. Luvattua ukkosta sateen seurana kuului puoliltaöin sen verran, että voi sanoa ensimmäisen kerran tänä kesänä kuulleensa ukkosen. Joku virkumpi saattoi nähdäkin, mutta luomien läpi ei.

Sähkökatkosen pituudeksi jäi pari sekuntia, joka pysäytti vain astianpesukoneen, eli ei niin kovaa ukkosta, mitä lupailtiin ennusteissa. Ja puuskalukematkaan eivät ole yltäneet korkealle Naruskalla, koska kaikki puut ovat tontilla pystyssä.

Jos jonkun toivomusluun heittäminen auttaisi asiaa, niin Ukka voisi nakata luun sille, että Lappi saisi jossain välissä sen verran aurinkoa, että edes mustikat olisivat poimintakunnossa. Puolenviikon takaisella Tuntsareissulla saattoi pistokokeella havaita aukealla paikalla, että sinistä väriä ei mustikkavarpujen raakileissa ole havaittavissa. Syyskuulle menee niiden poiminta-aika, jos sitä tulee ollenkaan. Huonolta näyttää thaimaalaisten tilipussi näiltä periltä...Kuva on tilanteesta.

Toinen kuva on iltasumusta tuosta Naruskajoen takaa. Se vääjäämättä muistuttaa syksystä ennen kesänkään alkamista. >:( ;D


www.naruska.com

Naruskan Ukka Matinpoika

Ihan ei jaksanut aurinkoarmas lämmittää Ukan sääaseman pihapiiriä niin, että olisi saatu kesän toinen päivä, jolloin lämpötila ylittää 20 astetta. Kolme kymmenystä jäätiin vaille, eli varsinainen tilastokummajainen tulee tästä kesästä jo nyt jäämään jälkipolville. Viiden kilometrin päässä FMI-asemalla käppyrä on tänään käynyt asteen verran yli maagisen rajan. :o

Illaksi kerrytteli lounaasta pilviverhon, joka ilmeisesti ensimmäistä kertaa tälle loppukesälle pimensi Ukan Vivotekin sääkameran automatiikkaa mustavalkopuolelle.

Sadetta tänne ei kaivattaisi, mutta kun tämä ei ole Moskova, niin tulkoon, jos on tullakseen, ei sitä estää tai säädellä voida. Kieltämättä on myönnettävä, että aurinkoinen päivä pitkästä aikaa tuntui maan matosesta kivemmalta kuin päinvastainen keli. ;)

www.naruska.com

Jussa

Nyt on sääkartoilla sellaiset asetelmat, että alkaa 20 astetta paukkua, on jopa mahdollisuus hellerajan rikkoutumiseen lapissakin. Wetterzentrale näyttää itseasiassa, että kaikkein kuumin ilmamassa tulisi syyskuun alussa :o No tuonne on aikaa, vaan olishan tuo mukava saada kesän tuntua ennen pitkää pimeää talvea ;) Ainakin tuleva viikko on hyvin lämmin ja kesän lämpöennätys(22.4) rikkoontuu täällä taatusti, jännätään nyt, että menis helteelle vielä ;)