Salamatutka aloitti julkisen palvelunsa, sääasemalla pieniä muutoksia

Aloittaja J.Jäntti, maanantai, 01.06.2015, 14:36

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

J.Jäntti

FinWX Helsinki-71 on nyt viimein rakenteellisesti valmis.

Aurinkosähkö hoitaa lämpötila/kosteusanturin tuulettimen pyörityksestä nyt paremmin, kun paneeleiden taakse laitettiin lataussäädin ja UPSista pois otettu 12V:n, 7Ah:n lyijyhyytelöakku. Tuuletus saatiin kunnolliseksi vaihtamalla tuuletin kokonaisuudessaan harvempilapaiseen malliin. Vaikka nykyinen tuuletin syö 0.25A, vanhan ottaessa 0.11A, ei hyytymistä tapahdu akun varassa sillä tuuletinta tuo akku pystyy teoriassa rallattamaan yli vuorokauden putkeen ennenkuin tehot loppuvat. Auringon vaikutus lämpötila- ja kosteuslukemiin on saatu eliminoitua täysin. Sääaseman anturien kaapelointi tuli tarkistettua ja korjattua asianmukaiseksi näköiseksi, jotta mahdolliset huoltotoimet on helpompi suorittaa ja kaapelit pitää nipussa. Kaapelit olivat asennuksen alusta lukien railakkaasti enemmän tai vähemmän solmussa ja elementtipaneelien välin väkisin ängetty piiloon aluksi.

Sääkameran paikka vaihtui samalla kertaa. Yritin käyttää Axis 2100-IP-kameraa vallitsevan säätilan kuvaamiseen sen valoherkkyyden vuoksi, mutta kun kamera säädettiin tuijottamaan horisonttia, lopputuloksena oli niin rumasti tynnyrivääristynyt kuva, että kamera ei orrellaan pitkään keikkunut. D-Link DCS-932 sai jatkaa säätilan tarkkailuvirassaan. Paikan muutos laajensi kameran kuvakulmaa huomattavasti.

FinWX Helsinki-71:n salamatutka aloitti myös palvelemaan käyttäjäkuntaa. Tutkalaitteisto laitettiin muuttolaatikkoon Helsingin Kannelmäessä vuonna 2011, sen ollessa vielä FinWX Helsinki-42:n osa ja näkemättä kertaakaan päivänvaloa se laitettiin toiseen muuttolaatikkoon Lohjalla vuonna 2014. Se saatiin nyt, neljä vuotta myöhemmin vihdoin ja viimein naftaliinin ja koipallojen seasta kaivettua esille ja käyntiin. Suuntaus on kunnossa ja tutkaa on nyt ehditty auttavasti kalibroimaan mutta kunnolliset ukonilmat vielä puuttuvat, jotta kalibrointitoimet saataisiin kunnolla käyntiin. Alustavat tutkimukset ympäristön ukkostutkista paljastaa, että FinWX Helsinki-71:n salamatutka olisi Helsingin ainoa salamatutka. Teen parhaani, jotta siitä saadaan mahdollisimman luotettava. Salamatutkaan pääsette FinWX:n etusivulta, Salamatutkat-osion kautta.

Sademittaus starttasi sääasemalla niin ikään. Suunnilleen yhtä pitkään muuttolaatikoita nähnyt sademittari pääsi täysimittaiseen pesuun ja puhdistukseen ennen asennusta ja käyttöönottoa. Pienet sadekuurot 31.05.2015 liipaisivat sademittarin näyttämään 0.25mm:n summaa kuten piti, joten mittari ainakin pelaa ja odottaa nyt lukemat nollattuina ensimmäisiä sateita mitatakseen niitä virallisesti.

Samalla, kun salamatutka ja sademittaukset aloitettiin, aloitti asema mittaustietojen lähetykset AWEKAS, Weather Underground- ja CWOP-palveluihin. Mittaukset alkoivat asemalla 01.06.2015 kello 00:00. Asema liittyy myös EWN:n listoille lähiaikoina.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------