Aurinkopaneeli sääaseman anturin tuuletinta varten

Aloittaja J.Jäntti, sunnuntai, 17.05.2015, 16:25

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

J.Jäntti

Sääaseman omalla palstalla tuli tehtyä ilmoitusta auringon ikävästä vaikutuksesta mitattuihin lämpötiloihin. Tarkoituksena onkin rakennella anturille kotikutoinen tuuletusratkaisu, että vaikutus saadaan joko lievennettyä tai kokonaan eliminoitua.

Vaan ennen kuin mitään kunnollista saadaan aikaan, pitäisi eräs aurinkosähköongelma ratkaista vielä...
Joskus todella kaukaisena vuonna, luokka "kivi, keppi ja pronssikypärä" tuli hommattua neljä kappaletta 7cm x 8cm kokoluokan aurinkopaneeleja. Kivoja laitteita olivat: Ne lojuivat vuosikausia laatikossa suojapapereissaan (olisiko suunnilleen 7-8 vuotta) kunnes nyt hiljattain otin ne testiin. Testit todensivat, että tuollainen paneeli tuottaa selkeänä päivänä varjossa ollessaan suunnilleen sellaista 10.8-11.2V jännitettä kuormittamattomana, mutta tuuletin, joka speksien mukaan pitäisi pyöriä jopa 7V:n jännitteellä ei edes notkahtanut. Tarkempi tutkimus todensi, että paneeli on kyllä perhanan kova kaveri tööttäämään jännitettä, mutta kun pistin yleismittarini virtaa mittaamaan, teki kummasti mieli seuraavaksi testata miten kovaa jännitettä ja virtaa on tarjolla, kun paneeli käy kosketuksissa pari kertaa tontissa frisbee-tyylillä: Paneeli tarjosi virtaa mittausten mukaan kuormalle naurettavat/itkettävät 3,5mA. Tahto testata paneelin hyötyä heittovälineenä lisääntyi kummasti lisää, kun laskin, että halutessani saada pyöritettyä yhtä tuuletinta suunnilleen täyttä vauhtia, kun tuulettimen käyttövirta on 150mA, pitäisi noita paneelinpalasia olla silloin laskennallisesti 43 kappaletta rinnankytkettynä. Saatavilla olevalla neljällä rinnankytketyllä paneelilla saisin aikaan tajuttoman huikean 14mA:n virran. Sillä virtamäärällä ei saada edes yksittäistä LEDiäkään syttymään. Tuomioni on tyly: SER-jätteeksi kaikki.

Money well spent, etten toteaisi tässä kohtaa. >:(

Tiedän tosin, että aurinkopaneelien hyötysuhde ja tehot ovat kivunneet reippaasti ylöspäin näiden vuosien aikana, joten taitaa olla syytä käväistä katsomassa missä hinnassa, spekseissä ja kokoluokissa aurinkopaneelit pyörivätkään tänä päivänä. Tarkoitus on löytää paneeli, joka syöttäisi 12V:n tuulettimelle sähköä. Akkuviritelmiä ei olisi tarkoitus käyttää. Vain saada paneelilta sähköä mahdollisimman suoraan tuulettimelle. Mitään huikeaa suunnitelmaa aurinkoenergian hyödyntämiseen ei juurikaan ole, koska vuokra-asunto kerrostalossa ei ihan kaikkeen anna mahdollisuutta. Hintakin ratkaisee paljon.

Ehdotuksia, mistä kävisi katsomassa (ja ostamassa), otetaan toki vastaan mielellään. :)
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

systeemi

#1
Minulla on tyyliin 5v laitetuuletin ja sellaisia pieniä aurinkopaneeleja  8cmX8cm muutaman watin ja aina kun aurinko paistaa ilman pilviä tuo paketti pyörähtää käyntiin. Ehkä saisi olla siten että noita pikkupaneeleja olisi 4kpl, niin pyörisi hieman enemmän.

Edit:

Jotain tämmöistä:
http://www.vekoy.com/product_info.php?products_id=1268

http://www.spelektroniikka.fi/tuotteet/verkkolaitteet-akut-paristot-pitimet-verkkolaitteet/aurinkokenno-aurinkopaneeli-maksimi-tyhjakayntijannite-yli-72v-111205
Sääasema Nauska, Kemi

www.kemiweather.fi

weatherc

> Tarkempi tutkimus todensi, että paneeli on kyllä perhanan kova kaveri tööttäämään jännitettä

Oman etäaseman paneelit puskevat ulos 17V ilman kuormaa siitä lähtien kun pieninkin virranpilkahdus tulee taivaalta. Talvella kun akku oli tyhjä oli mullakin samanlainen tapaus kun Laiholla, paneelilta tuli niin iloisesti 17V, ja mielessä kävi että jee, virtaa on, mutta kun kytki kuorman niin kyykkäs samantien.

Se, milloin ne alkaa kestämään esim 1A:n kuormaa onkin aivan toinen juttu, mutu-tuntumamaksi käyttäen Perttelissä olevaa aurinkoauturia sekä paikan päällä olevaa kamerakuvaa on tullut että jossain 80 w/m2 korvilla.

Tuo äskettäin asentmani current-mittari kiikkuu pitkään aamupäivästä ihan parissa kymmennessä watissa ja vasta kun auringon kulma on riittävän kohti paneeleja alkaa virtaa tulemaan enemmän. Täyspilvisenä/sateisena päivänä on noilla 270 watin paneelien tutto ollut nyt toukokuussa "hiukeat" 50 watin luokkaa koko päivän aikana kun taas aurinkoisena tuntina, ja aurinko riittävän kohtisuoraa, puskee ulos sen 280 wattia tunnissa.


jamo

Täällä on juurikin käytössä systeemin linkeistä löytyvä spelektroniikan paneelit, niitä kaksi rinnan laittettuna, toinen sojottaa aamuaurinkoon ja toinen ilta-aurinkoon.
Tuulettimena on amd-prossusta irroitettu ropeli, tarkempia speksejä en valitettavasti muista.
Vuodesta 2009 on pyörittäneet noi paneelit tuuletinta, liittimien kohdat pursottelin sikafleksillä aikoinaan.

jamo