Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Kevät 2015

Aloittaja Jussa, maanantai, 02.03.2015, 13:15

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Argonex

Empä muista hetkeen tämmöstä kevättä. Vettä tulee melkein jokapäivä.. ja poutajaksot on niin lyhyitä ettei pellolle pääsyn suhteen ole toivoakaan. Saas nähä mitä tää kevät oikeen tuo tullessaan. Noh jotain positiivistä, kun pelloille ei pääse niin ompahan aikaa keräillä metästä tuulenkaatoja. Yleensä vuodessa on kertaalleen niitä tarvinu keräillä, nyt huomenna lähtee jo neljäs kierros moista touhua käyntiin. Siis tälle vuodelle.
Kun kiekuu uljas kukko laella tunkion, niin tietää joka ukko, sään muutos tulos on. Voi tulla poutaa sadetta, voi tulla pakkas sää, voi myöskin käydä niin että entiselleen jää

weatherc

Eipä tätä voi kevääksi ainakaan kutsua, pimeetä, märkää ja varsinkin nyt illalla tuulista. Lämpöä sen reilut 5 astetta.
Sähkötkin vilkkui tuossa aikasemmin paremmankin syysmyrskyn merkiksi. Vilkaisu Carunan häiriökartalle kertoo että 850 asiakasta ilman sähköä Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa.

J.Jäntti

Samainen matalapaine ei koko voimaansa näyttänyt Helsingissä, mutta tuulen vaikutuksen havaitsi töissä siitä, että vanhingontorjuntatehtäviä putoili hiljakseen. Tuuli oli kyllä tuntuvasti sellainen, että puita takuulla kaatuu ja kattopeltiä lähtee irti, kun töiden jälkeen koirien kanssa käveli ulkona. Se taivutteli sääaseman ympäristössä olevien puiden latvoja huomattavasti ja kunnolla kohdalle osuessaan se vaikeutti eteenpäin kävelyä lievästi. Ilma oli suorastaan syksyisen oloinen ja kolea.

FinWX Lohja-12A kellotti päivän kovimmaksi tuulen keskinopeudeksi 10.4m/s (kello 21:31) ja kovimmaksi puuskalukemaksi 15.5m/s (kello 20:56). Lämpötila roikkui keskimäärin +8°C:n nurkilla koko päivän.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

Leka

Pitkä kevät täälläpäin, kevään pituus tämä päivä mukaanlaskettuna on 87 vrk. Kesän alku näyttää viivästyvän täällä myöhäisemmäksi sitten vuoden 2008.
Toukokuun keskilämpötila puoleenkuuhun mennessä on 8,2 °C joka on -1,3 °C normaalista. Samaa kertoo myös lämmitysöljyn kulutus joka ei ole ollut näin korkeissa lukemissa sitten toukokuun 2007 >:(

Viime vuonna 19.5 oli lämmintä 29,6 °C ja päivän kruunasi lopuksi mukava ukkonen. Tähän tapaan kun kesän tulo matelee niin ensimmäinen jyrähdys kuultanee näillä kulmilla juhannusviikolla...

Sääasema Vilppula - Davis Vantage Pro2 Wireless

weatherc

LainaaToukokuun keskilämpötila puoleenkuuhun mennessä on 8,2 °C joka on -1,3 °C normaalista.

Täällä "lämpimän meren äärellä" ollaan 7.7°:ssa joka on 2.1° alle normaalin. Tositaiseksi ei ole 20 ylitystä tälle vuodelle ja jokaisena asemahistorian vuonna tähän asti on tuokuussa ollut ainakin yksi hellepäivä.
Vettä on toki tullut kotitarpeisiin asti 47 mm joka on 127% koko toukokuun normaalista.

weatherc

Kylmä ja märkä toukokuu kohta kasassa. Perttelin osalta tämä on ensimmäinen toukokuu asemahistoriassa jolloin ei ylitetty edes 20° kertaakaan, kuukauden ylin on 19.2°. Tähän asti on joka toukokuussa ollut ainakin yksi hellepäivä (25+°).

Pertteli:
Keskilämpö: 9.0° (-0.8°)
Sadetta: 57 mm (154%)

Kemiönsaari:
Keskilämpö: 8.7° (-1.0°)
Sadetta: 74 mm (200%)

FMI:n pitkäaikaisdatan sijannit on Perttelin osalta Piikkiö ja Kemiönsaaren osalta Kemiö. Molemmat ovat lähimmät mitkä löytyvät avoimesta datasta.

Naruskan Ukka Matinpoika

Naruskan toukokuu 2015 piirtyy perstuntumamuistelun pohjalta ennätyssateiseksi, kun vettä on tullut 58,4 milliä. Tutkiskelu taaksepäin viiden vuoden tilastoista osoittaa kuitenkin, että ennätys sademäärässä sääaseman historiassa löytyy vuodelta 2011, jonka sademäärä oli 65 mm.

Keskilämpötila oli 6,3 astetta, maksimilämpötila 19,6 astetta ja minimi -7,1 astetta.

Ilmankosteusprosenttivertailussa vuosi 2015 saa korkeimmat lukemat aseman mittaushistoriassa. Tuo vaikuttaa puulämmitteisen talon polttopuun kuivamiseen tuoreesta seuraavan talven ruutikuivaksi polttopuuksi. Prosenttien täydet kympit alkavat pääasiassa seiskalla viiden vuoden vertailussa, joten elämää suurempaa vaikutusta ei olosuhteella ole. Ukan puuta eivät peltikaton alla saa sadevettä päälleen, joten eivätköhän ne kesän päälle ole taas kuivia, kuten ennenkin. ;)

Se on 2015 toukokuussa hyvä, että marjasatoa toukokuu ei ole saanut vielä kukkimaan, kuten monena toukokuuna on viime vuosina tapahtunut. Täällä Lapissa toukokuinen kesä yleensä kostautuu kesäkuussa hallana, mutta nythän tuo näyttää paremmalta, kun kesäkuukin alkoi kymmenen asteen päivälämpötiloilla, joita vielä korostelee kova etelätuuli... :o

www.naruska.com

Jussa

Siekkisen toukokuu oli myös hyvin sateinen, sadetta saatiin peräti 76.9mm mikä on ennätys aseman neljän toukokuun tilastoissa. 2012 satoi lähes yhtä paljon, 72.5mm. Toukokuun keskilämpötila oli 6.7 astetta, 2012 oli vielä hitusen viileämpää. Korkein lämpötila mitattiin kuun viimeinen päivä, 21.5 astetta. Yllättäen lämpimämpää mitä etelän suunnalla :) Kuun alussa oli vielä täysin talviset olosuhteet, kolmas päivä oli vielä 80cm lunta ja kuun lopussa, 29. päivä alkoi näillä näkymin terminen kesä. Muutos täydestä talvesta kesään on ollut huikean nopea :D Termisen kesän alkua tosin pitää vielä seurata kun ilmat viilenee kuluvalla viikolla. Kuun alin lämpötila mitattiin 1. päivä, -9.2 astetta.
23.5 oli hyvin tuulinen päivä ja mitattiin sääaseman uusi puuskatuuliennätys, 19.6m/s. Virallinen myrskyn raja jäi vielä rikkomatta. Tuuli oli tosin etelän suunnalta, mikä ei sovi mittarille aivan optimaalisti. FMI Taivalkoskella kovin puuska oli ainakin 23m/s.

uskela

Hämeenkyrössä Toukokuu oli myös viileä ja tuulinen.

keskilämpötila = 9,1
min/max = -3,8/18,7
sadetta = 45,6 mm (keskiarvo 2007-2015 = 34,3mm)
Sateen voimakkuudessa syntyi uusi kaikkien aikojen ennätys, kun 29.5 davis löi pöytään lukemat 500,8mm/h  :o
Kuukauden keskituuli oli 2,7 m/s ja max puuska 14,3m/s
max uv lukema oli 5,1 ja solar lukema 1111.
Auringonpaistetunteja kertyi 299,8 h
Terminen kesä alkanee täälläpäin vasta 30.5 jos hyvin käy.
Sääasema Hämeenkyrö, uskela
http://koti.mbnet.fi/vp2