Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Kevät 2015

Aloittaja Jussa, maanantai, 02.03.2015, 13:15

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Jussa

Ei ollu aprillin senttejä ;) Tosin eilisen lämpö tiivisti uuden lumen niin, että lukema tipahti 7cm ja tänään vielä sentin. Tosin nyt on tullut jo uutta lunta pari senttiä tilalle. Tuli tehtyä kelkkareissu tuonne  korkeammalle vaaroille ja siellä liene lähennellään 1,5 metrin rajapyykkiä, on siellä niin hulppeasti lunta! Mielenkiinnolla odotan kevään ja sulamisen alkua, vettä on noissa lumissa reservissä hurjat määrät nyt.

Leka

Tämäkin kuukausi on jo kohta puolivälissä, joten laitetaanpa viimekuusta tilastoa.

Lunta on vielä 7cm jäljellä joka sekin sulanee pois tämän viikon aikana.

Temperature (°C):
Mean                   0,3 (+3,6 °C normaalista)
Minimum          -11,9 day 22
Maximum          11,8 day 18 (Sääaseman uusi maaliskuun korkein lämpötila)
Air frosts           23

Rainfall (mm):
Total for month  37,8 (+1,8mm normaalista)
Wettest day        7,6 day 23
High rain rate    36,0 day 04
Rain days          14
Dry days           17

Wind (m/s):
Highest Gust     16,0 day 27
Wind Run      4319,2 km
Days with snow falling         7
Total hours of sunshine    100,5

Sääasema Vilppula - Davis Vantage Pro2 Wireless

Jussa

Siekkisen maaliskuu oli erittäin lauha. Keskilämpötila -2.4, mikä on uusi ennätys lyhyessä historiassa ja peräti lähes 12 astetta lauhempi, mitä Siekkisen kylmin maaliskuu vuodelta 2013. Lunta oli kuun lopussa paljonlaisesti, n. 110cm. Sadetta saatiin mittarin mukaan 54mm, mikä ei tosin ole aivan täysin oikea lukema mittarin reistailun vuoksi, nyt pelaa kyllä taas oikein. Ilmatieteenlaitoksen tilastoista tosin tarkistin, että menee juuri heidän haarukkaan, eli lukema on riittävän luotettava. Maaliskuun korkein lämpötila, 7.4 on myös aseman uusi ennätys.

Maaliskuun tarkempia speksejä:
Keskilämpötila   -2.4°C
Keskimääräinen ilmanpaine   1016.1 hPa
Sade tässä kuussa   54.0 mm
Sade vuosi   203.1 mm
Korkein sateen rankkuus   3.4 mm mitattu 04 klo. 05:22
Korkein lämpötila   7.4°C mitattu 16 klo. 13:36
Alin lämpötila   -26.9°C mitattu 22 klo. 06:24
Korkein ilmankosteus   94% mitattu 09 klo. 00:04
Alin ilmankosteus   30% mitattu 27 klo. 14:36
Korkein ilmanpaine   1050.6 hPa mitattu 15 klo. 11:32
Alin ilmanpaine   983.9 hPa mitattu 31 klo. 16:29

Jussa

Eilisen lumipyry nosti lumimäärän taas metrin paremmalle puolen, mittarissa 105cm :) Vieläköhän tuo tekee uuden ennätyksen nyt huhtikuulla :D Nyt ei voisi kevätkeli enää parantua, aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta ja uusi lumi hohtaa puhtaan valkoisena!

Tämmöstä kevättä Koillismaalla! 8)

Jussa

Lämpöaalto ylsi Koillismaalle asti, sen johdosta täällä tehtiin uusi aseman huhtikuiden lämpöennätys, 11.5 astetta :o Vanha parani kymmenyksellä. Mukava kontrasti olla pilkillä ja ajella kelkalla tuolla "helteessä" ;D Lunta vielä tasan metri.

Jussa

Näillä näkymin terminen kevät alkoi Siekkisessä 1.4 mikä olisi varhaisin ajankohta neljästä keväästä. 12.4 mennessä ollaan lämpösummassa lukemassa +9.0, eli näyttää todennäköiseltä, että kevät on alkanut. Sääennusteet näyttää kyllä kylmää jaksoa loppuviikolle ja ensiviikolle, vaan jääkö vuorokauden keskilämpötilat pakkaselle niin paljon, että terminen kevät vielä siirtyisi, jää nähtäväksi. Lähipäivinä lämpösummaan kertynee plussaa vielä muutamia asteita.

Lumi sulaa kyllä hitaasti. Koko päivän vesisade on sulattanut/painanut lunta kokonaisen sentin :D Mittarissa nyt 98cm.

weatherc

Voisko sanoa että tyypillistä Huhtikuun säätä tällä kulmalla. Pari päivää sitten 15 astetta ja tänään ollut +2 lumikuurojen kera.

Naruskan Ukka Matinpoika

Lumen pinta hupenee puolenkymmenen sentin vuorokausivauhdilla Naruskalla. Ukka jäi taas kerran saamaan metrin lumikerroksen, mutta siihen on jo tottunut nyt yhteensä kolmen talven ajan. Jos oikein muistan... ;)

Nyt on jäljellä 70 senttiä. Eilen illansuussa ja viime yön ajan sateli pelkkää vettä, joka pistää lunta kasaan plussakelin ohella. Ei täällä mitään hellekeliä vielä nähty ole, mutta on lähellä kymmentä plusastetta käyty tänäänkin, kun aurinko repesi paistamaan iltapäivästä. Saapa nähdä, tuleeko yöksi pikkupakkanen, niin hankikanto saattaisi parantua viikonlopun kannosta.

Laitan tähän valokuvan hieman eri näkökulmasta kuin tavallisesti. Viime viikonlopun aikana Kasperi-poikamme kuvaili GoPro4 kameralla aineistoa kalan näkövinkkelistä jään alta. Jos kuvan lisäksi jotakuta kiinnostaa nähdä videomateriaalia reilun puolen metrin jääkannen alta Naruskajoessa, niin tuolta Ukan blogista löytyy: http://www.naruskantukikohta.com/2015/04/naruskajoki-erilaisesta-nakovinkkelista.html

www.naruska.com

weatherc

Kuvan mukaisaesti lunta ei taida Suomesta ihan löytyä mutta Norjasta kylläkin :)

Ja, juu, tuossa kulkee tie jonka, jos oikein tavasin, suunnitteltu avauspäivä on 6 toukokuuta mennessä.
Kameraa ja sääasema löytyy tuolta:
http://tindevegen.no/

Jussa

Melkein toivon yr.no :n ennusteen totetutuvan tänne vapuksi ;D Lunta luvassa jopa 30-40cm :D

http://www.yr.no/paikka/Suomi/Oulun_l%C3%A4%C3%A4ni/Taivalkoski/pitk%C3%A4n_aijan_ennustus.html

Terminen kevät alkoi Siekkisen asemalla 1.4.2015. Enää ei ehdi lämpösumma mennä miinukselle vaikka pari vuorokautta on mennytkin nyt pakkaselle.