Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Talvi 2014-2015

Aloittaja Naruskan Ukka Matinpoika, keskiviikko, 03.12.2014, 19:26

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Jussa

Kävikö Ukka veljensä tykönä Harjussa? Oltiin kesällä samalla työmaalla ja oli puhetta sinusta ja sääasemista:) Täällä ei menty kolmeenkymppiin vaan viilehkö oli, vajaa -28. Yhä edelleen on Siekkisen asemalla helmikuussa kolmekymppiä rikkomatta. Aseman pakkasennätyskin on sitkeästi maaliskuulta. Kolmas perättäinen lauha helmikuu alkaa olla jo tilastokummajainen.

Naruskan Ukka Matinpoika

Oikeilla jäljillä on Jussa. Vanhin velimies täytteli joku päivä sitten 60 vee ja piti käydä synttäreillä pikareissu. Ittellä taitaa olla veljessatsin seuraavan vuoro, oliskohan ensvuonna....

Siellä vanhaa Kuloharjun koulua lämmitetään nykyään maalämmöllä, kun täällä mennään edelleen puulla. Tai onhan Ukalla tuolla rinnalla jo öljykattila viittä vaille valmiina, mutta ei tämmöistä taloa öljylle laiteta, jos ei lotossa laukea.

Mukava pakkanen oli, muttei niin mukava, etteikö tämä alle kymmenen astetta ja aurinkopaiste viikonlopun rapiasta kolmestakympistä eteen mene. Luntahan siellä Posiolla oli ollut samat paksuudet ja enemmänkin mitä Naruskalla, mutta siellä oli käväissyt suvikeli sen verran, että oli tiivistynyt lumi reilulla kymmenellä sentillä, jos ei enempikin.

Täältä puuttuu sellainen suvikeli, joka lumia kunnolla olisi tiivistellyt. Pakkanen tiivisti muutaman sentin, mutta kelkkakelit taitavat olla hankalimmat mahdolliset, eli ei minkäänlaista hankikantoa toistaiseksi. ;)

www.naruska.com

Jussa

Siekkisen lumenpinta laski suvikelien aikaan 9cm. Täällä lumi on ollut läpi talven kantavampaa mitä esim. Posiolla. Pitkätelaisella kelkalla ei ole ollut kulun kansa missään vaiheessa ongelmia. Nyt lumi on todella tiivistä, varsinaista hankea ei ole, ohut riivanne vain. Sais nähdä vieläkö mennään metrin paremmalle puolen.  Talven suurin lumensyvyys taitaa olla keskimäärin maaliskuun lopulla, että aikaa on :)

spege

Tänään on ollut todella sateinen päivä, koko päivän ajan tuli vettä. N. 20 kilometriä länteen sateet tulivat lumena. Savonlinnassa oli aamulla lunta 24 senttiä eiköhän tämän päivän aikana lähtenyt runsaasti pois. Ainakin metsissä lunta ei ole paljoa enään ja pihalla nurmikko näkyy jo. Tälläkin hetkellä mittarissa +1,8 astetta. Koululaisten on mukava viettää hiihtolomaa. Hiihtokelit ovat menneet Savonlinnassa, mutta ei tarvitse kovin kauas mennä että pääsee hiihtämään kunnolla, sen näkee hyvin lumitilanteesta, juuri Savonlinnan kohdalla vähemmän lunta.
FLC foorumissa nimimerkki Speijo.

Jussa

Täällä sateet tuli lumena, vaikka ei kaukana ollut vesisadekkaan, plussalla oltiin puoli astetta. Luntahan täällä on runsaan puoleisesti, nyt mittarissa 91cm. Mikähän tähän on syynä, että nimenomaan helmikuut on näin lauhoja nyt ollut, kolmas  erittäin lauha helmikuu alkaa tuntumaan jo erikoiselta? En ihmettele jos maaliskuussa tai jopa huhtikuussa saamme koviakin pakkasia ja voimakkaita lumituiskuja. Tai juhannuksena kuten viimevuonna :o :-\

Naruskan Ukka Matinpoika

Plussalla ollaan Lapinkin puolella Naruskalla. Ynnäsin helmikuun välitilinpäätöksen Matinpäivään helmikuun alusta. Yritin ensin muistella, milloin olisi ollut näin leppoisa helmikuu kuin 2015, mutta muistilokerot väittivät siitä olevan aikaa. Olisi pitänyt muistaa, että viime talven lumet tulivat katolta kahdesti, eli joulun maissa ja sitten helmikuussa. Niinpä tätä vuotta lämpimämpi helmikuu vuoden takaa tässä "minitilastossa", joka on Ukan sääaseman historian mittainen, eli 6 vuotta.

Siis helmikuun ekasta Matinpäivään 24.2.
2015   -8,4
2014   -5,6
2013   -10,7
2012   -16,7
2011   -21,9
2010   -16,7
Jussa on oikeassa, että tämä on peräkkäin jo kolmas poikkeuksellisen lauha helmikuu, joka on pitkissä tilastoissa varmasti tammikuun ohella talven kylmin tällä seudulla. Loppukuu pysyttelee ilmeisesti näissä nollalukemissa, joten loputkin lumet taitavat katolta valua pihan koristukseksi ja traktorimiehen ratoksi, kuten ensi kertaa tälle talvea tapahtui eilissä ehtoolla.

Tuhannen kuution talon lämmittäjälle nämä tilastokummajaiset helmikuussa satavat halkolaariin... ;)

www.naruska.com

weatherc

Tuossa tutkailin Perttelin tilastoja..Tästä helmikuusta on tulossa asemahistorian toiseksi lämpimin, 2008 menee edelle mutta ei olis tarvinnut olla kovinkaan paljoa pidempi kuukausi niin sekin olisi todennäköisesti lyöty. Keskilämpötila on vielä 0.1 astetta miinuksella mutta saattanee hyvinkin nousta plussalle ennen kuun loppua.

Tilastokummajaisena jossa helmikuu on lämpimämpi kun tammikuu tämä on nyt viides kahdeksasta. FMI-tilastossa 1981-2010 helmikuu on selvästi tammikuuta kylmempi, -5.3 vs -4.4. Näistä neljästä vuodesta (viides kun on 2015) on kahdessa maaliskuu ollut helmikuuta kylmempi.

Leka

Toinen perättäinen helmikuu tulossa jolloin öljylämmittäjän kukkaro kiittää, tosin ei yhtä paljon kuin viime vuonna. Viime vuoden helmikuun keskilämpötila oli -0,7 ja tänä vuonna ollaan lukemassa -1,8. Lunta taas on huomattavasti enemmän kuin viime vuonna tähän aikaan, viime talven lumitilanne oli kyllä harvinaisen heikko, lumensyvyys 27.2 oli pyöreät 0cm. Nyt ollaan sentään 29cm lukemissa.

Sääasema Vilppula - Davis Vantage Pro2 Wireless

Naruskan Ukka Matinpoika

Naruskan Ukan sääaseman helmikuu 2015 eteni Matinpäivästä kuun loppuun samoissa lauhoissa merkeissä kuin alkukuukin. Tai paremminkin sanoen vieläkin lauhemmissa merkeissä.

Helmikuun keskilämpötila -6,9
Alin lämpötila                  -32,6
Ylin lämpötila                  +1,5
Sademäärä                     12,7 mm

Lauhempi helmikuu löytyy vuoden takaa 2014, jolloin keskilämpötila oli -4,8 astetta. Siitä taaksepäin 2013 -10,0    2012 -16,2   2011 -19,8 ja 2010  -16,7 astetta.

Tämä maaliskuun ensimmäinen oli kuivalihojen kuivumaan laiton aloituspäivä. Linkomies tiesi tuossa kertoilla, että jossain päin Koillis-Lappia olisi kuivamaan jo laitettuja lihoja jouduttu viemään pakastimeen odottelemaan miinuskelejä ja kuivempia ilmoja muutoinkin, että kuivaliha saa sen koostumuksen, jota siltä vaaditaan.

Ukka ei laittanut poroa, vaan jo perinteen mukaan hirven sydämiä, joita Kasperi -poikamme metsäkaveri lähettää joka talvi Hirvensalmelta. Saapa nähdä, onnistuuko lähtö Naruskalla. Ainakin NWN -ennusteen mukaan on hiukan nippanappa, miten käy. Tuulikin pelastaa, jos edes muutama aste pysyttäisiin pakkasella. Siellä ne lihat halkokatoksen katolla verkkohäkissä ovat odottelemassa nyt säiden armoilla, kun ne ensin olivat vuorokauden ajan karkealla suolalla suolattuina kylmiölämpötilassa.... ;)

www.naruska.com

Jussa

#99
Siekkisen helmikuu oli niinikään lauha, n.6 astetta yli keskiarvojen -5.6 asteen keskilämmöllä. Tämä oli kolmas helmikuu sääasemalla ja kolmas lauha sellainen. Alin lämpötila -29.6, eli edelleen jäi -30 rikkomatta mikä mm. maaliskuussa 2013 rikottiin 9  kertaa. Ylin lämpötila 2.7 astetta, plussalla oltiin muutenkin pitkin kuukautta yhteensä 12 vuorokautena. Lunta oli kuun alussa reipas metri, lopussa 88cm. Sadetta saatiin vähän, eli lauhaa ja sateetonta. Koko talvi menee Siekkisen tilastoissa niukasti keskimmäiseksi. Keskilämpö -8.5. Vuosi sitten -8.3.

Minä siirsin kuivienlihojen laittoa viikolla kun ennusteet näyttää niin lauhaa tälle viikkoa. Viikon päästä uusi yritys ;)