Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Talvi 2014-2015

Aloittaja Naruskan Ukka Matinpoika, keskiviikko, 03.12.2014, 19:26

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Leka

Vilppulan normaalia sateisempi ja vain vähän auringonpaistetta tarjonnut Tammikuu:

Temperature (°C):
Mean              -4,8 (+2,6 °C)
Minimum        -22,0 day 06
Maximum          3,9 day 01
Air frosts       28

Rainfall (mm):
Total for month  56,4 (+ 7,4mm)
Wettest day      12,8 day 02
High rain rate   5,8 day 27
Rain days        23
Dry days           8
Suurin lumensyvyys 36cm (31.1)

Wind (m/s):
Highest Gust     16,6 day 02
Wind Run         4425,9 km

Pressure (hPa):
Maximum          1033,53 day 21
Minimum          962,79 day 02 (Uusi sääaseman alin ilmanpainelukema)

Days with snow falling         20

Total hours of sunshine        5,3

Sääasema Vilppula - Davis Vantage Pro2 Wireless

Jussa

Siekkisen tammikuu:

Keskilämpötila -11.4 mikä menee keskimmäiseksi Siekkisen tammikuista. 1-1.5 astetta yli FMI:n keskivarvon eli aika normi kuukausi lämpötilojen suhteen.

Alin lämpötila, -36.0.
Ylin lämpötila , +0.3.
Sadetta asema mittasi 132.6mm missä on liikaa kymmeniä millejä kun aseman sadeanturi rupesi jostain syystä mittaamaan osan ns. tuplana. Kun yhdestä sademittarin keinulaudan keinahduksesta pitäisi tulla 0.2 tai 0.3mm tuli nyt 0.5 ja joskus jopa 0.7mm, mikä lie? Todellinen sademäärä on lumisateeseen peilattuna sadan millin luokkaa sillä lunta satoi tammikuussa reilun metrin verran. Kokonaislumensyvyys oli kuun vaihteessa metri ja asemalla tehtiin 30. päivä uusi lumensyvyyden ennätys, 103cm. Koko lumiaikana lunta on satanut jo huikeat 260cm mikä rikkoo jo nyt aiemmat koko talven lumisateet heittämällä.

Naruskan Ukka Matinpoika

Jussalta pitää hieman kysellä tarkemmin tuosta lumimäärästä. Kokonaismäärä kun tämän talven ajalta on noinkin paljon, niin lunta on muuttunut aika reippaasti sulamisvedeksi. Onkohan tuo näkynyt syksytulvina siellä vai onko sademäärästä osa "varastoitunut" johonkin esimerkiksi maahan niin, että se tulevana keväänä lähtee sieltä vielä liikenteeseen? Vai menikö jo?

Täällä Lapin puolella on ajankohtaan nähden ilmeisen reippaasti lunta kaikkialla. Täällä lumet eivät ole isommin sulaneet syksytalven aikana pois, vaan suurimmaksi osaksi ne ovat valkoisena kaikkialla näkyvissä. Ja sen vesiarvo on mielestäni aika iso. Vesiarvo oli äsken todennettavissa, kun tyhjensin halkokatoksesta sen tasakatolta toisen kerran tälle talvelle lumet maahan pois painamasta kattorakenteita. Lumi oli aika tiivistä ja kerrostunut ainakin yhdestä kohdasta niin, että noin 50 sentin lumikerroksesta tuli kolatessa kaksi noin 25 senttiä paksua lumilevyä.

Ajattelin siellä lunta pudotellessani, että vastaava kerros jos on tunturien rinteillä jossain päin, niin lumivyöryksi muuttuu tuo kerros, jos joku sopimattomassa paikassa käsiään läpsäyttää yhteen...

Jos lumimäärä Kainuussa ja Lapissa Paavalinpäivän määrästä tuplaantuu, niin sulamisvettä on keväällä tarjolla reippaasti. Muuan auramies totesi esimerkiksi Tuntsan alueella Pohjois-Sallassa meiltä vielä satakunta kilometriä pohjoiseen olevan lunta vaivatta toista metriä. Uskon sen, koska niin on aina. Sillä suunnalla vain ei kukaan lumimääriä ilmeisesti mittaile. Tai mittailee Värriön tutkimusasemalla, mutta mittauspiste on aika korkealla, eikä kerro Tuntsan kokonaistilannetta. Sieltä lähtee Kemijoen vesien latvavesiä vedenjakajasta länteen, kun osa painelee kohti Venäjää ja sikäläisiä merialueita.

Saatammekohan saada Jussan arvion mukaan kunnon tulvakevään, jos talvi jatkaa tällä mallilla, kyselee Ukka.  ??? ;)

www.naruska.com

Jussa

#83
Täällä lumikausi alkoi syyskuulla jolloin tuli lunta 25cm kerralla, sen jälkeen lunta tuli ja suli aina marraskuulle asti moneen kertaan, 20-30 senttiä kerralla. Joulukuun alussakin sateli vielä vettä reippaanlaisesti mikä sulatteli lunta. Sen jälkeen lumi on kertynyt. Syksyllä tuossa kotipurossa oli reipas tulva kolmeenkin otteeseen. Maaperä on taatusti märkä, sillä syksyn vesisateista osa jäi routaisen maan päälle ja jäätyi siihen. Lumisateen olen pyrkinyt mittaamaan sentilleen puhdistetuilta alueilta, yleensä aamulla ja uudestaan illalla, riippuen sateesta. Kovasti tuo lumi myös painuu, pakkaslumi eniten ja nuoska vähiten. Pakkaslumi voi tiivistyä kolmannekseen tai enemmänkin. Kun uutta lunta sataa, tiivistyy myös aluslumi sitä mukaa.

Ainekset suurtulviin ovat nyt kyllä täällä ainakin kaikinpuolin kohdallaan. Kevään säät sanelee sen kuitenkin loppiviimein :)

Tuossa hyvä taulukko sateesta ja lumikertymästä eri lämpötiloissa;
http://blogi.foreca.fi/wp-content/uploads/2015/01/lumisade_1mm.jpg

Pes

Haapaveellä tammikuu meni näissä merkeissä http://jussilanet.com/tammi2015.html ja kolmen viimevuoden lumimääriä voi tarkkailla linkistä http://jussilanet.com/lumi.html

weatherc

Kevät tuli :P
Pilvetön taivas ja +9 oli mittarissa, myös UV-sensori heräs talviunilta tänään.

Oli kun maalis-huhtikuussa olisi ajellut kun kävin etä-asemaa katselemassa auringonpaisteessa.
Alemman hultoluokan tie oli osittain sula, osittain talvi ja osittain kun loskainen/jäinen perunapelto ;D

Mielenkiintoista oli se että kalliolla oli noin 15-20 cm lunta kun taas lähempänä rantaa, ja metsässä ei ollut lunta yhtään.
Meressä ei ole jäistä tietoakaan.

Naruskan Ukka Matinpoika

Ei yhdeksää astetta sentään Naruskalla, mutta helmikuinen rapia +1 astetta on ihan kiva lukema Naruskalla. Vinkka vain puhaltelee ja viilentää.

Käsivarresta kuului pitkin päivää, että siellä oli haastava keli, joka tukki tiet ja muutamaa itämaan kulkija rekkoineen oli jumittunut matkalle ja pitkin palteita niin, ettei kukaan muukaan päässyt liikkumaan.

Vaikka Suomella on leveyttä tällä korkeudella vain muutama sata kilometriä, niin sää idässä ja lännessä heittää volttia saman päivän aikana. Ja pohjois-eteläsuunnassa vielä enempi... ;)

www.naruska.com

Jussa

Täällä mentiin vajaaseen kolmeen asteeseen ja yön on tuulta resunnut. Metsä on nyt puhdas tykystä ja hangen pinta roskaa täynnä. Lumen pinta on laskenut yllättävän vähän, nyt mittarissa 94cm, mikä kertoo lumen olevan jo ennestään hyvin tiivistä. Keväinen on kyllä keli ja jatkuu vielä huomiseen.

Leka

Muutama mukava talvinen ja aurinkoinen pakkaspäivä tähän väliin ennen kun taas näyttäisi loppuviikkoa kohden mentäessä lämpenevän.
Auringonpaisteessa alkaa olla jo potkua kun Davisin DFARS on muutamana päivänä herännyt henkiin.

Sääasema Vilppula - Davis Vantage Pro2 Wireless

Naruskan Ukka Matinpoika

Ukka pyörähti Etelä-Lapissa Posiolla sunnuntain vastaisen yön. Sielläkin oli aamusella lähellä -30 astetta pakkasta, mutta Naruskalla laitettiin tietenkin helmikuun luvut kolmenkymmenen asteen kylmemmälle puolelle. Ukan asemalla -32,8 ja FMI Naruska -34,0 astetta. Sitä kylmempää ei tainnut olla missään, vaikka koko Lapissa oltiin kolmenkympin rajoilla.

Lupaili parempaa hiihtolomakeliä tulevaksi viikoksi. Kolmetkympit haittaa hiihtoharrastusta, joten toivotaan ennusteiden lauhemmasta osuvan oikeaan... ;) Täälläkin on lauhtunut nyt pyhäiltaa kohti mentäessä jo parikymmentä astetta, joten vuoristoratakäppyrää piisaa.

www.naruska.com