Etäasema aurinkoenergialla

Aloittaja weatherc, maanantai, 13.10.2014, 15:21

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

weatherc

LainaaPitkään se kyllä odotutti että sai itsensä ylös. Tuo USB on noista se todennäköisin syyllinen, tai sitten 3G-yhteys on ollut pahasti katkonaista niin, että yhteyksien ylössaanti on ollut tuskaista.
Ajastimia jos tuohon saisi useampia ja siten, että ne olisivat vähän tiuhemmalla ajastusmahdollisuudella varustettu (esim. USB-hubi kytketään ensimmäisenä ja joku 2-5min myöhemmin naksautetaan Raspi päälle). Nythän siinä taisi olla ajastin mallia "15min aikaikkuna", jolloin se on vähän liian pitkä.

Tuota epäilen vähän minäkin. Virtahan napsahtaa päälle molemmille saman aikaan. Ainakin eilen Raspi oli kyllä löytänyt USB:it ihan OK. Paras olisi juuri tuo sun idea että USBit saisi virrat aikasemmin kun Raspi jolloin ne kerkeis "heräämään" tai sitten että koittais päästä niistä eroon kokonaan (reititin takaisin + Daviksen datat verkon kautta). Ainakin 3G mokkula kestää jokusen sekunnin herätä ja se voisi ehkä toimia paremmin reitittimen avulla vaikka se vähän enemmän virtaa söisikin.

Lainaa100kb/s ei ole juhlallinen nopeus. Olettaen että tuo kilotavuja, on se muunnettuna sentään lähes 1Mbit/s. 3G:ksi se on silti tuskainen. Ottaen huomioon sen, että keli on ollut koko Marraskuun suorastaan masentavan harmaa ja sumuinen (ainakin täällä Helsingissä), vaikuttaa keliolosuhteista esim. sumu nopeuksiin. Koska etäasemasi nousi verkkoon nyt, kun keli on taas parempi, ilmeisesti yhteyden laatu lienee parantunut sen verran että tasainen yhteys saatiin aikaan.

Yksi mikä näin mutuna saattaa vaikuttaa asiaan on nuo paneelit koska lähin 3G masto on aika lailla kaakon suunnassa ja ne toimivat tavallaan lisäkattona/painona sille tekniikkalaatikolle jossa mm akut ovat. Raspi on samassa tolpassa mitä Daviksen sadeämpärikin mutta Raspi/3G mokkula tais jäädä hitusen paneelin yläreunan alapuolelle kun toisen paneelin asensin sinne.

LainaaTosin Kingstonin kortissa oleva(t) piiri(t) kestänee rääkkiä vähän enemmän, kuin joku Made in Vinku-Intia -tyyppinen halpamalli-SD.

Sehän tuossa just on ettei tiedä mitä Vinku-Intia korttia tuossa Raspissa on oletuksena, siinä kun ei lue mitään.

weatherc

Liittyen sähkönsyöttöön (ja sen rajoittamiseen) tuli ilmaisenergia.info-foorumilta idea, rele.

Nyt menee sputnik-hommaksi ;D

Säätimessä on asetus jossa se antaa virtaa kuormaan "dusk to dawn" eli illasta aamuun. Se käyttää paneeleista tulevaa tehoa ajastukseen ja se ymmärtääkseni osaisi myös ainakin jonkin verran "oppia" että mihin aikaan tulee valoisaa/pimeää. Tätä käyttäen ja relen avulla saisi sen siten että virtaa syötettäiskin aamusta iltaan. Tuo voisi olla siitä hyvä että päälläolo-aika muutuisi päivien pituuden mukaan eikä olisi kiinni siinä esi-asetetussa ajastimessa jota pitää käydä paikan päällä säätämässä.

Näin voisi tehdä 2 "piiriä", yksi joka saisi virtaa "24h" ja toinen joka saisi virtaa relen mukaan.
- 24h virtaa saisi Daviksen loggeri
- relessä olisi kaikki muut

Kun kevät koittaa (ja on aika herättää BO) siirtäisi kaikki takaisin 24h virtaan.


iccb

Melkoista säätöä sulla tämän kanssa, mutta ehdottomasti mielenkiintoista lukea!  ;D ;)

weatherc

#23
Lainaus käyttäjältä: iccb - tiistai, 02.12.2014, 12:33
Melkoista säätöä sulla tämän kanssa, mutta ehdottomasti mielenkiintoista lukea!  ;D ;)

Säätöä ei niinkään mutta enemmänkin miettimistä eri vaihtoehtoja  ;D
Sen arvasin jo alunperinkin että kesä menee "heittämällä" kun virtaa on enemmän kun tarpeen ja että syksystä/talvesta tulee se mielenkiintoinen mitä virran riittävyyteen tulee. Se mistä en enää ole niin satavarma on se että johtuuko kaikki "offline-päivät" virran vähyydestä vaiko tuosta temppuilevasta Raspista. Parin päivän takainen "online-päivä" kun viittaisi siihen että virtaa olisi kuten myös se että viimeksi kun siellä kävin niin paneeleilta tuli virtaa myös hämärässä.

Tutkimista/kokeilujahan haittaa jonkin verran se että se on etänä eli ei pääse noin vain kokeilemaan jotain juttua (kuten vetämään "töpseli seinästä" Raspille tai mittaamaan että tuleeko paneeleilta virtaa) joten pitää koittaa miettiä ne teoriassa käyttäen niitä tietoja mitä on olemassa.

Yks asia on tietty se että tottakai tähänkin projektiin saisi "valmispakettia" jossa virtaa riittäisi varmasti ja datat liikkuisi/tallentuisi varmasti (paneeleja/akkuja vino pino, joku Meteohub tai vastaava jne). Mutta idean jujuhan on että mennään "matalalla budjetilla" ja pieni ruuvaaminen ja säätäminen on osa sitä kun koittaa keksiä tapa jolla saa datat liikkumaan mahdollisimman vähällä virralla näin pimeään aikaan. :)

weatherc

Tuli käytyä pieni tarkistuskäynti koittaen sihtailla räntäkuurojen välistä. Ei sen puolen, matkan varrella sinne suuntaan näkyi jopa aurinko ja sinistä taivasta, toisin oli kotomatkalla, rännän sekaista kaatosadetta pilkko pimeässä koko rahan edestä :P

- Paneelit tuottaa virtaa myös näin pimeänä pilvisenä päivänä joulukuussa, 25-30 V puskivat ulos yhdessä. Myös säätimen mielestä tuli virtaa koska "charge"-valo paloi.
- Mitään automaagisesti säätelevää on/off-systeemiä en virittänyt vaan ajastimella jatketaan :P
- Reititin on takaisin ja siten myös nettiyhteys heräs henkiin
- Sain myös siten purettua loggerista edellisen 8 päivän tiedot, eli virtaa on ollut. Tosin loggerissa on suht tuoreet patterit.
- Tuulidata uupuu koska siinä on joku fiba jota ei nyt kerennyt alkaa tarkistamaan sateen ja pimeyden takia mutta todennäköisesti se on kaapelin jatkopalan liitos joka failaa. Pitääpi löytää joku lähempi puu johon "roikottaa" tuo tuulikeppi jotta ei jatkopalaa tarvitsisi...  

Sen verran on siellä jossain vaiheessa räntää puskenut alas että muutamassa kohtaa oli lunta maassa.

weatherc

Varsinaiset pimeysviikot alkavat. :P
Eli nyt nähdään sitten miten se "tuottaa" pimeimpänä ajankohtana (riippuen tietty paljon myös pilvisyydestä).
Tarkistin tuosta EWN-ennusteesta auringon nousu/lasku-ajat ja muutama huomio:
- päivä lyhenee vielä noin 5 minuuttia ennenkuin rupee pitenemään
- tämän päivän pituus on suunnilleen sama kuin 29.12
- hassu fakta: päivä on 5 minuuttia pidempi möksällä kun Perttelissä (matkaa linnuntietä 55 km liki etelän suuntaan)

Torstaista asti on nyt tapaus puskenut dataa ihan kiltisti kuten ajastettu (07-18).

Mitä tässä on huomattu matkan varrella....

- Ehkä se suurin asia: Se mitä toimii kotona ja/tai se mitkä vaikuttaa näppärältä teoriassa ei välttämättä toimi paikan päällä todellisuudessa. Hyvänä esimerkkinä käyttää 3G-tikkua suoraan RasPi:ssa. Toimis hienosti kotona kokeilussa sekä vielä jokunen päivä paikan päälläkin mutta siihen tyssäs.

- Linux ja USB:t. Tiedä sitten onko se Linuxin vika vai ei. Teoriassa (ja osittain myös käytännössä) homma toimii ihan hyvin, mutta....
Varsinkin wifi-tikku RasPi:ssa tuottaa tuskaa, se on kaikkea muuta kuin vakaa => vanha kunnon ethernet sen olla pitää jos sen meinaa pitää verkkoyhteyden hengissä enemmän kun hetken kerralla. RasPi:n wifin pätkimisestä jopa 2 metrin etäisyydellä reitittimestä on toki kokemusta myös täältä kotosalta. Yksi syy saattaa hyvin olla se ettei RasPi jaksa syöttää tarvittavaa virtamäärää wifi-tikulle. Tosin 3G-tikun tapauksessa oli tikulla lisävirtaa koska se oli hubissa kiinni.

- Luonto ja sähkökaapelit/liitännät: Jänöjussit tai jotkut muut hiirulaiset tykkää vulkanoivasta teipistä ;D

systeemi

Lainaus käyttäjältä: weatherc - sunnuntai, 14.12.2014, 17:10

- Luonto ja sähkökaapelit/liitännät: Jänöjussit tai jotkut muut hiirulaiset tykkää vulkanoivasta teipistä ;D


No niin seuraava askel projektissa -> sähköpaimenen viritys :D
Sääasema Nauska, Kemi

www.kemiweather.fi

weatherc

LainaaNo niin seuraava askel projektissa -> sähköpaimenen viritys

;D ;D

Eikun siirsin tuulikepin lähempään puuhun kiinni ettei koko liitosta tarvita kun orginelli 12 m piuha riittää :)

Se oli kyllä tiedossa että jänöjussit "saattavat" tuoda oman mausteen tuohon, keskellä ei-mitään kun ollaan. Jos ne alkavat paljonkin rouskuttaa niitä niin tarvinnee alkaa piilottamaan niitä kaapeleita tai tiivistää systeemiä ja pieni aitaus ympärille. Tavallaan odotan kevättä että näkee mitä on jäljellä BO:n kaapeleista varsinkin jos ei paljoa lunta tule että menisivät lumen alle piiloon. ;D

weatherc

Vuoden lyhyin päivä ja virtaa näyttää olevan ainakin parin tunnin verran, ei hassummin.  ;D

Nyt kun on ensimmäinen syksy aika lailla paketissa ja on nähnyt edes vähäsen että missä mennään näin syksyllä niin mieleen tulee...

Jollain lailla saada se siten ettei koko päivän saanti tuhlattais online oloon vaan osa jäisi iltaan/yöhön dataloggerille. Se pidentäisi dataloggerin patterin ikää kummasti. Tunti onlinessä pitäisi riittää siihen että saadaan aikaseksi yhteys, loggeri tyhjennettyä, upattua datat serverille ja, jollei kameran ikkuna ihan sumussa, tuore tilannekuva kelistä. Paras olisi tietty että online-oloaika säätyisi päivän pituuden/valoisuuden mukaan ainakin jollain lailla.

Asiaa pitää miettiä että mikä olisi käytännöllisin jekku tuohon, onko se simppelisti ajastimella tyyliin 1h online 01.11-31.01, käyttäen säätimen dusk-to-dawn asetusta releen kanssa, yhdistelmä noista, vai mikä.
Ajastimen plussa on se että toimii aina mutta miinukset ovat ettei se ota huomioon kelin/valoisuuden ja se että sitä pitää säätää manuaalisesti eli pitää käydä paikan päällä. Säätimen dusk-to-dawn taas säätäisi itse itsensä mutta siinä voipi olla että se syöttäisi kaiken saadun virran ulos eikä mitään jäisi jemmaan loggerille illaksi/yöksi (tässä oletus on se että tähän aikaan ei tule maksimissaankaan yhtään enempää virtaa kun mitä RasPi & co syö).


weatherc

On heräämässä epäilys joka tosin ollut tiedossa jo alusta asti että voi tulla ongelmaksi, eli että Dovado-reitiin ei lähde käyntiin jos lämpötila alle 0 astetta, aivan kuten sen ohje-brosyyrin spekseissä lukeekin. Eli olisi tämä kameroistakin tuttu ilmiö että niin kauan kun virta on päällä ne toimivat vaikka -20:ssä mutta jos virran katkaisee niin se vaatii plussa-keliä että lähtee uudellen käyntiin.

Syy tähän epäilyyn on se että
- viimeiset elonmerkit ovat 21.12
- nyt ollut pari aurinkoista päivää (myös lähimmällä tiesää-asemalla)
- nyt ollut muutama päivä jossa ollaan oltu visusti pakkasella myös lähi-ympäristön asemilla. Pitää toki ottaa huomioon että reititin on laatikossa jonka sisälämpötila ei reagoi yhtä nopeasti muutoksiin joskin aika nopeasti näyttää sen tekevän

Tosin, tämä on vain yksi mahdollisista ongelmista, voi myös olla olla että paneelien päällä on sen verran lunta/jäätä ettei virtaa ole tullut koska näin talvella se on väkisinkin haja-säteilyn varassa.

Kunhan tulee etelä/lounaiset ilmanvirrat niin paikan päällä mentäneen aika nopeasti plussalle taas ainakin niin kauan kuin meri on sula jolloin saataneen vahvistusta asiaan jos vain on riittävän valoisaa keliä.

Ongelman ratkaisu taitaapi olla kinkkisempi ongelma koska se joko vaatii virtaa (lämmitys) tai reititin/tapa saada 3G pystyyn joka toimisi myös pakkasella. RasPi on jo todettu epävakaaksi tähän koska se ei tahdo jaksaa syöttää virtaa USB:iin.
Toisaalta, kuten tiedämme millaiset talvet ovat olet niin ongelma voi olla varsin lyhytkestoinen ja ohimenevä tai kolmatta kuukautta kestävä probleema. Jos tietäis että se olisi vain lyhytkestoinen niin siihen ei kannattaisi pahemmin vaivaa uhrata mutta sitä kun ei tiedä...

RasPi:sta en on ihan varma mutta jostain olen ollut lukevimaan että se olisi ratettu -40:iin ja Daviksen Envoy:han pitäisi toimia ainakin -10:ssä mutta todennäköisesti sen allekkin.