Etäasema aurinkoenergialla

Aloittaja weatherc, maanantai, 13.10.2014, 15:21

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc

Näyttää RasPi taas kyykähtäneen  ???
Tiedä häntä mikä siinä on mutta ainakin siinä on virrat päällä koska reititin/Bo/kamera ovat linjoilla. Niiden releehän vaatii virrat RasPin Gpio-pinneistä. Voipi olla niinkin yksinkertainen vika että sen wifi on juntturassa, tosin sen pitäisi bootata itsensä jollei saa yhteyttä reitittimen ip-numeroon tai nordicweateriin. Pitänee suunnitella käynti paikan päällä.

Kesän tuotantoa:
Toukokuu: 7.8 kWh
Kesäkuu: 7.1 kWh
Heinäkuu: 6.9 kWh
Kaikkina noina kuukausina tulisi enmmän jos olis tarve. Toukokuun ja Kesäkuun erossa näkyy se kun viritin kulutusta alaspäin.

weatherc

Käyty paikan päällä tekemässä töpseli irti/takas-operaattio RasPille jonka jälkeen homma lähti taas tulille :)
Latailee Daviksen loggeria vielä kotvasen jos toisenkin jonka takia sivu näyttää offlineä :P

weatherc

Pientä pohdintoa tulevan talven varalle.

2 x Raspi (sääasema + kamera) sekä Dovadon reititin haukkaa noin 300 mA @ 12V. Tämän lisäksi BO-palikka jonka sammutan talveksi vie noin 200 mA. Lukemat hitusen epätarkkoja koska ovat Victronin datasta jossa desimaalien määrä on hitusen vähäinen.

Kameran ja sääaseman voisi tietty yhdistää samaan RasPi:hin jos löytäisi riittävän pitkän "kaapelin" kameralle sekä saisi kyhättyä sää-tiiviin ikkunallisen kotelon sille. Mutta RasPi:n kulutus (A+ malli 35 mA, wifillä 70 mA) ei sinänsä ole se suurin ongelma.

Viime talvena oli valo-anturi joka laittoi virrat päälle aamulla ja sammutti virrat illalla. Tämä toimi sinänsä ihan hienosti, talvella se antoi (edellyttäen että on virtaa) noin 6 tunnin päälläoloajan. Aika mitä talvella tarvitaan on että puretaan Davisken dataloggeri (saa laskea noin tunnin tähän koska SD-kortti + SQLite-yhdistelmä on hidasta puuhaa), sekä lähetetään data dedille. Toisin sanoen päälläoloaikaa tarvittais ehkä 1.5h (reitittimen voisi kytkeä päälle 1h kohdalla). Tämä voisi tietenkin tehdä niin että kun hommat pulkassa niin annetaan "sudo halt" komento. Mutta ei sekään täysin katkaise virran syöntiä, ja se vaatii virran katkaisun valoanturin avulla jotta systeemin saa takaisin päälle, eli on aika ei-joustava.

Törmäsin SleepyPi-palikkaan sekä myös sen edullisempaan klooniin WittyPI:hen jolla saisi sekä RTC-kellon settä pystyisi ajastamaan RasPin päälläoloa. Tuota voisi kokeilla että olisko siitä mihinkään, tyyliin päällä 2h/vrk. WittyPi:n omakulutus on heitin sivujen mukaan 1 mA luokkaa.
Laskennallisesti tuolla voisi päästä johonkin 0.3 Ah vuorokausikulutukseen ja silti saada datat talteen sekä päivittäisen tuoreen kuvan.

Periaatteessa tuolla WittyPi:llä voisi ajastaa vaikka timelapsen keruun tyyliin 1 kuva kerran tunnissa ja RasPi nukkuisi loput 55 minuuttia tunnista....Hmmm...

systeemi

Oisko aika alkaa laittaa se rupeli?
Sääasema Nauska, Kemi

www.kemiweather.fi

weatherc

Itse asiassa tutkailin vähäsen mitä rupeli-osastolta löytyy ja ennen kaikkea, mihin hintaan. Eniten tulee vastaan noita kilowatti-kokoluokan härpäkkeitä sekä, toisessa ääripäässä, 1 ledin leluja. Sellainen joka voisi kiinnostaa olisi tyyliin 10-20 wattinen. Niitä ei sitten taas tahdo löytyä ollenkaan.
Löysin Ausseista yhden jossa hintakin olisi ollut siedettävä alle 100€, mutta siinä ulosanti olisi ollut tyyliin 500 mA aina jonnekkin 10 m/s asti. Ja se vaati yli 3 m/s edes käynnistyäkseen. Ei paljoa auta kun katselee tuulikäyrää ottaen vielä huomioon sen että Daviksen vispeli on puiden latvojen korkeudella...Muut saman kokoluokan tapaukset jotka löysin olivat kaikki useamman satasen hinnoiltaan. Sillä saa akkuja aika kasan :P

Tällä hetkellä on akkukapasiteetti 200 Ah ja tavoitteena tuolla WittyPi-pohdinnolla olisi saada laskennallinen kulutus johonkin 50 Ah / 90 päivää tasolle, eli 1.5 kk molemmin puolin talvipäiväntasauta. Eli että nykyinen akkukasa "pitäisi riittää" hienosti tuon pimeän ajan yli kunhan napsii kulutuksen minimiin riittävän ajoissa eli marraskuun alun tienoilla (nyt syyskuussa laitan päälle yö-sammutukset). Lasken sen mukaan että noina 90 päivänä ei tule wattiakaan taivaalta.

Tänään kun auriko paistoi puski Victron sisään parhaimmillaan 130 wattia, päivän tuloksena 450 wattia (pari edellistä päivää olivat pilvisiä joten oli enemmän kulutusta kuin tuottoa).



systeemi

Hhmm pitääpä jutella noiden "sähköpässien" kanssa mitä ne olisi mieltä jos itse rakentaisi kyseisen keksinnön....
Sääasema Nauska, Kemi

www.kemiweather.fi

weatherc

#176
Tuli käytyä pelipaikalla...

- Kamera vaihtui Raspi:n uuteen v.2.1 moduuliin (8 MP, Sony IMX219).
- Ohjaavaan RasPi:hen asennettu WittyPi-moduuli (http://www.uugear.com/product/wittypi2/). Kojeajossa tulevana yönä siten että pitäisi olla sammuksissa 01:00-05:00.

Tuo moduuli voi olla ihan kätevä tuonne koska sillä saa säädettyä päälläolo-aikaa miten haluaa ja ajat ovat määrättyjä eli on myös helpompi laittaa ex. WeeWx sammumaan minuuttia ennen sammumis-aikaa.
Mikä vähän häiritsi viime syksynä/keväänä tuon valo-anturin kanssa oli ettei saanut iltakuvia jos oli pimeätä, nyt se olisi periaatteessa mahdollista sammuttaa se vaikka 23:00 syksyn ajan. Valo-anturi on edelleen paikallaan mutta irti-kytkettynä jotta sen saa helposti takaisin käyttöön jollei tuo moduuli toimikkaan ;)

Pitäisi myös kokeilla siirtää WeeWx käyttämään Mysql:iä koska SQLite näyttää tulevan hitaaksi kun kantaan kertynyt dataa. Tuon SQLiten hitauden kyllä huomasin jo aikasemmin kun kerran kokeilin sitä dedillä johonkin. Silloin oli Mysql paljon nopeampi.

Mitä aurinko-virtaan tulee niin hyvin näyttää edelleen tulevan taivaalta alas virtaa kunhan vaan on suht valoisa keli. Parhamillaan puskee alas 100+ wattia jos aurinko paistaa :)

EDIT: Kuu-kuva 4 sekunnin valoitus-ajalla  ;D

systeemi

Lainaus käyttäjältä: systeemi - maanantai, 05.09.2016, 21:55
Hhmm pitääpä jutella noiden "sähköpässien" kanssa mitä ne olisi mieltä jos itse rakentaisi kyseisen keksinnön....

Perhana olin unohtanut koko homman. Pitää huomenna ottaa asia esille että pystyykö ja kannattaako alkaa tekemään.

edit: google yllättäen antoi hyvät lähtötiedot :D
Sääasema Nauska, Kemi

www.kemiweather.fi

systeemi

Lainaus käyttäjältä: systeemi - tiistai, 20.09.2016, 20:55
Lainaus käyttäjältä: systeemi - maanantai, 05.09.2016, 21:55
Hhmm pitääpä jutella noiden "sähköpässien" kanssa mitä ne olisi mieltä jos itse rakentaisi kyseisen keksinnön....
edit: google yllättäen antoi hyvät lähtötiedot :D


Linkki jäi laittamatta:

http://www.mdpub.com/Wind_Turbine/
Sääasema Nauska, Kemi

www.kemiweather.fi

weatherc

Lainaus käyttäjältä: systeemi - perjantai, 23.09.2016, 16:47
Linkki jäi laittamatta:

http://www.mdpub.com/Wind_Turbine/

Juu, eihän noin teoriassa ole kovin vaikeaa kyhätä tuollainen, moottori löytyy Ebaystä parilla €urolla jne. :)
Vielä parempi voisi olla turbiinimalli (tyyliin Daviksen tuulivispelin lusikat) jolloin pääsisi eroon itse härvelin pyörimisestä tuulen suunnan mukaan sekä koko laitos voisi silloin olla "tiiviimpi". Voisi silloin helpompi sijoittaa.