Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Syksy 2014

Aloittaja Jussa, sunnuntai, 31.08.2014, 21:25

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

uskela

Hämeenkyrössä syyskuu meni seuraavasti:

keskilämpö=10,6
min/max= -2,1/22,9
sadetta=30,6mm (ainoastaan kaksi kunnon sadepäivää koko kuussa!)
kuukauden keskituuli oli vain 1,3m/s (pienin mitatuista).
terminen syksy näyttäisi alkaneen (jos alkaa) 29.9
kaikenkaikkiaan syyskuu oli erittäin kuiva ja vähätuulinen.
Sääasema Hämeenkyrö, uskela
http://koti.mbnet.fi/vp2

weatherc

Perttelin syyskuu oli myös aika kuiva:

Keskilämpötila: 11.6°, +0.7° FMI-norm
Max: 23.1° - uusi asemaennätys syyskuulle
Min: -1.4°

Sadetta: 34.6 mm, 58% FMI-normista.

Pes


Leka

Vähäsateinen ja heikkotuulinen syyskuu Vilppulan sääasemalla:

Temperature (°C):
Mean (1 minute)  10,3 (+1,0 °C normaalista)
Minimum          -1,6 day 25
Maximum          21,8 day 05
Air frosts       2

Rainfall (mm):
Total for month  19,0 (-44,0mm normaalista)
Wettest day      9,0 day 22
High rain rate   21,4 day 27
Rain days        7
Dry days         23

Wind (m/s):
Highest Gust         16,0 day 26
Average Speed       0,9
Wind Run         2317,9 km

Total hours of sunshine        120,8

Ukkospäivät: 1 (21.9)

Sääasema Vilppula - Davis Vantage Pro2 Wireless

Naruskan Ukka Matinpoika

Naruskan Retkeilymajan syyskuun tilasto. Ukan pikkukiireiden vuoksi myöhässä, kun on ollut metsästäjien huoltoa.

Syyskuun keskiläpötila +6,3 astetta, maksimilämpötila 17,3 astetta ja minimi -8 astetta.
Sademäärä 50,5 mm josta ensilumena noin 2 mm.

Pikavilkaisulla viiden vuoden Ukan tilastoissa ei kylmin, eikä lämpimin, vaan jotain keskimääräistä. Pitkässä keskiarvossa saatoin kuulla FMI:n lukemia jossain Lapin uutisissa, että olisi ollut normaalia lämpimämpää, mutta saatoin kuulla väärinkin.

Se on ainakin varmaa, että kaikkia lehtiä puista ei syyskuu saanut ravisteltua Naruskalla, vaan haapa ainakin pitää edelleen latvalehdistään tiukasti kiinni, vaikka mennään lokakuuta näin pitkällä. Johtuisiko tuo ilmiö kesän poikkeuksellisuudesta hellepäivineen, tiedä häntä.  ;)


www.naruska.com

Jussa

Lokakuu on alkanut Taivalkoskella keskimääräistä kylmempänä ja selvästi nyt ennusteet heittää yläkanttiin. Eilen mm. päivän ylin vain +1.2 kun ennuste oli +6 - +8 ja tänään ollaan oltu pakkasella koko ajan, vaikka ennusteessa oli eilen vielä +5 ja nytkin +3. Termisen talven laskenta alkoi toistaiseksi eilen, keskilämpötila -0.7, tämä vuorokausi menee myös pakkaselle. Jos ennusteet menee samaa rataa, että näyttää liian lämmintä niin terminen talvi saattaa hyvinkin alkaa jo 6.10 mikä olisi uusi ennätys Siekkisen asemalle aikaisuudessa. Lokakuun keskilämpötila 1.-6.10 on +0.7.

Leka

Sataisikohan tuo ensilumiharson tännekin tuossa viikon 43 alkupuolella, tällä hetkellä näyttäisi olevan hyvätkin mahdollisuudet siihen.

Terminen syksy alkoi täällä 15.9, unohtui tuosta syyskuun yhteenvedosta.

Sääasema Vilppula - Davis Vantage Pro2 Wireless

Jussa

Uskallan sanoa termisen talven alkaneen Siekkisessä 10.10 mikä on uusi ennätys aikaisuudessaan. Hilkulla oli alkaa jo 6.10 eikä se niin kovin kaukana olisi ollut 1.10. Pysyvä lumi sääaseman ympäristöön satoi 9.10, tosin syyskuussa satanutta lunta on vielä kasoissa ja vaarojen pohjoisrinteillä paikoin. Tänne muutettuamme, terminen talvi on alkanut joka vuosi edellistä aiemmin, hauska seurata jatkuuko trendi vuoden päästä :) Syksystä tuli siten vain 27 päivää pitkä, eli 13.9-9.10. Tänä aamuna tuli myös syksyn/talven uusi pakkasennätys, -14.9, tämä tosin saattaa rikkoontua jo tulevana yönä, riippuen pysyykö aamuun asti selkeänä.

Naruskan Ukka Matinpoika

Lapin alueella tai ainakin täällä Koillis-Lapissa näyttäisi siltä, että on aluillaan hyvä vanhan ajan talvi. Sellainen, että maa menee ensin jäähän ja vasta sen jälkeen tulee lumi. Päinvastaisessa järjestyksessä on tapahtunut jo muutama talvi peräjälkeen, eli maa ei ole routaantunut kuin kulkupaikoilta, joita pidetään lumista puhtaina.

Tämä olisi hyvä marssijärjestys, jos tätä vain kestäisi.

Naruskalla on heiluttu yöpakkaslukemissa noin -15 astetta. Se riittää maan jäätymiseen varsinkin, kun päivisinkään ei olla menossa plussalle.

Lunta ei osaa tänne vielä kaivata, koska kyllä sitä normitalvena täällä saa riittävästi. Ellei joskus liikaakin.

Vajaan viikon Ukka kävi tutustumassa Oulun ja Kemin seudun menoon. Poissa ollessa olivat Naruskalla pihapiirin haapapuutkin joutuneet luopumaan lehdistään, jotka sinnittelivät ennätyksellisen pitkään puissa kiinni. Pakkaseen loppui ruska lopullisesti.

Miinuksella lupaa ennuste lämpötilan pysyvän lähiajat niin yöllä kuin päivälläkin. Ukalle se passaa. Sen verran voin lumesta perua heti puheitani, että saisi lunta antaa tuohon soratien pintaan, että se lakkaisi pölisemästä. Kesällä se ei suolattuna pölyä lennätä, mutta tämmöinen pakkaskeli irrottaa pinnasta hiekkapölyä haitaksi asti. ;)

www.naruska.com

Jussa

Täällä on paikoin lunta jo sen verran paljon, että hidastaa maan jäätymistä. Kävin tuossa kävelee tiluksilla ja on pakkanen sen verran ollut kovaa kuitenkin, että alkaa suot jäätymään. Aamulla tuli talven uusi ennätys, -17.6 astetta, eikä tänään taideta mennä astetta lähemmäs nollarajaa päivälläkään. Lumisateita ei ole näillemain ennusteissa ja pakkaset jatkuu joten kunnon vanhanaikainen talvenaloitus olisi nyt tulossa/menossa :)