Mikä on oikea lämpötila?

Aloittaja Hardy, sunnuntai, 20.07.2014, 14:13

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Hardy

Tervehdys! Olen uusi täällä. Untuvikko en kuitenkaan ole sillä olen kirjannut säähavaintoja vuodesta 1980 lähtien. Joka iesuksen ilta. Historiaa sen verran, että aluksi kirjoitin iltaisin lyhyesti päivän säästä. Paikoilleen asetuttuani saatoin ruveta kirjaamaan lämpötiloja. Valtava tekniikan edistys tapahtui kun digitaaliset mittarit tulivat ja anturin saattoi sujauttaa ikkunan välistä ulos. Niin tulivat myös min ja max-arvot. Muutama vuosi sitten hankin LaCrosse -aseman joka oli jälleen edistysaskel ja kun se lopetti yhteistyön viime syksynä, investoin Vantage Pro2-asemaan, mutta Vuen konsolilla, ja sillä tiellä nyt ollaan.

Ryhdynpä minäkin näihin mielenkiintoisiin keskusteluihin, onhan täällä monenlaisia näkökantoja. Ja ehkä minulla on jotakin annettavaa. Olen alkukesän testaillut Davisin näyttämiä. Minulla on puukoju jollaista sääasemilla on iät ajat käytetty. Siellä on testimittareina ollut elohopeatarkkuuslämpömittari sekä digitaalimittari. Aamupäivisin Davisiin paistaa aurinko, mutta koju on varjossa. Silloin Davis näyttää yhden asteen korkeampaa lämpötilaa. Iltapäivällä Davis menee puun varjoon, mutta kojuun helottaa aurinko. Silloin osat vaihtuvat ja kojussa on asteen lämpimämpää. Päivän maksimilämmöksi tulee suunnilleen sama lukema. Pilvisinä päivinä molemmat yksiköt näyttävät samaa. Miten tähän pitää suhtautua? Yllätyin, että valkoinen puukojukaan ei pidä lämmönnousua poissa. Näinkö on aina tapahtunut myös virallisilla sääasemilla?

Rakentelin Davisiin puhaltimen oikeaoppisesti anturin yläpuolelta imemään. Siitä ei ollut mitään hyötyä, ei puolen puupennin vertaa. Päinvastoin, lämpötilaero kasvoi kahteen asteeseen kun rakennetta muutettiin. En ymmärrä syytä siihen. Tein lisävarjostusta Davisin suojan ympärille, mutta tulokset olivat samanlaisia. Näyttää siltä, että tarkimmat tulokset Davisilla saa kun ei tee mitään. Lisävarjostus varmaan auttaa jos se on riittävän etäällä, ainakin puolen metrin päässä. Mitä kokemuksia muilla on Davisin puhaltimista? Onko vertailumittaritietoa?

Minulle maksimilämpötilan oikeellisuus on tärkeä, koska lasken päivän keskilämpötilan sen avulla. Laskin höyryämään. Jos päivän maksimi on asteen matalampi, se tekee päivän arvoon noin 0.3 astetta. Jos kuukaudessa on tietty määrä aurinkoisia päiviä, se vaikuttaa kuukauden arvoon noin 0.1 astetta. Tämä nyt on tällaista teoreettista pohdintaa. Olen vuosikaudet tällaisilla arvoilla pelannut eikä sitä ole syytä kovin paljon muuttaa. Vähän jää kyllä askarruttamaan, onko tuo lisäaste oikea vai väärä. Ehkä sentään luovun desimaalipyöristyksistä ylöspäin.

Kaiken lisäksi pihassa ja puutarhassa on useita mikroilmastoja. Joka paikasta saadaan eri lämpötila. Oleellista onkin mittauksen optimaalinen paikka. Eli kaksi metriä, ruohokenttä ja etäisyys esteisiin väh. 2x korkeus. Tuo viime mainittu ei kovin monessa puutarhassa toteudu, ei minullakaan. Mutta vain tällaisella sijoituksella saadaan vertailukelpoisia lämpötiloja. Mittaillaan!

weatherc

Tervetuloa foorumille :)

Tuo onkin mielenkintoista pohdiskelua. Siihen onko se asteen lämpimämpi oikea vai ei osais varmaan FMI vastata, lienevät tutkineet asiaa. Tai ainakin luulis niin.
Noin loogisesti ajatellen niin kyllähän aurinko vois hyvinkin vaikuttaa sen asteen verran jos on suht tyyntä koska kyllähän se sitä ilmamassaakin lämmittää. Ja jos riittävän seisova ilma niin luulis sen ilmankin lämpeävän.
Tärkeintä lienee se ettei se mittari lämpene enemmän mitä ympäröivä ilmamassa eli ettei se (tai sen ympäröivä suojus) ime lämpöä (eli on mahdollisimman puhdas...hrmm...).

Asteen verran se omakin Davis pompsahtaa jos aurinko paistaa. Se on se ilman tuuletinta-versio mutta olen lisänyt siihen tietokone-tuulettimen jälkikäteen.

uskela

juu tervetuloa minunkin puolestani foorumille !

Omakohtaisten kokemusten mukaan tuuletin tarkentaa lämpötiloja vaikken mitään mitään tarkkoja tutkimuksia olekkaan tehnyt.
Tuuletin ainakin poistaa seisovan ilman anturitilasta ja saa ilman kiertämääm säteilysuojan ympärillä.
Anturin paikka lienee se tärkein tekijä mittaustuloksissa ja itselläni paras paikka on talon koilliskulmassa ja riittävän kaukana talosta (n.3m)
Davis lupaa anturilleen vain 0,5 asteen heittoa suuntaansa ja mielestäni yhden asteen heitto vielä menettelee (juuri ja juuri).
Daviksen asema on suunniteltu olemaan suorassa auringonpaisteessa joten sen ei pitäisi "oikeita" lukemia kauheesti muuttaa.
Säteilusuojan ympärillä tosiaan tarvii olla vapaata tilaa jotta asema toimii suunnitellusti.
Sääasema Hämeenkyrö, uskela
http://koti.mbnet.fi/vp2

Leka

Tervetuloa Hardy minunkin puolesta foorumille.

Omaan Davisin säteilysuojaan on lisätty D(aytime)FARS reilu viikko sitten jossa on lisänä ulkopinnoiltaan kiiltävänvalkoiset varjostimet n.500mm etäisyydellä säteilysuojasta, varjostimien sisäpinnat on maalattu mattamustiksi. Aurinko pääsee paistamaan säteilysuojaan, joka on erotettu ISS:stä n.10m päähän, lähes koko päivän.

Muutama havainto lämpötiloista Davisin passiivisäteilysuoja vs. DFARS:

- Lämpötilojen muutokset tapahtuvat huomattavasti nopeammin verrattuna passiivisäteilysuojaan, eli lämpötilakäyrä sahaa kun se passiivisätilysuojan kanssa oli "jouheampi" ja reagointi hitaampaa.
- Lisävarjostimien vaikutus DFARS tuuletettuun säteilysuojan lämpötilaan on n.0,6 astetta suoralla auringonpaisteella iltapäivän kuumimpina tunteina, testattu viimeksi eilen ;)

Davisin käyttämän temp/hum anturin SHT-11 tarkkuus on tyypillisesti ±0.4°C, tarkemmat speksit anturista esim. tästä, joten asteen heitto on hyväksyttävissä omasta mielestä.

Davisin FARS säteilysuojassa on yksi lautanen suuremmalla halkaisjalla kuin muut ja tämän tarkoituksena on ohjata säteilysuojan läpi kulkenut ilmavirta poispäin säteilysuojasta, muutenhan on mahdollista että säteilysuojan ympärillä kierrätetään lähes samaa ilmaa tyynellä kelillä...

Kuvassa oma Davisin DFARS testissä, kiitokset uskelalle SIM-kotelon takaosasta, kuvasta selvinnee kotelon käyttötarkoitus ;)


Sääasema Vilppula - Davis Vantage Pro2 Wireless

Naruskan Ukka Matinpoika

Ilmatieteen laitos ainakin altistaa mittalaitteensa suoralle auringonvalolle. Ukalla ei niin kovin monesta heidän asemastaan ole havaintoja, mutta Naruskan ja Rovaniemen Apukan asemista on. Niissä on mittalaitteiston ympärillä vapaata tilaa aaritolkulla, Apukassa muistin mukaan hehtaaritolkullakin.

Oman lämpötilan ja kosteuden mittaavan PeetBrosin yksikön sijoitin luontaiseen varjopaikkaan. Sen muodostavat rakennus, jonka seinään mittalaitteesta lähimmillään on matkaa kahdeksisen metriä. Aamuauringon suoran vaikutuksen varjostaa talo, puolesta päivästä eteenpäin kesäaikaan lehtipuusto ja muukin puusto, eli pitkäneulaiset erikoishavupuut, lienevät pinjamäntyjä. Tai sembra, en ole varma.

Talon lähin alue on ympäriinsä avointa pihapiiriä. Kahden ja puolen hehtaarin tontilla on täläläisittäin vankkaa metsää ja aika runsas puusto, joka ympäröi asuinrakennusta joka ilmansuuntaan. Pihapiirissä liikkuu ilma tuulen saattelemana niin, että aina tuulimittarin pyöriessä kiertelee ilmavirtauksia maanrajassakin, vaikka niillä on korkeuseroa viitisentoista metriä.

Tällaisena hellepäivänä kuin tänäänkin on, on auringon suoralla paisteella ilmeisen suuri vaikutus koko tontin ilmamassaan. Täytyyhän sen ollakin niin, koska kesällä mollukka paistaa korkealta ja kovaa. Ei se mittarin lukema kuitenkaan erityisen nopeasti ylös ja alas liiku, vaikka aurinko välillä käväisee pilven takana, kuten tänäänkin puolipilvisellä säällä tapahtuu. Esille tullessaan aurinko ajaa ainakin Ukan nopeasti varjoon, koska suora auringonpaiste häiritsee liian polttavana. Hellepäivä ja paiste eivät ole Ukan mielestä valkoihoisen keli. Toinen talossa asuva valkoihoinen taas on toista mieltä ja nauttii tämmöisestä kelistä.

Viiden kilometrin etäisyys FMI:n Naruskan aseman ja Ukan aseman välillä vaikuttaa kulloiseenkin lämpötilaan tällaisena hellepäivänä asteen-parin verran. Maksimilämpötilat ovat joskus samat, joskus ne eroavat tuon asteen-pari. Erot ovat milloin mitenkin päin, eli ei mitään säännönmukaisuutta. Tästä päättelen niin, että molemmat mittarit mittaavat sen paikan lämpötilaa, mihin ne on asennettu. Tälle välimatkalle mahtuu jo jos jonkinlaisia paikallisia sääeroja, vaikka ei uskoisi. Ja kaikkina vuodenaikoina.

Vertailukelpoisimman tuloksen saisi tietenkin niin, että veisi mittarit mittaamaan samaan paikkaan, mutta käytännössä se taitaa olla mahdotonta. Tai ainakin Ukan tapauksessa.

Vuorokausi on ainakin Naruskan olosuhteissa pitkä mittausaika. Vuorokauden sisällä saattavat lämpötilaerot joinain vuodenaikoina heittää laidasta toiseen niin rajusti, että keskilämpötila ei ihan kaikkea olosuhteista kerro. Onneksi silloin voi vilkuilla lämpötilalukemia takautuvasti vaikka viiden minuutin jaksotuksella. Kuukausitilastokaan ei välttämättä kerro mitään erityistä, kun sattuu sellainen kesäkuu kuin tänä vuonna. Keskilämpötila ei normaalista juurikaan poikennut, mutta jälkimmäinen puolisko oli Lapissa kylmin noin kuuteenkymmeneen vuoteen.

Tällä sekalaisella kirjoituksella ei vastata otsikon kysymykseen, mutta kirjoitin,minkä kirjoitin. Helteeltä suojassa täällä sisällä...;)


www.naruska.com

weatherc

Yks tärkeä seikka lienee se että mittari on niin kaukana kaikista rakennelmista mitä mahdollista. Se "pari metriä" ei ehkä edes riitä vaan se pitäisi olla vieläkin kauempana ettei rakennelma heijasta lämpöä.

Oma kakkosasema (joka tällä hetkellä offlinessä koska Raspin USB ei löydä asemaa) joka on halpis WH1080 (tai mikä se oli) on asennettu "keskelle metsää", lähimpään taloon on kymmeniä metrejä. Tosin ei se puitten keskellä ole vaan suht aukealla paikalla kalliolla. Se on noin kolmessa metrissä ja suojana sen oma vakio beigenvärinen suoja johon päälle laitoin pikaisesti kyhätty valkoinen "kukkalautas-hattu". Ei ole tuuletinta mutta meren lähellä kun on niin pieni tuulen vire käy lähes aina.

Kohdassa jossa se on huomaa hyvin tällaisella hellepäivänä sen mikroilmaston joka siinä on, se on kun pätsi. Mutta kappas,kappas, tuo lämpötilamittari ei kuitenkaan laukkaa vaan pysyy aisoissa, eilenkin se oli 24.8 asteessa vaikka siinä ruuvailessa oli olo kun huonossa saunassa.


Hardy

Hyviä kommentteja! Lisävarjostus varmaan auttaa kun se on riittävän etäällä. Puhaltimeen en enää usko vaikka se tyynellä säällä tosiaan pitääkin ilman liikkeessä. Auringon paistaessa valkoiseen säteilysuojan pintaan siitäkin tulee silti hitunen lämpöä joka kiertää heti puhaltimeen. Näin uskon tapahtuvan.

Tyydyn Davisin näyttämiin ellen sitten myöhemmin innostu vielä kokeilemaan lisävarjostusta. Olen kuitenkin tilastoinut vuosikaudet puukojun suojaamilla lämpötilanäytöillä ja vertailun säilyttämiseksi ei pidä tehdä kovin muutoksia. Nythän ilmeni, että myös koju lämpenee. Ilmatieteen laitoksen koju on melko suljettu ja lämpömuutokset hitaita. Sen huomaa varsinkin aamulla kun lämpö kohoaa nopeasti. Davis kipuaa nopeammin. Toki on myös niin, että kojua pitäisi usein maalata ja puhdistaa. Vähäinen likaisuus pinnassa saattaa vaikuttaa kukaties! Kyllä tätä auringon vaikutusta on sääasemilla varmaan ollut aina, mutta silloinkin havaintojen vertailukelpoisuus pätee, sillä kojut ovat samanlaisia joka paikassa.

Tässä yksityisessä harrastuspuuhassa olosuhteet varmaan vaihtelevat. Weathercin mainitsema etäisyys rakennuksista on aivan oleellinen. Itselläni se on rakennuksesta ja lähimmistä isoista pensaista runsaat viisi metriä. Paljon enemmän pitäisi olla, mutta kun ei voi. Tyydyttävä paikka kuitenkin. Menneinä vuosina minulla oli digitaalimittari ikkunan pielessä. Niissähän on tyypillisesti kolmen metrin johto. Koju oli siis sillä etäisyydellä seinästä, räystään ulkopuolella ja siis vapaassa ilmassa. Aivan tyydyttävä sekin niissä oloissa. Kun lämpötilamittauksen paikka on mahdollisimman optimaalinen, lukema kertoo seudun lämpötilasta laajaltikin. Niin ei käy jos mitataan vaikka aurinkoisen seinän lämpötilaa.

Naruskan Ukka Matinpoika

Ilmatieteen laitoksen mittauspiste on Naruskalla sijainnut tiettävästi kolmessa eri pisteessä, joista viimeisin on isolla noin hehtaarin suuruisella peltoaukealla. Aiemmat havaintopaikat sijaitsivat rajavartioasemilla, joista ainakin Karhutunturin asema, eli nykyistä edellinen FMI:n mittauspaikka, on täysin erilainen paikka nykyiseen verrattuna. Korkeus ei paljoa ole muuttunut, mutta puusto ynnä muut asiat aika paljonkin. Tiedossani ei ole, onko siirrot huomioitu tilastoissa.

Pitkäaikaisissa tilastoissa saattaa näihin FMI:n käppyröihin ainakin pieniä vivahteita tulla kulloisestakin mittauspisteestä, koska esimerkiksi talvipakkaset poikkeavat paikasta riippuen paljonkin. Vähän samalla tavalla kuin Utsjoella, mistä alkoi tulla talviolosuhteissa pakkasennätyksiä, kun mittauspiste siirrettiin Kevojärvelle, eli maantieteellisesti ilmeisesti aiempaa pistettä alemmaksi.

Jos mittauspiste saa sijaita samalla paikalla, niin kattavuutta tulee mittaustuloksille tietenkin sitä paremmin.

www.naruska.com

Jussa

Tosiaan isolla piha-alueellakin saattaa olla monenlaista mikroilmastoa. Esim. meidän pihalle tulee tie synkän kuusikko/sekametsän läpi noin 100m. Kesällä auringon paisteella pihatie on sen verran viileämpi, että sen tuntee selvästi sitä kävellessä. Piha-alue taas on lähes kauttaaltaan nurmikenttää ja selvästi lämpöisempi. Yöt taas on tuossa korvessa kesällä lämpimämpiä mikä tasoittaa keskilämpötilan. Itse olen ajatellut sijoittaessani asemani lämpötila-anturin siten, että mahdollisimman lähelle virallisten asemien ohjeiden mukaan niin luotettavuus on kyllä varmasti riittävä. Oman aseman anturi on yli 10m päässä rakennuksista, nurmi/heinäkentällä. Puusuojan ympäristössä kyllä kasvaa muutamien metrien päässä pajukkoa ja puitakin, en ole sen kuitenkaan huomannut vaikuttavan nostavasti lämpötiloihin. Säteilysuoja on lisäksi ison koivun katveessa joka on mielestäni luonnollinen suoja liialta paahteelta. Oma asema mittaa 7km päässä olevaan FMI:n asemaan verrattuna helteillä 0-2 astetta korkeampia lukemia, tosin joskus on toisin päin. Eli paikalliset olosuhteet vaihtelee lyhyelläkin matkalla ja voidaan sanoa yksityisten asemien olevan erittäin luotettavia kunhan kyseisiin auringon säteily yms. anturien sijoitteluun käytetään vähän vaivaa ja aikaa. Jos puhutaan vain asteen kymmenyksien eroista, niin ei niillä ole enää merkitystä kokonaisuudessa. Sen verran paljon olen seurannut virallisiakin lukemia, että joskus ne heittelee siksakkia hurjastikkin.

Jussa

Sen verran vielä, että vaikka esim. oma piha-alue on varsin laaja verrattuna esim. kaava-alueiden pihoihin, voi tässäkin suojaisuuden vuoksi tyynellä lämpötila nousta ympäristöä korkeammaksi. Se ei mielestäni kuitenkaan tarkoita, että lukemat on vääriä, päin vastoin, asemanihan mittaa juuri sitä lämpötilaa mikä on aseman kohdalla, ei mitään muuta :) Jokainen asema mittaa kuitenkin sijoituspaikkansa mikroilmastoa, näin se vain on. Jos haluaa verrata lukemia muihin lähiseudunkin asemiin, pitää mielestäni ilman olla tasaisen pilvinen, tasaisen tuulinen ja laajasti samantyylinen. Silloin lukemat on lähelle vertailukelpoisia. Oman aseman kohdalla liikutaan silloin asteen kymmenyksien sisällä viralliseen nähden, mielestäni se on riittävä :)