Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Kevät 2014

Aloittaja Jussa, lauantai, 01.03.2014, 11:19

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Naruskan Ukka Matinpoika

Vihdoinkin normaali maaliskuinen sää: Yöllä pakkasta -25 ja aamusta lähtien aurinko paistaa täydeltä taivaalta. Kumpaakin on kaivattu täällä, kun meillä ei tykätä loskakelistä, eikä auringottomasta päivästä. Nooh, halkoja säästyy lauhalla, mutta vastaavasti lämmitysvehkeet nokeentuvat ja karstoittuvat, kun lauhalla automatiikka joutuu kuristamaan luukkuja kiinni.

Parhaiten tämä Kertunpäivän malli sopii Lapin lukuisille kuivalihahäkeille. Poronlihat, hirvenlihat ja myös nauta ja lammas kaipaavat kuivaakseen juuri tällaista keliä, eli pakkasta, aurinkoa, lämpötilanvaihtelua vuorokauden sisällä, ja vielä tuulta. Jovain hyvä tulee.

Eilen laitettiin Ukan Tukikohdasssa lampaansydämien kavereiksi hirvensydämiä, jotka saavat sopivimman mahdollisen alun muuttumiselleen kuivalihaksi...

Ukka katseli tänä aamuna kahveepöydässä, että ohutta yläpilveä matkusteli korkealla sinne etelään päin. Tulosuunta oli pohjoiskoillinen, joka on talven suunta. Ja sitä samaa näyttää täällä kalenterikin vielä ainakin kuukauden päivät.  ;)

www.naruska.com

spege

Tänään on tullut noin 20 senttiä lunta, talvinen keli pitkästä aikaa. Lisää lunta sataa kokoajan. Viikonlopuksi lupaa taas keväisiä kelejä, on taas sulamista.
FLC foorumissa nimimerkki Speijo.

Jussa

Yöllä parikymmentä raatia pakkasta, päivällä muutama aste plussaa, siitä on Koillismaan kevättalvi tehty 8) Käytiin viikonloppuna pari yönseutua syvänmaalla ja sielläkin lunta riitti maastossa. Suksisauvamittaus antoi lumen syvyydeksi n. 120cm, että riittää siinä sulattelua kevään lämpimille. Tuosta lumesta pehmyttä on ainoastaan pinnasta 20cm, kaikki muu hankilunta.

Naruskan Ukka Matinpoika

Ukka käväisi vajavan viikon pätkän kattelemassa Keminmaan talvea. Sielläpä Perämeren rannalla Lappi oli huomattavasti vähälumisempaa kuin reitillä, jonka ajoin maanantaina Naruskalta Posiolle, sieltä Ranuan kautta Simoon ja Keminmaalle. Kotimatka Rovaniemen ja Kemijärven kautta takaisin Naruskalle eilen ehtoolla.

Lumi on tällä reitillä maassa ihan tukevasti metsäosuuksilla, mutta tiet ovat puolittain sulat ja Länsi-Lapin puolella täysinkin sulat. Naruskan maantielle ei viikko ollut tehnyt mitään muutoksia, vaan tie oli kova kuin tiaisen pääkallo. Ukan lumimittaria piti korjata 88:sta sentistä lukemaan 85 senttiä, mutta siinäpä ne Naruskan kevään merkit sitten ovatkin.

Joka hiihtämään haluaa, niin eikun talvirattaat auton alle ja tänne. Ja moottorikelkkailijoille samat terveiset, hanki kantaa kelkkaa missä vain.

Maaliskuun keskilämpötila pyörii Naruskalla -5 asteen paikkeilla, eli ei pahaa talvea, vaan sopivinta mahdollista. Ja edelleen talvea, jota tietenkin saattaa lumettomasta etelästä ajatellen pitää ihan outona juttuna, mutta Suomi on taas kerran todettuna pitkä, pitkä maa.  ;)

www.naruska.com

Jussa

Maaliskuu taputeltiin lauhana -3.1 asteen keskilämmöllä ja peräti 11.1 astetta vuodentakaista lauhempana. Maaliskuu oli helmikuun kanssa asteissa lähes yhtä lämmin, vrt. helmikuu -3.2 ja maaliskuu siis -3.1. Tästä voisi päätellä kevään etenemisen pysähtyneen ja sitä se on todellisuudessakin. Tähän perään kun vielä tulee -3.0 asteen huhtikuu niin avot ;)

Sadetta tuli maaliskuun aikana vähän, 22.1mm rekisteröi mittari mikä on hivenen alakanttiin. Maaliskuun alin lämpötila mitattiin 20 päivä -27.4. Maaliskuussa syntyi aseman uusi lämpötilaennätys joka mitattiin kahtenakin päivänä, 23 ja 28 päivä ollen nyt 7.2 astetta. Harmaan ja pimeän talven jälkeen maaliskuussa on nähty aurinkoa ja kelit on olleet mitä mahtavimmat hankineen kaikkineen. Lunta oli kuun vaihtuessa aseman mittarissa 70cm. Maastossa tosin vaaramaisemilla lunta on paikoin yli 120cm.

Naruskan Ukka Matinpoika

Naruskan maaliskuu oli toisinto helmikuusta, eli keskilämpötila samalla täydellä asteella -4 ja kolmen kymmenyksen sisällä. Lapin Radion jostain uutislähetyksestä tarttui korvaan osittainen uutinen, että maaliskuu olisi ollut 4-5 astetta keskimääräistä lämpimämpi pitkäaikaisiin keskiarvoihin verrattuna. Saattaa pitää ja pitääkin varmasti paikkansa.

Lumen määrä hiukan lisääntyi, mutta jumittui loppukuusta sitten 85:n sentin paikkeille. Ukan metri antaa odotuttaa vielä itseään, mutta onneksi näyttää eteenkinpäin talviselta, niin vielä nähtäisiin tätä valkoista herkkua riittämiin.

Tuuli on viuhuttanut Naruskalla ja muuallakin Lapissa kohtuullisen kovia lukemia tänään. Se tekee harossia kuivalihoille. Nollan pinnassa oleva lämpötila tuntui pirun kylmältä tänään ulkohommissa, mutta tuulen suuntahan onkin kylmältä puolelta.

Tulevaksi viikoksi tulee Ukan matalaan majaan leirikouluporukka Lohjalta. Heille voi luvata kotioloihin verrattuna satavarmasti talviset olosuhteet ja lunta suksien alle. ;)

www.naruska.com

Naruskan Ukka Matinpoika

Ukka on hiukkasen huuli pyöreänä tiedotusvälineiden keväästä antamasta tilanteesta Suomenmaassa. Lähdin perjantaina aamulla pikakierrokselle kotiseudulle autolla. Reitti oli Naruska-Kuusamo-Kajaani-Kärsämäki-Jyväskylä-Petäjävesi. Takaisin eilen samaa reittiä Kärsämäelle, mistä eteenpäin Oulu-Kemi-Rovaniemi-Kemijärvi-Salla-Naruska.

Olin oikeasti sillä mielin, että keskellä Suomea rantaleijonat karjahtelevat ja luonto on puhjennut ja puhkeamassa aikaiseen kevääseen. Mutta mitäpä vielä: ei vihreää muualla kuin muutaman talon seinässä. Pellot mustina ja märkinä. Lehtipuissa ei kevääseen liittyviä näkyviä muutoksia. Ei mitään. Ei kerrassa mitään kevättä.

Tai oli yksi merkki: anopin pihapiirissä kuulin peipposen laulun. Näkemään en päässyt. Matkalla näin parikymmentä joutsenta, yhdellä Viitasaaren pellolla kurkiparin. En yhtään töyhtöhyyppää. Eli ei sellaisia vakiotipuja suuremmassa määrin, jotka tekevät kevään ja kesän tunnun.

Järvet olivat virtasulia lukuunottamatta vielä jäässä. Anopin pottumaa oli roudan vallassa.

Lunta ei Kajaani-Oulu -linjan eteläpuolella liioin ole kuin metsäisemmissä paikoissa. Sen suhteen ollaan ehkä edellä, mutta muut luonnonmerkit ovat kalenterissa normipaikallaan.

Pääsiäisen jälkeen on anopin paluukuljetus kotiovelle. Voisiko joku siihen mennessä kertoa, kuinka etelään pitää ajaa, että näkee Suomessa aikaisen kevään... :o ;)


www.naruska.com

weatherc

Ei sitä aikaista kevättä ainkaan täällä näe. Raparperi on pienellä nupulla ja kuistilla oleva risupuskassa on pienet lehden-nuput mutta siinä sen on. Siitä ovat pakkasyöt pitäneet huolen.
Ja, huhtikuu tähän asti on muuten 1.5 astetta alle FMI-norm joten ei kovin lämpimästä keväästä voi puhua....

Leka

Maa on kyllä vielä umpijäässä täälläpäin ja -0,9 alle FMI:n keskiarvon mennään tällä hetkellä huhtikuuta.

Pääsiäisen pyhinä alkaa hieman keskilämpötila korjaantua ylöspäin ;)

Sääasema Vilppula - Davis Vantage Pro2 Wireless

Naruskan Ukka Matinpoika

Ukan kaipaama metri lunta pakenee mittarissa poispäin. Kymmenen sentin päässä käytiin lähimmillään, mutta siihen se on vaarassa jäädä. Parin päivän vesisade ja plussalla pysyttelevä keli tiivistävät lunta niin, että vaivaiset 65 senttiä on mittarissa jäljellä.  >:(

Näiden lumien aikana taitaa olla kolmas kerta, kun lumipeite tiivistyy muutaman päivän kestäneeseen lauhaan jaksoon. Jouluna ensimmäisen kerran, sitten helmikuun olikohan loppupuolta, ja nyt pääsiäisen alusviikolla. Jokaisella kerralla on tiivistymistä tapahtunut parinkymmenen lumisentin verran alaspäin.

Lumen vesiarvot tällä Kemijoen keruualueen itäkoillisilla latvoilla ovat varmasti korkeat. Sama on tilanne ilmeisesti koko Lapin alueella. Käsivarren alueellahan taitaa olla ennätyslumet.

Keruualtaat ovat tyhjillään, mutta tästä lumimassasta riittää sulamisvettä niistä mennä ylikin. Toivotaan, että luonto jarruttelisi hieman sulamistahtia... ;)


www.naruska.com