Ennusteiden paikkansapitävyys

Aloittaja weatherc, keskiviikko, 15.01.2014, 08:47

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc

Kovasti tykkäävät nuo laitokset tehdä pidemmän ajan "ennusteita" eli huumoripläjäyksiä kuin eivät saa niitä osumaan oikeaan edes parin tunnin päähän. Otos tältä aamulta, Daviksella oli taulussa -17.2 astetta ja laitosten erot uusimmassa datassa ovat luokkaa 3-6 astetta. Ainut joka on saanut ennusteensa edes siedettävälle tasolle on meitin oma FMI 1 asteen heitolla:

SMHI: -13.5
YR: -11.6
FMI: -16.3
GFS: -12.9

Kermana kakun päällä on WRF jolla oli -11.0....

Jussa

Taivalkoskelle FMI paukutti koko päiväksi -16 - -17 asteen lukemia ja heitin oma mittari näytti -23 - -27. En tiiä miksei ennustetta voi korjata jos mittaukset kertoo huomattavaa eroa ennusteeseen nähden? Tuo ennuste siis tunti tunnilta. No ennuste osui kuitenkin meitin torpalle lähelle oikeaa  :) Jos nuo kahtoikin Siekkisen lukemia ja laati ennusteen siltä pohjalta ;)

J.Jäntti

Taisi joku TV:n meteorologeista heittää yleismaallisen vastuuvapautuslauseen tuossa päivä-pari sitten:
"Lukemissa voi olla suuriakin paikallisia eroja".  :-\

Olikohan myös "Sään armoilla"-TV-sarjassa, jossa puhuttiin sään ennustamisesta. Siinä koneet antoivat mallinnuksista tiedot ja meterorologin tehtävänä on korjata siellä olevat "selvät poikkeamat" käsin ennusteeseen.
Tietämättä mitä Kumpulan kampuksella on tekeillä, tulee välistä ajateltua, että siellä annetaan mallinnuksien rullata villinä ja ilman korjauksia vaan julkaistaan.

Tänäänhän yksi keltainen lehti pelotteli pääkaupunkiseutua Suomenlahdella olevalla heikosti ja paikoin kohtalaisesti (tutkakaikuun pohjautuen) satavasta lumisadealueesta, joka sai nimekseen "Lumikäärme". Päivystävä meteorologin ainakin väitettiin sanovan lehdelle, että kyseisessä sadealueessa sataa pyryttäen ja oli tuulesta kiinni, hyökkääkö se pääkaupunkiseudulle ruuhka-aikaan. Ei hyökännyt.
Länsi-Uudenmaan alueella alkoi satamaan lunta sektorilla Karjalohja/Raasepori/Hanko suunnilleen 16:00-18:00, mutta mitään maailmanlopun kolareita ei tiettävästi pääteillä näkynyt. Näin iltaa myöten tuo sadealue näyttää laahautuneen jo pääkaupunkiseudun itäpuolelle, vaikkakin pääosa alueesta pysyttelee edelleen merellä visusti. Silloinkin ennusteet povasivat lunta rannikon lähelle. Kelikameroita kun katsoo, niin ei siellä mitään lumipyryä ole ainakaan. Tyypillistä vähäistä lumisadetta.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

weatherc

#3
Pieni otos vertailusta. Vertailu on tehty siten että verrataan ennusteen 12 tunnin kohtaa toteutuneeseen.
Vertailussa on 4 arvoa per päivä (jokaiselle GFS-ajolle) ja talukossa erotusten keskiarvo.
Lukemat eivät erota sitä onko kylmempi vaiko lämpimämpi vaan lukemat ovat pakotettu positiiviseksi.
Ei ole häävit tulokset ei...
Eniten hämmästyttää meitin paikallisen FMI:n suuret erot. Jos 2 täysin sattumalta valitulla paikkakunnalla on molemilla suuret erot, mikä mahtaa olla koko maan laita? Todennäköisesti yhtä surkea. Pahimillaan yli 8 asteen ero (Naruska) on täysin ala-arvoista.

Pertteli:


Naruska:


Toisaalta näyttää siltä että mallit on paljon paremmat hiukka etelämpänä, tässä Tanskan Silkeborg:

Naruskan Ukka Matinpoika

Ukka vilkaisi tuota taulukkoa siihen syvällisemmin perehtymättä. Naruskan isoista eroista ennusteen ja toteutumisen välillä muistutan ainakin yhden päivän osalla olleesta täysin täällä poikkeuksellisesta tilanteesta, josta jo kirjoitin johonkin ketjuun. Se päivä oli maanantai 13.1.2014, jolloin kaikki paikalliset ihmiset kiinnittivät huomionsa siihen, että lämpötilaero oli muutaman kilometrin päässä toisistaan olevilla mittaushavaintopaikoilla yli 20 astetta. Suurin ero viidellä kilometrillä oli 15 astetta.

Sellaista humpaamista voi olla vaikea ennustaa millään laitteella tai ohjelmalla.

Ihmetellyt olen minäkin joskus, miksi FMI ei päivitä tilanteitaan reaaliaikaisilla tiedoilla, joita heillä kuitenkin saatavilla on. Foreca hyödyntää enempi ja paremmin FMI:n dataa omassa tarjonnassaan. Ainakin reaaliaikainen lämpötila seuraa kohtuullisen hyvin sitä lämpötilaa, jota FMI Naruska ilmoittaa olevan.

Toivottavasti pikalukuni tästä viestiketjusta ei aiheuta tuntumaa, että yrittäisin potkia jakkaraa jonkun alta nurin, mutta tarkoitukseni on vain muistuttaa, että joskus sääolosuhde voi poiketa niin sanotusta normaalista tavalla, jota harvoin tai ei koskaan ole kukaan kokenut.  ;) :o

www.naruska.com

weatherc

LainaaUkka vilkaisi tuota taulukkoa siihen syvällisemmin perehtymättä. Naruskan isoista eroista ennusteen ja toteutumisen välillä muistutan ainakin yhden päivän osalla olleesta täysin täällä poikkeuksellisesta tilanteesta, josta jo kirjoitin johonkin ketjuun. Se päivä oli maanantai 13.1.2014, jolloin kaikki paikalliset ihmiset kiinnittivät huomionsa siihen, että lämpötilaero oli muutaman kilometrin päässä toisistaan olevilla mittaushavaintopaikoilla yli 20 astetta. Suurin ero viidellä kilometrillä oli 15 astetta.

Sellaista humpaamista voi olla vaikea ennustaa millään laitteella tai ohjelmalla.

Totta. FMI-datan hilaväli on 7.5 km (http://ilmatieteenlaitos.fi/avoin-data-saaennustedata-hirlam) kun taas Norjalaisten Arome-datassa joka kattaa koko Pohjoismaat se on 2.5 km. Sen lisäksi norsket ajaa 500 m resolla olevaa lämpötila-ajoa joka kattaa vain Norjan (ja Suomesta käsivarren sekä suunnilleen Utsjoen). Siinä "pieni" ero.

Tosin, ei se Aromekaan kovin häävisti ole pärjännyt tämän kylmän kanssa. Viimeksi kun vertailin EWN-ennustetta Pertteliin oli ero liki 5 astetta ja se oli surkein kaikista malleista.

LainaaIhmetellyt olen minäkin joskus, miksi FMI ei päivitä tilanteitaan reaaliaikaisilla tiedoilla, joita heillä kuitenkin saatavilla on. Foreca hyödyntää enempi ja paremmin FMI:n dataa omassa tarjonnassaan. Ainakin reaaliaikainen lämpötila seuraa kohtuullisen hyvin sitä lämpötilaa, jota FMI Naruska ilmoittaa olevan.

Niinpä. Tuo muakin eniten ihmetyttää kun ennuste on lähtökohtaisestikkin vaikkapa 3 astetta pielessä.
Btw. Tuohon WRF:iin on jotkut näppäräsormiset saaneet toimimaan toiminnon jossa sille syötetään juuri havainnot alkupalaksi. Asia tutkinnassa miten sen saisi tuohon omaan WRF:iin ja siten että sille voisi syöttää dataa tuosta EWN:än kannasta ;)

weatherc

Erotin ennuste-vertailun omaksi sivuksi: http://www.europeanweathernetwork.eu/forecastcompare.php?fi
Mukana on nyt myös Budskär Ruotsista (Göteborgin lähellä) sekä Assen Hollannista.

Silmään pistää tuon reilun viikon pituisella taulukolla se että mitä pohjoisemmaksi tullaan sitä surkeammin pitävät kutinsa. Siinä missä Assenilla on kaikki arvot vihreällä (ero alle 2 astetta) on Naruskalla enemistö punaisella (ero yli 4 astetta)

Jussa

#7
FMI se vain paukuttaa tänne täysin pilvistä koko ajan ja pakkaslukemat ennusteessa 3-8 astetta liian matalat heitin omaan asemaan nähden. Tuo pilvisyyden ennustus kyllä myös ihmetyttää, tätä on oikeastaan jatkunut koko tämän pakkaskauden ajan. Täällä siis on pääsääntöisesti ollut täysin selkeää :)

Ilmatieteenlaitoksen tämän hetken ennuste Taivalkoskelle; Pilvistä, -21, Länsituulta 2m/s. Todellisuus; Selkeää, -27, Itätuulta 1m/s.