Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Pakkasennätys

Aloittaja Naruskan Ukka Matinpoika, tiistai, 10.12.2013, 18:59

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Naruskan Ukka Matinpoika


www.naruska.com

Jussa

http://www.kittilalehti.com/arkisto/pokkalaiset-pelkaavat-pakkasennatyksensa-puolesta.html
Tällä menolla ei taida syntyä enää uusia pakkasennätyksiä Suomeen ::)

Milloinkahan Naruskan asema siirretään jonnekkin tunturin päälle :-X

weatherc

Tolla tapaahan saadan talvet tilastollisesti lämpeämään eli ilmastonmuutosta edistettyä  >:(

Lämpimämpi paikka kelpaa kyllä näköjääs mutta kun kerran kyselin että miksei valikoituja tiesääasemia käytetä virallisina asemina (kuten tuota Enontekiön Saarikoskea joka useasti lyö kylmyydessään kaikki FMI-asemat) oli vastaus että ne voivat olla jossain kylmässä kolossa ja siten eivät sovellu mittaukseen....Jep, jep..

teutari

Hyvään paikkaan tuo meitin Porlakin on joskus aikanaan sijoitettu on härvelit semmoisessa paikassa missä ei pierukaan haihdu ja pitäisi kuvata paikkakunnan yleistä ilmastoa.......  ja kissan paskat sanon minä.

:D  :D

Naruskan Ukka Matinpoika

FMI Naruskan aseman siirrosta huhuttiin täällä jo, kun ns. koeasemalta purettiin pois sen päärakennus muutama viikko sitten. Säälaitteisto jäi kuitenkin rakennuksen lähdön jälkeen keskelle aidattua aluetta ja se on ilmeisesti toiminnassa normaalisti. Kaippa sinne jäi sähköjohdon päätä sen verran, että virtaa saadaan.

Tontti oli tiettävästi vuokralla Oulun Yliopistolla, mutta nykyistä vuokralaista Ukka ei tiedä, lieneekö FMI.

Nykyinen paikka on ihan kohtuullinen ainakin lämpötilojen osalta, mutta kuten joskus on tainnut tulla kirjoitettua, kylmin paikka se Naruskan kylässä ei ainakaan kyläläisten mielestä ole. Kylmempi se useimmiten kuitenkin on, mitä esimerkiksi Ukan paikka. Identtisempi FMI:n mittauspaikka näyttäisi olevan finilveksen Lohikallion kanssa, joka FMI:n aseman lailla sijaitsee lähempänä Naruskajokea, joka saattaa vaikuttaa paikallisesti sääolohin paljonkin. Paikallisuus toteutuu Naruskalla hyvin, vaikka kaikki kolme asemaa sijaitsevat viiden kilometrin ympyrässä.

Joitain asemia FMI näyttäisi haalaavan korkeammalle, mutta joitain vuorostaan alemmas, kuten esimerkiksi Kevo/Kevojärvi. Korkeammalle paikalle jos asemia sijoitetaan, niin silloin ainakin lämpötilat heittävät häränpyllyä. Sen näkee esimerkiksi Sallan Värriön FMI-aseman lämpötiloista. Se sijaitsee korkealla, mutta muualla sen lähialueella Tuntsalla ja Värriön alemmissa kairoissa on huomattavasti kylmempää, mitä mittauspisteellä.

Jos virallinen sääasema ei vaadi mittalaitteiston lisäksi kuin sähköä, niin sähkönpuutteeseen eivät sijoitamiset tökkää. Kiinteitä sähkölinjoja menee nykyään monipuolisiin paikkoihin sääolosuhteiden osalta. Lisäksi ei ole mahdotonta tuottaa aseman tarvitsemat sähköt tarvittaessa vaikka mihin, jos haluja löytyy. Vehkeitä löytyy kyllä. ;)

Siitä Ukka on varma, että mittaamatta ovat Ilmatieteen laitokselta jääneet todelliset Suomen ennätyspakkaset viimeiseltä pariltakymmeneltä vuodelta, mutta onhan tuo "virallinen" -51,5 kohtuullisen komia lukema sekin.

www.naruska.com

weatherc

LainaaLisäksi ei ole mahdotonta tuottaa aseman tarvitsemat sähköt tarvittaessa vaikka mihin, jos haluja löytyy. Vehkeitä löytyy kyllä.

Niinpä. Norjalaiset käyttävät aurinko/tuulipropelli-komboja ainakin osaan keskellä-ei-mitään oleviin laitoksiinsa. Niillähän niitä riittää mitä ihmellisimissä paikoissa, kuten täällä:
Karl XII-öya, sijanti 80.6°N 25°E:
https://maps.google.com/maps?q=80.6530N+%0925.0080E&hl=fi&ll=80.654174,25.026855&spn=1.768441,20.522461&sll=81.052297,25.905762&sspn=1.693745,20.522461&t=m&z=6

Kyseisen aseman (sekä muiden vastaavien YR-asemien) datat löytyy EWN:stä met.no-osiosta ja sieltä "Svalbard & Jan Mayen"-tabin alta  ;)