Ukan tuulimittarille uusi sijoituspaikka.

Aloittaja Naruskan Ukka Matinpoika, maanantai, 04.11.2013, 18:10

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Naruskan Ukka Matinpoika

Aika on näppärää kulkemaan. Ukalla on jo varmaankin pari vuotta ollut mielenpäällä, että tuulimittarin paikkaa pitäisi vekslata rakennuksen katolla hiukan ensinnäkin korkeammalle, eikä samalla kauemmaksi siirtyminen savupiipusta olisi pahitteeksi.

Nyt, kun odotellaan PeetBrosin uutta tuulimittaria sököksi menneen tilalle, on otettu ittiä hiukkasen niskasta kiinni. Uuden tuulimittaritolpan rakennustoimet ja valmistelut ovat aika pitkällä.

Ukan isossa vanhassa koulurakennuksessa on reilun korkuinen yläpohja, jonka kokonaiskorkeus on kulkukorkeudesta harjalle 2,80 metriä. Sille välille ostin kaksi kipaletta television nykyaikaista antenniputken elementtipätkää, jotka ovat 2 metriä kappale. Niissähän on nykyään prässillä puristetut liitossaumapaikat, vuoronperään uros ja naaras. Kuusimetriset yhtenäiset salot ovat historiaa...

Kun näillä kahdella palikalla pääsen katonharjan yläpuolelle pienen lyhennyksen jälkeen noin 50 senttiä, tulee harjan yläpuolelle teettämäni liitoskappale, joka mahdollistaa liitoskappaleen yläpuolelle tulevan kuusimetrisen vanhan paksuseinämäisen yhtenäistä rautaa olevan tolpan kaatamisen 90 asteen kulmaan. Tämä vuorostaan helpottaa tuulimittarin huoltoa tulevaisuudessa, koska mahdolliset jäätymiset voidaan pahan paikan tullen käydä sulattamassa kääntämällä tanko liitospalikan kohdalta vaakaan. Kääntymissuunta on harjan suunta, koska harjalla on vuorostaan sääkameralle johtava 7-8 metriä pitkä kävelylaakonki, joka vähentää katolta putoiluja. Laakongin päältä voi tukevasti seisoskelemalla tehdä huoltoja ja kävellä katonharjalla. Suosittelen muillekin.

PeetBrosin uuteen mittariin tilasin 40 metriä kaapelia, jonka pujotan antennitolpan sisäreikään ja sieltä edelleen yläpohjan kautta tänne toimiston seinälle sisätiloihin, missä sijaitsee keskusyksikkö liitospalikoineen. Johto riittää reippaasti, eikä siihen vanhan johdotuksen malliin tarvita liitospaikkoja välille. Liitäntäpalikka johtojen jakotukkiin lienee uudessa johdossa mukana, kuten alkuperäisessäkin mittarissa aikanaan nelisen vuotta sitten oli.

Tilaus ison veden takaa on nyt viikon vanha. Tuli sieltä kuittaus, että lähtenyt on, mutta ei ole vielä Naruskan postimiehen käsissä pakettia näkynyt. Tulee, kun tulee. Ja sitten saa taas tuulla toivottavasti ilman tuulimittarin häiriöitä.  ;)

Laitan asennuksesta ja kertomistani palikoista selventäviä kuvia sitten, kun asennan nyt jo esivalmistellut osat katolle ja yläpohjaan.

www.naruska.com

Naruskan Ukka Matinpoika

Laitan tähän muutaman lupaamani kuvan. PeetBrosin tuulimittari on Suomen Tullissa. Maksuja meni sinne vajaat 30 €uroa, mutta näppärästi rahasiirrot sai netin kautta tehdyksi.

Uuden tolpan alaosat on nyt rakennettu valmiiksi. Taittokappale katolla on metrin korkeudella, joten mittari tulee pari metriä entistä paikkaa korkeammalle. Kokonaiskorkeus taitaa olla luokkaa 16-17 metriä maasta. Taloa ympäröivien puiden latvat ovat kaikki mittarin alapuolella, joten hyvä niin.

Kuvat tehnevät kokonaisuuden paremmin ymmärrettäväksi.  ;)

www.naruska.com

khyron

Vaikuttaa näppärältä, pitänee itekkin pohtia jotain ton tyyppistä tulevaisuudessa. Vähän toi läpivienti kyl hirvittää.

ahpe

Samantapainen nivel oli ennen käytössä tehdessäni yhteisantenni asennuksia, se oli vain irroitettavaa mallia. Tuo tukiputki joka tuli välikatolle oli suurempi kuin antenniputki, pystyyn noston jälkeen antenniputkea laskettiin alaspäin n. 1m verran ja kirittiin se tukiputkeen kolmella pultilla kiinni, sen jälkeen nivel irroitettiin pois. Kiinnitys oli luja, koska siinä tukiputki ja antenniputki olivat sisäkkäin sen metrin verran. Läpivienti tiivistyksiin oli kumiset kaulukset. Tukiputken maadoitus oli myös tärkeä.

http://www.sant.fi/doc/oppaat/Antenniopas_paivitetty_10_2013_netti.pdf
Esim. sivu 19.

Naruskan Ukka Matinpoika

Voikos sen maadoituskaapelin ydistää siellä yläpohjassa kameratolpan maadoitukseen, joka on sieltä vedetty aikanaan, kun se tolppa pystytettiin? Vai kaikille erikseen?

On siellä toinenkin maadoitusvaihtoehto, kun se tuulimittarin entinen sijoituspaikka oli talon keskusantenni, jonka maadoitus on nyt tarpeettomana, kun katolla ei enää mitään sillä kohtaa ole. Vanhasta systeemistä lähtee paksu maadoitusjohto sieltä antennin alapäästä, joka sijaitsee samassa yläpohjassa, mutta rapian kymmenen metrin päässä tästä tuulimittarin uudesta sijoituspaikasta. Tämä maadoitus näyttäisi kulkevan antennijakokaappiin ja sieltä ilmeisesti sähköpuolen maadoitukseen, eli ehkä sinne, mihin pitääkin.

Jos niitä saa siellä yläpohjassa liittää, niin mitenkäs se liitos käytännössä kuuluisi rakentaa?

Näistä asioista Ukalla on paljonlaisesti tietoaukkoja...vielä en ehtinyt tuota sinänsä ansiokkaan oloista opasta kuin vilkaisemaan.  ???

www.naruska.com

ahpe

Virallinen voisi olla tuontapainen, mutta parempi on myös sarjaankytketty maadoitus, kuin se ettei sitä ole ollenkaan.

http://koti.mbnet.fi/~ijl/potentia.gif

ja jatkoliitin

http://www.sahkonumerot.fi/5043312

Tai jos laittaisi pelkästään paksun kuparin päähän potenttiaalintasauskiskon ja liittäisi siihen kaikki vintillä olevat maadoitukset.

http://www.sahkonumerot.fi/1913096/

Naruskan Ukka Matinpoika

Sepä on Ukan tuulimittari maadoitusta vaille valmis. Posti toi PeetBrosin tehtaalta uutukaisen mittarin asianmukaisine johtoineen, kuten oli tilattu. Aika monessa kohdassa asennushommaa olisi kaivannut toista käsiparia, mutta kun sitä ei näille päiville oikein ole saatavilla, niin piti tuhertaa ittekseen.

Aika montaa asiaa siinä joutuukin miettimään työjärjestykseksi, kun lähtee miettimään taaksepäin siitä kytkennästä, jolla johto napsautetaan jakotukkiinsa. Onnistui se, mutta totuuden nimissä on sanottava, että välillä sai juosta varsinkin piuhanvedossa vesikatolta yläpohjaan ja takaisin. Ei paljoa auttanut, vaikka maassa käytin 40 metriä pitkän kaapelin suorana. Tuhannen käppyrään se putkiin pujotuksissa aina pyrki katolla ittekseen menemään.

Tolpan pystyyn nostaminen uuden nivelen varassa oli yhdellekin käsiparille helppo homma. Hiukkasen epäilyttää niiden uusien liitettävien antennitolppien jäykkyyden riittäminen vanhaan paksuseinäiseen putkeen verrattuna. Eipä siihen toisaalta pelkkä tuulimittari yläpäässään samanlaisia voimia tuulella tule, mitä isot televisioantennit aiheuttelisivat.

Pimiä siinä kerkisi puolesta päivästä eteenpäin tulla, mutta onneksi on hyvä otsalamppu, niin työvalaistusta saa riittämiin.

Nuo pari kuvaa ovat siitä vaiheesta, kun mittari jo on kytketty ohueen sisäputkeen, joka vuorostaan on ruuvattu runkotolppaan niin, ettei se pääse pyörimään. Johdotus kulkee koko matkalta putkien sisällä. Putki odottelee siinä katolle nousijaa, joka sama mies oli vain kertaalleen kameran takana.

Näyttääpä se puoliviidestä eteenpäin käppyrää piirtävän, joten ehjänä näyttää kestäneen tulomatkansa ja asennuksen monet värikkäätkin vaiheet...

Maadoitus täytyy tehdä pikimmiten, kun tulee maalikylissä käyntiä.  ;)

www.naruska.com