Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Syksy 2013

Aloittaja Jussa, sunnuntai, 01.09.2013, 08:29

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Jussa

Eli kalenterivuodenaika on taas vaihtunut, elämme syksyä. Sääkin on kyllä täällä kutakuinkin noudattanut kalenterin aikataulua. Yöpakkasia on alkanut pitelee ja keskilämpötilat tipahtaneet syksyn puolelle. Aamulla oltiin taas -2.8 pakkasella. Hieno päivä sään puolesta näyttää taas tulevan :)

weatherc

Tästä se lähtee, Norjassa alkoi syksy lumisateella vuoristossa

Jussa

Syksy keikkuen etenee, pitää kyllä paikkansa ;) Toissayönä -4.5 pakkasta, viimeyönä rankkasade ja kova ukonilma, tulevana yönä taas pakkasta :)

Jussa

19.1 päivän korkein tänään, kesäiset kelit päivisin vain jatkuu. 4 kuukautta saatu nauttia näistä :) Syyskuun ennätyskin on nyt peräti 20.1 täällä, ei ihan jokasyksyistä herkkua.

Leka

Kesä jatkuu ;) Vuorokauden keskilämpötila on ollut täällä 7.5 jälkeen ainoastaan 2.9 alle +10° ja silloinkin jäätiin nipinnapin alle +10° lukemin +9,9° Puoleenkuuhun mennessä syyskuun keskilämpötila on +12,5° joka on +3,2° FMI-normaalista, lämmitystäkään ei ole vielä tarvinnut laittaa päälle joka on selvää säästöä näin öljylämmittäjän näkövinkkelistä katsottuna :)

Vähäsateinen syyskuu tähän mennessä, sademäärä täällä ainoastaan 4,4mm ja sadetta kertynyt kahtena päivänä.

Sääasema Vilppula - Davis Vantage Pro2 Wireless

Naruskan Ukka Matinpoika

Ei ole Ukankaan tarvinnut lämmittää taloa, vaan syyskuinen poikkeuksellisen lämmin jakso on hoidellut lämmityksestä. Kuukauden keskilämpötila hipoo syyskuun puoliväliin mennessä kymmentä astetta.

Sade on ainoa asia, jota täällä hiukkasen kaivataan. Pohjavesien täytyy olla aika alhaisella tasolla, kun ei esimerkiksi Tuntsan alueella tuolla Naruskan pohjoispuolella saa kahvivettä ikiaikaisista lähteistä, joita täällä hetteiksi pääasiassa kutsutaan.

Ruska on paikoin hehkeimmillään. Epätasaisuus on kuitenkin suurta paikallisesti. Aivan ilmeisesti puiden kasvupaikka vaikuttaa yksittäisen puun ja puulajin väreihin. Osa lehtipuista on myös menettänyt lehtiään jo tulen vietäväksi. Oheiset kuvat ovat toinen pihapiiristämme tältä aamulta, kun täällä poikkeuksellisesti sataa pitkään aikaan. Toinen kuva on viime sunnuntailta Naruskan Karhutunturin maisemista.


www.naruska.com

Jussa

Syyskuu on ollut todella lämmin, ei voi kieltää. Vasta eilen jäätiin ensimmäisen kerran alle 15 asteen nyt syyskuussa, tosin tänään mentiin taas yli 17 asteen. Keskilämpötila 1-16 päviä on 9.5, eli lähes kesän lukemia. Sadetta on tullut reilu 10mm, mikä on kyllä vähän sekin. Voisi sanoa kesän ja alkusyksyn olleen täydellinen vastakohta vuodentakaiseen. Lämpimistä saamme nauttia vielä muutaman päivän, sen jälkeen liene vuorossa viileämpää, jopa talven tuntua osassa ennusteissa ensiviikon lopulla näkyy ::)

Leka

Lainaus käyttäjältä: Jussa - keskiviikko, 18.09.2013, 22:13
Lämpimistä saamme nauttia vielä muutaman päivän, sen jälkeen liene vuorossa viileämpää, jopa talven tuntua osassa ennusteissa ensiviikon lopulla näkyy ::)

Näyttäisi olevan jopa lumisateen mahdollisuus ensi viikon loppupuolella täällä ja -merkkisiä lämpötiloja tuossa keskiviikon/torstain tienoilla. Taitaa lämmityskausi alkaa ensi viikon alussa, myöhemmin kuin koskaan aiemmin mitä tässä on asuttu (vajaa 6v). Syyskuun keskilämpötila tähän mennessä 12,3°

Sääasema Vilppula - Davis Vantage Pro2 Wireless

Jussa

http://yle.fi/uutiset/lapin_ennatyksellisen_pitka_kesa_paattyi/6844713?ref=leiki-es

Uutisissa ei juuri saanut sijaa ne asemat joilla kesä päättyi jo 28.8. No ennätyksethän ne aina kiehtoo ;)

Omalla asemalla kesä päättyi myös 28.8 eli samaan aikaan mm. käsivarren lapin kanssa. Sääaseman lukemat kyllä sopii hyvin yhteen myös luonnon kanssa. Lehdet on jo pääosin tippuneet puista, kun jos siirrytään asemalta mihin tahansa suuntaan, ruska on vielä parhaimmillaan ja vihreitäkin puita näkyy.

Aikamoinen poikkeus tuntuu tämä paikka näinkin etelässä olevan.

Miten Naruskalaisilla, jatkuiko siellä kesä syyskuun 20 päivään asti?

Naruskan Ukka Matinpoika

Vuorokauden keskilämpötila oli täällä 20. päivä syyskuuta tasan 10 astetta, eli vielä tuli kesäpäivämerkintä. Tuulituulonen kun käännähti tuonne koillisen suuntaan, niin saattavat kesäpäivät nyt olla takana. Sen verran on tuossa tuulessa kylmä maku ja lähipäivien ennuste ei hellettä lupaa, joten pitkä kesä on takana.

Ukalla onkin sitten noin 110 vuotta viisarissa, kun tilastollisesti saadaan seuraava tämmöinen kesäsyksy. Taaksepäin pitää kuulemma mennä viiskytä vuotta, että löytyy samanlainen.

Sepä näkee, ken elää. Nyt on Stratuksen peräkontissa talvirattaat valmiina siltä varalta, että alkaa räntää lähiaikoina räimimään. Lämmöt ei ole talossa olleet päällä sitten Valpurin jälkeisten päivien, joten pinot ovat puuta pullollaan. Kaksataa mottia on kuivaa koivua katoksen alla, joten tulkoon talvi vaikka minkämoinen, niin sen yli mennään näillä. ;)


www.naruska.com