Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Foreca vs FMI

Aloittaja miihkali, maanantai, 12.11.2012, 16:36

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

miihkali

Paikkakunnallani lähin FMI:n havaintoasema on reilun parinkymmenen kilometrin päässä. Sen havaintoja käytettäessä on näköjään varauduttava siihen, että havainnot toimivat vain siellä missä havaintoasema on. Kumma kyllä, vähemmän diggaamani Foreca on vienyt voiton kolmen viikon tarkkailujaksolla ja vieläpä koko tarkkailujakson ajan. Foreca käyttää oman ilmoituksensa mukaan samaa havaintoasemaa kuin FMI, mutta paikkakunnalleni annetut ennustukset pitävätkin paikkansa, toisin kuin FMI:llä. On ollut mukavaa vertailla samaan aikaan ja samasta paikasta saatuja tietoja Forecan ja FMI:n välillä muun muuassa lämpötilan sekä suhteellisen kosteuden osalta. Olenkin tullut siihen tulokseen, etteivät omat mittarini välttämättä olekaan niin ailahtelevaisia kuin mitä voisi olettaa seuraamalla vain FMI:n sivustoa.

En vain käsitä, miksi Foreca antaa samoja tietoja kuin omat laitteeni reilun kahdenkymmenen kilometrin päässä. Toiset lähimmät havaintoasemat löytyvät meikäläisestä 40 kilometrin päässä eikä niiden antamilla tiedoilla voi selittää juuri asuinpaikkani tietojen oikeellisuutta. Asuinpaikkakunnallani ei ole sinällään mitään  havaintolaitteita, ei edes mummojen peräkammarissa aikamiespojan rukkailtavana. Sattumallakaan ei oikein voi selittää kolmen viikon tarkkailujakson onnistumisia. Aika ihmeellinen on juttu, mutta mikäpä ei tässä maailmassa olisi. Satelliitit eivät kai ihan vielä tee kaikkia havaintoja.

Toinen hyvä onnistuja on MeteoGroup, jonka sovellusta käytän Androidissa. Heittoa Forecaan on mitättömän vähän, sen sijaan FMI:n kanssa tiedoissa on joskus melkoisia eroja, kuitenkin MeteoGroupin hyväksi.  Luulenpa jättäväni tästä lähin FMI:n sivuston vähemmälle käytölle, oikeastaan olen sen tehnytkin. Syynä vaikkapa suhteellinen ilmankosteus, joka on vaihdellut aika paljon viime päivinä. FMI:llä näyttö on joko jumiutunut 99 prosenttiin, tai sitten siellä on aina se ysiysi viiva sata kosteusprosentin ollessa täällä vaikkapa 74.

Tämän jälkeen on varmaan turha kysellä mitään Huutosen Matilta, jos tarvis tulee!  ;D

Jussa

Jep, kyllä FMI:n ennusteet on heikentyneet jostain syystä. En tiedä onko ilmat muuttuneet ailahtelevammiksi vai missä syy. Tosin silloinhan kaikkien firmojen ennusteet pitäisi sakata samaan tyyliin. Itsellä ei ole lähimpään FMI:n asemaan kuin 7km ja linnuntietä taitaa olla vielä vähemmän. Lämpötiloissa ero kyllä on maastollisten seikkojen syy.

3 päivän päähän ennusteet on periaatteessa syytä sivuuttaa, tai ainakin suhtautua skeptisesti.

weatherc

Olettaisin että molemmat firmat käyttävät samaa/oja mallinuksia pohjana kuten Hrilam/Ecwmf-malleja ja sitten omat softat/Pekka Poudat tekee omat säädöt siihen. Näinollen tuloksena voi hyvinkin olla täysin eri ennusteet.

Mielenkintoista on kuitenkin että joku multinationelli MeteoGroupin tyylinen firma saa paremmat ennusteet aikaseksi kun vervaroin pyörivä paikkalinen firma. Olisko aika ruveta karsimaan suojatyöpaikkoja myös sieltä? :)

angle

Itse vertailin FMI:tä ja Foreca:a android luurissa. Foreca oli ehkä useammin oikeassa lämpötilan suhteen, mutta jotenkin tuli semmoinen fiilis että Foreca:n ilmoittama oli tilastojen ja mitatun yhdistelmää enemmän kuin pelkkää mittausta. Foreca:han ilmoittaa mittaustuloksia kolmen tunnin välein kun taas FMI 15 minuutin välein. Ennusteiden tarkuudesta ei sinänsä jäänyt mitään poikkeama vaikutelmaa. Ennuste tunneittain on sitä mitä vähintään pitää olla. Foreca sai poistua puhelimesta.

Sitten taas netissä FMI kyllä häviää juuri sen takia, että ennuste on kolmen tunnin välein vaikka säätiedot on sielläkin 15 minuutin välein. Foreca:n sivulta löytyy tunnin välein ennuste, vaikka säätiedot taas tulevat kolmen tunnin välein. Maikkarin foreca:n sivujen animaatioista tykkään myös. Siellä näkyy myös kelikamera animaatio, joka on ihan ykkönen. Näillä kaupallisilla sivuilla on kyllä pakkohankinta selaimeen Adblock plus, Wiltterillä varustettuna. Ei noita sivuja muuten viitsi katsella laisinkaan.

Logibear

Forecan täsmäsää Lohjalle on ollut melko luotettava. Kertokaas aloittelijalle miksi yr.no ennuste on niin suosittu täällä ja miksi esimerkiksi se on tarkempi/parempi suomalaisiin verrattuna?

weatherc

Lainaus käyttäjältä: Logibear - keskiviikko, 09.10.2013, 17:44
Forecan täsmäsää Lohjalle on ollut melko luotettava. Kertokaas aloittelijalle miksi yr.no ennuste on niin suosittu täällä ja miksi esimerkiksi se on tarkempi/parempi suomalaisiin verrattuna?

Yksi syy lienee ainakin nytten että tämän kuun alusta YR käyttää eri ennuste-mallia mitä FMI. YR:n käyttämä AROME-mallin resoluutio on 2.5 km kun mm. FMI:n käyttämässä Hirlamissa se on jotain 10-12 km luokkaa.