Vinkki läppärin käyttäjälle

Aloittaja miihkali, sunnuntai, 14.10.2012, 08:46

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

miihkali

Olen kohta kahdeksantoista vuotta räplännyt tietokoneita aika monipuolisesti. Aina tulee jotain uutta vastaan, juuri sellaista mitä vähiten odottaa. Koskaan ei voi sanoa tuntevansa vimpaimet ja niiden temput. Viisi vuotta vanha Fujitsu Siemens-läppäri alkoi viime viime keväänä hidastella, DVD-aseman kautta ei käyttöjärjestelmän asennus onnistunut, sillä ikäänkuin muisti (4 Gigaa) olisi loppumassa. Ensin luulin muistikammoista toisen ainakin vetävän viimeisiään, purin ja putsailin. Ei auttanut mikään tuntemani temppu, ja muistien kuntokin osottautui loistavaksi. Sitten oli vuorossa DVD-asema, mutta sillehän ei voi tehdä oikein mitään. Asennettu linux toimi terhakkaasti ja kone käynnistyi sille aivan hyvin, DVD-asemalta ei käynnistynyt mikään. Niinpä alkoi synkkä pohtiminen ja uuden koneen etsiminen. Onneksi se jäi vielä vain suunnitteluasteelle, vaikka kone olikin jo löytynyt.

Kärsittyäni temppuilusta parisen kuukautta tuli ahaa-elämys, jota olisin kaivannut jo aikoja sitten. Irrotin koneen akun ja käynnistin läppärin. Tuhannen tulimmaista! Kone oli kuin pakasta otettu ja palasi niihin toimintoihin, jotka sillä uutena oli. Kaikki toimi! Olin nolo koko viikon ja olenpa sitä vieläkin. En saa millään päähäni, kuinka vanhaksi käynyt akku voi aiheuttaa mitä ihmeellisempiä asioita. Näköjään voi, mutta eipä tullut mieleen kokeilla konetta ilman akkua aiemmassa vaiheessa. Vielä vuosien jälkeenkin hyvin toimiva peruskone olisi joutunut kaatopaikalle aivan turhaan.

Akkuvikoja ei voi yleistää kaikkiin läppäreihin, mutta kannattaa ehkä kokeilla suoraa käyttöä ilman akkua mikäli kone alkaa osoittaa oireita pikkuhiljaa. Vikojahan voi olla sen satoja erilaisia, tämä vika on korjattavissa. Akkuahan ei kotikäytössä meikäläinen ole tarvinnut muuten kuin sähkökatkojen varalta. Niitä riitti aiemmin, ja oli melkoisen ikävää aloittaa joku homma uudestaan koneen tehtyä tiltin kesken innokkaiden koodausten.  :-[

Tomas


Ostin keväällä 2011 vaimolleni HP Compaq 620 läppärin. Läppäri toimii muutaman kuukauden loistavasti kunnes USB portit alkoivat tökkiä pahasti ja eivät sitten toimineet loppupjen lopuksi.

Otin hyväkuntoisen akun pois noin kymmeneksi minuutiksi ja kun laitoin takaisin niin kaikki pelasi jälleen niinkuin unelma. Mitään ongelmien oireitakaan (koputan kylläkin puuta) ei tuossa läppärissä ole tämän jälkeen ollut

Naruskan Ukka Matinpoika

Tässä ketjussa on jo hyviä vinkkejä, mutta lisää ainakin Naruskalla kaivataan. Tenii meinaan tuo Lenovon sääkone tällä hetkellä niin, että sen luotettavuus on yhtäkkiä nollaantunut. Ja selkeää syytä ei ole löytynyt.

Ukan konehan on Lenovo T61 mallinen läppäri, jonka tehtäviin kuuluu tässä huusholissa vain kerätä PeetBrosin järjestelmästä säädata WUHU:n kautta maailmalle. Olikohan se alkukesää/kevättä, kun Ukka teki viimeisimmän "isomman" muutoksen koneen kytkentöihin. Telakan kautta kulkenut com-portti siirrettiin USB-porttiin tuommosella välivermeellä, jonka tuntomerkit ovat vain USB 232 Converter. Se pelasi niin kauan hyvin kuin pelasi, mutta nyt oikeastaan parin viikon ajan katkoksia ilman selitystä on tapahtunut lähes päivittäin.

Kone jumittuu niin, että edellä mainittu Converter lakkaa vilkkumasta vuoronperään punaista ja vihreää, jota se tekee vinhasti aina silloin, kun se toimii. Vihreä valo kun jumittuu, jää punainen hiukkasen vilkkumaan ja silloin ollaan tilanteessa, että WUHUn taulukossa lukee eka sarakkeessa OFL läpi taulukon. Hiiri langattomassa muodossaan ei pääsääntöisesti enää tuolloin toimi. Koneen oma hiiri jollain lailla liikkuu, mutta senkään toiminnot eivät riitä esimerkiksi sammuttamaan koneta käynnistävalikon kautta, vaan ainut keino sulkea rakkine on pakkosammutus virtakytkimestä. Katkoksen jälkeen kone käynnistyy normaalisti, data kulkee niin kauan kuin kulkee, mutta tökkää taas viimeistään alle vuorokauden kuluttua käynnistämisestä.

WUHUn logi ei kerro mitään. FinWX:n sivuilta näkee kellonajan, milloin katkos lähetyksessä on alkanut.

Ccleanerillä poikani Kasperi ajeli koneen esimerkiksi viime viikonloppuna. Hänen mukaansa puhdistettavaa oli kovin vähän, eikä sellainen pitäisi vaikuttaa koneen toimintaan varsinkin, kun konetta ei käytellä nettikoneena.

Ukka vaihtoi edellä kerrotun convertterin toiseen USB-porttiin, mutta lopputulos on ollut sama. Kahdesti on katkennut senkin jälkeen, eli ei vaikutusta. Akku otettiin kokonaan pois ja virrat olivat kokonaan poikki useamman minuutin ajan. Kone saa telakan kautta varavoimaa upsin kautta, jos sähkökatkos tulee, joten oma akku ei juurikaan ole tarpeellinen. Täällä ei ole edes ollut varttia pidempää sähkökatkosta koko kesänä.

Käyttöjärjestelmä on WindowsXP. Kone on Toimistotekniikan kautta ostettu käytetty kone. Se pelasikin pelottavan hyvin kuukausitolkulla niin, että säälähetyksen suhteen tuli Ukalle oikein levollinen olo. Mutta nyt on taas tarkkailtava koko ajan, eikä katkoksilta voi välttyä, kun välillä pitää urvahtaakin.

Kolmen vuoden sääasemaharrastuksen aikana nyt kun asioita muistelee, niin kahdelle aiemmalle koneelle on käynyt vajaan vuoden pelittämisen jälkeen hiukkasen samalla tavalla. Viimeisin T40 alkoi takkuamaan lyhyessä ajassa, jolloin se sai lähteä ja tämä uusin tuli tilalle.

Kaikkihan tietävät, että Ukka on täysi tumpelo tämän koneen kanssa. Kasperi hoitelee päivitykset sun muut, mutta hän ei ole täällä Naruskalla paikalla kuin viikonloput, eikä aina niitäkään. Etänä poika kyllä isäänsä joskus hyvinkin pystyy neuvomaan muissa jutuissa, mutta sääkoneasiat ovat hänellekin hiukkasen oudompia.

Mitäpä jippoja tietsikkaguruillemme tulee tästä ongelmasta ja sen ehkä pintapuolisesta esittämisestä mieleen...Ukka kuuntelee tarkalla korvalla ja yksityiskohtaisesti opastettuna saattaa jotain kokeillakin. Muutakin kuin nakata vanha taas ulos ja lähteä hakemaan kaupasta parempaa tilalle... ;) :o ???

www.naruska.com

miihkali

#3
Yritän luistella tästä kertomalla, että konetta näkemättä ja tuntematta on aika vaikea neuvoa, toisin kuin neuvoja ammatikseen tekevät. Hehän löytävät kyllä neuvon, mutta kuulema puhelinlaskukin on sitten sen mukainen. Uusia neuvoja saa lisää, jos lompakko kestää kysyä. Siis..vikoja voi olla vaikka miten ja vaikka missä muodossa. Sen olen oppinut, että mikäli teen koneelle jotain raflaavaa, niin koitan pitää muistissani kaikki mitä olen tehnyt. Siitä sitten on helpompi lähteä purkamaan eli peruuttaa joku ihmekytkentä kerrallaan, kokeilla, peruuttaa toinen ja taas kokeilla. Yleensä keino on osottautunut aika hyväksi, mikäli vain itse muistaa minne on laittanut tärkeän muistilapun kaikesta tehdystä. Nämä eivät ole puolen tunnin juttuja, vaan aikaa saa kyllä menemään mielin määrin. Pelkkä kone, ilman tilpehöörejä, siitäkin voi aloittaa. Mikäli kone käynnistyy ja toimii mukisematta pelkän koneen olemuksella, niin sitten ne lisäkytkennät ynnä muut vermeet. Vaikkapa yksi kerrallaan ja sitten taas kuullostelemaan. Peruskoneen ollessa kunnossa, tulee eteen jonkun kytkennän aikana se vika tai vian syy. Ilkeintä on, jos ei tosiaan tule heti, vaan miettimisen jälkeen viikkojen päästä. Sääkoneeksi pestattua konetta en uskalla mitenkään arvioida, koska se on rakennettava itse pysyäkseen edes jotenkin jyvällä ja tajutakseen koko toiminnan piuhoineen kaikkineen.

Vika voi kertomasi mukaan ilmaantua myöhemmin, ei heti. Niinpä on hyvä, jos silloin vian tullessa muistaa viimeksi tekemänsä. Aina ei muista, ja sitten onkin edessä isompi homma. Käyttöjärjestelmää en lähtisi heti alkuun morkkaamaan, koska ohjelmistoviat kertovat omaa kieltään. Niin sanotun "raudan" kertoma kieli taasen on juuri se hankalin, minun mielestäni. Sähköinsinöörin ja fyysikon koulutus yhdistettynä pitkään IT-puolen koulutukseen, se olisi kova sana.

Siirrän kylmästi homman jollekin muulle. Mieleen putkahti weatherc, jolla tuntuisi olevan tieto hanskassa ainakin säävermeitten puolelta. Niinpä, jos kone sellaisenaan peruskoneena toimii eikä käkistele..vikaa on lähdettävä etsimään niistä minulle salaperäisistä sääkytkennöistä ja vimpaimista.  :-X

Ps. maassa tänä aamuna jotain valkoista. Muuten, tuo virtakytkimestä suoraan koneen sammuttaminen..pakkotilassa kyllä. Kokeilisin ensin CTRL-ALT-DEL näppäinyhdistelmää, koska omat vintoosat eivät ole oikein tykänneet gutaa liian nopeasta sammuttamisesta. Kasi tuntuu olevan poikkeus, mutta sehän taitaa olla aina vähän levällään levyllä. Ilmankos käynnistyy niin nopeasti.

Jk. Vielä tuli mieleen yksi asia. Kone tekee siis tiltin? Mikään ei toimi, hiiri ja näppäimistö? Läppärin kyseessä ollessa voi olla myös niin, että yksin pörrätessään sille tulee hiki eli koneen lämpötilat hipovat pilviä. Yleensä fiksu kone kyllä sammuttaa itsensä ennen käryä, mutta oma läppärini ei uutena sitä tehnyt, vaan tilttasi itsensä koskemattomaksi. Kotelon tuuletukset eivät yksinkertaisesti aina riittäneet, ja pikkutuuletin ulvoi ulvomistaan. Ensiapuna pudotin koneesta isohkon luukun alta kokonaan pois ja hommasin jäähdyttävän alustan alta kahdenkympin. Lämmöt putosivat prosessoreiden, kiintolevyn sekä emolevyn osalta tosi hienoihin lukemiin. Muun muussa kiintolevyn lämpötila oli alkuun +60-65 astetta eli aivan liian paljon. Ensimmäinen levy ei kestänytkään kuin vuoden. Tämä toinenhan jyskää jo neljää vuotta. Eli käyttöikä varmasti piteni ja turhat tiltit jäivät pois. Nyttemmin kone ei ole enää jäähdytysalustan päällä, vaan nostettuna pöytäpinnasta pari senttiä. Lämmöt pysyvät siitä huolimatta hyvin kurissa, koska alapuolen luukku loistaa poissaolollaan. Tämä kaikki vain lisänä ongelman etsintään.

weatherc

Mieleen tulee heti 3 asiaa:

1. Miihkalin mainitsema tuuletus eli koneella on hiki. Pidä huoli että sillä on reilusti ilmaa joka suunnalla (myös pohja) ja avaa luukkuja jos mahdollista.
2. Vaiha tuo USB-COM-portti härveli toiseen. Se voi olla sekin joka ei suostu kunnolla yhteistyöhön vaikka kuinka pitäisi.
3. Tarkista ettei Wintoosa ole mennyt ja laittanut mitään sleep- tai muuta häiritsevää asetusta sille COM-portille.

Snowi

Nämä tietokoneasiat ovat välillä kunnon henkimaailman juttuja, joten näkemättä itse konetta ja tarkasteltua sitä lähemmin, on hyvin vaikeaa sanoa mikä sitä saattaa vaivata.

Itsellä oli muutamalla sääkoneella ihan semmoinen perusjuttu, eli kiintolevy sammutti itsensä aina tietyn ajan päästä, vaikka olin mielestäni ottanut kaikki tuommoiset pois. Kannattaakin ottaa näistä sääkoneista kaikki sähkönsäästöasetukset pois päältä.
Klaukkalan asemalla oli sellainen erikoinen ongelma, että USB-dataloggeri yhtäkkiä lopetti toimintansa vaikka kone toimi muuten normaalisti. Tuota tapahtui aina silloin tällöin. Tutkin vähän asiaa ja löysin jälleen sähkönsäästöasetuksista yhden asetuksen ja se oli "USB:n valikoivan keskeytyksen asetus", sen kun otti pois päältä niin ei ole sen jälkeen tullut noita ongelmia.

Mutta ilmeisesti Ukan tilanteessa koko kone menee juntturaan? Tällöin katsoisin ensimmäiseksi kaikki koneen konkat, jos niitä pystyy läppäristä kunnolla katsomaan. Jos kone vain hidastuu älyttömästi, niin kannattaa katsoa prosessit läpi ja katsoa viekö mikään prosessi älyttömästi tehoja.

Tosiaan kannattaa tarkistaa tuo valikoivan USB:n asetus. Tosin nyt en kyllä tiedä mistä se löytyy XP:sta, mutta Windows 7:sta se löytyy virranhallinta-asetuksista ja sieltä muuta virranhallinnan lisäasetuksia ja sieltä USB-asetukset.

Nummika

Tuota usb palikkaa epäilen minäkin, itellä oli hetken aikaa vista ja tuollainen usb palikka ja ongelmia piisasi.
Kokeile laittaa telakka ja com-portti takaisin ja katso toimiiko.

Naruskan Ukka Matinpoika

Ukka teki esitetyt vaihdokset. USB -palikkaa en vielä heittänyt ikkunasta ulos, mutta toiminnasta sen poistin. Ensimmäisen palikattoman vuorokauden perusteella voisi olettaa, että siinä se häikän aiheuttaja oli.

Nämä USB-härpäkkeet ovat muussakin osoittautuneet enempi tai vähempi epäluotettaviksi vermeiksi. Kun noita esimerkiksi USB-liittimiä katsoo ja vertailee vanhoihin kunnon ruuvattaviin esimerkiksi comporttiliittimiin, niin lapsellisiahan ne ovat jo kosketuspinnoiltaan. Lisäksi sitten on se niissä oleva sisuskalutekniikka, joka painoltaan ei ainakaan niin kovin erikoiselta vaikuta. Rautaa siellä on hintsunlaisesti. Sieltä kun niitä Kiinassa ja Intiassa sylykee liukuhihnalta vaikkapa laivakontillisen, niin varmasti muutama maanantaikappale survoontuu läntisille markkinoille. Ja muuallekin.

Tämän Lenovon ongelmahan on tuon telakan kautta kytketyt liittimet. Ne kun eivät tottele sähkökatkoksen jälkeen palautunutta sähköyhteyttä, kuten koneen omiin liittimiin liitetyt vermeet tekevät. Tästä syystä Ukkakin koko ongelmia aiheuttaneen välipalikan investoi, kun kesällä sähkökatkokset ovat yleisempiä kuin talviaikaan.

Ilman telakkaakin Lenovo tietenkin rallattaisi, mutta telakassa on se etu, että Miihkalin mainitsemat kuumenemisongelmat ovat vähempänä, kun läppäri saa ilmaa alleen telakan pidellessä konetta pöydän pinnasta pari senttiä irti.

Seuraavaa sääkoneen investointia varten voisi tietenkin kuunnella tarkalla korvalla, mikä laite olisi Lenovoläppäriä käyttökelpoisempi sääkone tämän palstan immeisten mielestä. Toimintavarmuuteen tässä mielellään totuttelisi, koska juuri mikään ei niin paljoa harmita koko tässä hommassa kuin katkokset varsinkin, kun nitä alkaa tapahtumaan päivittäin tai edes viikoittain. ::) ;)

www.naruska.com

weatherc

LainaaSeuraavaa sääkoneen investointia varten voisi tietenkin kuunnella tarkalla korvalla, mikä laite olisi Lenovoläppäriä käyttökelpoisempi sääkone tämän palstan immeisten mielestä. Toimintavarmuuteen tässä mielellään totuttelisi, koska juuri mikään ei niin paljoa harmita koko tässä hommassa kuin katkokset varsinkin, kun nitä alkaa tapahtumaan päivittäin tai edes viikoittain.

Itse laittaisin sääkoneeksi vähäruokaisen Atom-prosessorisen purkin (= sama mikä täällä käytössä). Se on siinä mielessä hyvä että on "normi tietokoneen muotoinen" eli purkissa on ilmaa eikä siten nuo läppärien hiet pääse yllättää. Sekä siihen saa haluttaessa lisätuulettimen asennettua helposti :)
Se kytkettynä UPS:iin niin avot.

Oma jököttää komerossa "headlessina" (= ei näyttöä, hiirtä eikä näppistä muuta kun tarvittaessa) eli yhteydet siihen hoituu tältä läppäriltä UltraVNC:n avulla.

Nummika

Toinen vaihtoehto on kokeilla pcmcia/usb adapteria jos lenovossa on pcmcia paikka, niiden pitäisi olla luotettavempia.
Hinnatkaan ei ole pahoja http://hintaseuranta.fi/tuote.aspx/7799