Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Aurinkopaneelit

Aloittaja weatherc, maanantai, 08.10.2012, 19:40

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc

Dedillä majaileva Silkeborgin asema Tanskan maalla meni ja asensi paneelit katolle (hinta 13000 DKK/vajaat 1800 €) :)
Lähtökohtana voidaan sanoa että heillä maksaa virtaska liki tuplasti mitä meillä kilowatilta.
Tanskan maalla homma toimii myös siten että ylimääräsähkön, jos sellaista tulee, ostaa sähköyhtiö.

Joka tapauksessa, totmooses vimpaimesta on tarkoitus saada ulos mahdollinen data nettiin asti sekä kytkeä yhteen sääaseman aurinkotietojen kanssa. :)
Ja tietäen että nordicweatherissä olevan "virtuaalivoimalan" suuntaan on kiinnostusta on tarkoitus koittaa saada aikaseksi jonkunlainen yhteys "aurinko-arvo vs tuotanto" jolloin voisi modata virtuaalivoimalan raja-arvot sen Silkeborgin mukaan. Sekä tietenkin näyttää Silkeborgin live-tietoja suomeksi :)

Olen ollut lukevinaan että aurinkotuotannollisesti ei pitäisi olla kovinkaan suurta eroa Etelä-Suomen vs Tanskan/Pohjois-Saksan välillä.
Myös jos jollain on aurinkopaneelit josta data saatavissa sekä sääasema jossa aurinkoanturi niin yhteyttä voi ottaa jolloin asiasta voisi rakentaa kunnon vertailu ihan todellisten lukemien perusteella. :)

systeemi

Tuommoisen virtuaalivoimalan kyhäsin kasaan. Teon alla vielä on mutta perustietoa pikkuhiljaa saatavilla. Ensi kesänä tulee paneelit käyttöön jos niistä saa virtuaalisesti tuotettua riittävästi sähköä.

http://www.kemiweather.fi/index.php?page=7sivu
Sääasema Nauska, Kemi

www.kemiweather.fi

weatherc

#2
Tuolla Silkeborgissa niitä on 18 x LG:n MonoX Black, kaverina SMA Invertteri ja SMA:n webbox

Ensimmäiset 3 päivää ovat tuottaneet sellaiset pikkasen vajaat 10 kWh jokainen. Myyjä oli kertonut että laskennallisesti pitäisi tuottaa vuoden aikana suunnilleen yhtä paljon kun OKT kuluttaa (eli kesällä myydään verkkoon ja talvella ostetaan verkosta).

http://www.silkeborg-vejret.dk/solceller.php on kuvia asennuskesta.

systeemi

Lainaus käyttäjältä: weatherc - maanantai, 08.10.2012, 21:11
Ensimmäiset 3 päivää ovat tuottaneet sellaiset pikkasen vajaat 10 kWh jokainen.



En osaa sanoa vielä mitä on olleet vuorokausi tuotot, mutta data on mysql kannassa tallessa ja siihen pitää mysql laskurit tehdä jotta saadaan vrk ja kk tuotot irti. Meidän leveysasteella on jo niin pimeää tähän aikaan vuodesta että mitään suuria tuottoja ei saa mitenkään. Omat toiveet on tuolla kesäkuukausina kun aurinko paistaa 24/7 ;D

Tuulimyllyn tuotto on optimoitu valmistajan ilmoittamalla käyrällä. Aurinkopaneelien tuotto on suoraan lineaarinen tuohon auringon säteilytehoon nähden.
Sääasema Nauska, Kemi

www.kemiweather.fi

weatherc

#4
LainaaAurinkopaneelien tuotto on suoraan lineaarinen tuohon auringon säteilytehoon nähden.
Tuo on yksi jota ainakin itse kiinnostaa koittaa saada selville tuosta Silkeborgin oikeasta datasta virtuaali-voimalaa varten, meinaan se ei välttämättä ole lineaarinen sinneppäinkään.
LG:n specsien mukaan tuotto tippuu alle 4.5% kun auringon teho tippuu 1000:sta 200 w:iin/m2

Niistä muutamista datoista mitä on kannassa tältä päivältä (kanta saatiin kasaan tänään) niin aurinkotehot eivät käyneet edes 200 watin yläpuolella mutta tuotanto kävi kyllälin 1700 watissa parhaimillaan ja auringon laskiessa tuotti 35 wattia vaikka aurinkoanturi oli jo nollassa.

systeemi

Lainaus käyttäjältä: weatherc - maanantai, 08.10.2012, 21:24

LG:n specsien mukaan tuotto tippuu alle 4.5% kun auringon teho tippuu 1000:sta 200 w:iin/m2

Tuo on oleellisen tärkeä tieto, mutta en ainakaan vielä ole löytänyt yhdeltäkään valmistajalta käyrää suhteessa auringonsäteilyyn (jos joku löytää jotain linkkiä niin olisin siitä kiitollinen). Tottakai tämä kalibroidaan kohdilleen heti kun jotain minkä mukaan sen tekee. Itsellä ollut ajatus testata pienellä 8cmX8cm paneelilla jännitteen ja virran tuottokyky. Ei vain ole automaatti mittausta tuohon joten joudun tekemään sen käsimittareilla ja motivaatio tähän on vielä hukassa.
Sääasema Nauska, Kemi

www.kemiweather.fi

weatherc

LainaaTuo on oleellisen tärkeä tieto, mutta en ainakaan vielä ole löytänyt yhdeltäkään valmistajalta käyrää suhteessa auringonsäteilyyn

Totta. Sehän on se mikä kiinnostaa varsinkin mitä täällä pimeässä pohjoisessa että missä kohtaa auringonsäteilyä se alkaa tuottamaan.
Toisaalta, tuo Tanskalainen systeemi jossa sähköyhtiö ostaa ylimääräisen tuoton hintaan x cnt/kWh niin kesän tuotto korvaa talven oston ainakin osittain ja esmex pohjoisen 24h aurinkohan voisi olla varsin tuottoisaa tuossa vaiheessa (onko muuten havaintoa että millaisissa lukemissa aurinkoantura hyrää keskiyöllä kesällä?)

Silkeborgissa käyty yli 3 Kw tänään aurinkoanturin kertoessa ~500w/m2.

weatherc

Muutama info tuolta Silkeborgin suunnalta joka saattaa kiinnostaa :)

- Hinta paketille vajaat 13000 €uroa (ei DKK kuten mainitsin ekassa viestissä)
- Maksimi teho 18 paneelille 4500 wattia.
- Näin lokakuun alussa tehty 3 päivän vertailu OKT:n kulutus vs tuotto kertoo että tuotettu enemmän mitä kulutettu, tuotto 43 kWh, kulutettu 38 kWh.
- Tanskan maalla hommasta saa 33% alemmat verot valtion suunnalta sekä 140€ takaisin sähköyhtiöltä, tämän lisäksi sähköyhtiö ostaa ylimäärä virran sekä tietenkin säästö itse sähkölaskussa, arvoitu noin 1400€ vuodessa.

Snowi

Itseäkin aurinkopaneelit kiinnostaisivat älyttömästi, mutta kyllä siinä jokunen vuosi menee ennen kuin alkaa "tehdä" voittoa eli on vähintään omilla noiden hankintojen osalta. Pitää vielä odotella alan kehitystä, sillä sekin ala kehittyy jatkuvasti.

weatherc

Lainaus käyttäjältä: Snowi - tiistai, 09.10.2012, 21:22
Itseäkin aurinkopaneelit kiinnostaisivat älyttömästi, mutta kyllä siinä jokunen vuosi menee ennen kuin alkaa "tehdä" voittoa eli on vähintään omilla noiden hankintojen osalta. Pitää vielä odotella alan kehitystä, sillä sekin ala kehittyy jatkuvasti.

Totta. Silkeborgissa oli laskettu että 7 vuotta. Ei se niin paha ole loppujen lopuksi. Ja mitä enemmän sähkönhinta nousee se nopeammin se tulee kasaan. Eikä kukaan tiedä mihin tahtiin Fortum & co puskee 14% hinnankorotuksia tulevaisuudessa jos jollakin verukkeella.