Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Lumetonko Suomi?

Aloittaja Naruskan Ukka Matinpoika, lauantai, 21.01.2012, 21:24

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Naruskan Ukka Matinpoika

Mitenkäs tuo lumimäärän pysytteleminen ilmoitetuissa lukemissa näillä Henkan uusituilla ja tosi hienoilla sivuilla oikeen menee? Onko se päivitysvaatimusten  aikaväli lyhentynyt, vai mikäs siinä on, että puolen metrin lumet ei meinaa taulukoissa kestää?

Vähänlaisesti on taulukossa olevilla asemilla lumitietoja, vaikka tuota valkoista kultaa taitaa olla Suomessa suunnilleen kaikkialla.

Omista tiedoistanikin lumimäärä oli tippunut taas kokonaan pois, vaikka siitä ei ole kuin muutama päivä, kun viimeksi päivitin lumet oikeaan syvyyteensä, kun määrä pitkästä aikaa täällä lisääntyi.

??? ???  :o

www.naruska.com

weatherc

Lumensyvyyttä ilmoittavia ei ole kovinkaan montaa asemaa.
Mulla herännyt uudestaan aatos koittaa saada WD-asemien kohdalla luenta suoraan clientrawextrasta jossa se löytyy. Näin riittäisi kun sen päivittäis sinne WD:seen. Mutta pitää ensin keksiä keino eristää ne jotka eivät ikinä sitä päivitä vaan siellä on joku vanha lukema koska viimeksi kun tuota kokeilin niin oli asemia joilla x cm keskellä kesääkin....

NWN nollaa syvyydet automaagisesti, en nyt muista tarkistamatta, mutta 3 tai 4 päivän päästä siitä kun päivitetty. Näin ettei jää roikkumaan sinne.

systeemi

Lainaus käyttäjältä: weatherc - sunnuntai, 22.01.2012, 00:12
NWN nollaa syvyydet automaagisesti, en nyt muista tarkistamatta, mutta 3 tai 4 päivän päästä siitä kun päivitetty. Näin ettei jää roikkumaan sinne.

Miksei se voisi olla niin että nollaa keväällä. Esim vappuna alkaa olemaan lumet aika vähissä joka puolella suomea.
Sääasema Nauska, Kemi

www.kemiweather.fi

Naruskan Ukka Matinpoika

Neljän päivän päivitysväli ei kuulosta olevan kotoisin oikeen mistään. Ehkä se soveltuu sinne etelään niille asemille, jotka sijaitsevat alueilla, joilla lumi tulee ja menee ympäri vuoden. Niille voi tehdä vaikka neljän tunnin säännön, jos niikseen tulee.

Ukka asuu alueella, missä lumet ovat maassa keskimäärin lokakuun lopulta huhtikuun loppuun. Siihen väliin sopii hieman liikaa neljän päivän päivityksiä. Neljä päivää on myös sen pituinen jakso näin keskitalvella, että lumenpaksuudelle ei monestikaan tapahdu mitään. Eikä se sentti tai muutamakin sentti suuntaan tai toiseen oikeasta lumimäärästä ole niin merkittävää. Se on, jos puolen metrin lumimäärä tammikuussa yhtäkkiä nollaantuu jollain sivustolla, kun se käytännössä juurikaan ei ole mahdollista.

Ymmärrän minä senkin, ettei ole Henkan sivuille kunniaksi, jos heinäkuussa jollain Suomen asemalla on merkittynä 10 senttiä lunta.

Jollain systeemillä sääasemien harrastajat olisi sitoutettava pitämään huolta asemiensa lähettämien tietojen oikeellisuudesta. Lumen osalta silmukka on liian kireällä neljän päivän säännöllä.

Epäsuhdat ilmoitettujen lukemien ja oikean lumimäärän osalta näkyvät jo kamerakuvissa. Systeemin esitys ei kaukana oikeasta ole. Keväällä peliä voi tarkentaa lyhyempiin päivitysväleihin juuri vapulta.  ;)

www.naruska.com

tito

Lainaus käyttäjältä: Naruskan Ukka - sunnuntai, 22.01.2012, 10:20
Neljän päivän päivitysväli ei kuulosta olevan kotoisin oikeen mistään. Ehkä se soveltuu sinne etelään niille asemille, jotka sijaitsevat alueilla, joilla lumi tulee ja menee ympäri vuoden. Niille voi tehdä vaikka neljän tunnin säännön, jos niikseen tulee.

Ymmärrän minä senkin, ettei ole Henkan sivuille kunniaksi, jos heinäkuussa jollain Suomen asemalla on merkittynä 10 senttiä lunta.

Olen Ukan kanssa samaa mieltä. Muutaman kerran olen päivittänyt lumensyvyyden, vaan olen luopunut kun ei viikkoakaan lukemat ole pysyneet.
Nykyisellään lumensyvyys ei anna minkäänlaista kuvaa lumitilanteista sääasemilla viime talviseen systeemiin verrattuna.

Tämä ei tarkoita, että kritisoin NWN:ää, mutta pitempi aikaväli päivityksiin tarvittais ainakin keskitalvella.
Jokaisen pitäisi kuitenkin huolehtia lumensyvyyslukemien muutoksista jos sinne niitä laittaa.



weatherc

#5
LainaaMiksei se voisi olla niin että nollaa keväällä. Esim vappuna alkaa olemaan lumet aika vähissä joka puolella suomea.
Siksi koska NWN on muuta kun pelkkä Suomi. On asemia jossa voi oikeasti olla lunta juhannuksenakin tai heinäkuun lopussakin.
Toisaalta se toimii jo tavallaan tuolla tavalla koska lumesyvyyssaraketta ei edes näytetä taulukossa kesällä (kesäkuu-syyskuu) ja pallukassa se näkyy vain jos lukema on yli nolla.

LainaaNeljän päivän päivitysväli ei kuulosta olevan kotoisin oikeen mistään
Se on ollut kehissä jo pari vuotta joten se ei ole mitenkään uusi systeemi. Sen toiminta ollut pikkasen niin ja näin välillä mutta viime vuonna se toimis.
Alussa kokeilin nimittäin sitä ettei nollattu ja se ei toiminut laisinkaan, kuten ei toiminut se että WD-asemien kohdalla luin sen clientrawextrasta, "kiitos" ne asemat jotka päivittivät lumensyvyytensä kerran tai WD:n osalta on joskus laitettu jotain siihen eikä sen jälkeen vaivauduttu nollaamaan se ja näiden "nukkuvien" asemien "ansiosta" se aikaraja tuli alunperinkin.
Eli aikaraja on oltava kuin kauan syvyys on näkyvissä, muuten alkaa sähköpostit olemaan täynnä viestejä tyyliin "miksi asemalla X ollut sama lumensyvyys jo vikkoja?".

LainaaJollain systeemillä sääasemien harrastajat olisi sitoutettava pitämään huolta asemiensa lähettämien tietojen oikeellisuudesta. Lumen osalta silmukka on liian kireällä neljän päivän säännöllä.
Kun olisikin noin hyvin, eli ei toimi. "Aktiiviharrastajia" jotka ovat ajan hermolla kun 230:stä asemasta on ehkä 30, jos sitäkään. Loput ovat pikemminkin tyyliin "liittäneet aseman ja se siitä".

Eli kokonaisuudessaan systeemi pitää toimia vaikkei asema "ole hereillä" ja korjata mahdolliset virheet jos havaitsee niitä koska asema ei välttämättä tee mitään asialle, välttämättä ikinä.
Koskee lähes kaikkia suureita, ei vain lumen syvyyttä, esim. löytyy asemia jolla lämpötila pomppii taivaisiin auringonpaisteella ja niitä jolla tuulilukemat ovat tyynellä/heikolla tuulella OK mutta kovemmalla tuulella heittää hurrikaanilukemia kehiin jne.

weatherc

Koska lumen syvyys on kuitenkin muuttuva arvo niin vaikka pidentäisin aikaa jota näkyvillä ja ottaen huomioon sen faktan ettei asema välttämättä päivitä sitä niin viikkoon sen voisi laittaa mutten sen pidemmäski sitä kyllä menisi.
Jo viikkokin voi saada postiliikennettä aikaseksi tyyliin "hei täällä lumi sulannut mutta asema X ilmoittaa syvyydeksi Y cm"...


Naruskan Ukka Matinpoika

Ukka ei ymmärrä tietoteknisistä mahdollisuuksista laittaa asemakohtaisesti jotain erityisjuttua kullekin asemalle. Jos se kuitenkin olis mahdollista, niin lumensyvyyden ilmoittaminen olisi semmoinen erityisjuttu, että ne asemat valjastettaisiin asemakohtaisilla säädöillä. Lumitietojen päivityksestä voisi olla selkeä sopimus, jonka rikkojat pullautettaisiin järjestelmästä ulos, tarvittaessa ikiaikaisesti.

Pidän lumitietoa yhtenä tärkeimmistä säähän ja olosuhteisiin liittyvästä tiedosta. Ei vähiten siksi, että talvisten harrastajien keskuudessa on paljon niitä, jotka hommeleilleen etsivät lunta. Sellaisia ihmisiä on Ukankin intresiipiirissä lukuisia ja tiedän, että he seuraavat lumitilannetta ympärivuotisesti. Keskitalven lumimääristä hanki-immeiset pystyvät paljon päättelemään, millaiset ovat esimerkiksi Lapin myöhäiskevään olosuhteet.

Jos päivitysaikaa ei saada nykyistä pidemmäksi, niin täytyy sitten laittaa kellit soittelemaan neljän päivän välein lumiherätyksiä, olipa satanut eli ei, tai olipa lumenpinta laskenut eli ei.

Aloitinkin jo tänään Täpläporoni kouluttamisen tarkkailla lumitilannetta ja kaulakellollaan makuuhuneen ikkunan alla kilistämisharjoitukset, että Ukka paitsi muistaa päivittää muutokset, myös muistaa neljän päivän säännön. Saatan opettaa Täplän vielä päivittämään tiedot NWN:n sivuille, kunhan löydän pakkasenkestävän ja koparakäytön kestävän näppäimistön tarkoitukseen.  ;)

www.naruska.com

weatherc

LainaaPidän lumitietoa yhtenä tärkeimmistä säähän ja olosuhteisiin liittyvästä tiedosta. Ei vähiten siksi, että talvisten harrastajien keskuudessa on paljon niitä, jotka hommeleilleen etsivät lunta. Sellaisia ihmisiä on Ukankin intresiipiirissä lukuisia ja tiedän, että he seuraavat lumitilannetta ympärivuotisesti. Keskitalven lumimääristä hanki-immeiset pystyvät paljon päättelemään, millaiset ovat esimerkiksi Lapin myöhäiskevään olosuhteet.
Se on totta. Ja siksi onkin lumensyvyys ollut aika korkealla prio-listalla NWN:ssä alusta alkaenkin koska mielenkiintoa sen suhteen on olemassa ja onhan esmex. Norjalaiset vuoriasemat, kuten Tindevegen-asema joka 1300 m korkeudessa, sellaisia että siellä voi periaatteessa sataa lunta mihin aikaan vuodesta tahansa.

LainaaUkka ei ymmärrä tietoteknisistä mahdollisuuksista laittaa asemakohtaisesti jotain erityisjuttua kullekin asemalle. Jos se kuitenkin olis mahdollista, niin lumensyvyyden ilmoittaminen olisi semmoinen erityisjuttu, että ne asemat valjastettaisiin asemakohtaisilla säädöillä.
Koodillisesti tämä on mahdollista, ja onkin muutamassa kohtaa käytössäkin, koska jokaisella asemalla on ID-numero. Tämä on kuitenkin manuaalista säätöä ja siten ei mene ihan siihen ideaan että "homma pitäisi toimia automaagisesti" tai että asema voi itse säätää niitä, joko jäsenalueelta tai asemansa avulla.

Tosin tuo uusi jäsenalue antaa kyllä mahdollisuuksia lisää sen suhteen että mitä sen avulla pystyisi tekemään, josta käytössä toistaiseksi lähinnä filujen urlit ja lumesyvyys lukemana. Mutta koska se toimii nordicweatheristä käsin täysin niin on helppo lisätä/muokata sitä jos on tarve.  :)

Idea1:
Rasti-ruutuun jäsenalueella jossa sitoutuu pitämään lumensyvyyden "ajantasalla" jolloin aikarajaa ei olisi. NWN Adminilla oikeus poistaa rasti asemalta ilman sen kummempia selityksiä jos niin on ettei päivitäkkään vaan jää sama lukema ikuisuudeksi ja tämän jälkeen asemalla ei olisi enää "rasti-mahdollisuutta".
Ilman rastia oleva lumesyvyys katoaa 4 päivän päästä automaattisesti.

Idea2:
WD-asemille joku systeemi jolla lukea clientrawextra.txt. Voisi käyttää samaa rastia siinä, jos rasti ja WD se luetaan clientrawextrasta muuotin ei sitä tehdä.

Naruskan Ukka Matinpoika

Minähän tiesin jo edellistä kirjoitaessani, ettei Henkalle mikään ole ylipääsemätöntä. Laittelehan vaan rastiruutuun-menetelmät toimeksi, niin saadaan lumet pysymään sivustoilla. Maassa ne täällä pysyy toistaiseksi pitelemättäkin ja eikun lisääntyvät... ;)

www.naruska.com