Sääaseman laitteiston päivitys

Aloittaja Rambe, maanantai, 14.11.2011, 04:19

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Rambe


  Moikka

Posti tuo lähiaikoina paketin, jossa Davisin Pro2.  :D
Tarkoitus olisi laitaa mittarit "tositoimiin" vuodenvaihteessa.
Eri ketjuja lueskeltuani ajattelin laittaa uuden lelun päreiksi ja modata jonkin verran.
Sadekippoon lämmitin ja tuuletin säteilysuojaan.

Olisin kiitollinen jos kertoisitte olisiko jotain muuta viriteltävää talven tuiskuja vastaan ko. laitteelle.
Saisi aseman nippuun kerralla eikä tarvitsisi kamppailla mahdollisia pakkasia vastaan. ::)
Olen kylläkin suunnitellut paikat silleen,että olisi helppo huoltaa tarvittaessa.
Paikkojen sijoittelu on kuitenkin sillai mutu asiaa, kun en ole nähnyt laitetta livenä ja miten tuon yhdistelmän voi "levittää" parhaille paikoille.

Saattaa kyllä olla, että tuon PC:n ja Davisin avio tuottaa meikäläiselle vaikeuksia, mutta ehkä palaan kyseiseen liittämiseen myöhemmin.

systeemi

Ei kai sitä muuta tosiaan ole noissa paikoissa kuin:

- Tuulimittari korkealle esteettömälle paikalle. (itsellä talon harjalla + 2m varsi, saisi olla korkeammalla).

- lämpömittari n. 1,5m maasta ja pari metriä seinästä. Käsittääkseniaurongon paisteelta suojassa eli hyvä jos olisi varjossa? (Itsellä "katoksen" alla jossa ilma vaihtuu ja noin reilu metri seinästä(ei hyvä))

- sademittari esteetön sade ; ) joo eli ei puita oikein lähellä ettei ole lehtiä täynnä aina. (Itsellä talon katolla kulkutasossa kiinni. (ajatus muuttaa maanpinnalle n. 1.5m varteen).

- Itse ehdin tilata jo dataloggerin pro2:n, mutta en tilannut vielä tuota pro2:sta kun sain 3600 LaCrosseen varaosan. Luulin kyllä ettei 3600 enää saa osia.

- Jos sinulla on 1-wire niin laita tuohon sadekippoon lämpötilanturi. Sillä helppo seurata sadekipon lämpöä.

Ja ainakin itse pyrin auttamaan niin paljon kuin mahdollista kysy vaan. Itsekkin joutunut huutelemaan apuja täällä foorumilla jo useaan otteeseen.
Sääasema Nauska, Kemi

www.kemiweather.fi

Snowi

Lainaus käyttäjältä: systeemi - maanantai, 14.11.2011, 09:30
- lämpömittari n. 1,5m maasta ja pari metriä seinästä. Käsittääkseniaurongon paisteelta suojassa eli hyvä jos olisi varjossa? (Itsellä "katoksen" alla jossa ilma vaihtuu ja noin reilu metri seinästä(ei hyvä))

Virallinen asennus taitaa olla 2m metriä maasta, mutta ei se näissä harrastaja-asemissa ole niin justiinsa  :). Itse pyrin kuitenkin tästä lähin asentamaan kaikki asemat tasan kahden metrin korkeuteen ja mieluiten nurmikkopinnan yläpuolelle.

Davisin 24h tuulettimella tai yleensä tuulettimella varustettu malli ei tarvitse välttämättä olla varjossa. Ongelma tossa asennuksessa on se, että jos on langaton versio, jossa on vielä aurinko-anturit, niin silloin asemahan täytyy asentaa paikkaan, jossa se saa mahdollisimman hyvin aurinkoa. Jos lämpöanturille ei tee pidempää johtoa, niin silloin sekin on samassa paketissa auringossa. Mutta kyllä tuo tuuletin sen verran hyvin toimii, että tuollaista asennusta voi käyttää.

Lämpöanturin asennus katokseen ei ole kauhean hyvä idea, sillä katoksen alla on selvästi lämpimämpää varsinkin talvisin kovien pakkasien aikaan. Kesällä ero ei ole niin iso, mutta yölämpötilat ovat vähän lämpimämmät.
Itsellä oli lämpöanturi asennettu ison katoksen alle ja lähelle seinää ja se teki sen, että talvella lämpötilat olivat lämpimämpiä mitä oikeasti. Noin vuosi sitten asensin sääaseman kahden metrin korkeudelle taivasalle, mutta paikka ei ole vielä se lopullinen, vaan tarkoitus olisi jossain vaiheessa asentaa se nurmikon yläpuolelle.

weatherc

Tuo systeemin listahan kertoo ne olennaiset aika hyvin. :)
Tosin, lähes aina näin "kotiasemalla" joutuu joustamaan jostain ja käyttämään luovaa mielikuvitusta.  ;)
Ehdoton vinkki on että kun asennat, älä tee siitä "lopullista" ihan heti jos suin mahdollista vaan anna olla muutaman päivän että näet miten toimii ja tarvittaessa tee hienosäätöjä.

Mitä Davikseen tulee niin kaikki anturit saa erilleen toisistaan (lämpö/kosteus on sama anturi), se käyttää sekä 4 että 5-karvaista normi puhelinkaapelia + RJ-liittimiä, eli ihan perusjohtoa. Myös ISS:n (se valkoinen kytkentäboxi sadeämpärin kyljessä) saa irti todella helposti.
Jos "langaton" niin anturit ovat langallisena kytkettynä tuohon ISS:iin ja se langaton osuus on siitä konsolille.
Mulla on kaikki "irrallaan" tosisitaan joka helpottaa asentelua aika mukavasti (tosin johtoa on sitten pikkasen enemmän ;))

Rambe


  No niin, tässä olkkarin lattialla koko laatikollinen tavaraa purettuna ja ihmeteltävänä.

Sen verran katselut, että näyttää saavan palasiksi ja ympäri pihaa.
Miten noiden piuhojen pituuden suhteen on, kuinka pitkiksi voi venyttää.
Ainakin tuossa tuulimittarissa oli piuhaa jonkinverran.
Näytti olevan kolvilla asiaa kun vaihtelee johtoja, oli tinattuna toisesta päästä.
Niin laitteena on langaton malli, eli pihat pitäs riittää tohon ISS-boxiin.

Tuulettimeksi olen jo aiemmin hankkinut Bilteman aurinkokennotuulettimen akulla.
Kunhan saa vain palaset yhteen.

Satuin löytämään "telttapatjaa"(semmosta ohutta n.5-7mm) ja siinä foliotoisella puolella. Siitä pitäis sulloa eriste sadekippoon.
Sitten löysin vanhojen autonosien seasta tommosen jälkiasennus istuinlämmittimen ja ajattelin kokeilla siitä ottaa vastuslangan ja termostaatin
uusiokäyttöön. Voipi mennä suohon ja syvälle, mutta katsotaan mitä tulee. (sähkösyöppö saattaa kylläkin olla) ???

Lueskelin jostain ketjusta, sadekipon vahaamisesta, jolloin vesi valuisi helpommin lusikalle. Onko kokemuksia/hyötyä.

No ainakin intoa enemmän tässävaiheessa riittää. Ja Olssonin Klasun asema saa siirtyä hieman "takavasemmalle" ;D

weatherc

Itse olen jatkanut nuo piuhat eli uutta putkeen vanhan jatkeeksi. Liittiminä vesitiiviit Scotchlokit vekoy:stä ja uudet RJ-liittimet toiseen päähän. :)
http://www.vekoy.com/product_info.php?products_id=15910

Scotchlokit ovat olleet sen verran talvitestissä että aurinko/uv-antureiden liittimet ovat ilman sen kummempaa suojaa taivasalla ja hyvin ovat toimineet. (kop-kop) :)

Mitä pituuteen tulee niin kymmenkunta metriä menee kyllä vielä ihan lepposasti (taitaa virallinen max olla jotain 50m). Se tuulihärvelin vakiojohto on 12m  ;D
Pikku huomatuksena, lämpö/kosteusanturin johto on siiten 5-karvanen kun muut ovat 4-karvasia jollen ihan väärin muista ;)

Snowi

Noi scotchlokit voi varmuuden vuoksi kääriä vaikka sähköteippiin, niin ei pitäisi ongelmaa olla missään olosuhteissa  ;D

Ylimääräistä johtoa ei kannata kauheasti olla, joten jos sinulla on kaikille antureille jotkut tietyt paikat jo valmiina, niin niiden perusteella kannattaa mitata johdon niin, että ottaa vähän ylimääräistä, mutta ei mitään älytöntä määrää. Kyllä nuo kuulemma aika pitkät saa olla, mutta häiriöitä tai virheitä saattaa tulla, jos vetää tyyliin 100 metriset johdot :). Toi 50m on aika hyvä raja noille. Itsellä oli muistaakseni 25 metrin lämpöanturin johto ja hyvin on toiminut, eikä tullut mitään virheitä lämpötilan mittaukseen.

weatherc

Mulla taitaa lämpö,uv ja aurinko-johdot olla jotain 6-8m luokkaa, muistaakseni tilasin sitä 4-karvaista 15m ja pistin puoliksi kun noille uv/auringolle rakentelin johtoa. :)
Lämpöanturin liitoksen olen piilottanut säteilysuojan sisään ja sadeämpärin on sen alla nippusiteellä kiinni. :)
Ja onhan tuo langallisen vakiojohto ISS:ltä konsolille aivan järkkyn pitkä, se taitaa olla 20m jollei 25m tai ylikin, ainakin sitä on ihan älyttömästi, no, ei lopu ainakaan kesken jos joutuu liittimen ottamaan irti ;D

Rambe


  Partcolle lähti tilaus 4- ja 6-karvaista piuhaa (modularkaapelia) 30m:n pätkät, liittimiä nippu.

Ei tossa tule ku max 15m vetoja. Tänään tallustelin katolla ja suunnittelin mihin laitan tuulihässäkän maston.

Oli taas naapureilla ihmettelemistä. :o

Nämä jutut jo kuuluis tonne toiseen ketjuun, joten kun uutta ilmenee jatkan tuolla rakentelu ketjun alla. :-X

teutari

Uv/aurinko sensoreille täälläkin on tehty piuhan jatkoa minkä tein Cat5 e kaapelilla.
Sen verran vanhaa koulukuntaa ollaan että liitokset tietenkin tinaamalla ja kutistesukkaa niiden päälle. ;) ;D