Salama tuhosi (ainakin) tuulimittarin

Aloittaja J.Jäntti, perjantai, 22.07.2011, 00:46

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

J.Jäntti

21.07.2011, noin kello 05:00, katkesi FinWX Karjalohja-12:n säätietojen lähetys.
Häiriön tyypiksi ilmoitettiin yli nelituntiseksi venynyt sähkökatko, ja noin 300-400m päähän iskenyt maasalama. Sähköjen katkeamisen seurauksena UPS hyytyi myös ja tietoliikenne sääasemalta ulos pysähtyi kokonaan.

Järjestelmät ja tietoliikenne saatiin ylös sähköjen palauduttua, mutta sääaseman tiedot eivät enää päivittyneet ja yhteys ulkoantureihin havaittin olevan poikki. Vikapartio lähti sääasemalle tilannetta tutkimaan ja paikalle saavuttiin noin kello 19.

Sääaseman ulkoanturit saatiin synkronoitua sääaseman kanssa uudelleen melko vaivattomasti, mutta tuulimittari jäi ainoana anturina näyttämään viivoja mittauslukemiksi, eikä sitä saatu palautettua toimintakuntoiseksi. Vikapartion näkemykseksi jäi, että tuulimittari rikkoontui lähelle lyöneen maasalaman aiheuttamasta induktiopiikistä, joka indusoitui yli 30-metriseen kaapeliin. Rikkoontumista ei voitu virallisesti vahvistaa.

Sademittari lakkasi katkoksen seurauksena myös mittaamasta silloin vielä ennätyksellistä sademäärää ja jäi 11.4mm lukemaan, vaikka sääaseman "varamittari" mittasi kokonaissadelukemaksi yli 40mm. Toistaiseksi ei ole selvillä, onko salama pimentänyt myös sademittarin. Mittarin tilanne saadaan selville seuraavan sadealueen ylitettyä sääaseman.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------