Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

01.06.2011

Aloittaja Snowi, maanantai, 30.05.2011, 22:25

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Snowi

Ajattelin avata tämän päivän jo vähän aikaisemmin, sillä nyt näyttää siltä, että ensi keskiviikosta on tulossa vuoden tähän asti kovin ukkospäivä  :). Kesäkuu siis aloitetaan todennäköisesti heti kunnon ukkosilla.
Oma wxsim-ennuste on ennustanut jo pitkään wxsimin omalla ukkosasteikolla 3-4 lukemia. Yli 2 tarkoittaa ukkosriskin olevan koholla ja yli 4 arvot todennäköisiä ukkoskuuroja ja mahdollisesti voimakkaita. Ennusteen mukaan kastepiste olisi korkeimmillaa 14 asteessa, joka siis on jo aika reipas lukema. Kunnon hellettähän keskiviikolle on luvattu joten se nostaa heti ukkosriskiä  :)

Myös ilmatieteen laitos ennustaa ukkosien olevan todennäköisiä ja mahdollisesti jopa voimakkaita. Pätkä HS:n uutisesta:

"Kainuusta Poriin ulottuvan linjan pohjoispuolella on sen sijaan huomattavasti viileämpää. Päivälämpötila jää noin 15 asteeseen, ja alueella saatetaan saada voimakkaitakin ukkoskuuroja.
'Siitä saattaa tulla kesän ensimmäinen kunnon ukkospäivä', Korpela sanoo. Hän kuitenkin lisää, ettei ukkosten esiintymistä voida vielä sanoa varmaksi."

finilves

Päivällä katselin Vuokatin tutkaa, onko siinä suuntaus kohdallaan, minun mielestä sitä pitäisi kääntää ainakin 20 astetta myötäpäivään.

Snowi

Lainaus käyttäjältä: finilves - maanantai, 30.05.2011, 22:49
Päivällä katselin Vuokatin tutkaa, onko siinä suuntaus kohdallaan, minun mielestä sitä pitäisi kääntää ainakin 20 astetta myötäpäivään.

Pitäisi olla asteen tarkkuudella säädetty juuri pari päivää sitten. Suuntaus tehtiin Kainuun alueella olleen myräkästä saadun datan perusteella ja kalibroinnin jälkeen solut osuivat erittäin hyvin kohdalleen. Vertailu kohteena toimi sekä rakentaja.fi tutka että RaPu-tutkakuva.
Mihin oikein vertasit näitä tämän päivän iskuja? Sillä aina kannattaa verratta johonkin lähteeseen, josta saa erittäin tarkat tiedot salamoista, tosin yleensä vain maasalamoista. Yksi hyvä on rakentaja.fi:n sääpalvelu, mutta se vaatii rekisteröitymisen. Yksittäisten iskujen perusteella ei suuntauksia kannata tehdä, kuten weatherc aikaisemmin sanoi, vaan solujen perusteella. Tosin jonkinlaisen suuntauksen saa jo yksittäisistä salamoistakin.

finilves

Minä vertasin liminkaan päivällä. Sinulla tarttui solu Kemi- Ranua akselille ja Limika näytti Kuusamon lähelle.
Voihan se olla että molemmat näytti liian pitkälle. Oulussa oli tänään sellainen keli, että ukkosta voi olla vaikka missä.
Minä seurasin tässä enne, josta päättelin että on sama virhe, mikäli kohdistanut voi olla oikeassa.

Snowi

Jaa tarkoitat tuota solua. Se meni itseasiassa liian pitkälle ja tämä johtui siitä, että pohjoista puolta ei ole vielä päästy kovin hyvin kalibroimaan, soluja siellä kun ei ole kauheesti vielä ollut. Ilmeisesti sekä Vuokatti että Liminka näytti solun selvästi väärään paikkaan, sillä oikeasti se sijaitsi aika tarkalleen Pudasjärven kohdilla, vähän sen oikealla puolella. Tästä solu sitten matkasi kohti Kuusamoa, mutta ehti kuihtua jo ennen puolta väliä. Tosin myös Kuusamossa esiintyi pienoista salamointia 13:30 aikoihin.
Suuntaus oli siis Vuokatin tutkalla juuri oikea, mutta solu vain meni 100km liian pitkälle. Pitää yrittää kalibroida toi solu kohdilleen huomisella.

Kalibrointi ja muu vertailu kannattaa siis aina tehdä jonkun "virallisen" lähteen mukaan, eikä yksittäisen ukkostutkan mukaan. Kolmiomittausdata on hyvä vaihtoehto ja sitten tosiaan toi rakentaja.fi tutkakuva tai erälehden tutkakuva.

Snowi

Nyt on sitten FMI:n puolelta annettu oranssit ukkosvaroitukset näille alueille: Etelä-Pohjanmaa, Kainuu, Keski-Suomi, Pirkanmaa ja Pohjois-Savo. Samoilla alueilla on myös rankkasateen varoitus, jossa varoitetaan vettä satavan pahimmillaan tunnissa yli 20mm. GFS-karttojen perusteella voimakkainta salamointi olisi Pohjois-Savon ja Kainuun alueella siinä kello 14.00-17.00 paikkeilla. Jos parasta paikkakuntaa rajun ukkosmyrskyn bongaamiselle pitäisi sanoa, niin Iisalmi voisi osua aika hyvin kohdalleen, mutta sen näkee sitten huomenna  :)

Myös Viron ja Latvian alueella näyttäisi olevan huomenna voimakasta salamointia, joten Etelä-Suomen ukkostutkat saavat ainakin kalibrointidataa  :)

teutari

Lainaus käyttäjältä: Snowi - tiistai, 31.05.2011, 18:51
Myös Viron ja Latvian alueella näyttäisi olevan huomenna voimakasta salamointia
Riikassa näyttäisi iltapäistä alkaen olevan aikamoista välkettä. :)

Snowi

Nyt myös myrskyvaroitus.com on antanut pienelle alueelle maksimivaroituksen, eli vaaleanpunaisen vaarataso 3:n. Vielä odotellaan estofexin uutta ennustetta.

Sanni

Jo olisi aikakin! Mulla on nimittäin muutamana iltana särkeny päätä niin maan perusteellisesti ettei edes iskiaslääkkeet ole auttaneet ja näin ollen pääsykokeisiin lukemisen aloittaminen on pahasti viivästynyt eikä työasiatkaan luista. :D Mutta se ei ole painavin syy miksi odottelen ukkosia. Epäreilua on vaan se että kovimmat ei varmaan osu tänne.

Aamulla tosin jo ennen seitsemää oli niin lämmin että voi toden teolla sanoa kesän alkaneen! +17 astetta näytti silloin fmi:n mittari. Kosteata on myös. Sääolot ainakin mahdollistaa ukkoset jos ei muuten. Ei kun odottelemaan ja kamera mukaan asioille :)

Snowi

Nyt on ainakin Kainuun pohjoisosissa aikamoinen salamointi käynnissä ja tuo ukkossolu sen kuin kasvaa. Sadetutkakuvan mukaan sadekin lienee aikamoista, sillä alue on lähes täysin tuon tummanpunaisen värinen. Oulussakin näyttäisi olevan ihan mukava tulvasade tällä hetkellä  ;D