Kameratolppavihjeitä

Aloittaja Naruskan Ukka Matinpoika, keskiviikko, 27.04.2011, 15:18

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Naruskan Ukka Matinpoika

Ukka käväisi viime viikonlopun aikana sen verran katolla kiipeilemässä, että sääaseman kameratolpan harusvaijerit asennettiin uudelleen. Pienellä miettimisellä harusten kiinnitysmekanismia muutettiin niin, että yhdeksän erillisen haruksen sijaan tolppaa tukee vain kuusi harusta, jotka nekin asennettiin niin, että kukin kolmesta harusparista on irrotettavissa ja kiristettävissä yhdestä kiristimestä.

Kuvat ehkä selventävät, mitä Ukka ei-insinööri tarkoittaa. Yleiskuvasta näkyy, että harukset ovat kiinni metallisen kameratolpan ala- ja yläpäästä. Tolpassa ja katolle rakennetussa kulkulaakongissa on kiinnitettynä alumiiniset A-tikkaat, joita pitkin voi nousta ylöspäin, kun teleskooppirakenteinen tolppa lyhennetään liitoskohdistaan silloin, kun kamerat on laskettava alas.

Kukin samaan suuntaan lähtevistä vaijereista on yläpäästään kiinni kiinteästi. Ylävaijeri kiertää kattokiinnikkeen kautta yhtenäisenä ja on kiinnitetty tolpan alakolmanneksen kohdalle vanttiraudalla, joka mahdollistaa vaijerin sekä löysäämisen että kiristämisen. Vanttirautaa on löysättävä ennen tolpan laskemista, koska tolppaa ei pysty nostamaan takaisin asennuskorkeuteensa, jos vaijeri on normaalikireydessään. Vanttirauta mahdollistaa vaijerin pituuden lisäämisen tilapäisesti viitisentoista senttiä.

Teleskooppitolppa on liitoskohdistaan lukittu kahdella siipipultilla, jotka lukittuvat ja irtoavat pelkillä näppivoimilla ilman työkaluja. Molemmissa liitoksissa on lisävarmistuksena sokkatappi, joka lukitsee yläputken sen alapäästä sen jälkeen, kun jatko-osaa on nostettu sokkareiän yläpuolelle.

Kun tolppa on nostettu huoltohommien jälkeen täyteen mittaansa, voidaan vanttirautoja kiristää pyörittämällä vuorotellen, jolloin kaikki kuusi vaijeria kaksi kerrallaan kiristyvät tasaisesti ja tolppa asettuu suoraan. Älyttömän tiukalle vaijereita ei ole tarvetta kiristää, koska aivan liikkumattomaksi kameraa ei tarvitsekaan saada. Tuuli voi sitä muutaman sentin suuntaansa liikutella. Isommatkin esimerkiksi teletolpat liikkuvat, vaikka niissä on vankat vaijerikiinnitykset.

Ukka ei vielä asentanut tuulimittaria tähän samaan tolppaan, vaikka se ei niin kovin iso homma olisikaan. Ennen tulevaa talvea saattaa tuulimittarin kiinteä kuusimetrinen antennitolppa jäädä työttömäksi, koska sen irrottaminen ja paikoiltaan nostaminen on tosi työlästä ja vaarallistakin hommaa, kun kattokorkeuksissa tasapainoillaan. Joku jos rakentaa kameralleen tällaisen Ukkamallin tolpan, niin ilman muuta kamera ja tuulimittari samaan tolppaan.  ;)




www.naruska.com