Livekamera poistettiin käytöstä

Aloittaja teutari, keskiviikko, 02.02.2011, 19:05

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc

#30
Tässä kaikille ip-kameranörteille pätkä jossa kameran kuva menee välimuistiin, oletuksena 30 sekunniksi
Kyseisessä pätkässä on myös hotlink-esto ;)
Omaani voi kokeilla tuossa: http://www.nordicweather.net/vivotest.php  :P


<?php
$url 
"http://oma.no-ip.org/cam.jpg";
$image "cache/cam.jpg";

// Hotlinkesto
if(!isset($PHP_SELF)) {$PHP_SELF $_SERVER['PHP_SELF']; }
$t pathinfo($PHP_SELF);
$Program $t['basename'];
$ourHost str_replace(''''$_SERVER[HTTP_HOST]);
$mc parse_url($_SERVER['HTTP_REFERER']);
$masterHost $mc['host'];
if (
$ourHost <> $masterHost) { 
header("Content-Type: image/gif");
$image "./img/UN-stolen.gif";
readfile($image);
exit;
}

// Haetaan tuore kuva jos tarve
$crage filemtime($image);
$dataage = (time()-$crage);
if(
$dataage 30) {
$html file_get_contents($url);
$uh file_put_contents($image,$html);
}

//Näytetään kuva
header("Content-Type: image/jpeg");
readfile($image);
exit;
?>

J.Jäntti

Lainaus käyttäjältä: simok - torstai, 10.02.2011, 11:45
Ensinnäkin haluaisin sanoa sen tuosta yhteistyöstä, että yleensä valtionlaitokset ovat hitaita ja kankeita tekemään päätöksiä eli ei se tarkoita että yhteistyö olisi loppu yksityisten sääasemien kautta, se ottaa aikaa uskokaa, siellä sana kiertää ja pidetään palavereita ja varmaan tämä weatherc-kirje ei oo hyllytetty, se poikii vielä jotain, uskokaa se, aikaa vain. Se on helppo meidän muutamien tehdä päätöksiä ja myös nopeita. Sitten itsehän olemme antaneet ne säätiedot julkisuuteen, niin miksi he eivät saisi käyttää, kertokaa syy, jos ei halua heille näitä tietoja, ota pois koko touhu julkisuudesta. Minusta on hieno, että siinä kerrottin myös (Mozilla Firefoxin automaattinen reload-ominaisuus), miten sitä käytetty. Blokatkaa pois ko. IP, jos häiritsevän paljon liikennettä ja sitten tieto ko. IP'lle ja myös julkisuuteen, kyllä jossain pää-lehden blokissa se saa julkista keskustelua. Kokemusta on muussa asiassa. Minustahan on hieno homma, että jotakin sääasemia hyödynnetään mm. ennusteissa, tietenkin se olisi myös mukavaa, että ääneen myös myönnetään jopa vaikka suorassa lähetyksessä. Oottakaa ensi kesän ukkosia.

Näkemykselläsi on erittäin selvä pohja, mutta en itse henkilökohtaisesti kykene jakamaan optimismiasi tähän asiaan liittyen.
Itse valtion talossa jonkin aikaa työskennelleenä olen ollut näkemässä, kuinka yksityisen puolen kommentit ovat tulleet läpi ja niihin on vastattu, mutta koskaan en ole nähnyt, että niistä olisi poikinut minkäänlaista palaveria, jossa edes niinkin jäykällä koneistolla kuin mikä valtiovetoinen talo voi olla, oltaisiin alettu tekemään päätöksiä mihinkään suuntaan. Sana on kyllä kiertänyt, mutta sille on joko naurettu, hymähdetty tai sitten siihen ei ole kiinnitetty mitään huomiota.

Totta on se, että olemme antaneet säätietomme ja sääkameramme julkiseen käyttöön ja kaikilla on oikeus käyttää tarjoamiamme palveluita. Sääasema palvelee pääosin sitä paikallista aluetta, jonne sääasema on pystytetty. Palvelun käyttö ei kuitenkaan saa olla missään tapauksessa häiritsevää. Raja normaalikäytön osalta ylitettiin siinä vaiheessa, kun sivustolle rakennettu aikarajoitusmekanismi ohitettiin selaimen automaattisella Reload-toiminnolla. Tällainen toiminto ei tule vakiona ainakaan Mozilla Firefox-selaimessa, joten teko ei ollut tahaton.

Mielestäni teutarilla ja kumppaneilla oli tässä varsin pätevä oikeus ja syy hermostua, sillä tuo datamäärä on hälyttävän paljon.
Jotta ymmärrätte, minkälaisesta tietoliikennemäärästä oli kyse, laitetaan se verrantoon. Ilmatieteen laitoksen IP-osoitteeseen generoitui liikennettä puoli Gigatavua (n. 500 Megatavua) vuorokaudessa. Se on:

  • Lähes peruskokoisen, 650 Megatavun kapasiteetin, CDR-levyllisen verran tietoa yhdessä päivässä
  • Yli kaksinkertainen määrä tietoa, mitä FinWX:n palvelimelta generoitui Tammikuun aikana keskimäärin vuorokaudessa ulospäin
Tuollaisella datamäärällä FinWX:n palvelimen Tammikuun koko liikenne olisi kuitattu hieman yli 12 vuorokaudessa (alle kahdessa viikossa!) - ja kaikki tämä vain Ilmatieteen laitoksen suuntaan.

Arvostamme toki suoruutta tuossa asiassa ja sitä, etteivät he peitelleet tekoaan, mutta asia olisi jatkunut ennallaan ilman weatherc:n paimenkirjettä.
Voimme kyllä blokata IP-osoitteen osoittaaksemme heille, että heidän toimintansa vaatisi hieman tarkistusta, mutta muihin toimenpiteisiin ryhtyminen olisi ajanhaaskausta.

Olisihan se hienoa, jos Ilmatieteen laitos ottaisi myös yksityiset sääasemat huomioon ennusteissaan ja vielä hienompaa olisi, jos yksityiset sääasemat näkyisivät myös TV:n sääennusteissa esimerkiksi senhetkisen mittaustiedon tiedoissakin, mutta se on vain kaunista unta. Kylmä totuus on se, että olemme yrittäneet tarjota heille yhteistyötä monella eri tavalla, mutta jos asiaan on vastattu, sieltä on löytynyt aina jonkinlainen syy, miksi meidän sääasemat datoineen eivät heille kelpaa, tai sitten asia on esitetty niin, että meidän täytyy vuorata Kumpulan kampuksen seinät viissatasilla, ennenkuin mitään tapahtuu.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

weatherc

Väliakatietoa mailiini FMI:lle, Punkka vastailee kysymyksiini kunhan palaa töihin ensi viikolla.

weatherc

Punkka oli vastannut viime yönä.
Ei heru web-julkaisua, mutta ei tarvi myöskään reissata myrskyjen perässä vaan pihapiirin havainnot oriittävät, ja raportoini on kerran kuukaudessa jos oikein ymmärsin.
Tosin siitä tutkasta ei noiden tietojen perusteella kovin paljoa hyötyä olisi esim omien tutkiemme kalibrointiin.

Mutta positiivsena asiana täytyy sanoa että tuossa käy selvästi ilmi että ovat huomannet meidät pws:ät sekä sen potentiaalin mitä pws-asemissa olisi.

Tässä vielä koko vastaus:
LainaaHei. Heti alkuun pahoittelut, että vastaukseni viipyi hoitovapaiden vuoksi reilun viikon verran.

Kuten Juhana jo viestissään sanoi, Nordic Weather -harrastajat ovat tervetulleita myrskybongareiden ja Ilmatieteen laitoksen väliseen Rae- ja puuskaprojektiin tulevana kesänä. Projektiin liittyvät perusasiat on kerrottu tässä:
http://www.ursa.fi/blogit/jaostot/index.php?title=rae_ja_puuskaprojekti_2010_kaynnistymass&more=1&c=1&tb=1&pb=1

Projektin pelisäännöt on laadittu siten, että molemmat osapuolet voittavat. Myrskybongarit hyötyvät projektista reaaliaikaisen tutkadatan muodossa (helpottaa huomattavasti bongaamista) ja Ilmatieteen laitos saa bongareilta tutkimus- ja tuotekehitystyöhön havaintoja rakeista ja puuskista. Osallistujille ainoa velvoite on raportoida kuukausittain tekemänsä havainnot. Osallistujilta ei edellytetä myrskyjen perässä reissaamista, vaan havainnointi omassa pihapiirissä riittää. Viime kesänä mukana oli noin 80 havaitsijaa.

Jokainen projektiin osallistuja saa projektisivulle henkilökohtaisen käyttäjätunnuksen ja salasanan, jolla pääsee käsiksi reaaliaikaisiin tutkatietoihin. Kesällä 2010 dataa oli tarjolla seuraavasti kaikilta Ilmatieteen laitoksen kahdeksalta säätutkalta:
Rakeiden todennäköisyys
Suurien rakeiden todennäköisyys
Puuskien sijainti (tarkasti ottaen tuulikonvergenssialueiden sijainti) ja sateen voimakkuus
Näiden lisäksi kahdelta tutkalta tulee Vaisalan Hydroclass -hydrometeorien tunnistustuote, joka kertoo mm. raesateiden mahdollisesta sijainnista.

Yllä mainitut säätutkatuotteet ovat edelleen kehitystyön ja laaduntarkkailun alla, joten ne eivät ole julkisia. Tästä syystä emme valitettavasti voi antaa lupaa jakaa tätä tietoa Nordic Weatherin kautta.

Verkkosivujenne perusteella teillä on koossa aikaansaava ja aktiivinen sääharrastajaporukka. Näkisin, että olisitte arvokas lisävoimavara myös Rae- ja puuskaprojektissa. Tiedotan tulevan kesän projektista tarkemmin maaliskuun aikana Ursan myrskybongausjaoston julkisen postilistan kautta. Tervetuloa mukaan.

ystävällisin terveisin
A-J Punkka

Snowi

Jos havainnointi pelkällä lähialueella riittää, niin silloin kyllä itse osallistun erittäin todennäköisesti tuohon projektiin. Tuossa tilanteessa ei menetä mitään ja saa mielenkiintoista reaaliaikaista dataa, joka jo itsessään on varmasti mielenkiintoista.
En tiedä auttaako tuo tutkiemme kalibroinnissa, koska en tiedä näkyykö tutkassa reaaliaikaisesti salamanlyönnit? Mutta ei sillä paljoa väliä ole, kyllä tuo jo itsessään on sen verran mielenkiintoinen projekti ja kyllähän rakeet kertovat ainakin jossain määrin rajujen ukkoskuurojen todennäköisyyden.

J.Jäntti

Punkan vastaus oli vähän sellainen, jota osasin vähän odotellakin, mutta tällä kertaa virkamiesjargoni-tiiliseinän tilalla onkin oikeasti ihan inhimillinen vastaus ja syyt asioihin kerrotaan selkeästi.

Käsitän kyllä, että tutka on kehitteillä oleva kokonaisuus, jonka vuoksi tuo on käyttäjätunnusten takana ja arvostan FMI:n pyrkimyksiä saamaan sitä kenttätestiin, mutta henkilökohtaisella tasolla pidän tuota ilmoitettua projektin pelisääntöä, jossa kaikki voittavat, vähän puoliksi voideltuna leipänä.

Totta on se, että myrskybongarit hyötyvät reaaliaikaisesta sadetutkasta erittäin paljon. He pystyvät siten kulkemaan soveltuvalle paikalle myräkän liikkeen suhteen ja raportoida tapahtumista eteenpäin. Vaikka arvostankin sitä, että FMI:n suunnalta otettiin weatherc:hen yhteyttä asiassa, oltiin avoimia miksi näin tapahtui, mitä oltiin tekemässä jotta tilanne ei toistuisi (mutta toistui silti) ja mitä tarjottiin weatherc:n ehdotukselle, olen kuitenkin sen verran skeptinen FMI:n suuntaan, etten omalta osaltani täysin pysty ottamaan tuota vastaan uskoen sen olevan vastapalvelus. RaPu-projekti on ollut jo pitkään avoin projekti niille, jotka ovat tienneet sen olemassaolosta tai ovat siihen törmänneet sattuman kautta. Siitä ei ole kylillä juurikaan huudeltu, mikä osin johtunee siitä, että ko. projektin toiminnallinen vastuu ei ole suoraan FMI:llä, vaan tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan Myrskybongausjaostolla. Mitä projekti tarjoaa FMI:n osalta, on eksklusiivinen, ajallisesti rajallinen pääsy kahdeksan tutka-aseman tarjoamaan reaaliaikaiseen tietoon vastapalveluksena sille, että projektiin rekisteröityneet osanottajat ilmoittavat havaintojaan kuukausittain Ursan sivuille niin pitkään, kun RaPu-projekti pyörii kyseiseltä vuodelta.

Liikkuvien havainnoitsijoiden lisäksi PWS:t halutaan nyt mukaan havaintoja tekemään. Ajatus on hyvä, mutta PWS:n omistajille tutka ei tuo samaa lisäarvoa, kuin myrskybongareille.
Käytännössä hyöty on siinä, että data on reaaliaikaista ja että PWS:n omistaja tietää varautua ja arvioida sitä, minkälaista sadetta taivaalta on tulossa alas ja millä intensiteetillä. Intensiteettitieto on PWS:n omistajille vähän kyseenalainen, koska PWS on staattinen laitos, jonka yli sadealue vain painelee.

Jos PWS:t ovat nyt huomioitu, on nyt toivottava, että PWS:ien potentiaali huomioidaan vastaisuudessa muussakin, kuin vain RaPu-projektin yhteydessä ja erittäin mieluusti siten, että PWS:ien omistajille yhteistyön hyöty olisi täydet 100%.

Tähän soppaan voidaan lisätä vielä yksi mauste lisää: FMI Testbed lakkaa olemasta julkinen palvelu näillä näkymin Toukokuun lopussa (ainakaan uutta takarajaa ei ole julkistettu sivuilla), eli juuri ukkoskauden ollessa kunnolla aluillaan. Siinä suhteessa tämä FMI:n tarjous puski weatherc:n postilaatikkoon varsin sopivasti.

Itse en koe, että RaPu-projektilla olisi minulle mitään sellaista tarjottavana, jotta siihen liittyminen olisi tarpeellista. Vaikka FMI Testbed lähtisi alta, riittäviä arvioita sateiden saapumisesta saa monesta ulkomaisesta sääpalvelusta kuitenkin.

Jos aiotte liittyä, ottakaa huomioon, että on mahdollista, ettei tutkakuvaa saa edes ruutukaappauksena ottaa esim. foorumikirjoituksiaan tukemaan, jos web-julkaisu on kerran kielletty. FMI:n viimeisimmän datapolitiikan mukaan tässä ei olisi mitään uutta.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

weatherc

Olen vähän samoilla linjoilla kun Laiho tässä.
Hyöty tuosta PWS:lle ja varsinkin siihen mitä ainakin minulla oli taka-ajatuksena, eli webjulkaisuun käyvä kelpo (sade)tutkakuva, on pyöreä 0, varsinkin kun tuossa listassa jossa kerrottiin mitä tutka näyttää ei ollut salamoita laisinkaan ja webjulkaisu lytättiin maanrakoon samantien.

Se tuleeko sade rakeina vai vetenä ei PWS:ää ja sen websivua paljoakaan hyödynnä koska softamme ei kuitenkaan pysty hyödyntämään sitä millään tavalla, esim. WD kun osaa lumi-, räntä ja vesisateen joko lämpötilan tai kastepisteen avulla ja se on siinä.

Se oliko tuo RaPu:un mukaan kutsuminen jonkinlainen ongen ulosheittäminen/oven avaus pws:lle ja siten voisi poikia muutakin yhteistyösysteemiä FMI:n suuntaan jää nähtäväksi, tosin epäilen vahvasti, sen verran jäätävät ovat FMI:n vastaukset tähän asti olleet siinä asiassa.

Snowi

Pitää nyt muistaa että FMI on valtion alainen virasto ja silloin vastauksetkin saattavat viipyä ja ovat virkamiesmäisiä. Itse en uskonut missään vaiheessa tuon RaPu projektin tutkakuvan julkiseen käyttöön. Eiväthän he edes voi sitä laittaa julkiseen käyttöön, koska nyt on vasta testivaiheet menossa. Myöskään meille tarkoitettuun ilmaiseen sadetutkaan en uskonut, sillä eiväthän muutkaan ole niitä ilmaiseksi saaneet, eikä meillä kuitenkaan ole oikein muuta tarjottavaa FMI:lle kuin ehkä nuo kamerakuvat, mutta niissäkin täytyisi näkyä mahdollisimman paljon taivasta. Meidän säädataa he eivät voi missään nimessä käyttää, sillä se ei ole ns. varmistettua dataa, vaikka muuten tarkkaa olisikin.

En oikein ymmärrä mikä tässä nyt on ongelmana, sillä ei meillä nyt mitään kauheen kummoista tarjottavaa FMI:lle ole, joten miksi heidän tarvitsisi meille mitään ilmaiseksi tarjota? Tuossa RaPu projektissakaan ei ole sinulle oikeastaan mitään haittaa tai vaivaa, ellei sitten millään jaksa kerran kuukaudessa raportoida sille kuka tuosta projektista vastaa. Itseä kiinnostaa pelkästään jo nuo rakeet ja tutka, joka näyttää rakeiden todennäköisyyden ja voimakkuuden. Ei meitä voi kyllä ukkosharrastajiksi kutsua, jos tuollainen ei kiinnosta pätkääkään  :). Ehkä se on sitten pelkästään se, että paljonko niitä kävijöitä omalle sivulle sitten kertyykään.

weatherc

Tässä oli just se juju/syötti johon FMI ei napannut, jos ne tosissaan haluaa meidät mukaan heidän täytyy tarjota meille käyttöön jotain joka muuten maksaisi maltaita, esim. juuri sadetutka, jossain muodossa. Siihen en laske RaPu-projektin tarjoamaa pääsyä tuohon tutkaan.
Siihen RaPu-tutkan webjulkaisuun en kyllä minäkään uskonut mutta se olikin tarkoitettu lähinnä ideana että me haluttais jotain julkaisukelpoista dataa myös FMI:ltä ettei homma mene, kuten Laihokin mainitsi, täsyin yksisuuntaiseksi ja vain FMI hyötyy siitä muttei sivumme.

Siitä ettei meillä olisi heille mitään tarjottavaa olen vahvasti eri mieltä. Onhan meillä kamerat (jotka ovat huomanneet), osilla tutkat (hyvä vertailu FMI:n omiin tutkiin vaikkei meidän nyt aina niin prikulleen olekkaan kalibroitu), ja sääasemia paikoissa jossa ei FMI:n omia laitteita ole.
Se ettei meidän asemat ole opimaalisesti asennettu sanoisin että eivät ole kaikki ne FMI:n asematkaan, eikä se Vaisala mikään ihmevekotin ole muuta kun hinnassa ja siihen saatavissa palikoissa kuten lumesyvyymittari. Hyvin vertailukelpoinen esim. Daviksen ja Peet Brosin kanssa.

Enemmänkin sanoisin että eroa FMI:n ja meidän PWS:en välillä syntyy siitä miten ne on asennettu, kuten lämpötila-anturi toimivassa säteilysuojassa jossa tarvittaessa tuuletin, tuuliviiri riittävän korkealla ja avoimessa paikassa ja luetaan riittävän usein, sadekippo asennettu siten ettei puolet lumesta lennä yli/ohi jne.

Jos FMI "hyväksyisi" meidät ja niin aivan varmasti ilmestyisi lisää asemia sellaisiin paikkoihin jossa ei ole FMI:n asemaa mailla eikä halmeilla. Näin saisivat hekin lisää dataa eri paikoista. Onhan Tanskan DMI:llä oma pws-osasto jonne pws:ät lähettävät dataa.
Se että asema x voi näyttää virheellisiä lukuja esim. auringon paistaessa antureihin on myös suht helposti suodattavissa pois vertailemalla lähiasemia ja siten erottuu hyvin joukosta, kuten nwn:ssä tekee aurinkoisella kelillä.
Tämänkin voisi liittää liittymiseen tarkat infot + kuvat asemasta ja niin FMI voisi asettaa tarvittavat testit aseman datalle jne.
Keinoja olisi monia jos vaan halua olisi.

Se on totta ettei meidän esim. lämpötila-anturit ole kalibroitu, tai ovat, tehtaalla, entä milloin on FMI:n asema x:än anturi kalibroitu joka sjaitsee jossain kiven luodolla, keskellä Itämerta, majakan nokassa 20 m korkeudessa? Sinne kun ei ihan joka kelillä edes pääse. Aivan, todennäköisesti kun se on asennettu vuonna x.

Snowi

Juu en sitä tarkoittanut etteikö meidän säädatat olisi tarpeeksi tarkkoja FMI:n tarpeisiin, varsinkin jos sääasema on tosiaan asennettu ohjeiden mukaisesti noin kahden metrin korkeudelle maasta ja ilman mitään katoksia yläpuolella. Mutta FMI:n tarvitsisi vähintäänkin käydä paikan päällä tarkistamassa ja hyväksymässä aseman asennuspaikka, jotta voisivat sen virallisesti hyväksyä.
Meidän asemien data on kyllä todella hyvin verrattavissa Vaisalan laitteisiin, eikä Vaisala tosiaankin mikään ihmelaite ole. Kyllähän FMI:n asemillakin näkyy usein ihmeellisiä lämpötilalukemia, jotka eivät voi kyllä aina pitää paikkansa. Esimerkiksi yhtäkkiset hypyt astetta kylmempään tai lämpimämpään ja sitten takaisin siihen normaaliin tilanteeseen.

Olisihan se hieno juttu jos meidän asemat pääsisivät noiden FMI:n virallisten asemien joukkoon ja olisipa myös jokaisella asemalla oma aktiivinen asemanhoitajakin, jos ongelmia ilmenee. Mutta jos FMI tälläiseen yhteistyöhön meidän kanssa ryhtyisi, tarvitsisi heidän tosiaankin tarkastaa asennuspaikat ja varmistaa että esimerkiksi auringosta aiheutuvia lämpöpiikkejä ei olisi, tai ainakin että ne olisi minimoitu mahdollisimman pieniksi. Myös tuulianturit pitäisi saada vähintään 10 metrin korkeuteen ja mielellään niin, että esteitä ei siellä 10 metrissä enää pahemmin olisi. Onhan tosin FMI:n joillakin asemilla heidänkin tuuliantureissa esteitä jollakin ilmansuunnan puolelle, mutta heillä taitaa kuitenkin kaikki tuulianturit sijaita vähintään 10 metrissä?
Kyllähän tuollainen yhteistyö olisi mahdollista, mutta se vaatisi varmasti FMI:n puolelta vähän panostusta asiaan. Mitenköhän meidän laitteet saisi integroitua heidän systeemeihinsä? En myöskään tiedä onko vähimmäisvaatimuksena Vaisalan laite, mutta siinä voisi joustaa kyllä hyvinkin ja hyväksyä mukaan myös Daviksen ja Peet Brosin laitteet.