Sääennusteohjelma WXSIM

Aloittaja jamo, perjantai, 17.12.2010, 15:39

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 2 Vieraat katselee tätä aihetta.

weatherc

LainaaGFS Lohjan koordinaateissa oli ukkosriskiä tuossa kello 21 tulleessa ennusteessa, mutta voimakas se ei lukemien puolesta olisi ollut (AvCAPE 95J/kg ja Lifted 0).

06z-datassa omassa meteogrammissa ei ole mitään aktiviteettiä capessa eikä liftedissä :)
(on muuten pirun pienen kokoista tuo GRIB2-data, koko 384 tunnin ennuste 280M, ennen 1.4G)

J.Jäntti

Lainaus käyttäjältä: weatherc - lauantai, 31.03.2012, 17:14
06z-datassa omassa meteogrammissa ei ole mitään aktiviteettiä capessa eikä liftedissä :)
(on muuten pirun pienen kokoista tuo GRIB2-data, koko 384 tunnin ennuste 280M, ennen 1.4G)

Ei ollut enää minullakaan 06z:ssa.
Sen sijaan kovaa tuulta uhittelevat ensi viikon loppupäähän, mutta tornadoksi siitä ei ole sentään. ;)
Aika hyvä on pudotus, 80% kokonaisuudessaan.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

Snowi

Lainaus käyttäjältä: weatherc - lauantai, 31.03.2012, 14:04
Nyt on jossain kyllä jotain aika lailla päin mäntyjä wxsimissä, lupailee voimakasta ukkosta huomiseksi ja tämä on niin plaintextissä kun lastretissä...

Itse en ole kyllä huomannut omissa ennusteissa merkkiäkään ukkosista pitkään aikaan. Tosin jos tuo tapahtui tänään päivällä, niin siitä en osaa sen tarkemmin sanoa, koska en silloin ennusteita katsellut. Mutta muuten ei ole kyllä omaan silmään sattunut ukkosen hiventäkään pitkiin aikoihin :)

weatherc

LainaaItse en ole kyllä huomannut omissa ennusteissa merkkiäkään ukkosista pitkään aikaan. Tosin jos tuo tapahtui tänään päivällä, niin siitä en osaa sen tarkemmin sanoa, koska en silloin ennusteita katsellut. Mutta muuten ei ole kyllä omaan silmään sattunut ukkosen hiventäkään pitkiin aikoihin
Ollut koko päivän ennusteissa, nytten tosin tippunut tornadoluokasta ukkoskuuroihin.  ;D
GFS-datassa (ainakaan omassa) ei ole mitään ukkoseen viittaavaa, mutta wxsimin gfs-datassa oli ainakin hgt1000-arvo todella matala tuossa kohtaa...Tosin kun ajoin hgt900-karttaa omasta datasta (ei ollut tonnista hgt:ä) niin ei mitään kummallista.

Argonex

Lainaus käyttäjältä: Snowi - keskiviikko, 28.03.2012, 23:34
Sulla on tossa "opetuksessa" tullut todennäköisesti liian isot luvut ja silloin se heittää ennusteen aivan sekaisin. Todennäköisesti sun "Tendency to normal" kohta näyttää jotain 0.350. Tuo vetää ennusteen aivan sekaisin. Tuohon saisi Tom tehdä sellaisen korjauksen, että pahimmillaankin ennuste ei voi mitenkään mennä noin sekaisin.

Nonniin kiitoksia jälleen opastuksesta, juurikin tässä oli ongelma :) Tendency to normal kohta oli 0.305, tein 10 päivän jaksolta uuden opetuksen niin johan asettui :)  Ekan opetuksen tein tuolta Helmikuun 10 päivästä ja toisen Maaliskuun ensimmäisestä.. molemmat siis oli aivan liian pitkiä.
Kun kiekuu uljas kukko laella tunkion, niin tietää joka ukko, sään muutos tulos on. Voi tulla poutaa sadetta, voi tulla pakkas sää, voi myöskin käydä niin että entiselleen jää

weatherc

Ukkoskuurot palasi taas valikoimaan  :P
Tomille lähti eilen datafilu tuosta tornado-ennusteesta, katstoaan mitää löytyy....

Snowi

Itse käytän nykyään aika vakiona 7 päivän vertailua, jolla on saanut aika hyvät tulokset. Välillä tuollakin saattaa "Tendency to normal" nousta liian korkeaksi jos ennusteet ovat menneet päin honkia ja siten korjatut lukemat ovat aivan liian suuria.

Tom saisi tehdä tuosta myös automaattisen version, joka ajaisi haluamansa määrän päiviä taaksepäin noita ennusteita vaikka aina kerran päivässä haluttuun kellonaikaan :). Siten saataisiin ennusteen virheitä korjailtua säännöllisesti, eikä ennuste välttämättä pääsisi menemään liian huonoksi, vaan osaisi aina itse korjata lukemia oikeaan suuntaan. Pitää varmaan ottaa yhteyttä Tomiin ja kysyä asiasta. Tom vaan pelkää eniten sitä, että tälläisien ominaisuuksien takia ennuste saattaa välillä mennä päin honkia jos käyttäjä ei jaksa seurata ennusteita säännöllisesti ja sitten tullaan Tomille sanomaan miksi ennusteet on päin honkia. Tomin pitää sitten kysellä kaikista ri säädöistä, että onko sulla se ja se ja miten se on jne.  ;D

miihkali

Onko kukaan pitänyt kirjaa onnistumisprosentista ennusteissa WXSIM:llä?

weatherc

LainaaOnko kukaan pitänyt kirjaa onnistumisprosentista ennusteissa WXSIM:llä?
Siihen löytyy oma skriptikin, joka myös vertaa oliskos WU:hun ja mulla oli yhdessä vaiheessa myös vertailu FMI/yr.no:hon toiminnassa ja noin yleisesti ottaen niin suunnilleen samaa tasoa menee, eli 65-90% on se taso jossa mennään aika normaalisti lämpötilan suhteen, pilvisyys ja tuulet varmaan huomattavastikkin korkeampi, tietty siten että mitä kauemmin ennustaa sitä huonompi on prosenttikin....

Prosenttihan riippu paljon myös käytetystä rajasta että milloin on "onnistunut", itse käytin samoja rajoja mitä yr.no, eli virallinen, joka aika kova eli +/-2 astetta onnistumiseen.

Onelma tuossa skriptissä on se että sääasemat puskevat ulos 00-24-lukemaa max/min-lukemina kun taas ennusteiden päivät/yöt kulkee 06-06-syklissä, eli esim wxsimin "yö" on 18-06 ja "päivä" on 06-18.

weatherc

Tom löysyi ongelman noissa ukkosennusteissani :)

Se on WXSIM:ssä mutta se ei vaan ole ihan simppeli korjata joten ihan pikaista fixiä ei ole tulossa.

Johtuu siitä että wxsim koittaa laskea 700mb ja 500mb lämpötilat käyttäen 850mb lämpötilaa sekä 1000-500mb tiheyyttä.
Tämä toimii normallisti ihan hyvin mutta nytten on tulos ollut että 700mb lämpötila ollut liian korkea ja 500mb lämpötila liian matala.
Tuloksena ollut että Lifted ja Showalter-indeksit ollut liian korkeita, jopa +6 luokkaa lun pitäisi olla maksimissaan +1 luokkaa.