Sääaseman hankinta

Aloittaja Milla, tiistai, 14.12.2010, 20:20

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Milla

Voisiko joku kertoa ummikolle hieman mikä sääasema kannattaisi hankkia ja mikä olisi luotettava kauppa hoitaa sääaseman osto.

Toiveena olisi, että:
- PC-kytkentä
- Windows 7
- Monipuoliset mittauslaitteet
- Hinta pienempi kuin 250
- Langaton
- Selkeä

Katselin La Crossen sääasemaa WS3650, mutta siinä ei ilmeisesti ole Windows 7 mahdollisuutta (?)

J.Jäntti

Lainaus käyttäjältä: Milla - tiistai, 14.12.2010, 20:20
Voisiko joku kertoa ummikolle hieman mikä sääasema kannattaisi hankkia ja mikä olisi luotettava kauppa hoitaa sääaseman osto.

Toiveena olisi, että:
- PC-kytkentä
- Windows 7
- Monipuoliset mittauslaitteet
- Hinta pienempi kuin 250
- Langaton
- Selkeä

Katselin La Crossen sääasemaa WS3650, mutta siinä ei ilmeisesti ole Windows 7 mahdollisuutta (?)

Tervehdys, Milla, ja tervetuloa foorumille! :)
Otetaanpa sääasemavaatimuksesi ensimmäisenä käsittelyyn.
Alle 250 Eurolla saa kyllä melko pätevät laitteet ja tarjontaa tuossa hintaluokassa riittää.

PC-kytkentäinen laite on hyvä ratkaisu, jos olet ajatellut sääasemaa, jossa PC suorittaa säätietojen keruun suoraan sääasemalta. Kytkentätapoja on joko RS232 (=COM)-portin tai USB-portin kautta, joten kannattaa tarkistaa, kumpaa liityntätapaa sääasema tarjoaa, sekä oman koneesi liitintarjonta. Jos sääasema tarjoaa vain RS232/COM-porttiliitännän, sellainen ei välttämättä löydy enää uusimmista koneista.

Windows 7:n tuki saattaa olla kysymysmerkki joillakin sääasemilla, sillä käyttöjärjestelmä on kuitenkin suhteellisen uusi. Sääaseman tukitietoja ei ole välttämättä päivitetty kaikkien valmistajien tai jälleenmyyjien sivuilla. Nyrkkisääntö, jonka perusteella kannattaa sääasemia tarkistella, on se, että jos Windows Vista on tuettuna käyttöjärjestelmänä, se todennäköisimmin toimii myös Windows 7:n kanssa, mutta ohjelmatarjonta saattaa olla rajoitetumpaa.

Monipuoliset mittauslaitteet herättävät muutaman kysymyksen. Tarkoitetaanko tuolla laitteen mukana tulevia antureita ja mittareita vai erikseen ostettavia antureita? Yleensä sääasemapaketissa tulevat anturit ja mittarit ovat ne, joilla on pärjättävä, eikä lisäantureita asemaan saa. Lisäantureiden saaminen mukaan on tyypillisesti kalleimpien sääasemamerkkien ja -mallien tuoma ylellisyys. 250 Euroa alittavien sääasemien hintaluokassa ei taida olla lisäanturimahdollisuuksia tarjolla.

Langattomuudesta on sekä hyötyä, että haittaa. Hyödyksi lasketaan ehdottomasti se, että reikiä ei tarvitse porailla seiniin ja anturin voi asentaa suhteellisen vapaasti. Haittoina on se, että langattoman järjestelmän lähetysteho sääasemakonsolille on melko matala paristojen säästämiseksi ja lähetystaajuus voi olla yleisesti sellaisella taajuudella, joka on muillakin kodin laitteilla käytössä, kuten langattomilla kuulokkeilla. Tällöin linkkijänne ulkoantureiden ja konsolin välillä voi katketa helpostikin, jos tällainen samalla taajuusalueella toimiva laite kytketään päälle. Sääasemien paketeissa ilmoitettu metrimäärä (esim. 100 metriä) on mitattu tilanteessa, jossa konsolin ja anturin välissä ei ole seiniä ja anturit ovat käytännössä näköyhteydessä konsoliin. Tämän lisäksi mittaus on tehty ympäristössä, jossa on jatkuva +20°C lämpötila ja jossa taajuushäiriöitä ei ole. Tyypillisimmillään kotiasennuksessa tämä etäisyys on 20-40m luokkaa ja lämpötilalla on myös merkityksensä: paristojen hyytyessä pakkasessa katkeaa yleensä myös yhteydet anturin ja konsolin välillä herkemmin.

Valtaosa sääasemien toiminnoista on selkeitä ja loogisia kun niihin on tutustunut ensin. Myös niiden tarjoamat tärkeimmät tiedot ovat näytillä suoraan yhdellä vilkaisulla.

Sääasemien hankintapaikkoja ei ole Suomessa kovin montaa kappaletta.
Yksi näistä paikoista on Paratronic Oy, joka on saanut paljon kehuja harrastajien piirissä. Itse hommasin kolme ensimmäistä sääasemaani sieltä.

La Crosse WS3650:n pitäisi toimia myös Windows 7:ssa, mutta ohjelmistotuki kyseiselle sääasemalle ei ole järin häävi (niitä taitaa taitaa olla kaksi tai kolme) ja sääaseman mukana tulevan ohjelman toimivuutta Windows 7:ssa ei voi lähteä suoralta kädeltä takaamaan. Lisäksi sääasemalla mainostettu 868MHz:n taajuus langattomassa yhteydessä ei ainakaan minua henkilökohtaisesti hirveämmin miellytä, sillä se on esim. langattomien kuulokkeiden kanssa samalla taajuusalueella.

Kunhan tässä menee hetki, saadaan varmaan muiltakin foorumin jäseniltä näkemystä asiaan.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

weatherc

Tervetuloa minukin puoleta foorumille  :)

LainaaKytkentätapoja on joko RS232 (=COM)-portin tai USB-portin kautta, joten kannattaa tarkistaa, kumpaa liityntätapaa sääasema tarjoaa, sekä oman koneesi liitintarjonta. Jos sääasema tarjoaa vain RS232/COM-porttiliitännän, sellainen ei välttämättä löydy enää uusimmista koneista.

Jos asemassa on COM-liitäntä ja koneessa vain USB niin hankkii (hyvälaatuisen) USB/COM-muuntimen väliin ja homma hoidossa  ;D

Windows 7...
Enemmänkin tuohan on käytetystä ohjelmasta kiinni, esim. käyttämäni Weather Display on täysin W7-yhteensopiva ja taitaa olla aika suuri osa muistakin. Ohjelmia löytyy sekä ilmaisia ja maksullisia, tosin mikä ohjelma sopii millekkin asemalle riippuu sitten aseman mallista.

Anturit...
Hintahaarukkaan sopiva WMR100:aan saa ainakin lisä-lämpöitla/kosteusantureita jos haluaa.
Jos taas haluaa aurinko/UV-anturia niin hinta taitaa nousta auttamattomasti tuon 250 yläpuolelle.
Toinen seikka mitä kanntaatta pikkasen tutkailla on että miten sen aseman haluaa asentaa, esim WMR100:ssa on osa antureista samassa nipussa jonka saa tolppaan asennettua, kun taas muissa malleissa on tuuli ja lämpötila-anturit erillään jolloin myös niitten sijoittaminen hyvään paikkaan helpottuu.
Monestihan hyvä tuulianturin paikka ja varojoinen lämpötilaanturin paikka ei sovi yhteen.

Snowi

Tervetuloa foorumille minunkin puolesta  :)

PC-kytkentä löytyy nykyään lähes kaikista kunnon sääasemista ja liitännät on mallia USB tai COM-portti. Oma Davis toimii COM-portilla, mutta minulla on tässä välissä konvertteri, jonka avulla saan konsolin liitettyä USB-porttiin. Eli sillä ei ole oikeestaan merkitystä onko liitäntä COM vai USB.

Sanoisin useimpien sääasemien tukevan jo Windows7:aa. Vaikka ohjeissa tai sääaseman myyvän liikkeen sivuilla ei ole mainittu win7 tukea, se todennäköisesti kuitenkin löytyy. Varsinkin jos vista on tuettuna, silloin on erittäin todennäköisesti myös win7. Jopa alunperin pelkkää XP:ta tukenut asema saattaa toimia ihan hyvin win7:lla.

Jos haluaa oikeen monipuoliset mittauslaitteet, niin silloin ei valitettavasti päästä enää 250€ hintaluokan alle. Monipuolinen tarkoittaa tässä tilanteessa yleensä UV- ja aurinkoantureita ja sitten mahdollisia ylimääräisiä lämpö- ja kosteusmittareita. Vakiovarusteena on yleensä nuo tärkeimmät, eli lämpö ja kosteusmittari sisälle ja ulos, ilmanpainemittari, sademittari ja tuulimittari.

Itsellä on langaton Davisin VP2 sääasema ja siinä sai yhteyden noin 80m päästä, vaikka oli esteitä edessä, mutta ongelmia tuli aina ajoittain, kun yhteys konsoliin menetettiin. Nyt on lisälähetin tässä välissä ja tilanne on todella hyvä tällä hetkellä.
Mutta halvemmissa laitteissa kannattaa tosiaan tarkastaa kuinka hyvä kuuluvuus siinä on. Itsellä on myös LC:n WS-2355A sääasema ja myös se on langatonta mallia. Etäisyys mittareihin on noin 10 metriä ja se on toiminut kyllä mallikkaasti, eikä yhteys ole ikinä katkennut.

Suomalaiset kaupat on aika vähissä. Itse olen täällä listannut vähän myös noita kauppoja http://www.klaukkala-saa.fi/linkit.php. Paratronic ja Villenkello on hyviä vaihtoehtoja. Olen tilannut molemmista ja ainakin omat tilaukseni on mennyt hienosti. Ulkomaisista kaupoista voin suositella Skyviewia. Olen tilannut ukkostutkani sieltä ja tilaus meni oikein mallikkaasti.

Tuo WS3650 tukee kyllä win7:aa, mutta hintaa tuolla on jo sen verran, että itse siirtyisin vähän pykälää ylemmäksi ja tilaisin vaikka tämän http://www.skyview.co.uk/dept1/acatalog/6250UK.html. Hintaa tuolla on kyllä selvästi enemmän, mutta ainakaan ei tarvitse vaihtaa sääasemaa ihan heti, vaikka innostuisikin tästä harrastuksesta vähän enemmän  :). Toisaalta jos ei tiedä kuinka vakavaksi harrastus muuttuu, niin silloin suosittelisin enemmän tätä mallia http://www.paratronic.fi/saa_asema_2355.shtml