Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

Talvi 2010-2011

Aloittaja Jussa, torstai, 25.11.2010, 15:41

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

Jussa

Taitaa koko maassa olla nyt terminen talvi, joten enköhän tohtine avata uuden aiheen :) Kylmää ja lumista koko maassa, mielenkiinnolla kyllä taas seuraan mihin talvi heittäytyy, ja itämeren jäätilanteen kehitys myös kiinnostaa :)

weatherc

#1
Taitaa tämä keli tehdä historiaa myös NWN:ssä, taitaa olla yhden käden sormilla laskettavissa ne kerrat kun kaikki 204 olinessä olevaa pws-asemaa ovat sinisellä ikonilla (< +0.5), ja viimeisetkin menee mitä todennäköisemmin pakkaselle vielä kuhan kerkeävät, vaikka asemien lukumäärä senkun kasvaa.
Yleensä aina jollain kulmalla ollaan reilusti plussalla vaikka muualla olis vaikka hurupaljon pakkasta ja jollei muuta niin Islanti/Grönlanti ovat ;D

weatherc

Hiphei...

Johan lämpötilat pukkas  ;D
Asema pisti 5 vuoden maaraskuun alimman lämpötilan uuteen uskoon oikeen reilusti, entinen ennätys oli -9.5° nyt se on -14.2° ja jos uutisiin on uskomista se laitetaan uusiksi vielä uudestaan...

NWN:än Suomi-listan "kylmin asema"-lista on asennossa jota ei usein näe; tuttujen ja turvallisten Naruskan ja Kittilän jälkeen (ainakin) seuraavat 8 sijaa meneekin sitten etelärannikon asemille joista Halikon naapuriasema Salon Pertteli ryntäs sijalle 3 tämän päivän osalta -15.6 asteella.

J.Jäntti

Lainaus käyttäjältä: Jussa - torstai, 25.11.2010, 15:41
Taitaa koko maassa olla nyt terminen talvi, joten enköhän tohtine avata uuden aiheen :) Kylmää ja lumista koko maassa, mielenkiinnolla kyllä taas seuraan mihin talvi heittäytyy, ja itämeren jäätilanteen kehitys myös kiinnostaa :)

Tyypillisesti ketjut avataan kvartaalin mukaan, eli talvea käsittelevä ketju olisi avattu joka tapauksessa 01.12.2010.
Hyvä kuitenkin, että joku tempaisee ja avaa uuden ketjun todellisen vuodenajan mukaan, eikä ylläpitäjän tiukoilla aikataulutuksilla. ;) ;D

Kyllä se talvi on kovasti niskassa nyt. Kannelmäen sääasemalla lämpötila laski -10°C 25.11.2010 kello 16:28 ja on sen jälkeen pysynyt visusti kyseisen linjan alapuolella. Sääasemalla uhkasi mennä myös -15°C rikki, mutta se jäi 0,3°C päähän; -14,7°C mitattiin asemalla tänä aamuna kello 07:10.

Kuukauden vaihtumiseen on enää muutama päivä jäljellä. Tilastollisesti tämä kuukausi jäisi keskilämpötilaltaan (nyt +0,8°C) vuoden 2007 lämpötilan keskiarvosta (+0,5°C). Saapahan nähdä, ehtiikö keskilämpötila laskea näiden loppujen päivien aikana tuon lukeman ohi. Sen sijaan näyttäisi nyt vahvasti siltä, että sääasemalla lyötäisiin alimman mitatun lämpötilan ennätykset laudalta niin, että kolina käy.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

weatherc

Tuolla Norjan maalla pistettiin viime yönä usealla paikkakunnalla uusiksi ainakin 140 vuotta vanhoja marraskuun kylmyysennätyksiä, sen pidemmälle kun ei dataa ole...  :o ;D

Täällä ollaan hyvässä vaudissa kohti viime yön ennätystä, enää uupuu 0.5° eikä kello ole kun vähän vajaa 19...

NWN:kin on käytännössä pysynyt koko päivän kokonaan pakkasella mitä täytyy pitää todella harvinaisena (6 asemaa kävi pikkasen nuuskimassa plussan puolella, ylin oli +0.7°)

Snowi

Täällä ei olle vielä päästy tuollaisiin lukemiin. Tämän päivän alhaisin oli -12,2C. Ilmeisesti paikan korkeus muuhun maastoon nähden tekee tästä vähän lämpimämmän paikan. Eroa on voi olla paljon Klaukkalan alaviin paikkoihin nähden. Toisaalta viime talvena pistettiin -25 raja rikki, alempana oli ehkä sitten vieläkin kylmempää  ;D. Paikallisia eroja näissä lämpötiloissa on kyllä aina.
Tällä hetkellä lämpötila on jämähtänyt paikoilleen noin -12 asteen tuntumaan.

Välillä nuo Ilmatieteen laitoksen asematkin ovat kyllä vähän erikoisia, niissä kun lämpötilat välillä pomppii todella omituisesti. Nyt huomasin testbedistä Salon Kärkän aseman lämpötilan tippuneen 18:15 ja 18:30 välillä tasan 3 astetta, joka tuntuu kyllä aika uskomattomalta. Jotain häikkää tuossa on pakko olla, sillä Halikon lämpötila ei ollut laskenut astettakaan tuolla välillä.

Naruskan Ukka Matinpoika

Näin ulkomuistista muisteltuna ei ole niin kovin tavanmukaista, että Lapin kylmin paikka juuri koskaan on Utsjoki. Pääasiassa ennätyksiä mittaillaan Jäämerestä kauempana sisämaassa, eli Sodankylässä, Kittilässä ja Koillis-Lapin alueella.

Talvi näyttää kurittavan myös läntistä osaa Lapista enemmän kuin tätä itäpuolta.

Ehkäpä tilanne johtuu enemmänkin siitä, että eletään vasta marraskuuta. Eikäpä se niin keskimääräisen normaalilta kuulosta sekään, että talven painopiste on enemmän siellä etelän päässä Suomea.

Naruskan kairassa ei muutamaan talveen ole ollut kunnon routaa, mutta nyt näyttäisi siltä, että ainakin täällä oleva kymmenkunta senttiä lunta ei pysty estämään sitä, että maa pitkästä aikaa menee kunnolla jäähän. Samoin järvet ja joet ovat saaneet keskimäärin parinkymmenen sentin ja ylikin jääpeitteen, joka onneksi vähentää hukkumisia.

Lähipäivien parinkymmenen asteen pakkaset Naruskalla eivät haittaisi tuulettomana mitään, mutta jopa pirulauta on holotna, kun vinkka, vaikka kevyempikin, puhaltelee Pohjan suunnilta.

Naruskajoen jäätyminen virtaavammassa paikassa näytti muutama päivä sitten iltapäivällä kolmen paikkeilla kuvan mukaiselta.

www.naruska.com

weatherc

LainaaVälillä nuo Ilmatieteen laitoksen asematkin ovat kyllä vähän erikoisia, niissä kun lämpötilat välillä pomppii todella omituisesti. Nyt huomasin testbedistä Salon Kärkän aseman lämpötilan tippuneen 18:15 ja 18:30 välillä tasan 3 astetta, joka tuntuu kyllä aika uskomattomalta. Jotain häikkää tuossa on pakko olla, sillä Halikon lämpötila ei ollut laskenut astettakaan tuolla välillä.

Ei siinä välttämättä ole mitään vikaa, jos joku kävi puhaltelemassa sitä?  ;D
Kyseinen asema majailee alavalla metsättömällä paikalla entisen sokeritehtaan alueella ja se on monesti omaa asemaa kylmempi.

Naruskan Ukka Matinpoika

Tämän päivän radiouutiset ovat osaltaan selittäneet Utsjoen kylmyysennätyksiä. Ukka viittailee nyt edelliseen kirjoitelmaansa. Kevon mittausasema on joko siirretty tai sitten Kevojärvelle on perustettu uusi mittausasema, joka sijaitsee vanhaa mittauspistettä alempana järven rannalla. Ilmatieteen laitoksen nettisivuilla Utsjoella on edelleen vain kaksi asemaa, Kevo ja Nuorgam, eli ei erikseen nimellä Kevojärvi.

Kevon asema sijainnee vähän vastaavalla paikalla kuin kolmesta Sallan Ilmatieteen laitoksen asemasta Värriötunturi. Värriössä on käytännössä aina kesäkelit verrattuna Naruskan ja Sallan kirkonkylänkin esimerkiksi lämpötilalukemiin. Sallahan on pinta-alaltaan aika iso kunta ja kolmen mittauspaikan paitsi etäisyydet keskenään ovat aika isot, mutta myös korkeuserot ovat suurehkoja.

Sama tilanne on Kuusamon kolmen aseman kesken. Sielläkin pääsääntöisesti esimerkiksi alimmat pakkaslukemat mitataan Kiutakönkään asemalla.

Lapin lämpötiloissa Utsjoki on aina ollut pakkasten osalta lämpimämpää kuin sisämaa. Tämä käsitys on ihmisille varmaankin osaltaan tullut sen vuoksi, että Kevon asema ei ole paikallisesti siellä kylmintä aluetta. Kattavuus näissä mittausasemissa ei tietenkään ole pahitteeksi.

Suomen ennätyspakkanenkin olisi 55,5 astetta, jos se Kittilän Pokan mittari olisi ennätyskelpoinen, jolla sääaseman hoitaja kävi Kittilässä mittamassa lämpötilaa silloin, kun Pokan virallinen mittari osoitti 51,5 astetta, eli sen virallisen Suomen ennätyksen. Naruska olisi kait sitten kakkosena -54.4 asteellaan. Ykkösenä saattaisi niiltä ajankohdilta olla vielä joku aivan muukin paikka, jos virallistettuja mittareita riittäisi joka niemen notkoon ja saarelmaan.

Ennätykset tulevat ja menevät kaikissa asioissa tässä maailmassa. Näissä pakkasasioissa viitosella alkavat luvut piisaavat ainakin Ukalle. Tänä talvena tuntuu kolkolta jo alle kolmenkymmenen asteen lukemat, kun aina kaverina hiukkasen tuuleksii. Vai olisikohan tuo hipiä hieman herkempi, kun täällä Naruskalla oli kesällä se yksi hellelukema, olikos se jotain 26 astetta...

www.naruska.com

yka

Kyllähän nuo Lapin pakkaset yleensä näistä Lempäälän lukemista ohi ajavat. Nyt täällä on 14,3 pakkasta, mutta aamuyöstä on varmaan aika tavalla kylmempää, kun ei juurikaan tuule. Ensi viikolla ainakin Forecan säätiedot uhkailivat täällä jopa kylmempää kuin Lapissa, tosin vain lyhyen ajan.
Minulle kyllä tuo 14-15 astettakin riittäisi, olisihan siinä jo talven tuntua ja kun sentään on vasta marraskuu. Lunta täällä tuli useana päivänä, tänäänkin 4-5 cm. Pakkasluntahan tuo on ja painuu äkkiä olemattomiin, jos ilma menee plussalle. Mutta ei ainakaan ensi viikolla taida olla plussakelejä odoteltavissa.
Lämmityskulut vain harmittavasti nousevat jo näin alkutalvesta. Ja autoakin pitää lämmitellä niin, että sekin vie sähköä.
yka