Uutiset:

Ei uusia uutisia.

Main Menu

24.08.2010

Aloittaja weatherc, tiistai, 24.08.2010, 09:15

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

weatherc

Estofex on lätkässyt sekä 1 tason varoituksen että 50% ukkosvaroituksen koskemaan maan lounaisosaa, kartta on pikkasen sekava mutta suunnilleen linjan Vaasa-Lappeenranta eteläpuolelle.

Etelä-suomen osalta puhulevat lähinnä ukkosista jossa mahdollista supercell-piirteitä, sekä mahdollisista raesateista.

Jäämme seuraamaan tilannetta  ;D

J.Jäntti

On olemassa englanninkielinen sanonta "Red sky in the morning, sailors take warning; Red sky at night, sailors delight."
Tänä aamuna noin kello 05:30 taivas oli varsin varoittavan punainen, eikä ihme, kun matalapaine rintamineen ja sadealueineen lähestyy Suomea.

Kuten weatherc totesi, Suomeen on asetettu 1-tason varoitus.

1-tason varoitus koskee Etelä-Suomen lääniä, läänin äärimmäistä itäosaa lukuunottamatta, sekä Länsi-Suomen lääniä, läänin lounaisosaa lukuunottamatta. 1-taso kulkee linjaa Hamina-Vaasa. Alueen länsipuoli on varoitusalueella. Varoitus on annettu voimakkaista tuulista ja hetkellisestä trombi-/tornadoriskistä.
50% salamointivyöhyke 1-varoitusalueesta irtonaisena, Kotka-Pori -linjaa pitkin. Alueen lounaispuoli kuuluu vyöhykkeeseen ja koskee lähinnä Etelä-Suomen läänin länsiosaa ja Länsi-Suomen läänin lounaisosaa.
15% salamointivyöhyke kulkee puolestaan Kokkola-Ilomantsi -linjaa pitkin. Alueen eteläpuoli, niiltä osin, mitkä eivät kuulu 50% salamointivyöhykkeeseen, ovat tämän vyöhykkeen vaikutusalueella.

GFS-ennuste 00z (03:00 Suomen aikaa) sanoo konvektion olevan läsnä lähinnä vain Ahvenanmerellä ja Saaristomerellä iltaa myöten, kun okluusiorintama matelee alueen poikki. Mantereen puolella konvektio on olematonta, joten kaikki alueelle poikkeavat ukkoset - jos niitä muodostuu - raahautuvat sisään lähinnä meren synnyttäminä tai vahvistamina. ESTOFEX:n keskustelussa todettu supersolupiirteen mahdollisuus rakeineen näyttäisi koskevan lämpimän rintaman aluetta, joka ESTOFEX:n mukaan kulkisi Etelä-Suomen yli. FMI:n aamuinen ennuste lyttää tämän teorian ja asettaa lämpimän rintaman iltapäivän ennusteessa Viroon. Toivoa sopii, että tuo lämpimän rintaman alue kulkee tästä yli (ainakin GFS-ennusteen K-indeksi antaa ymmärtää näin juuri käyvän).

FMI Testbed:n tutkakuvan mukaan sadealueen ensimmäinen aalto kulkee parhaillaan Etelä-Suomen läänin alueen päällä ja vyöryy pian Pääkaupunkiseudun yli. Kovimmat sateet ovat tällä hetkellä Viron puolella. Sadealueessa ei ole toistaiseksi havaittu salamointia.
Juha Jäntti
Foorumin ja sivuston ylläpitäjä
Finland Weather Exchange (FinWX)

http://www.finwx.net/
------------------------------------------
Ukkoskausi avattu Suomessa: --.--.2024
Ukkoskausi avattu Helsingissä: --.--.2024
-------------------------------------------
Ukkospäivälaskuri 2024; Helsinki/Viikinmäki
0 ukkospäivää.
------------------------------------------
X, FinWX:n ylläpidon ilmoitukset
------------------------------------------

Sanni

Sadetta tuli kyllä niin maan perusteellisesti tänään että siinä kastui yksi jos toinenkin. Siis minä ja juniori ainakin. Onneksi olin jo kesällä kaukaa viisas ja ostin vedenpitävän takin. Sellaista ei olekaan lapsuusvuosien jälkeen ollut.  ;D

Jään odottamaan ukkosia. Ei varmaan mitään isompaa kehity mutta sittenpä se nähdään.

Sanni

Kuulohavainto Hakunilassa klo 22:03. Nyt pääsen testaa uuden luurin kameraa. Välähdä, välähdä, välähdä!!

zeizei

Onpas Sanni nopea tänään :). Äsken tosiaan välähti ja kaukainen jyrinäkin kuului, vaikka sade ropisee peltikattoon aika lujaa. Ensi kesänä sitten seuraavat jyrinät...

Sanni

zeizei, nopeus on joka akan elinehto  ;D Ei vaan, olin koneella muutenkin nörtteilemässä joten vaihto tänne kävi äkkiä.

Ensi kesään siis. Voi olla et viel huomen jyrähtää mut saa nähdä. En kuitenkaan usko että lämpötila riittää nostattamaan tämän enempää rytinää.