Salamanpaikannin, erityisesti weatherc:lle

Aloittaja yka, keskiviikko, 04.08.2010, 00:19

« edellinen - seuraava »

0 Jäsenet ja 1 Vieras katselee tätä aihetta.

yka

Katselin tuossa illan mittaan eri salamanpaikantimien näyttöjä. Useimmat sijoittivat isomman salamoinnin joko merelle tai Satakuntaan, Halikon paikannin piti "parhaana" Hämeenlinnan seutua (ja Viroa). Tiedän, etteivät paikantimien tiedot ole kovinkaan yksimielisiä, mikä kai johtuu ainakin osaksi kalibrointieroista. Täällä Lempäälässä, 15 km etelään Tampereelta, ei toistaiseksi ole salamoinut eikä jyrinöitäkään kuulunut ainakaan sisälle. Tuulta on pari metriä sekunnissa. Siis kovin hiljaista ja rauhallista. Halikko kertoo, että ukkoset menevät idästä ohitse, muutamat muut salamanpaikantimet, että länsipuolella on tapahtumia. Tuo Halikon paikannin vaikuttaa näin äkkiseltään katsoen aika luotettavan tuntuiselta, mutta weatherc varmaan osaa sanoa, onko ilmeista, että ukkosrintama on kulkenut Halikko-Lohja -linjalla kohti Hämeenlinnaa ja Keski-Suomea vai Satakunnassako se pörrää. Täällä ei ainakaan. (Eikä niin taida juuri kukaan väittääkään.) yka

weatherc

Ensin, tuosta löytyy kolmiomitattu kartta StrikestarEU:sta johon mm. oma tutkakin lähettää dataa:
http://www.nordicweather.net/index.php?sivu=32.2&lang=fi (on nyt tilapäisesti tuossa urlissa)
Tämän data kolmiomitataan lähestulkoon reaaliajassa ja koska se "vaatii" että useampi tutka kuulee saman iskun niin sen näyttämä iskumäärä on huomattavasti pienempi kuin meidän tutkien, johtuen monesta syystä.

Otetaanpa taas, se että eri tutkat näyttää eri lailla johtuu monesta syystä joista vain yksi on kalibrointi.
Myös se tosiseikka että jokainen tutka on yksilö (kyllä!) ja siten kuulee pikkasen eri lailla on yksi syy.
Pikkasenkin pidempi etäisyys tutkasta rintamaan niin myös se että yhdenkin asteen heitto suuntakalibroinnissa antaa myös lisämausteensa soppaan, saatikka se että ainakin omalla kohdalla on välillä tuntunut että koko ajan sais olla suntaakin säätelemässä...

Parhaan kuvan missä mennään saat jos otat useamman tutkan tiedot ja vedät "viivat" tutkasta soluun jokaiselle ja sitten niitten viivojen risteyskohta on aika lähellä totuutta, ehkä.
Esimerkki:
Oletus: Hämeenlinnassa ukkostaa
1. vedät viivan Halikon tutkan ja solun väliin jatkaen suoraan eteenpäin
2. vedät viivan Tampereella olevan tutkan ja solun väliin jatkaen suoraan eteenpäin
3. vedät viivan Helsingissä olevan tutkan ja solun väliin jatkaen suoraan eteenpäin
vastaukseksi saat, ehkä, että Hämeenlinnassa ukkostaa ;D

yka

Kiitos vastauksesta. Yöllä klo 1.15 täälläkin alkoi kuulua kolinaa ja kun pimeä oli, näkyivät salamatkin. Pääasiassa taisivat olla IC-salamia ja lähimmät olivat 3-4 kilometrin päässä. Tänään aamulla yhdeksän paikkeilla alkoi taas jytistää. Pahan näköinen pilvi meni lännestä, Pirkkalasta, ohitse, ei kovin lähellä. On tuo Pirkkala kumma paikka. Ainakin 90 prosenttia tämän seudun ukkosista kulkee sieltä. Lentokenttämiehet ja armeija varmaan manailevat, ei ole Hornetilla taivaalle asiaa.
En missään tapauksessa tarkoittanut esittää kritiikkiä Halikon paikantimesta, päinvastoin. Mainittakoon, että kun kaikki muut paikantimet olivat yksimielisiä ainakin siitä, että kun länsi-Suomen ja etelä-Suomen paikkeilla ja Virossa myteri käy, niin  yksi sijoitti koko rytinän Ruotsiin, Haaparannan länsipuolelle. Tuota voisi jo pitää vähän epätarkkana.
Ymmärrän kyllä hyvin, että etäällä olevaa kohdetta on vaikea sijoittaa tarkkaan kartalle. Joensuun Veden paikannin sijoitteli tuon länsi-Suomen ukkosen selvästi eri tavalla kuin lähempänä olevat. Itä-Suomen osalta olen pitänyt noita Joensuun tietoja varsin luotettavina.
yka